Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
@Stefan
Natknąłem się tylko na nazwiska: Szajerliński Piotr i rodzina Seier - właściciele kamienicy. Poza tym nic. Są podobne nazwiska, ale wszystkie żydowskie. Będę pamiętał o akcie zgonu.
@Anna Skrzypczak
Par. Piotrków
688/1893
Jarosty
3 X 1893 ur. Franciszek Grzybowski, syn niezamężnej Anieli Grzybowskiej lat 22. Dziecko zgłosiła akuszerka, a jednym ze swiadków był Maciej Grzybowski lat 58, robotnik z Jarost.
Na marginesie aktu obszerny zapis dotyczący przysposobienia - w tym sygnatury spraw sądowych.
@Grażyna Słupczyńska
Sprawdziłem 5 lat w Suchcicach i 5 w Bogdanowie
Par. Suchcice
4/1899
Wielopole
ur. Bronisław Sobala 9 IV 1899, s. Błażeja 39 i Józefy z Gosławskich 28
2/1901
Wielopole ur. Marianna Sobala 1 I 1901, córka jak wyżej
Par. Bogdanów
1890/9
Borowa
6 I 1890 ur. Marianna córka jak wyżej
281/1891
Borowa
23 X 1891 ur. Ewa, córka jak wyżej
308/1892
Borowa
13 XII 1892
ur. Adam , syn jak wyżej
135/1897
Borowa
14 IV 1897 ur. Stefania Ciekańska, córka Władysława 22 i Marianny z Jarząckich/Jarzęckich 26
@Włodarczyk Andrzej
W Kamieńsku w 1906 tego aktu brak
@dominikk
W Studziannej w tych latach ślubów brak. Zauważyłem jednak, że pan przeglądał już te akta. Pytanie retoryczne: czy nie szkoda mojego czasu na szukanie czegoś, co już było przejrzane?
To na razie tyle - reszta z państwa czeka, nie pogania mnie i nie dorzuca nowych próśb.
pozdrawiam - tomek
Natknąłem się tylko na nazwiska: Szajerliński Piotr i rodzina Seier - właściciele kamienicy. Poza tym nic. Są podobne nazwiska, ale wszystkie żydowskie. Będę pamiętał o akcie zgonu.
@Anna Skrzypczak
Par. Piotrków
688/1893
Jarosty
3 X 1893 ur. Franciszek Grzybowski, syn niezamężnej Anieli Grzybowskiej lat 22. Dziecko zgłosiła akuszerka, a jednym ze swiadków był Maciej Grzybowski lat 58, robotnik z Jarost.
Na marginesie aktu obszerny zapis dotyczący przysposobienia - w tym sygnatury spraw sądowych.
@Grażyna Słupczyńska
Sprawdziłem 5 lat w Suchcicach i 5 w Bogdanowie
Par. Suchcice
4/1899
Wielopole
ur. Bronisław Sobala 9 IV 1899, s. Błażeja 39 i Józefy z Gosławskich 28
2/1901
Wielopole ur. Marianna Sobala 1 I 1901, córka jak wyżej
Par. Bogdanów
1890/9
Borowa
6 I 1890 ur. Marianna córka jak wyżej
281/1891
Borowa
23 X 1891 ur. Ewa, córka jak wyżej
308/1892
Borowa
13 XII 1892
ur. Adam , syn jak wyżej
135/1897
Borowa
14 IV 1897 ur. Stefania Ciekańska, córka Władysława 22 i Marianny z Jarząckich/Jarzęckich 26
@Włodarczyk Andrzej
W Kamieńsku w 1906 tego aktu brak
@dominikk
W Studziannej w tych latach ślubów brak. Zauważyłem jednak, że pan przeglądał już te akta. Pytanie retoryczne: czy nie szkoda mojego czasu na szukanie czegoś, co już było przejrzane?
To na razie tyle - reszta z państwa czeka, nie pogania mnie i nie dorzuca nowych próśb.
pozdrawiam - tomek
To byli katolicy.Schayer lub Schajer oraz Jozefa vel Jozefina Schajer lub Schayer z domu Jerzmanowska.Byc moze jedna z nich wynajmowała w Piotrkowie jakis palacyk ale najwazniejszy jest dla mnie zgon Jozefy.Jej mąż zmarł w 1863 roku w majątku w powiecie myszkowskim a ona z corka przeniosły sie wowczas do Piotrkowa.
Stefan
Stefan
Witam,
a można się tylko przypomnieć w sprawie Wincentego Masiorek. W październiku mailowo pytałam czy nie ma w parafii Radomsko jego aktu urodzenia (lata 1868-1873) odpowiedź miała zostać umieszczona w wątku niestety nie ma jej chyba że dopadła mnie pomrocznośc.
I w żadnym wypadku Pana nie poganiam
ja się tylko przypominam, jedynie przypominam
pozdrawiam serdecznie
Marzena
a można się tylko przypomnieć w sprawie Wincentego Masiorek. W październiku mailowo pytałam czy nie ma w parafii Radomsko jego aktu urodzenia (lata 1868-1873) odpowiedź miała zostać umieszczona w wątku niestety nie ma jej chyba że dopadła mnie pomrocznośc.
