Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.2

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Re: Mundur armii carskiej?

Post autor: Bodek »

Dzień dobry

Panie Jacku, przykro mi, ale nie pomogę - zwyczajnie nie mam takiej wiedzy - amatorka.

Panie Marcinie (p100)

Po lewej kapral piechoty w mundurze polowym, nad lewą kieszenią trzy baretki = trzy odznaczenia. U nasady prawego naramiennika wałek, mający utrzymać pas nośny karabinu podczas marszu.

Po prawej bombardier Artylierii (starszy szeregowy) w mundurze polowym. Mundur bez naramienników, bo takie nosili w artylerii tyżżż.
Rzekomo miało to poprawiać maskowanie żołnierzy.
Na kołnierzu patka w kolorze Pułku zmniejszona do rozmiaru szlufki u spodni. Nad lewą kieszenią - dwie beretki.
A, a dlaczego prosiłem o namiary pradziadka? Bo chciałem nazwisko sprawdzić w Szematyzmach oficerskich.
Bo też patrzę na zdjęcie wprawdzie mundur „ściarany”, ale jedna gwiazdka – tylko w jakim kolorze?. I co jeszcze. Ano na lewym ręku zegarek. W wojsku podczas wojny ułatwia synchronizowanie działań. Czyli oficer. Ilu żołnierzy wtedy nosiło zegarki na rękę - co trzeci, co piąty?
A wtedy mamy...
Podporucznik w mundurze polowym bez naramienników bo nie nosił karabinu, tylko broń krótką + szabla, czyli nie miało mu się co śśśśuwać - chyba że spodnie, ale to ewidentny brak szelek.
I mamy:
Stanisław Porębski rezerwista 1 rtAD, czyli 1 Dywizja Artylerii Konnej oraz Franciszek Porębski podporucznik rezerwista 90 IR, czyli 90 Pułku Piechoty.
Michała ni ma, tak że - Bombardier.

Miłego dnia
Bogdan
marcinp100

Sympatyk

Post autor: marcinp100 »

Dzień dobry Panie Bogdanie,

Wow, bardzo dziękuję za analizę oraz za podzielenie się tak szczegółowymi i cennymi dla mnie informacjami. Bardzo doceniam, że zechciał się Pan podzielić swoją wiedzą.

Korzystając jeszcze z Pana wiedzy, chciałbym dopytać o dwie kwestie:

Skąd wziął Pan informację o oficerach Stanisławie i Franciszku Porębskich? Czy to właśnie z tzw. Szematyzmów oficerskich? Czy to źródło zawiera dane o wszystkich oficerach i czy te dane są dostępne online?

Mam też pytanie dotyczące innej osoby z wojska austriackiego. W akcie ślubu z 1917 roku z Nowego Sącza znajduje się wpis dotyczący Szczepana Sołtysa - https://drive.google.com/file/d/16OCzDu ... sp=sharing
Przy jego imieniu widnieje zapis jednostki wojskowej, który odczytuję jako „20 Bgt. rufrosero”. Niestety nie potrafię go rozszyfrować. Być może Pan mógłby w tym pomóc?

Pozdrawiam,
Marcin

EDIT: Zastanawiam się jeszcze czy kapral po lewo mógłby być w sumie również porucznikiem (stopnień również oznaczany dwoma gwiazdkami), czy jest coś co eliminuje taką opcję?
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Zapis jednostki jest taki:
20
Rgt = Regiment
Inf = Infanterie
reserv = Reserve
czyli : Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 20

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Marcin (p100)

Strona

Österreich-Ungarns bewaffnete Macht
1900 - 1914

Szczepan Sołtys – rezerwista 20 Pułku Piechoty.

Kapral – dwie białe gwiazdki. Porucznik – dwie srebrne gwiazdki.
Ale tego nie widzimy - zdjęcie czarno - białe.
Mundury oficerskie nie miały naramienników, stąd moja analiza przy Michale.

Dobrej nocy

B.
Rokdar

Sympatyk
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Rokdar »

Dzień dobry!

Czy mógłbym przypomnieć się z moją prośbą?
Rokdar pisze:Dobry wieczór!

Bardzo proszę o identyfikację stopnia i wszelkie informacje, które wynikają z tej fotografii.

https://zapodaj.net/plik-ijoZlgQ60d

Przodek walczył podczas I wojny światowej w armii pruskiej Reserve-Infanterie-Regiment 61, 36. Reserve-Division.
Nie jestem pewien, lecz wydaje mi się, że nosi medal Krzyża Żelaznego II klasy.

Pierwszy raz stykam się z wojskową fotografią, więc proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
marcinp100

Sympatyk

Pani Grażyno, Panie Bogdanie.

Bardzo dziękuje Państwu za udzieloną pomoc, dzięki Państwu historia dziadka nabrała więcej koloru/fabuły :P

Życzę wszystkiego dobrego!
Marcin
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Marcin,

Szczepan = Stefan
A tu masz swojego kaprala Spltysa, byl ranny w 1914
https://des.genealogy.net/search/show/12430578

Grazyna
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry
Tak jakoś wyszło, że w jednym czasie zapytanie skierowało
trzech Marcinów – stąd przy imieniu zamieszczam nick.
Na wszystkie odpowiem, tylko proszę o cierpliwość.
A tak przy okazji. Pan Marcin i zdjęcie w mundurze pruskim.
Bryczesy do jazdy konnej, szabla pruska kawaleryjska, wysokie buty. To jaki z niego piechur
Jeszcze sobie o tym popiszemy.

