Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
szukam aktu ślubu nazwisko Kulawiak
Bardzo prosze ,jeśli to bedzie możliwe o sprawdzenie czy w Archiwum Państwowym w Piotrkowie Trybunalskim znajduje się aktu ślubu Mikołaja Kulawiaka(urodzonego w Faliszewie) i Katarzyny z domu Filochy(zamieszkała w Faliszewie) ślub zawarty w parafii Skotniki Koneckie ok 1908 .
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Ania Bernat wnuczka Kulawiaków
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Ania Bernat wnuczka Kulawiaków
-
AlicjaSurmacka

Witaj Tomku!
Dziękuję Ci bardzo za sprawdzenie w ASC Radomsko tego właśnie 1894 roku. Właściwie to co chciałam się dowiedzieć już mi napisałeś, bowiem interesowało mnie miejsce urodzenia Edwarda Dąbkowskiego (nie Edmunda) i ewentualnie alegata. W akcie zgonu Edwarda w 1917 roku brak jest miejsca urodzenia.
Interesują mnie również świadkowie ślubu a dokładnie czy był to Eugeniusz Gliński czy Fabian Chmurzyński?
A informacja od Ciebie przyspieszy tylko mój wyjazd do AP po ksero aktów.
Alicja
Dziękuję Ci bardzo za sprawdzenie w ASC Radomsko tego właśnie 1894 roku. Właściwie to co chciałam się dowiedzieć już mi napisałeś, bowiem interesowało mnie miejsce urodzenia Edwarda Dąbkowskiego (nie Edmunda) i ewentualnie alegata. W akcie zgonu Edwarda w 1917 roku brak jest miejsca urodzenia.
Interesują mnie również świadkowie ślubu a dokładnie czy był to Eugeniusz Gliński czy Fabian Chmurzyński?
A informacja od Ciebie przyspieszy tylko mój wyjazd do AP po ksero aktów.
Alicja
-
Grażyna_Słupczyńska

Witaj Tomku
Chciałabym Cię prosić o odszukanie aktów urodzenia mojego dziadka i jego rodzeństwa,ale mam mały problem.W akcie zgonu dziadka jest podane,że urodził się we wsi Wielkopole w parafii Suchcice 8 I 1899r.
natomiast jego brat ma podane w akcie zgonu,że urodził się we wsi Borowa paraf.Bogdanów.
Nie wiem w której z w/w parafii szukać pozostałego rodzeństwa,a czytając
ten wątek odnoszę wrażenie,że przez takich jak ja całe dnie spędzasz w AP.
Ale skoro już się odważyłam,to podam Ci dane osób o które mi chodzi.
Proszę o sprawdzenie i spisanie sygnatur ksiąg i numerów aktów,ale
tylko wtedy jeżeli będziesz dysponował czasem i miał na to ochotę.
-Adam Sobala-ur.ok.1892,we wsi Borowa paraf.Bogdanów
-Franciszek Sobala-b.danych
- ? Sobalówna- b.danych
-Bronisław Sobala- ur.8 IV 1899r.we wsi Wielkopole,paraf.Suchcice
-Józef Sobala-ur.ok.1903r.-gdzie? b.danych
-Władysław Sobala-ur. 7 IX 1906-gdzie? b.danych.
Wszyscy w/w są dziećmi Błażeja i Józefy z d.Gosławska.
Ponieważ moja babcia jest ur.również we wsi Borowa ,czy mógłbyś jednocześnie zwrócić uwagę na nazwisko Ciekański/a.
-Stefania Ciekańska-ur.14 IV 1897r.-Borowa,paraf.Bogdanów.
-Zofia Ciekanska- b.danych
Wiem,że było więcej rodzeństwa,ale niestety nie znam nawet ich imion.
Rodzicami ich byli Władysław i Marianna z d. ? małż.Ciekańscy.
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Grazyna
Chciałabym Cię prosić o odszukanie aktów urodzenia mojego dziadka i jego rodzeństwa,ale mam mały problem.W akcie zgonu dziadka jest podane,że urodził się we wsi Wielkopole w parafii Suchcice 8 I 1899r.
natomiast jego brat ma podane w akcie zgonu,że urodził się we wsi Borowa paraf.Bogdanów.
