Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam Panie Tomku
Wypłynęła właśnie bardzo ważna dla mnie informacja i potrzebuję Pana pomocy. Szukam aktu ślubu między Józefem Turlejskim (prawdopodobnie syn Walentego i Wiktorii) a Antoniną Broś (córką Łukasza i Zofii).
Ślub powinien być w latach 1886-1896 w parafii Kamieńsk.
Ten akt pozwoli na wyjaśnienie wielu spraw w moich poszukiwaniach.
Wypłynęła właśnie bardzo ważna dla mnie informacja i potrzebuję Pana pomocy. Szukam aktu ślubu między Józefem Turlejskim (prawdopodobnie syn Walentego i Wiktorii) a Antoniną Broś (córką Łukasza i Zofii).
Ślub powinien być w latach 1886-1896 w parafii Kamieńsk.
Ten akt pozwoli na wyjaśnienie wielu spraw w moich poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
Ponieważ zebrało się troszkę próśb, postaram się jakoś spełnić je wszystkie do końca przyszłego tygodnia.
Wtedy też będzie można wrzucać kolejne. Do tego czasu jednak, proszę o cierpliwość, wyrozumiałość i niedokładanie nowych.
Kilka aktów znalazłem już w ubiegłym tygodniu, ale chyba zainteresowani ich nie dostrzegli
pozdrawiam - tomek
Wtedy też będzie można wrzucać kolejne. Do tego czasu jednak, proszę o cierpliwość, wyrozumiałość i niedokładanie nowych.
Kilka aktów znalazłem już w ubiegłym tygodniu, ale chyba zainteresowani ich nie dostrzegli
pozdrawiam - tomek
Panie Tomku dziękuje za sprawdzenie Studziannej. Szkoda, że nie było tam Michniewskich, chociaż powinni być. Upewniłem się w przekonaniu, że panny Michniewskie wyszły za mąż w innej parafii, tylko teraz nie wiem w której? Na 99% pasowała mi Studzianna. Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek przeglądał parafię Studzianna w PT, naprawdę tego nie pamiętam. Z tego co pamiętam w w PT przeglądałem jedynie: Opoczno, Żelechlinek, Rzeczycę i Lubochnię. Nawet jeśli przeglądałem i nie pamiętam to przepraszam, że zająłem Pana cenny czas, gdy inni czekają.
Pozdrawiam
Dominik
Pozdrawiam
Dominik
-
olenski_jan

- annastregiel

Witaj Tomku.
Proszę o sprawdzenie 1 aktu urodzenia w par. Drużbice:
- Marcin Gajda , między 1880-1883.
Nic więcej o nim nie wiem, poza tym, że w 1913 r. popłynął z żoną Katarzyną i naszym Dziadkiem do USA i jest odnotowany w manifeście Ellis Island. O tym dowiedziałam się kilka dni temu, dzięki uprzejmości Krysi.
Ponieważ żona Dziadka, a nasza Babcia wychodziła z Gajdów, myślę, że mógł być to jej brat, którego pominęłam, przeglądając par. Drużbice.
Dalej sobie "pociągnę" jak "puszczą śniegi i mrozy", bo zawsze, o czym wiesz, chętnie odwiedzam Piotrków.
Pozdrawiam serdecznie.
Ania.
Proszę o sprawdzenie 1 aktu urodzenia w par. Drużbice:
Nic więcej o nim nie wiem, poza tym, że w 1913 r. popłynął z żoną Katarzyną i naszym Dziadkiem do USA i jest odnotowany w manifeście Ellis Island. O tym dowiedziałam się kilka dni temu, dzięki uprzejmości Krysi.
Ponieważ żona Dziadka, a nasza Babcia wychodziła z Gajdów, myślę, że mógł być to jej brat, którego pominęłam, przeglądając par. Drużbice.
Dalej sobie "pociągnę" jak "puszczą śniegi i mrozy", bo zawsze, o czym wiesz, chętnie odwiedzam Piotrków.
Pozdrawiam serdecznie.
Ania.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
@annastregiel
"[...]
Na kość zamarznięta
Biel milczenia peronów
[...]"
Czekam więc na odwiedziny na przednówku
pozdrawiam - tomek
A o jaką miejscowość może chodzić? Zerknąłbym w KLS.Proszę o sprawdzenie 1 aktu urodzenia w par. Drużbice:
Póki co - jak pisze poetka:Dalej sobie "pociągnę" jak "puszczą śniegi i mrozy"[...]
"[...]
Na kość zamarznięta
Biel milczenia peronów
[...]"
Czekam więc na odwiedziny na przednówku
pozdrawiam - tomek
- annastregiel

