Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (2)

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Re: jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych????

Post autor: Joanna71 »

wiola.bekarciak pisze:Witam ponownie.Miałabym prośbę o odnalezienie informacji na temat rodziców Wojciecha Bękarciaka pochodzącego z Mielca.Ojciec Jana z New Jork i ojciec Wojciecha to bracia rodzeni. Nie mam żadnej informacji na temat ich rodzeństwa. Pozdrawiam .Wioletta
Droga Wioletto!
Już nie jeden raz pisaliśmy,aby przy poszukiwaniach podawać wszystkie ,posiadane informacje dotyczące osób poszukiwanych.
Powyższy tekst nie zawiera żadnych wskazówek .
Pozdrawiam!
Joanna
nowak

Sympatyk
Legenda

Post autor: nowak »

Witam! Wiem że zapewne zbiorę burę od moderatorów bo to pewnie nie to miejsce,przepraszam ,ale dziś właśnie dostałam e-maila od prawnuczki Tadeusza Lubicz którego rodzinę odnalazłam dzięki obecności na forum i pomocy Pani Krystyny Czernigi,Władysława Moskala,i Joanny 71.
Bardzo serdecznie dziękuję!!!
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

nowak pisze:Witam! Wiem że zapewne zbiorę burę od moderatorów bo to pewnie nie to miejsce,przepraszam ,ale dziś właśnie dostałam e-maila od prawnuczki Tadeusza Lubicz którego rodzinę odnalazłam dzięki obecności na forum i pomocy Pani Krystyny Czernigi,Władysława Moskala,i Joanny 71.
Takie podziekowanie zawsze cieszy.

Pozdrawiam,
Wladyslaw
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Wladyslaw_Moskal pisze:
nowak pisze:Witam! Wiem że zapewne zbiorę burę od moderatorów bo to pewnie nie to miejsce,przepraszam ,ale dziś właśnie dostałam e-maila od prawnuczki Tadeusza Lubicz którego rodzinę odnalazłam dzięki obecności na forum i pomocy Pani Krystyny Czernigi,Władysława Moskala,i Joanny 71.
Takie podziekowanie zawsze cieszy.

Pozdrawiam,
Wladyslaw

Podzielam myśl Pana Władysława..
Pozdrawiam!
Joanna
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Post autor: cichocka.karolak »

Pani Joanno 71, 100-krotne podziękowania za AKTY Latkowskich-Halina
wojtekw

Post autor: wojtekw »

witam was ,poszukuje informacji o moich przodkach ,znalazlem w ellisisland po wpisaniu nazwiska BIENIOWSKI, 2 osoby prawdopodobnie rodzina ale nic wiecej nie mam .jak mozna znalezc informacje gdzie mieszkali ,kiedy zmarli itd.sa tam podane chyba dane gdzie sie udaja i do kogo jada ale nie wiem czy dobrze doczytalem.bardzo prosze o pomoc ,wiem ze sa tu osoby ktore maja wiedze jak i gdzie szukac oraz dostep do danych.prosze o odpowiedz .wojtek
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Witaj Wojtku!
Podaj wszystko,co wiesz o twoich przodkach,tj.
Imię ,nazwisko,miejsce zamieszkania(pod jakim zaborem?),rok urodzenia,
imiona rodziców,rodzeństwa itd..
Joanna
wojtekw

narazie wiem niewiele,tylko tyle co z list pasazerow z ellis island BIENIOWSKI JOZEF Z ROSACHOWACIEC -wyplynal w 1906 i BIENIOWSKI MICHAL 1905 z ROSATOWIC .tylko tyle narazie wiem ,chcialbym z wasza i Pani pomoca dowiedziec sie wiecej .to sa miejscowosci z Galicji.w listach pasazerow sa podane jakies miejsca i osoby -chyba do ktorych oni sie udaja -moze po tym da sie dowiedziec cos wiecej?
wojtek
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Dla Wojtka
Józef Bieniowski,Galicja
płynął do brata Michała do Pennsylvanii
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0027
Michał Bieniowski,płynąl do kuzyna Jana K..?
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0004
Ostatnio zmieniony sob 11 lip 2009, 20:03 przez Joanna71, łącznie zmieniany 1 raz.
wojtekw

droga pani Joanno ,mysle ze nieprecyzyjnie odczytala pani te dane wg mnie jozef plynal do brata michala bieniowskiego /wg listy/ a michal? Nordhempton i cos tam jest dalej ale nie moge doczytac ,moze zechce pani zerknac raz jeszcze .prosze wojtek
korzonek19

Sympatyk

Post autor: korzonek19 »

Witam!

