Archiwum Diecezjalne w Płocku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- kinga_jakubiak

- Burdziński_Krzysztof

dalej
Ostatnio zmieniony śr 10 lut 2016, 13:30 przez Burdziński_Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Witam
Kto może pomóc zobacz w archiwum informacji?
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... t%B3uchowo
1797 Józef Mirzeiewski [inne nazwiska: Mierzejewski] & Tekla Toniszeska [inne nazwiska: Toniszewska]
Tłuchowo [Data ślubu: 1797-05-18 Uwagi: karta 24]
[Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Państwowe w Toruniu oddział we Włocławku Adres: 87-800 piotrków trybunalski, ul. Ks. Skorupki 4]
[Indeks dodał Michał_Golubiński]
Potrzebują właśnie skan-kopia arkusza, bo myślę ,że tekst został przepisany z błędem z powodu wady blachy
Myślę, że źle przepisał Tonisz... (może Jabłk...?)
1797 Józef Mirzeiewski [inne nazwiska: Mierzejewski] & Tekla Toniszeska [inne nazwiska: Toniszewska]
[Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Państwowe w Toruniu oddział we Włocławku Adres: 87-800 piotrków trybunalski, ul. Ks. Skorupki 4]
Potrzebują właśnie skan-kopia arkusza, bo myślę ,że tekst został przepisany z błędem z powodu wady blachy
-
Romanowski_Piotr

W tym akcie jest napisane: Toniszeska, ewentualnie Tonisieska. Z tym że jest ona wdową, nie podano nazwiska rodowego.serggnl pisze:Witam
Piotr
Piotr, dziękuję.Romanowski_Piotr pisze: W tym akcie jest napisane: Toniszeska, ewentualnie Tonisieska. Z tym że jest ona wdową, nie podano nazwiska rodowego.
Piotr
Znalazłem ten akt
Dlatego teraz chcę znaleźć oryginał w księdze. Tam jest chyba zepsuta wpis.

W 1797 roku Katarzynie było 19 lat (według moich danych). Bardzo wątpię, że była wdową.
Ale mogę się mylić
-
Romanowski_Piotr

Pisałem właśnie o oryginale księgi z Tłuchowa. Z dodatkowych informacji, która może w tym przypadku być ważna jest to, że Tekla Toniszeska jest wdową i wychodzi za mąż za kawalera Józefa Mierzejewskiego. Korzystałem kiedyś z tej księgi w AD Płock i tak się złożyło, że mam to zdjęcie, trochę przez przypadek.serggnl pisze:Piotr, dziękuję.Romanowski_Piotr pisze: W tym akcie jest napisane: Toniszeska, ewentualnie Tonisieska. Z tym że jest ona wdową, nie podano nazwiska rodowego.
Piotr
Znalazłem ten akt
Dlatego teraz chcę znaleźć oryginał w księdze. Tam jest chyba zepsuta wpis.
Przesyłam Ci na prywatną skrzynkę link ze zdjęciem.
Piotr
-
Bożena_Prymus

-
Uszyńska_Hanna

- Burdziński_Krzysztof

Dołączam się do AD Płock: PŁOCK rok 1883 akt ślubu nr 60 Bronisław Krajewski - potrzebne dane obu stron ślubu. Z góry dziękuję.
ps/ ewentualnie APaństw. w Płocku.
ps/ ewentualnie APaństw. w Płocku.
Ostatnio zmieniony czw 11 lut 2016, 16:01 przez Burdziński_Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
- Darth_Simba

Prośba do osób odwiedzających AD Płock.
Akty małżeństwa Krasnosielc - Sielc
1886 M 15 - Józef Modzelewski i Rozalia Śmiecińska
1846 M 15 - Stanisław Śmieciński i Katarzyna Zduniak
1826 M 17 - Walenty Śmieciński i Katarzyna Wyszkowska
1847 M 27 - Piotr Śmieciński i Agnieszka Zielińska
Jakiś chów wsobny pojawia mi się w drzewku... Wystarczy data dzienna i dane rodziców młodych.
Z góry dziękuję
A przy okazji, może ma ktoś namiary na jakieś noclegi w Płocku? Zamierzam się w pojawic w Płocku, a z racji wielości parafii do sprawdzenia i odległości ( 120 kilometrów ), gotów jestem i parę dni w tymże Płocku spędzic.
Pozdrawiam.
Akty małżeństwa Krasnosielc - Sielc
1886 M 15 - Józef Modzelewski i Rozalia Śmiecińska
1846 M 15 - Stanisław Śmieciński i Katarzyna Zduniak
1826 M 17 - Walenty Śmieciński i Katarzyna Wyszkowska
1847 M 27 - Piotr Śmieciński i Agnieszka Zielińska
Jakiś chów wsobny pojawia mi się w drzewku... Wystarczy data dzienna i dane rodziców młodych.
Z góry dziękuję
A przy okazji, może ma ktoś namiary na jakieś noclegi w Płocku? Zamierzam się w pojawic w Płocku, a z racji wielości parafii do sprawdzenia i odległości ( 120 kilometrów ), gotów jestem i parę dni w tymże Płocku spędzic.
Pozdrawiam.
- kinga_jakubiak