Nie wiem w której z w/w parafii szukać pozostałego rodzeństwa,a czytając
ten wątek odnoszę wrażenie,że przez takich jak ja całe dnie spędzasz w AP.
Ale skoro już się odważyłam,to podam Ci dane osób o które mi chodzi.
Proszę o sprawdzenie i spisanie sygnatur ksiąg i numerów aktów,ale
tylko wtedy jeżeli będziesz dysponował czasem i miał na to ochotę.
-Adam Sobala-ur.ok.1892,we wsi Borowa paraf.Bogdanów
-Franciszek Sobala-b.danych
- ? Sobalówna- b.danych
-Bronisław Sobala- ur.8 IV 1899r.we wsi Wielkopole,paraf.Suchcice
-Józef Sobala-ur.ok.1903r.-gdzie? b.danych
-Władysław Sobala-ur. 7 IX 1906-gdzie? b.danych.
Wszyscy w/w są dziećmi Błażeja i Józefy z d.Gosławska.
Ponieważ moja babcia jest ur.również we wsi Borowa ,czy mógłbyś jednocześnie zwrócić uwagę na nazwisko Ciekański/a.
-Stefania Ciekańska-ur.14 IV 1897r.-Borowa,paraf.Bogdanów.
-Zofia Ciekanska- b.danych
Wiem,że było więcej rodzeństwa,ale niestety nie znam nawet ich imion.
Rodzicami ich byli Władysław i Marianna z d. ? małż.Ciekańscy.
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Grazyna
-
AlicjaSurmacka

Tomku jestem Ci wdzięczna, że odszukałeś mi ten akt. Ja przez długi czas szukałam go w parafiach warszawskich bowiem z przekazów rodzinnych wiedziałam, że Zofia i Edward Dąbkowscy przyprowadzili się do Radomska około 1900 roku.
Dopiero niedawno wpadłam na pomysł, że może Zofia Glińska ze swoją matką Ludwiką z Beyerów Glińską przyprowadziła się do Radomska już po roku 1892 t.j. po śmierci ojca Zofii a męża Ludwiki, który zmarł w Warszawie.
Przeprowadzkę do Radomska najprawdopodobniej zorganizował Fabian Chmurzyński dość majętny jak na ówczesne czasy człowiek , też rodem z Warszawy a w Radomsku sekwestator w dodatku bezdzietny.
Ten akt wcześniej czy później i tak muszę mieć. Są to przodkowie w linii prostej i po ich życiu pozostało mi sporo pamiątek w tym zdjęć Zofii i do opieki groby na radomszczańskim cmentarzu.
Pozdrawiam Alicja
Dopiero niedawno wpadłam na pomysł, że może Zofia Glińska ze swoją matką Ludwiką z Beyerów Glińską przyprowadziła się do Radomska już po roku 1892 t.j. po śmierci ojca Zofii a męża Ludwiki, który zmarł w Warszawie.
Przeprowadzkę do Radomska najprawdopodobniej zorganizował Fabian Chmurzyński dość majętny jak na ówczesne czasy człowiek , też rodem z Warszawy a w Radomsku sekwestator w dodatku bezdzietny.
Ten akt wcześniej czy później i tak muszę mieć. Są to przodkowie w linii prostej i po ich życiu pozostało mi sporo pamiątek w tym zdjęć Zofii i do opieki groby na radomszczańskim cmentarzu.
Pozdrawiam Alicja
@Iwona
Hmmm.... Ani w Grocholicach, ani w Kaszewicach nie ma szukanych przez panią osób. W 1907 urodził się tylko Stefan Wróblewski, syn Antoniego lat 30 i Anieli z Zachwostów lat 23. Dla pewnosci sprawdziłem też rok następny z każdej z parafii.
Gdybym jeszcze mógł jakoś pomóc, proszę dać znać.
@Gośka
W latach 1816 - 1821 takiego ślubu w Rzeczycy nie było.
pozdrawiam - tomek
Hmmm.... Ani w Grocholicach, ani w Kaszewicach nie ma szukanych przez panią osób. W 1907 urodził się tylko Stefan Wróblewski, syn Antoniego lat 30 i Anieli z Zachwostów lat 23. Dla pewnosci sprawdziłem też rok następny z każdej z parafii.