Bardzo potrzebuje pomocy! Poszukuje wszelkich informacji na temat rodziny żyjącej w USA. Musze ich odnalezc. Opisze cala historie. Maria Pypka (Pipka) wyjechala do USA ok roku 1910, moze 1920 w wieku ok 20 lat. Mieszkala wczesniej we wsi Chwaly kolo Rosciszewa w woj. mazowieckim. Tam wyszla za maz miala chyba 8 dzieci i zmarla mlodo razem ze swoim ostatnim dzieckiem. Wiem tez, ze wyjechal do niej pozniej brat Antoni Pypka (nie wiem czy nazwisko nie zostalo przekrecone na Pipka). Przywiozl z soba 3 zdjecia, ktore posiadam do tej pory. To chyba wszystkie informacje jakie posiadam. Czy jest jakas szansa, zeby cokolwiek ruszyc z poszukiwaniami? Z gory dziekuje za informacje i prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

wojtekw pisze:droga pani Joanno ,mysle ze nieprecyzyjnie odczytala pani te dane wg mnie jozef plynal do brata michala bieniowskiego /wg listy/ a michal? Nordhempton i cos tam jest dalej ale nie moge doczytac ,moze zechce pani zerknac raz jeszcze .prosze wojtek
Zgadza się
Michał płynął do kuzyna Jana Ko...?,do Northampton,PA
Józef do brata Michała

First Name: Mihaly
Last Name: Bieniowski
Ethnicity: Austria, Polish
Last Place of Residence: Rosatowice
Date of Arrival: Dec 11, 1905
Age at Arrival: 24 Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel: Patricia
Port of Departure: Hamburg
Manifest Line Number: 0004

First Name: Jozef
Last Name: Bieniowski
Ethnicity: Galicia
Last Place of Residence: Rosachowaciec
Date of Arrival: Jan 30, 1906
Age at Arrival: 40y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel: Finland
Port of Departure: Antwerp
Manifest Line Number: 0027
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

korzonek19 pisze:Witam!

Bardzo potrzebuje pomocy! Poszukuje wszelkich informacji na temat rodziny żyjącej w USA. Musze ich odnalezc. Opisze cala historie. Maria Pypka (Pipka) wyjechala do USA ok roku 1910, moze 1920 w wieku ok 20 lat. Mieszkala wczesniej we wsi Chwaly kolo Rosciszewa w woj. mazowieckim. Tam wyszla za maz miala chyba 8 dzieci i zmarla mlodo razem ze swoim ostatnim dzieckiem. Wiem tez, ze wyjechal do niej pozniej brat Antoni Pypka (nie wiem czy nazwisko nie zostalo przekrecone na Pipka). Przywiozl z soba 3 zdjecia, ktore posiadam do tej pory. To chyba wszystkie informacje jakie posiadam. Czy jest jakas szansa, zeby cokolwiek ruszyc z poszukiwaniami? Z gory dziekuje za informacje i prosze o pomoc.
Czy zna Pani nazwisko Marii po mężu i gdzie mieszkała w USA (stan)?
wojtekw

dziekuje bardzo pani juz cos wiecej i dokladniej wiem.czy jest mozliwosc by w ksiegach czy metrykach znalezc cos wiecej,np gdzie mieszkali ,kiedy zmarli itp.bardzo prosze o pomoc wojtek
m.rottenberg

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: m.rottenberg »

Bardzo proszę o informacje o rodzinie Rothenberg
1. Carolus Rothenberg przybyły z Wiednia w czasach, gdy budowano kolej warszawsko-wiedeńską. Pracował na kolei, zawód w metryce określony jako faber ferarius ale żadnych innych informacji ani daty urodzenia, imion rodziców
jego syn
2.Józef Rothenberg ur. 20. 11. 1847, par. gr. kat. Skoryki (Tarnopolskie), zm. 1899 w wieku 52 lat.
jego syn
3.Stanisław Rothenberg, ur. 18.04. 1879 w Zbarażu, urzędnik kolejowy
ok. 1910 – 1912 wyjechał do USA [podobno zmienił nazwisko na Stanley Weber]

oraz
Michał Berzak(Berżak) poślubił Teklę Graczykowską. Mieszkali w Chicago od roku 1910/1912.
Józefina [Josephine] Berżak po mężu Nawratiuk

Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”