Jaki to mundur, jakie wojsko?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Jaki to mundur ? Prośba
Dzięki za odpowiedź. Ale przeglądając materiały i fotografie Kawalerii Wojska Polskiego nie natknełam sie na taki mundur . tzn z dwoma rzędami guzików i odpinaną patką. Może za dużo wymagam bo fotografia jest bardzo słaba i pochodzi z portretu ale jeszcze raz proszę o jej przeanalizowanie . pozdrawiam
Katarzyna Kobalczyk
Jaki to mundur ? Prośba
Ja też stawiam na Kawalerię. Wśród swoich rodzinnych zdjęć znalazłam podobny mundur, ale na dokładne dane musisz poczekać aż minie sezon urlopowy 
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Joanna
Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Jaki to mundur ? Prośba
Może uda się coś ustalić jeszcze w sezonie urlopowym 
To, że kawalerzysta, to pewne. Mi ten dwurzędowy mundur skojarzył się z kaizerowskimi wojskami. Sam cesarz Wilhelm nosił, zdaje się, płaszcz w tym kroju. Sprawdziłem więc ... umundurowanie powstańców wielkopolskich, ze szczególnym uwzględnieniem kawalerii.
http://www.pgw.pl/powst_wlkp/wratajczak/mundury.htm - na a rysunku jeźdźca widać doskonale dwurzędówkę z wyraźnymi dużymi guzami na które zapinano patkę. Rysunek, to za mało, poszukałem zdjęcia:
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0123220438
Z munduru można wywnioskować że proporczyk był biało-jakiśtam np. biało-czerwony. Otok, naramienniki i patka byłyby wówczas również czerwone. Co do koloru mogę się mylić ale 1 Pułk Ułanów Wielkopolskich miał właśnie takie barwy. Po włączeniu w skład wojska polskiego otrzymał nazwę 15 pułk ułanów (później dodano) poznańskich.
Szczegóły na http://pl.wikipedia.org/wiki/15_Pu%C5%8 ... C5%84skich
Na mundurach powstańców nie zauważyłem wężyka na kołnierzu, być może zostały wprowadzone po włączeniu Armii Poznańskiej do WP? Łatwiej doszyć wężyk niż zmienić mundur, zwłaszcza w warunkach raczkującej niepodległości i wciąż trwających walkach o granice. To samo z orzełkiem, który wydaje się nieco inny, sama czapka oklapnięta, ale możliwe, że jest to krój identyczny z powstańczym.
Nie znam się na mundurach wszystko oparłem na luźnych skojarzeniach i brakuje mi wiedzy by móc jednoznacznie zweryfikować swoje hipotezy. Możesz Kasiu potwierdzić lub zaprzeczyć, że pradziadek mógł w latach 1919-20 przebywać w Wielkopolsce, czy stamtąd pochodził i czy jego wiek jeśli znasz z dokumentów pokrywałby się w wymienionym okresie z wiekiem na fotografii?
Eksperci niech pociągną dalej wątek mundurowy.
To, że kawalerzysta, to pewne. Mi ten dwurzędowy mundur skojarzył się z kaizerowskimi wojskami. Sam cesarz Wilhelm nosił, zdaje się, płaszcz w tym kroju. Sprawdziłem więc ... umundurowanie powstańców wielkopolskich, ze szczególnym uwzględnieniem kawalerii.
http://www.pgw.pl/powst_wlkp/wratajczak/mundury.htm - na a rysunku jeźdźca widać doskonale dwurzędówkę z wyraźnymi dużymi guzami na które zapinano patkę. Rysunek, to za mało, poszukałem zdjęcia:
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0123220438
Z munduru można wywnioskować że proporczyk był biało-jakiśtam np. biało-czerwony. Otok, naramienniki i patka byłyby wówczas również czerwone. Co do koloru mogę się mylić ale 1 Pułk Ułanów Wielkopolskich miał właśnie takie barwy. Po włączeniu w skład wojska polskiego otrzymał nazwę 15 pułk ułanów (później dodano) poznańskich.
