Jak uzyskać kserokopię akt USC (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Metryka urodzenia - problem z uzyskaniem

Post autor: MarcinBulaga »

Serwus,
Proszę o pomoc w sprawie uzyskania metryki urodzenia siostry mojej prababki, sprawa ma się następująco.
W lutym tego roku udałem się na parafię z prośbą do proboszcza żeby pomógł mi odnaleźć wspomnianą metryke, stwierdził że jest wkrótce wizytacja biskupa i żebym zgłosił się w innym terminie. Byłem również w maju, brak czasu. Byłem i dziś i powiedział żebym w tym momencie nie zawracał głowy takimi poszukiwaniami.

Podobnie w USC, telefonicznie zostałem troszkę zbyty przez brak czasu a ostatnio Pan urzędnik stwierdził że nie mam podstaw prawnych.
Czy jest jakiś sposób żeby to uzyskać czy sprawa jest przegrana?
Dodam że kłopot jest w tym że nie posiadam dokładnej daty jej narodzin jedynie jakieś widełki czasowe i brak mi wielu informacji.
Po II WŚ ciotka wyjechała na ziemie odzyskane gdzie wzięła ślub i sprawa się skomplikowała z poszukiwaniami.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

W archiwum (archi)diecezjalnym mają duplikaty, więc można by tam zrobić wpierw kwerendę.
Łukasz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez doprecyzowania odpowiedzi niewiele wniosą. No, może trochę szumu i zastrzeżeń do serwisu, że wymieniamy się informacjami jak łamać prawo:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Czyli mam rozumieć że temat jest nie do ruszenia? Przynajmniej w tym przypadku? Bo miałem podobne metryki do odszukania i to z bardziej odległych pokoleń i pokrewieństw i nie było żadnych problemów.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Marcinie, nie podajesz podstawowych informacji więc nie dziw się że nie otrzymujesz podstawowych odpowiedzi. To, że z bardziej odległymi w czasie metrykami nie było problemów nie powinno być dla Ciebie dziwne, chyba że nie przygotowałeś się za bardzo do poszukiwań. Teraz wyjścia masz dwa - albo przygotujesz się lepiej i szukasz dalej osobiście albo zdajesz się na pomoc innych ale wtedy musisz dać im szansę sobie pomóc podając podstawowe informacje. Jeśli nie zdradzisz nic - tyle samo otrzymasz. Jeśli chcesz w miare konkretnych podpowiedzi, musisz dać w miarę konkretne dane.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

a może
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-search-s ... 47fb.phtml
bo temat był wiele razy, więcej szczegółów to nie jedyna przyczyna tego, że raczej głębokiej, szerokiej analizy w nowym wątku bym nie oczekiwał
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Marcinie,
Nie piszesz nawet w przybliżeniu o jaką datę chodzi a rozmawiamy o pokoleniu pradziadków. Pewien jesteś, że urodzona po 1922?
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

jart pisze:Marcinie, nie podajesz podstawowych informacji więc nie dziw się że nie otrzymujesz podstawowych odpowiedzi. To, że z bardziej odległymi w czasie metrykami nie było problemów nie powinno być dla Ciebie dziwne, chyba że nie przygotowałeś się za bardzo do poszukiwań. Teraz wyjścia masz dwa - albo przygotujesz się lepiej i szukasz dalej osobiście albo zdajesz się na pomoc innych ale wtedy musisz dać im szansę sobie pomóc podając podstawowe informacje. Jeśli nie zdradzisz nic - tyle samo otrzymasz. Jeśli chcesz w miare konkretnych podpowiedzi, musisz dać w miarę konkretne dane.

Bardziej chodziło mi o to jak załatwić to w USC czy innej instytucji, pomijając już parafię bo chyba tam nic nie zalatwie, a czy podanie większej ilości szczegółów tutaj coś by zmieniło to nie wiem ale dobrze.

