Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
poschadel

Sympatyk
Adept

Post autor: poschadel »

Witam Panie Tomku

Wypłynęła właśnie bardzo ważna dla mnie informacja i potrzebuję Pana pomocy. Szukam aktu ślubu między Józefem Turlejskim (prawdopodobnie syn Walentego i Wiktorii) a Antoniną Broś (córką Łukasza i Zofii).
Ślub powinien być w latach 1886-1896 w parafii Kamieńsk.
Ten akt pozwoli na wyjaśnienie wielu spraw w moich poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Krzysztof
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Ponieważ zebrało się troszkę próśb, postaram się jakoś spełnić je wszystkie do końca przyszłego tygodnia.
Wtedy też będzie można wrzucać kolejne. Do tego czasu jednak, proszę o cierpliwość, wyrozumiałość i niedokładanie nowych.
Kilka aktów znalazłem już w ubiegłym tygodniu, ale chyba zainteresowani ich nie dostrzegli
:roll:

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Panie Tomku,

ale o "Podporach" z Błogiego będzie Pan pamiętał? :k:
pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Panie Tomku dziękuje za sprawdzenie Studziannej. Szkoda, że nie było tam Michniewskich, chociaż powinni być. Upewniłem się w przekonaniu, że panny Michniewskie wyszły za mąż w innej parafii, tylko teraz nie wiem w której? Na 99% pasowała mi Studzianna. Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek przeglądał parafię Studzianna w PT, naprawdę tego nie pamiętam. Z tego co pamiętam w w PT przeglądałem jedynie: Opoczno, Żelechlinek, Rzeczycę i Lubochnię. Nawet jeśli przeglądałem i nie pamiętam to przepraszam, że zająłem Pana cenny czas, gdy inni czekają.
Pozdrawiam
Dominik
Tomek1973

Sympatyk

Ojej, przecież nic się nie stalo. Myślalem, że to pan, bo zobaczyłem wpis w metryczce i tyle.
Gdyby jeszcze coś było potrzebne, to proszę śmiało :)

pozdrawiam serdecznie - tromek
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Dzięki za wyrozumiałość a już myślałem, że namieszałem :) Napewno jeszcze skorzystam z Pana pomocy. Na razie jestem zmuszony sam udać się do AP bo za dużo potrzebuję wiadomości, żeby kogoś prosić o poświęcenie czasu.
Pozdrawiam
Dominik
Tomek1973

Sympatyk

@jan

Gawędów wysłałem na pw. jeżeli chodzi o Mormonów, to bardzo dziękuję za dobre chęci, ale jakoś sobie poradzę :)

pozdrawiam - tomek
olenski_jan

Sympatyk
Adept

Post autor: olenski_jan »

Super wiadomości! Serdecznie dziękuję. Niestety często zdarzają się pomyłki i zamiast Marcjanna księża piszą Marianna.
Jan Oleński
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annastregiel »

Witaj Tomku.

Proszę o sprawdzenie 1 aktu urodzenia w par. Drużbice:

- Marcin Gajda , między 1880-1883.

Nic więcej o nim nie wiem, poza tym, że w 1913 r. popłynął z żoną Katarzyną i naszym Dziadkiem do USA i jest odnotowany w manifeście Ellis Island. O tym dowiedziałam się kilka dni temu, dzięki uprzejmości Krysi.
Ponieważ żona Dziadka, a nasza Babcia wychodziła z Gajdów, myślę, że mógł być to jej brat, którego pominęłam, przeglądając par. Drużbice.

Dalej sobie "pociągnę" jak "puszczą śniegi i mrozy", bo zawsze, o czym wiesz, chętnie odwiedzam Piotrków.

Pozdrawiam serdecznie.
Ania.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Tomek1973

Sympatyk

@annastregiel
Proszę o sprawdzenie 1 aktu urodzenia w par. Drużbice:
- Marcin Gajda , między 1880-1883.
A o jaką miejscowość może chodzić? Zerknąłbym w KLS.
Dalej sobie "pociągnę" jak "puszczą śniegi i mrozy"[...]
Póki co - jak pisze poetka:
"[...]
Na kość zamarznięta
Biel milczenia peronów
[...]"

Czekam więc na odwiedziny na przednówku :wink:

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Tomku,
myślę, że w czasie ferii zimowych wsiądę jednak w pociąg i trochę ożywię perony w Piotrkowie...

Marcin Gajda, jako miejsce urodzenia podał Gręboszów i tam pewnie mieszkał zanim odważył się wypłynąć na "wielką wodę"...
W Detroit był jeszcze w 1917 r. - istnieje jego karta rejestracyjna z tego roku. Jest tam napisane, że urodził się 20 października 1880 r., ale w 1913 r., kiedy przechodził przez Ellis Island, podał swój wiek - 31 lat.

Pozdrawiam cieplutko.
Ania.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Tomek1973

Sympatyk

Gręboszów to rzeczywiście parafia Drużbice, ale gmina Wadlew. Akta gminy Wadlew są w APŁ. Jeżeli się zachowała KLS z tej wsi, to może pani spróbować znaleźć rodzinę Gajdów nie ruszając się z Łodzi. Ja oczywiście sprawdzę to w UMZ z Drużbic.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo dziękuję Tomku za tę informację.

Pozdrawiam.
Ania.
Poszukuję:
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Tomku.
Kolejna moja serdeczna prośba do Ciebie:
par. Drużbice, akt małżeństwa: Marcin Gajda, syn Wincentego i Katarzyny Krawczyk i Katarzyna Danielska, przedział lat: 1901-1907.

Z góry dziękuję bardzo za sprawdzenie.
Pozdrawiam.
Ania.
Poszukuję:
Tomek1973

Sympatyk

@poschadel

1886 - 1896 ślubu brak.

@radjas

KLS - tak jak przypuszczałem - księgi nie są "kompatybilne" - karta 541 jest pusta.
64/1907 - 14 I 1907 ur. Ignacy Turlejski s. Adama 37 i Stefanii 25

@poldecorwin

58/1881 Rzeczyca, 7 VI 1881 ur. Jan Zawada s. Jacka 43 i Elżbiety Dzikowskiej 40
Drugiego aktu nie znalazłem, być może był spisany w 1880, a tego rocznika nie ma w archiwum.

@m_jaro

Wincentego Masiorka poroszę szukać w AP Łódź.

@TereskaSilesia

Prosze szukać raczej w Starachowicach i Kielcach

@jarumasta

Prosze szukać w AP Łódź
SO Piotrków - zespół numer 893
Prokuratura - zespół numer 328

@slagra

Raczej ciężko mnie namówić na poszukiwania typu: znajdź mi akt ślubu, odejmij wiek młodych i znajdź metryki urodzenia, od daty ślubu przeszukaj 10 lat i wynotuj dzieci... i tak dalej, i tak dalej... można to ciągnąć w nieskończoność.

@Morawicka_Justyna

Akt urodzenia Wiktora Ryla jest w genetece. Akty wykazane w genetece proszę zamawiać bezpośrednio w Archiwum.

@szczesna
@makarena 2001

Błogie będzie w poniedziałek

@annastregiel

Dane Marcina wysłałem na PW, ale chciała pani chyba coś jeszcze...?? Jeśli tak, to proszę wrzucić tutaj, bo ja się niedługo pogubię w tym wszystkim doszczętnie :)

Gdyby ktoś czegoś potrzebował, to proszę się wpisywać.

pozdrawiam - tomek
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”