Szczegóły na http://pl.wikipedia.org/wiki/15_Pu%C5%8 ... C5%84skich
Na mundurach powstańców nie zauważyłem wężyka na kołnierzu, być może zostały wprowadzone po włączeniu Armii Poznańskiej do WP? Łatwiej doszyć wężyk niż zmienić mundur, zwłaszcza w warunkach raczkującej niepodległości i wciąż trwających walkach o granice. To samo z orzełkiem, który wydaje się nieco inny, sama czapka oklapnięta, ale możliwe, że jest to krój identyczny z powstańczym.
Nie znam się na mundurach wszystko oparłem na luźnych skojarzeniach i brakuje mi wiedzy by móc jednoznacznie zweryfikować swoje hipotezy. Możesz Kasiu potwierdzić lub zaprzeczyć, że pradziadek mógł w latach 1919-20 przebywać w Wielkopolsce, czy stamtąd pochodził i czy jego wiek jeśli znasz z dokumentów pokrywałby się w wymienionym okresie z wiekiem na fotografii?
Eksperci niech pociągną dalej wątek mundurowy.
Ostatnio zmieniony pt 29 lip 2011, 18:16 przez dpawlak, łącznie zmieniany 1 raz.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Jaki to mundur ? Prośba
Dziadek urodził sie w 1901 roku w okolicach Żarnowa. Województwo Łódzkie . Niestety nie znam szczegółów . W jaki sposób i gdzie dostał sie do wojska. Jedyna rzeczą jaka pamiętam z opowiadań mojej babci to jest to że dziadek był ułanem. Niestety pradziadek umarł w 1978 roku więc juz od niego się nic nie dowiem.Fotografia pochodzi ze starego portretu więc jest bardzo kiepska, widać jakiś znaczek na pagonach. Sama jestem zła że jest tak nieczytelny . Bardzo mi zależy na jakichkolwiek informacjach bo jest to jedyna fotografia jaka posiadamy . będę wdzieczna za okazana pomoc . Pozdrawiam Katarzyna
Katarzyna Kobalczyk
Jaki to mundur ? Prośba
Ja tu już wiele nie pomogę, poza tym, że w dyskusji na odkrywcy http://img.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=585328 pojawił się skan z jakiejś pozycji traktującej o polskich wzorach mundurowych http://img.odkrywca.pl/forum_pics/picsf ... g_1180.jpg
Tak więc sprawę wężyka mamy rozstrzygniętą i przy okazji wiadomo, jakiego rodzaju mundur nosi pradziadek na zdjęciu.
Ułanka wg przepisu z 1917, z naszytym wężykiem, zgodnie z Dekretem Naczelnego Wodza z maja 1919 roku.
Gdzie dokładnie służył i w jakim stopniu pozostaje zagadką.
Tak więc sprawę wężyka mamy rozstrzygniętą i przy okazji wiadomo, jakiego rodzaju mundur nosi pradziadek na zdjęciu.
Ułanka wg przepisu z 1917, z naszytym wężykiem, zgodnie z Dekretem Naczelnego Wodza z maja 1919 roku.
Gdzie dokładnie służył i w jakim stopniu pozostaje zagadką.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Jaki to mundur ? Prośba
Darku dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Co prawda nie zaspokoiła mojej ciekawości do końca.
ale tak to juz bywa. Rozumiem , że mój pradziadek był ułanem ?. Jeszcze jedno pytanie dotyczące czapki . Co to może być za czapka bo czapki ułanów wyglądają całkiem inaczej?. Byłabym wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam Katarzyna
Katarzyna Kobalczyk
Jaki to mundur ? Prośba
Wygląda na ułana. Co do czapek ułańskich, to były wysokie i usztywniane, z wyraźnymi rogami, ale ostatnie takie nosili chyba ułani legionowi u Piłsudskiego i to raczej od parady i na początku wojny. Czapka ułana z Armii Wielkopolskiej nie wydaje mi się usztywniana, mogła więc oklapnąć, dlatego nie wykluczam, że to ona jest na zdjęciu.
Pradziadek ma może na zdjęciu miękką rogatywkę, która jest kontynuatorką czapek ułańskich, tyle że w WP IIRP w kawalerii stosowano furażerki a dopiero później rogatywki. Tu to już błądzę po omacku, za mało wiem.