Poszukuję metryki urodzenia
Stanisławy Połeć córki Józefa i Marianny Słowik, ur. między 1909 a 1918r w Łętowicach woj. Małopolskie, po II WŚ zamieszkała na Śląsku prawdopodobnie w Gliwicach.

Chciałbym uzyskać w jakiś sposób jej datę urodzenia i może to by pomogło w odnalezieniu jej grobu czy moze i nawet dalo jakiś trop w kierunku odnalezienia ślubu.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

czyli
A - nie potrzebujesz metryki
B- tym bardziej (bo 1918 i starsze) powinieneś poszukać na forum i poczytać
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

MarcinBulaga pisze: Bardziej chodziło mi o to jak załatwić to w USC czy innej instytucji, pomijając już parafię bo chyba tam nic nie zalatwie, a czy podanie większej ilości szczegółów tutaj coś by zmieniło to nie wiem ale dobrze.

Poszukuję metryki urodzenia
Stanisławy Połeć córki Józefa i Marianny Słowik, ur. między 1909 a 1918r w Łętowicach woj. Małopolskie, po II WŚ zamieszkała na Śląsku prawdopodobnie w Gliwicach.

Chciałbym uzyskać w jakiś sposób jej datę urodzenia i może to by pomogło w odnalezieniu jej grobu czy moze i nawet dalo jakiś trop w kierunku odnalezienia ślubu.
Zmieniłoby. Teraz ktoś (nie ja) być może ma punkt zaczepienia i podstawy do tego by spróbować pomóc. Tylko nie zapomnij Go zapytać jak to zrobił.

O tym o czym pisze Włodek nawet już nie wspomnę.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
MrTomiQ

Nieaktywny

Akta z Urzędów Stanu Cywilnego.

Post autor: MrTomiQ »

Dzień Dobry
Dowiedziałem się, że można zrobić za darmo fotokopię aktu, a niektóre urzędy wysyłają kserokopie aktów. Zastanawiam się tylko, czy wniosek mogę złożyć do dowolnego Urzędu Stanu Cywilnego i oni wtedy ten akt przetransportują do swojego Urzędu.

Czy muszę złożyć wniosek do USC, w którym osoba zmarła, jak np. chcę fotokopię jej aktu zgonu? Także w niektórych USC nie znalazłem wniosku o fotokopię jest tylko wniosek o odpis.

Pozdrawiam
Tomasz

moderacja (elgra)
Połączono z istniejącym już tematem.
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Akta z Urzędów Stanu Cywilnego.

Post autor: pdanielak »

Moze po pokolei. Kiedy zmarla osoba ?

Piotr
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Tomasz - w niektórych USC dostaniesz ksero/skan a w niektórych tylko oficjalny wypis. Reguły nie ma, wszystko zależy od miejscowego kierownictwa.
Zadzwoń, miło poproś, może się uda.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
bielecki

Sympatyk

Post autor: bielecki »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Monitoruje może ktoś orzecznictwo na bieżąco?
Zalecenie urzędów wojewódzkich? czasopismo "Metryka" lub powielaczowe "prawo"?
Tak przy okazji oglądania w szwa skanów ksiąg urodzeń z aktami żyjących osób -przy pełnej świadomości USCa co przekazali w 2020-2021 pytam;)
W SzwA są nawet księgi chrztów z 1944 z Wielkopolski :D
Ale żeby nie było, że ten post ma charakter donosu, to nie napiszę konkretnie jakie.

Łukasz Bielecki
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

...ale możesz uzupełnić o informację, czy te chrzty to ASC

Z terenu Wielkopolski z 1944 tj:
a. tam, gdzie były USC cywilne, czy
b. tam, gdzie księgi chrztów były jednocześnie księgami stanu cywilnego?

@ a. jeśli jest ochrona - to nie na podstawie Prawa o ASC.
@ b. byłaby analogia
Zablokowany

Wróć do „Komentarze artykułów”