I w żadnym wypadku Pana nie poganiam
pozdrawiam serdecznie
Marzena
@Stefan
Nie pozostaje nic innego, jak sprawdzić akty zgonu. Pytanie brzmi: ile miała lat wdowa, jak przeniosła się do Piotrkowa? I czy jest pewnośc, że nie wyszła powtórnie za mąż?
Mam jednak coś ciekawego: około 1861 urodziła się /ale nie wiem gdzie/ Stefania Marszycka. zmarła w Piotrkowie w wieku lat 83 i na dodatek w stanie panieńskim.
pozdrawiam - tomek
Nie pozostaje nic innego, jak sprawdzić akty zgonu. Pytanie brzmi: ile miała lat wdowa, jak przeniosła się do Piotrkowa? I czy jest pewnośc, że nie wyszła powtórnie za mąż?
Mam jednak coś ciekawego: około 1861 urodziła się /ale nie wiem gdzie/ Stefania Marszycka. zmarła w Piotrkowie w wieku lat 83 i na dodatek w stanie panieńskim.
pozdrawiam - tomek
-
poldecorwin

Witam rozumiem , ze ma Pan zawrot glowy z prosbami ale jezeli znajdzie Pan chwile i natknie sie na akta usc z parafii Rzeczyca na nazwsiko Zawada bede dozgonnie wdzieczny . Jka nadmienialem wczesniej poszukuje aktow urodzenia Jana Zawady i Antoniny Skuruy z lat 1880/1882 . Takze interesuja mnie pozostale akta na nazwisko Zawada z lat 1850/1905 . Moja rodzina mieszkala w Rzeczycy od ponad 200 lat wiec cos tam musi byc. Serdecznie pozdrawiam i cierpliwie czekam.
Pol
Pol
Dzień Dobry Tomku
Miałbym do Ciebie małą prośbę aby sprawdzić coś w księgach ludności Kamieńska. Mam informację z innej księgi ludności że Stefania i Adam Turlejscy zostali wpisani do księgi osady Kamieńsk I numer N29 na stronie 541. Jeśli mógłbyś sprawdzić księgi ludności Kamieńska i zerknąć na strony 54... i sąsiednie w poszukiwaniu Turlejskich to byłbym bardzo wdzięczny. Napisz na PW jeśli się tego podejmiesz. Z góry dziękuję.
Miałbym do Ciebie małą prośbę aby sprawdzić coś w księgach ludności Kamieńska. Mam informację z innej księgi ludności że Stefania i Adam Turlejscy zostali wpisani do księgi osady Kamieńsk I numer N29 na stronie 541. Jeśli mógłbyś sprawdzić księgi ludności Kamieńska i zerknąć na strony 54... i sąsiednie w poszukiwaniu Turlejskich to byłbym bardzo wdzięczny. Napisz na PW jeśli się tego podejmiesz. Z góry dziękuję.
Radek
W 1863 roku była juz starsza i niedomagającą Panią.Jej córka nazywała się Benigma lub Banigma Schajer vel Schayer.U niej w wynajmowanym pałacyku w Piotrkowie miała przebywać.Co do Marszyckiej to musiałbym znać rodziców by wiedzieć kto to.
Tomku-to tak przy okazji.Wiem że wymaga to poszukiwań a moja prośba dotyczy jedynie byś pamiętał jak kiedys na takie osoby trafisz.
Stefan
Tomku-to tak przy okazji.Wiem że wymaga to poszukiwań a moja prośba dotyczy jedynie byś pamiętał jak kiedys na takie osoby trafisz.
Stefan
Tyle, to ja też wiemradjas pisze:Sam zapis na pewno został uczyniony albo na przełomie XIX i XX wieku lub na początku XX wieku. Więc i księga jest z tych lat albo starsza.
Problem polega na tym, że odwołania do zapisów w innych kls często trafiają w próżnię, bowiem księga, w której powinien być zapis jest z innego okresu.
Jak znajde czas, to oczywiście zerknę.
tomek
ASC 1870 Kamieńsk jest w Łodzi
Ostatnio zmieniony wt 05 sty 2010, 21:31 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
@Jacek
Bardzo sumiennie przejrzałem lata 1818 - 1828 i nie natknąłem się na ten ślub w indeksach. Nazwisko pana młodego wystąpiło w tym okresie trzykrotnie - tylko i wyłacznie w rejestrach zmarłych. Żadnego jednak z tych aktów nie udało mi się powiązać z osobami, których pan szuka.
pozdrawiam - tomek
Bardzo sumiennie przejrzałem lata 1818 - 1828 i nie natknąłem się na ten ślub w indeksach. Nazwisko pana młodego wystąpiło w tym okresie trzykrotnie - tylko i wyłacznie w rejestrach zmarłych. Żadnego jednak z tych aktów nie udało mi się powiązać z osobami, których pan szuka.
pozdrawiam - tomek