Przytoczę jednak historię z XXI wieku, gdzie mój brat, pożyczył do ślubu rogatywkę od innego oficera. Regulaminowo w swojej formacji nosił beret, ale ten uznał za mało twarzowy. Współczuję komuś, kto za sto lat będzie próbował ustalić, gdzie służył człowiek ze zdjęcia.
Pradziadek ma może na zdjęciu miękką rogatywkę, która jest kontynuatorką czapek ułańskich, tyle że w WP IIRP w kawalerii stosowano furażerki a dopiero później rogatywki. Tu to już błądzę po omacku, za mało wiem.
Przytoczę jednak historię z XXI wieku, gdzie mój brat, pożyczył do ślubu rogatywkę od innego oficera. Regulaminowo w swojej formacji nosił beret, ale ten uznał za mało twarzowy. Współczuję komuś, kto za sto lat będzie próbował ustalić, gdzie służył człowiek ze zdjęcia.
-
Zawadzki_Wojciech

Jaki to mundur ? Prośba
Witam,
Ogólnie zgadzam się w dużej mierze z wnioskami Darka. Sportretowana osoba jest w mundurze zwanym ułanką, typowym dla broni jezdnych WP w l. 1917-1919. Oznacza to mniej więcej tyle, że mógł być ułanem albo artylerzystą konnym. Analogie do munduru Wojsk Wlkp. nazwałbym raczej wątkiem równoległym: tam stahlgrau albo feldgrau w Król. Pol. (zabór rosyjski) barwy zbiliżone do khaki. Rogatywka, której używa nie ma nic wspólnego z rogatywką WWlkp. Poza tym nosi stopień wojskowy, wydaje mi się, że jedna belka. Biorąc to wszystko myślę, że oglądamy starszego ułana, raczej rodem nie z WWielkopolskich.
Lepszej sierpniowej pogody życzę Wszystkim
WZ
Ogólnie zgadzam się w dużej mierze z wnioskami Darka. Sportretowana osoba jest w mundurze zwanym ułanką, typowym dla broni jezdnych WP w l. 1917-1919. Oznacza to mniej więcej tyle, że mógł być ułanem albo artylerzystą konnym. Analogie do munduru Wojsk Wlkp. nazwałbym raczej wątkiem równoległym: tam stahlgrau albo feldgrau w Król. Pol. (zabór rosyjski) barwy zbiliżone do khaki. Rogatywka, której używa nie ma nic wspólnego z rogatywką WWlkp. Poza tym nosi stopień wojskowy, wydaje mi się, że jedna belka. Biorąc to wszystko myślę, że oglądamy starszego ułana, raczej rodem nie z WWielkopolskich.
Lepszej sierpniowej pogody życzę Wszystkim
WZ
Jaki to mundur ? Prośba
Hmmm... Nie żebym się przywiązywał do swoich koncepcji. ale czy po wcieleniu Armii Wielkopolskiej w skład WP. mundury jej ułanów nie wyglądałyby właśnie tak? Nie rozpatrywałem okresu powstańczego, bo stopień na naramienniku, jaki by nie był, nie przypomina stopni powstańczych. Czy po roku 1919 nadal stosowano ułanki wz1917?
Czy na podstawie proporczyków na kołnierzu nie dało by się chociaż zawęzić listy poszukiwanych pułków do kilku pozycji?
Czy na podstawie proporczyków na kołnierzu nie dało by się chociaż zawęzić listy poszukiwanych pułków do kilku pozycji?
Jaki to mundur ? Prośba
Witam
Jestem wam niezmiernie wdzięczna za rozszyfrowanie fotografii.
Niestety nie znam się na umundurowaniu żołnierzy także z ogromną przyjemnością czytam wysnute przez Was wnioski . Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Katarzyna
Jestem wam niezmiernie wdzięczna za rozszyfrowanie fotografii.
Katarzyna Kobalczyk
-
Zawadzki_Wojciech

Re: Jaki to mundur ? Prośba
dpawlak pisze:Hmmm... Nie żebym się przywiązywał do swoich koncepcji. ale czy po wcieleniu Armii Wielkopolskiej w skład WP. mundury jej ułanów nie wyglądałyby właśnie tak? Nie rozpatrywałem okresu powstańczego, bo stopień na naramienniku, jaki by nie był, nie przypomina stopni powstańczych. Czy po roku 1919 nadal stosowano ułanki wz1917?
