Archiwum Diecezjalne w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Witaj Kinga,
jutro będę w AD i zrobić Ci fotki, przyślij mi na pw. swój adres abym mogła Ci przesłać zdjęcia.
Pozdrawiam - Ala
Awatar użytkownika
kinga_jakubiak

Sympatyk

Post autor: kinga_jakubiak »

bardzo dziękuję napisałam pw :)
LeszekS

Sympatyk

Post autor: LeszekS »

Ja też jestem zainteresowany
2ala030450

Sympatyk

Witam wszystkich zainteresowanych poszukiwaniami w Archiwum Diecezjalnym w Płocku - pragnę poinformować, że Pani z Archiwum jest na długiej rekonwalescencji po operacji nogi. Wstępny termin powrotu do pracy za 2 miesiące. W tym czasie jest Ksiądz Dyrektor Dariusz Majewski. Poinformował mnie dzisiaj, że w czasie nieobecności Pani, zastępuje ją właśnie Ksiądz, ale........no właśnie to ale....
Ksiądz ma wykłady w Seminarium, zaraz zaczyna się Wielki Post i rozpoczynają się rekolekcje wyjazdowe. Radzę każdej osobie wybierającej się do Archiwum Diecezjalnego w Płocku aby choć 1 - 2 dni przed wyjazdem zadzwoniła do Księdza i umówiła się co do swojego przyjazdu, aby nie było rozczarowań i niepotrzebnych stresów. Ja dzisiaj byłam, ale też bardzo króciutko, ponieważ Ksiądz miał do załatwiania sprawy służbowe i musiał wyjść poza Seminarium. To tyle informacji o pracy AD w Płocku.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie - Ala z Płocka
Awatar użytkownika
Świątek_Katarzyna

Sympatyk

Post autor: Świątek_Katarzyna »

Ze swej strony dziękuję za tę informację, Alu. Wysłałam tydzień temu maila do AD, by dowiedzieć się szczegółów na temat możliwości dostania skanu/ksera drogą korespondencyjną i do tej pory nie otrzymałam informacji. Teraz już rozumiem, dlaczego.
Może w takim razie tutaj zapytam odnośnie tego wpisu:
hanna_d pisze:Znajac rok i nr.aktu parafii Winnica ,napisz list do Archiwum Diecezjalnego w Plocku .
cena za akt 20 zl .
kedys korzystalam z w/w archiwum .
Jak to wygląda w szczegółach? Czy do tych 20 zł od 1 metryki dochodzi jeszcze opłata za znaczek pocztowy i kopertę? Czy do takiego listu trzeba ten znaczek i kopertę dołączyć? A może jest możliwość załatwienia tej sprawy drogą mailową?
Poszukuję nazwisk: Bloch i Kopaniarz parafii Długosiodło.
Awatar użytkownika
mwkmoch
Kontakt:

Post autor: mwkmoch »

2ala030450 pisze:Witam wszystkich zainteresowanych poszukiwaniami w Archiwum Diecezjalnym w Płocku - pragnę poinformować, że Pani z Archiwum jest na długiej rekonwalescencji po operacji nogi. Wstępny termin powrotu do pracy za 2 miesiące. W tym czasie jest Ksiądz Dyrektor Dariusz Majewski. Poinformował mnie dzisiaj, że w czasie nieobecności Pani, zastępuje ją właśnie Ksiądz, ale........no właśnie to ale....
Ksiądz ma wykłady w Seminarium, zaraz zaczyna się Wielki Post i rozpoczynają się rekolekcje wyjazdowe. Radzę każdej osobie wybierającej się do Archiwum Diecezjalnego w Płocku aby choć 1 - 2 dni przed wyjazdem zadzwoniła do Księdza i umówiła się co do swojego przyjazdu, aby nie było rozczarowań i niepotrzebnych stresów. Ja dzisiaj byłam, ale też bardzo króciutko, ponieważ Ksiądz miał do załatwiania sprawy służbowe i musiał wyjść poza Seminarium. To tyle informacji o pracy AD w Płocku.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie - Ala z Płocka
Pani Alu, bardzo dziękuję za te informacje. Wybieram się do AD w Płocku w poszukiwaniu przodków + materiałów o historii parafii Jednorożec, której monografię piszę. Dobrze wiedzieć, że mogą być utrudnienia. Dziękuję i pozdrawiam, Marysia
hanna_d

Sympatyk

Post autor: hanna_d »

Do Katarzyny Świątek:

Niestety 20 zł od 1 metryki. Znaczek pocztowy wraz z poświadczeniem wpłaty wrzucamy do koperty. Sprawę załatwiają tylko pocztą tradycyjną.