Darth_Simba
Niedaleko Diecezji Płockiej jest Szkoła z Internatem, kiedyś tam nocowałam /nocleg 50 zł/ pokoik studio nowe mebelki, czajnik, a niedaleko jest sklep Biedronka, można kupić coś na kolację, ja sobie bardzo chwaliłam.
Nie chcę wprowadzić w błąd, trzeba by było najpierw sprawdzić tel. 3671965 lub 66 bo może internat czynny tylko w okresie wakacji, kiedy nie ma uczniów? lub podobno noclegi u sióstr Faustynek w Starym Rynku, nie byłam i nie wiem.
Powodzenia Gosia
Niedaleko Diecezji Płockiej jest Szkoła z Internatem, kiedyś tam nocowałam /nocleg 50 zł/ pokoik studio nowe mebelki, czajnik, a niedaleko jest sklep Biedronka, można kupić coś na kolację, ja sobie bardzo chwaliłam.
Nie chcę wprowadzić w błąd, trzeba by było najpierw sprawdzić tel. 3671965 lub 66 bo może internat czynny tylko w okresie wakacji, kiedy nie ma uczniów? lub podobno noclegi u sióstr Faustynek w Starym Rynku, nie byłam i nie wiem.
Powodzenia Gosia
- Darth_Simba

malkam255 pisze:Darth_Simba
Powodzenia Gosia
Dziękuję bardzo za namiary, wybieram się bliżej lata, to może skorzystam
Darth_Simba
Stegna- ślub 21 maja 1826 roku pomiędzy Walentym Śmiecińskim lat 43 wdowiec gospodarz rolny urodzony w Grądach a w Stegnie zamieszkały syn Wojciecha i Katarzyny z Sobiechów małżonków Śmiecińskich juz zmarłych, a panną Katarzyną córką Jana i Teresy z Pyrzanowskich małżonków Wyszkowskich ojca juz zmarłego, matki w Stegnie zamieszkałej wyrobnicy lat 22 urodzonej w Zberożu.
Grądy i Przytuły - ślub 28 października 1846 roku pomiędzy Stanisławem Śmiecińskim młodzianem urodzonym w Grądach parafii Krasnosielskiej syn Jana gospodarza i Marianny z Grabowskich lat 22 przy rodzicach zostającym ,a panna Katarzyną Zduniakówną urodzoną w Przytułach par. Krasnosielskiej córka Grzegorza Zduniaka i Małgorzaty z ?Mikulaków lat 20 przy rodzicach zostająca.
Grądy /Drążdzewo - ślub 2/18 listopada 1847 pomiędzy Piotrem Śmiecińskim młodzianem urodzonym w Grądach parafii Krasnosielskiej synem niegdyś Jakuba i żyjącej Teresy z Dąbków lat 20 z wyrobku się utrzymującym przy matce w Grądach, a panna Agnieszką Zielińską urodzoną w Drążdzewie parafii Krasnosielskiej córką Jana gospodarza w Drążdzewie osiadłego i Marianny z Grabowskich rok siedemnasty mająca.
Krasnosielc - ślub 08 luty 1886 pomiędzy Józefem Modzelewskim lat 28 wdowcem synem Wojciecha Modzelewskiego i Emilii z ?Orzeszków a Rozalią Śmiecińską lat 17 urodzoną w Grądach córką Stanisława i Katarzyny ze Zduniaków małżonków Śmiecińskich .
Gosia
Stegna- ślub 21 maja 1826 roku pomiędzy Walentym Śmiecińskim lat 43 wdowiec gospodarz rolny urodzony w Grądach a w Stegnie zamieszkały syn Wojciecha i Katarzyny z Sobiechów małżonków Śmiecińskich juz zmarłych, a panną Katarzyną córką Jana i Teresy z Pyrzanowskich małżonków Wyszkowskich ojca juz zmarłego, matki w Stegnie zamieszkałej wyrobnicy lat 22 urodzonej w Zberożu.
Grądy i Przytuły - ślub 28 października 1846 roku pomiędzy Stanisławem Śmiecińskim młodzianem urodzonym w Grądach parafii Krasnosielskiej syn Jana gospodarza i Marianny z Grabowskich lat 22 przy rodzicach zostającym ,a panna Katarzyną Zduniakówną urodzoną w Przytułach par. Krasnosielskiej córka Grzegorza Zduniaka i Małgorzaty z ?Mikulaków lat 20 przy rodzicach zostająca.
Grądy /Drążdzewo - ślub 2/18 listopada 1847 pomiędzy Piotrem Śmiecińskim młodzianem urodzonym w Grądach parafii Krasnosielskiej synem niegdyś Jakuba i żyjącej Teresy z Dąbków lat 20 z wyrobku się utrzymującym przy matce w Grądach, a panna Agnieszką Zielińską urodzoną w Drążdzewie parafii Krasnosielskiej córką Jana gospodarza w Drążdzewie osiadłego i Marianny z Grabowskich rok siedemnasty mająca.
Krasnosielc - ślub 08 luty 1886 pomiędzy Józefem Modzelewskim lat 28 wdowcem synem Wojciecha Modzelewskiego i Emilii z ?Orzeszków a Rozalią Śmiecińską lat 17 urodzoną w Grądach córką Stanisława i Katarzyny ze Zduniaków małżonków Śmiecińskich .
Gosia