Witaj Darku,
1. kurtki zwane ułankami były bardzo popularne w kawalerii I wojny światowej, stąd napisałem, że proweniencja "kajzerowska" jest równoległa do innych. Nosili je "beliniacy" i kawalerzyści polscy w Rosji. Formalnie zniknęła z WP ustaleniami reformy mundurowej z 1919 r. Jednak żołnierze nosili "stare" mundury aż do ich fizycznej likwidacji. Było to uzasadnione przede wszystkim stanem ekonomicznym Państwa. Podobnie też unifikacja WWlkp. nie spowodowała wymiany umundurowania. Wprowadzono zmianę oznak stopni wojskowych na "polskie", ale orły w dużej mierze zostały "poznańskie". Kurtka tego wzoru przetrwała w szwadronie prezydenta RP aż do 1926 r.
2. Pewnie można zaryzykować taką próbę. Jest ona jednak obarczona znacznym ryzykiem błędu. Powodów jest kilka.
Pierwszy to przyjęcie ustalenia, jaką barwę szarości na fot. cz-b. należy uznać np. za czerwoną w naturze? Wiem o tym, kiedyś dużo fotografowałem właśnie cz-b., że ów poziom szarości na fot. dla tej samej barwy w naturze bywa zależny nie tylko od oświetlenia obiektu, ale naświetlenia fot., a nawet rodzaju papieru fot.
Po drugie i to zasadnicze: w okresie odradzania się WP i walk o niepodległość i granice RP oddziały wojskowe miały dość luźne, jeśli tak można w ogóle powiedzieć, związki z konkretnymi garnizonami. Dość swobodnie podchodzono także do oznak konkretnych formacji, pułków i samodzielnych oddziałów, oddziałów rezerwowych itp. W przypadku oddziałów ochotniczych w dużej mierze były one spełnieniem woli konkretnego organizatora.
Pozdrawiam
WZ
-
d_tomaszewski

co to za mundur? - zdjecie
bede wdzieczny za jakiekolwiek wskazowki na temat tego jakie wojsko moglo nosic takie mundury jak na zdjeciu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 69788.html
-
Sawicki_Julian

Witam , tu maja głos fachowcy od wojskowości , ja bym powiedział ze to jest wojsko Polskie może nawet jednostka WOPu , mają na czapkach orła ale bez korony , czyli wyśmiewaną wronę z czasów PZPR , mundury pomięte z cienkiego materiału i spodnie bez kantu , ale dyscyplina tam była Stalinowska ; pozdrawiam - Julian
-
d_tomaszewski

Przepraszam ze nie napisalem wczesniej ale to zdjecie jest na pewno z przed 1945. Nie chcialem nic sugerowac by nie wplywac na opinie ale wedlug przekazu rodzinnego fotografia pochodzi z roku ok 1900 i przedstawia zolnierzy armii carskiej wiec Panski trop wschodni okazalby sie jak najbardziej sluszny. Z gory dziekuje wszystkim ktorzy pomoga mi potwierdzic lub zadac klam rodzinnemu przekazowi na temat tego zdjecia.
Pozdrawiam,
Dominik
Pozdrawiam,
Dominik
Prośba o identyfikację zdjęcia
http://i.imgur.com/y1wC5.jpg
Będę wdzięczny za jakiekolwiek, możliwe do wyciągnięcia, informacje na temat jednostki na zdjęciu. Z tego, co sam potrafię powiedzieć, wydaje mi się, iż jest to zdjęcie z okresu międzywojennego. Zastanawia mnie, natomiast, kim mogą być 4 siedzący mężczyźni ubrani w garnitury. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Bartek
Będę wdzięczny za jakiekolwiek, możliwe do wyciągnięcia, informacje na temat jednostki na zdjęciu. Z tego, co sam potrafię powiedzieć, wydaje mi się, iż jest to zdjęcie z okresu międzywojennego. Zastanawia mnie, natomiast, kim mogą być 4 siedzący mężczyźni ubrani w garnitury. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Bartek