Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: elgra »

malgorzata.kubis pisze:https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library Znalazłam takie księgi i chciałabym obejrzeć skany-gdzie trzeba wejść???
To nie są skany, to są mikrofilmy które można zamówić u mormonów i przeglądać w ich centrum w Warszawie lub Wrocławiu.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Post autor: teresa_kisztelińska »

Witam,
Chciałabym zapytać, w jaki sposób ustalić właściwy nr mikrofilmu u mormonów. Jestem zainteresowana dokumentami parafii Rykonty - dekanat Troki (Litwa). Pozdrawiam, Teresa
Ostatnio zmieniony ndz 14 lut 2016, 15:28 przez teresa_kisztelińska, łącznie zmieniany 1 raz.
jart

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time

Post autor: jart »

Np. wyszukać w wyszukiwarce nazwę parafii
https://familysearch.org/catalog/search

Ale w wypadku tej konkretnej parafii, więcej znajdziesz w księgach dekanatu:
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
(od 1907 sa nawet online)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Witaj,
Pięknie dziękuję za informacje. Piszesz, że od 1907 r. są nawet on line, czy możesz napisać gdzie ich szukać? Ja poszukuję każdej informacji o Masalskich i Sienkiewiczach, zamieszkujących parafię Rykonty, dekanat Troki.

Pozdrawiam, Teresa
jart

Sympatyk
Nowicjusz

teresa_kisztelińska pisze:(...)czy możesz napisać gdzie ich szukać?
Zajrzyj w drugi link z tych wklejonych przeze mnie, przewiń do końca (do dołu) -> aparat w kolumnie "format".
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Dziękuję, Czy mogę jakoś pomóc w Twoich poszukiwaniach?

Pozdrawiam,
Teresa
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki za dobre chęci, ja szukam Bonisławskich/Benisławskich w kolejności: nie wiem gdzie (Rudomino?) -> w Rudnikach ->Starych Trokach -> Wilnie (Św Stefan i Bernardyni).
Także Maciejewskich w Starych i Nowych Trokach głównie przed 1820, Zmitrowiczów przed 1840
I kilku innych rodzin w pow. trockim (Jutkiewicze, Hrynkiewicze/Rymkiewicze, Brzozowscy), wileńskim (np. Rodziewicze w par. Bujwidze i może Bystrzyca, gm. Bystrzyca), święcańskim (Czerniawscy w Kobylniku, może Komajach).
pozdrawiam
Artur

teresa_kisztelińska

Sympatyk

Chyba niestety nie pomogę, ale życzę powodzenia i wytrwałości w poszukiwaniach. Jestem na początku moich poszukiwań na Litwie i widzę, że nie będzie łatwo.

Pozdrawiam,Teresa
Paola_

Sympatyk

Post autor: Paola_ »

Witam,

Czy ktoś się może orientuje kiedy będzie szansa wglądu do parafii z okolic Tarnowa? Nadal nie są udostępnione na familysearch. Słyszałam, że jakość skanów jest mało czytelna, ale czy działają może coś w tym zakresie? Mam w obrębie Tarnowa prawie całą rodzinę do odszukania, dlatego tak mi zależy.

Pozdrawiam
Sylwia
blusik

Post autor: blusik »

Witam.Dawno nie byłęm na tej stronie i być może powtórzy się ta informacja.
Na stronie www.Semanchuk.com znajdują się dane z okolic Bukowska (Sanok) -parafie Nadolany,Nowotaniec , Wola Sękowa ,Pielnia.
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Witam,

Chcę zapytać, gdzie powinnam szukać ksiąg Parafii Rzymskokatolickiej Iwia. Podobno wieś Siemieniuki (okolice wsi Rykonty) należała do tej parafii. Czy dokumenty metrykalne są dostępne on line? W jakim archiwum szukać?

Pozdrawiam,
Teresa Szczerska
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Witaj
Jedyna parafia która przychodzi mi na myśl to ta w powiecie Wołożyńskim dawnym woj , Oszmiańskim i Nowogrodzkim tu masz link https://pl.wikipedia.org/wiki/Powiat_wo ... y%C5%84ski nie wiem czy o tą parafię chodzi
Przemek
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Witaj,
Tak, chyba to ta parafia.

Pozdrawiam,Teresa
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Jedynie to mogę podratować tym linkiem http://www.teismuknygos.mb.vu.lt/ jest to dostęp do metryk litewskich
Przemek
teresa_kisztelińska

Sympatyk

Witaj,
Pięknie dziękuję, może coś znajdę w dokumentach ,,Troki". Coś kojarzę, że dokumenty Parafii Iwia, (Iwie lub Iwje) znajdują się w archiwach na Białorusi, ale gdzie?

Teresa
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”