Gdybym jeszcze mógł jakoś pomóc, proszę dać znać.
@Gośka
W latach 1816 - 1821 takiego ślubu w Rzeczycy nie było.
pozdrawiam - tomek
- michniewska_iwona
Panie Tomku,
dziękuję za poświęcony czas. Mama musiała pomylić lata urodzenia (jej rodzice umarli gdy była jeszcze małym dzieckiem).
No cóż muszę zweryfikować dane otrzymane od niej
A ten Stefan to na pewno brat babci, bo to są imiona jej rodziców.
Dziękuję za nazwisko rodowe prababci i za ich wiek - pozwoli mi to określić daty urodzenia.
Na pewno poproszę jeszcze Pana o pomoc
pozdrawim,
Iwona
dziękuję za poświęcony czas. Mama musiała pomylić lata urodzenia (jej rodzice umarli gdy była jeszcze małym dzieckiem).
No cóż muszę zweryfikować dane otrzymane od niej
A ten Stefan to na pewno brat babci, bo to są imiona jej rodziców.
Dziękuję za nazwisko rodowe prababci i za ich wiek - pozwoli mi to określić daty urodzenia.
Na pewno poproszę jeszcze Pana o pomoc
pozdrawim,
Iwona
Pani Iwono,
przejrzenie jednej księgi czy pięciu, nie stanowi dla mnie specjalnej różnicy. Gdyby na samym początku zaznaczyła pani, że nie jest pewna daty, ale jest pewna miejsca i nazwiska, to przeszukałbym więcej ksiąg i już dziś miałaby pani babcię z dziadkiem jak na tacy
Postaram się coś znaleźć w przyszłym tygodniu.
Dla Zdzieszulic zachowały się tak zwane księgi ludności stałej, czyli wykaz stałych mieszkańców wsi. Być może tam będą informacje o rodzinie.
pozdrawiam - tomek
przejrzenie jednej księgi czy pięciu, nie stanowi dla mnie specjalnej różnicy. Gdyby na samym początku zaznaczyła pani, że nie jest pewna daty, ale jest pewna miejsca i nazwiska, to przeszukałbym więcej ksiąg i już dziś miałaby pani babcię z dziadkiem jak na tacy
Postaram się coś znaleźć w przyszłym tygodniu.
Dla Zdzieszulic zachowały się tak zwane księgi ludności stałej, czyli wykaz stałych mieszkańców wsi. Być może tam będą informacje o rodzinie.
pozdrawiam - tomek
- michniewska_iwona
Witam Panie Tomku.
Ponieważ kolejny raz przewija się wątek parafii Błogie Szlacheckie pozwolę sobie zadać kolejny raz pytanie. Skoro w Archiwum w Piotrkowie są dokumenty od 1875 do 1908 r. to czy są to wszystkie księgi czyli chrzty, śluby i zgony ? Nie chce mi się wierzyć aby na przestrzeni tylu lat nie pojawiła się wzmianka o interesujących mnie nazwiskach: Podpora, Szkatulscy, Migała. Z tego co wiem były to wielodzietne rodziny i zamożne. A tu tylko jedna wzmianka o ślubie moich pra pra dziadków : )
Może zachowały się jakieś stare spisy ludności z tej parafii.
Proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
Joanna
Ponieważ kolejny raz przewija się wątek parafii Błogie Szlacheckie pozwolę sobie zadać kolejny raz pytanie. Skoro w Archiwum w Piotrkowie są dokumenty od 1875 do 1908 r. to czy są to wszystkie księgi czyli chrzty, śluby i zgony ? Nie chce mi się wierzyć aby na przestrzeni tylu lat nie pojawiła się wzmianka o interesujących mnie nazwiskach: Podpora, Szkatulscy, Migała. Z tego co wiem były to wielodzietne rodziny i zamożne. A tu tylko jedna wzmianka o ślubie moich pra pra dziadków : )
Może zachowały się jakieś stare spisy ludności z tej parafii.
Proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Joanna
Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak