Witam,
zwracam się z serdeczną prośbą o udostępnienie na forum lub w prywatnej wiadomości wyciągu skanów/rodziny na temat rodziny Holicius z bazy myheritage.
Bazą zarządza p. Magdalena Rotkiewicz. Prosze o ewentualny kontakt z tą osobą.
https://www.myheritage.com/research?act ... 47b935d3cf
Jakiś czas temu pisałam do Państwa na forum ws. informacji dot. pochodzenia nazwiska mojego pradziadka - Włodzimierza Holiciusa. Dziękuję za wiele cennych informacji na temat pochodzenia tego nazwiska (prawdopodobnie czeskie zlatynizowane). Niestety, pomimo wielu prób nie mogę znaleźć informacji genealogicznych na temat jego rodziców (a moich prapradziadków): Józefa Holicius i Eudokji zd. Kuryło. Poniżej przypominam niniejszy wpis:" Moja prababcia Olga (ur. 1911), wyszła za mąż za Włodzimierza Holiciusa ( 22 VII 1905, jego rodzice to Józef Holicius i Eudokia zd. Kuryło, ur. 1880) [...] Szukając dalszych informacji na ten temat znalazłam w bazie myheritage, jedynie w wersji przeglądarkowej,liczne dane na temat rodziny Holicius. Były to jednak luźne wiadomości, które zaczęłam łączyć. I oto powstały kolejne mini-drzewa genealogiczne: Słowacja, Księgi kościelne i ksiegi z synagog 1592-1910 Joanes Holicius i Elizabeta Gurics mieli dwójke dzieci: Teresia (chrzest 1790) i Joanes (chrzest 1795), ponadto: Michael Holicius i Catharina ? mieli córkę Annę Holicius (chrzest 1729). Z wykazu chrztów Wegierskiego Kościoła Reformowanego 1624-1895 widnieje rejestr, że Kata Holicius i Mihaly Varga mieli córkę Katę Varga (chrzest 1749). Poza tym występuja jeszcze jakies urwane informacje na temat ślubu ? Holicius i ? Fernandez, poza tym występuje Petrus Holicius (Holitius) autor Scriptore in vet. Et nov.Testament, [w:] Bibliotheca Sacra i Binos Syllabos gramatica et lexica linguarum praesentia orientalium, que ad illustrandas sacras…. Parissic M. DCC.XXIII, co datuje na 1723 rok. Poza tym, jeżeli chodzi o moje drzewo genealogiczne to wszelkie informacje kończa się na Józefie Holicius i Eudoki zd. Kuryło."
Proszę więc osoby,które mają konto na myheritage o udostępnienie występujących inf. na temat rodziny Holicius (m.in. Katy Holicius,Joaned Holicius, itd.), może uda mi się znaleźć brakujące inf. i dotrę do tego kim był mój prapradziadek, Józef Holicius.
Pozdrawiam,
Anna
moderacja (elgra)
Regulamin
1. O czym należy pamiętać przed wysłaniem wiadomości na Forum.
https://genealodzy.pl/ptg-op-regulamin.phtml#IV.1