Pozdrawiam Hanna D.
Awatar użytkownika
Świątek_Katarzyna

Sympatyk

Dziękuję bardzo, to właśnie chciałam wiedzieć.
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Ogromna prośba do osoby wybierającej się do AD Płock.

proszę o zdjęcie/skan
Skołatowo:
metryka urodzenia 24II. 1762 rok akt 128 Łonieski Jan

/dorzucę się do ew. kosztów, bardzo mi zależy/

pozdrawiam

Ala
Awatar użytkownika
Świątek_Katarzyna

Sympatyk

Doszło do pewnego nieporozumienia, więc ponawiam naprawdę gorącą prośbę z dokładniejszym opisem akt, żeby nie było wątpliwości:
Świątek_Katarzyna pisze:Czy mogłąbym prosić dobrą duszę odwiedzającą AD w Płocku o zdjęcie choć jednego z tych ślubów z parafii Długosiodło:
- 1865 r. akt nr 6 Roch Jędryszczyk i Marianna Zdunek
- 1859 r. akt nr 19 Wincenty Kopaniarz i Franciszka Bloch
- 1846 r. akt nr 13 Franciszek Budny i Rozalia Cichowska
- 1836 r. akt nr 8- Adam Andryszczyk i Franciszka Mech
Nie wiem, jak wygląda pobyt w takim archiwum, więc nie wiem, o ile zdjęć wypada mi prosić... Wytłuściłam te, na których najbardziej mi zależy, choć prawda taka, że wszystkie cztery są dla mnie ważne.
Jeśli ktoś akurat ma zamiar przeglądać którąś z tych ksiąg, czy z innych względów nie stanowi to problemu, byłabym niezmiernie wdzięczna za pomoc w uzyskaniu zdjęcia chociaż jednego aktu.
Awatar użytkownika
JolantaN

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JolantaN »

Witam,
bardzo proszę osoby odwiedzające Archiwum Diecezjalne w Płocku o sprawdzenie, czy w aktach urodzenia parafii Lekowo gmina Regimin widnieje nazwisko Władysław Nawrocki zespół: 88/0 Akta metrykalne parafii rzymskokatolickiej w Lekowie. Chodzi mi o 1965 rok lub 1966 rok.
Pozdrawiam
Jola
Nazwiska które badam: Obidzińscy, Ślesiccy, Ulatowscy, Klonowscy, Zarębscy, Nawroccy, Spychalscy, Morawscy/Murawscy.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Aktów z 1965-66 szukaj w Urzędzie Stanu Cywilnego. W archiwach takich roczników nie ma.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Jolu,

A może szukasz tego Władysława Nawrockiego z pobliskiej Opinogóry (11km w linii prostej od Lekowa) - rocznik 1865 - akt nr 47 http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =308&y=111

Pozdrawiam

Janek
Awatar użytkownika
kinga_jakubiak

Sympatyk

Post autor: kinga_jakubiak »

Witam ponownie. Gdyby ktoś wybierał się jednak do AD poszukuję:
AKT 19 ślubu Karol Wiśniewski Katarzyna Ciborowska parafia winnica 1855
AKT 27 ślubu Karol Wiśniewski Katarzyna Łyzikowska parafia Winnica 1860
AKT 33 urodzenia Walenty Wiśniewski parafia Winnica rok 1859
AKT 124 zgon Karol Wiśniewski parafia Winnica 1862

Serdeczna prośba.
2ala030450

Sympatyk

Do Marysi,

przeglądałam piękna stronę o Jednorożcu - myślę, że to jest Twoje dzieło - super - gratuluję. - http://zblogowani.pl/wpis/56790/mala-oj ... jednorozcu
Zapraszam Cię na stronę Biblioteki Zielińskich w Płocku - na E-Booki - http://www.tnp.org.pl/ebooki.html
jest wiele materiałów o parafiach na Kurpiach. Zapraszam również do cudownej książki wydanej przez JE arcybiskupa Juliana Nowowiejskiego - Monografia Historyczna Płocka. Jeśli nie masz tego wydania to chętnie przerzucę Ci transferem. (ponad 700 stron), tylko na pw. Podaj swój adres.
Pozdrawiam - Ala
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”