Tomku,
myślę, że w czasie ferii zimowych wsiądę jednak w pociąg i trochę ożywię perony w Piotrkowie...
Marcin Gajda, jako miejsce urodzenia podał Gręboszów i tam pewnie mieszkał zanim odważył się wypłynąć na "wielką wodę"...
W Detroit był jeszcze w 1917 r. - istnieje jego karta rejestracyjna z tego roku. Jest tam napisane, że urodził się 20 października 1880 r., ale w 1913 r., kiedy przechodził przez Ellis Island, podał swój wiek - 31 lat.
Pozdrawiam cieplutko.
Ania.
myślę, że w czasie ferii zimowych wsiądę jednak w pociąg i trochę ożywię perony w Piotrkowie...
Marcin Gajda, jako miejsce urodzenia podał Gręboszów i tam pewnie mieszkał zanim odważył się wypłynąć na "wielką wodę"...
W Detroit był jeszcze w 1917 r. - istnieje jego karta rejestracyjna z tego roku. Jest tam napisane, że urodził się 20 października 1880 r., ale w 1913 r., kiedy przechodził przez Ellis Island, podał swój wiek - 31 lat.
Pozdrawiam cieplutko.
Ania.
Poszukuję:
- annastregiel

- annastregiel

Witaj Tomku.
Kolejna moja serdeczna prośba do Ciebie:
par. Drużbice, akt małżeństwa: Marcin Gajda, syn Wincentego i Katarzyny Krawczyk i Katarzyna Danielska, przedział lat: 1901-1907.
Z góry dziękuję bardzo za sprawdzenie.
Pozdrawiam.
Ania.
Kolejna moja serdeczna prośba do Ciebie:
par. Drużbice, akt małżeństwa: Marcin Gajda, syn Wincentego i Katarzyny Krawczyk i Katarzyna Danielska, przedział lat: 1901-1907.
Z góry dziękuję bardzo za sprawdzenie.
Pozdrawiam.
Ania.
Poszukuję:
@poschadel
1886 - 1896 ślubu brak.
@radjas
KLS - tak jak przypuszczałem - księgi nie są "kompatybilne" - karta 541 jest pusta.
64/1907 - 14 I 1907 ur. Ignacy Turlejski s. Adama 37 i Stefanii 25
@poldecorwin
58/1881 Rzeczyca, 7 VI 1881 ur. Jan Zawada s. Jacka 43 i Elżbiety Dzikowskiej 40
Drugiego aktu nie znalazłem, być może był spisany w 1880, a tego rocznika nie ma w archiwum.
@m_jaro
Wincentego Masiorka poroszę szukać w AP Łódź.
@TereskaSilesia
Prosze szukać raczej w Starachowicach i Kielcach
@jarumasta
Prosze szukać w AP Łódź
SO Piotrków - zespół numer 893
Prokuratura - zespół numer 328
@slagra
Raczej ciężko mnie namówić na poszukiwania typu: znajdź mi akt ślubu, odejmij wiek młodych i znajdź metryki urodzenia, od daty ślubu przeszukaj 10 lat i wynotuj dzieci... i tak dalej, i tak dalej... można to ciągnąć w nieskończoność.
@Morawicka_Justyna
Akt urodzenia Wiktora Ryla jest w genetece. Akty wykazane w genetece proszę zamawiać bezpośrednio w Archiwum.
@szczesna
@makarena 2001
Błogie będzie w poniedziałek
@annastregiel
Dane Marcina wysłałem na PW, ale chciała pani chyba coś jeszcze...?? Jeśli tak, to proszę wrzucić tutaj, bo ja się niedługo pogubię w tym wszystkim doszczętnie
Gdyby ktoś czegoś potrzebował, to proszę się wpisywać.
pozdrawiam - tomek
1886 - 1896 ślubu brak.
@radjas
KLS - tak jak przypuszczałem - księgi nie są "kompatybilne" - karta 541 jest pusta.
64/1907 - 14 I 1907 ur. Ignacy Turlejski s. Adama 37 i Stefanii 25
@poldecorwin
58/1881 Rzeczyca, 7 VI 1881 ur. Jan Zawada s. Jacka 43 i Elżbiety Dzikowskiej 40
Drugiego aktu nie znalazłem, być może był spisany w 1880, a tego rocznika nie ma w archiwum.
@m_jaro
Wincentego Masiorka poroszę szukać w AP Łódź.
@TereskaSilesia
Prosze szukać raczej w Starachowicach i Kielcach
@jarumasta
Prosze szukać w AP Łódź
SO Piotrków - zespół numer 893
Prokuratura - zespół numer 328
@slagra
Raczej ciężko mnie namówić na poszukiwania typu: znajdź mi akt ślubu, odejmij wiek młodych i znajdź metryki urodzenia, od daty ślubu przeszukaj 10 lat i wynotuj dzieci... i tak dalej, i tak dalej... można to ciągnąć w nieskończoność.
@Morawicka_Justyna
Akt urodzenia Wiktora Ryla jest w genetece. Akty wykazane w genetece proszę zamawiać bezpośrednio w Archiwum.
@szczesna
@makarena 2001
Błogie będzie w poniedziałek
@annastregiel
Dane Marcina wysłałem na PW, ale chciała pani chyba coś jeszcze...?? Jeśli tak, to proszę wrzucić tutaj, bo ja się niedługo pogubię w tym wszystkim doszczętnie
Gdyby ktoś czegoś potrzebował, to proszę się wpisywać.
pozdrawiam - tomek