Miłego dnia

Bogdan
Rokdar

Sympatyk

Panie Bogdanie!
Dobrze, zupełnie rozumiem.

To prawda, że kilka Marcinów na raz to dużo :lol: .

Czekam na Pańską analizę. Chciałem się tylko upewnić, że moja prośba nie zniknie.
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
marcinp100

Sympatyk

Grazyna_Gabi pisze:Marcin,

Szczepan = Stefan
A tu masz swojego kaprala Spltysa, byl ranny w 1914
https://des.genealogy.net/search/show/12430578

Grazyna
Pani Grażyno.

Marcinów jest za dużo, ale pozwolę sobie jeszcze trochę namieszać :P

Dziękuje za sprawdzenie tego i uświadomienie mi że w tamtych czasach Stefan i Szczepan to te same osoby, to dlatego mi nic nie wyszukiwało. Apropos tych list rannych, na końcu w kolumnie jest informacja że informacje o danej osobie zostaną uzupełnione. Gdzie w takim razie szukać uzupełnienia? Czytałem że w teorii powinno być uzupełnienie też na tej stronie ale niestety brak. Może po prostu nie uzupełnili informacji o nim..

Pozdrawiam serdecznie,
Marcin
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

@ Marcin100,
Z tymi uzupelnieniami bywalo roznie. W tym przypadku wiecej nic nie ma.
Fakt takich danych jak rok i miejsca urodzenia czy zamieszkania nie podano
i nie uzupelniono, no i tak juz zostalo.
Moze byc tez tak, ze jakies listy sie nie zachowaly.
Dla osob ktore zaginely badz byly ciezko ranne czesto pojawialy sie nastepne meldunki.
Przewaznie tresc byla taka: dotychczas zaginiony, teraz w niewoli.

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dobry wieczór

Panie Marcinie (Wertepny_Marcin)

Pisze Pan „Poszukuje wzoru umundurowania galowego żołnierzy przedstawionych na zdjęciu z 1934r.”

Mundur wyjściowy - pozasłużbowy jest taki sam jak tego
kaprala który stoi w głębi. Możliwe, że któraś z tych osób jest starszym szeregowym (jedna belka). Możliwe też, że tak jak kapral na prawej piersi nosi Państwową Odznakę Sportową (POS). Ale na pewno na głowie ma taką samą rogatywkę wz.19.

Wiadomo, że nie wiem jakie są przekazy rodzinne, na temat
tego zdjęcia, ale ja mam takie nieodparte wrażenie, że….

No dobra. Przypuszczam, iż zdjęcie wykonano prawdopodobnie po kolacji w pomieszczeniu gospodarczym, magazynku przy koszarowej kuchni - na zakończenie dyżuru. Dyżuru? A tak. Drużyna (10 osób) ma dyżur w kompanijnej kuchni. Uważam, że trzecia osoba po prawej ubrana jest w bluzę kucharską / kelnerską. Osoba która stoi w koszuli właśnie bluzę odwiesiła i jeszcze nie założyła swojej mundurowej. Koszula + bluza wojskowa + bluza kucharska = ugotowanie. Dlatego kitel ubierał na koszulę. Chyba...
Te osoby nie gotowały, one wydawały posiłki.
Kucharz nie wydawał posiłków. KELNEROWANIE. A kto do Kantyny Oficerskiej zaniesie grochówkę w wazie. Kto pozbiera, a potem pozabiera brudne talerze (oficerowie nie mieli menażek) do myci. A kto doniesie półmiski z drugim daniem. Wojak kelner!!!
A całą tę „gromadkę” pilnuje kapral - jest na służbie - bo pasek jego rogatywki jest pod brodą.

Czy tak nie mogło być?

Miłego wieczoru
Bogdan
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry.

Panie Marcinie (Rokdar), może zacznę od pytań:

1) Skąd wiedza, że przodek walczył w 61 Rezerwowym Pułku Piechoty.
2) Czy na rewersie zdjęcia jest jakiś opis.
3) I poproszę o rok urodzenia przodka.

Miłego dnia
Bogdan
Rokdar

Sympatyk

Panie Bogdanie!

Podaje kontekst.
1) Dzięki miłej pomocy Pani Grażyny dowiedziałem się tych wszystkich informacji (cf. Wątek forum gdzie prosiłem o pomoc: https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -420.phtml
Pani Grażyna napisała: „Nadolski Franz w 1917 byl lekko ranny,

Byl lekko ranny tez w 1914
Datum 1914-12-30
Nachname Nadolski
Vorname Franz
Ort Lippe, Stargard
Liste Preußen 113
Reg. o.ä. Reserve-Infanterie-Regiment 61
Status verwundet
https://des.genealogy.net/search/show/7598138
Raczej wiecej informacji nie znajdziesz jesli wojne przezyl.
Masz jednostke wiec mozna szukac gdzie w tym czasie walczyli.
https://wiki.genealogy.net/RIR_61
https://wiki.genealogy.net/36._Reserve-Division_(WK1)

2) Nic nie ma. Biała kartka. :cry:

3) Franciszek Nadolski urodził się w Lipach (Lippi, Lipi) koło Lubichowa (powiat starogardzki) 05/01/1883 roku. (cf. Akt U nr 2 https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,352264,4 ).

Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry
Panie Marcinie (Rokdar)

Amatorska analiza :

Czapka oficerska wz.1896, kurtka M1915, podwójne poprzeczne belki na kołnierzu z prześwitem pośrodku - rodzaj jednostki – piechota, na kołnierzu również guzik stanowiący dystynkcję stopnia, na piersi beretka (Krzyż Żelazny II klasy), bryczesy, buty wysokie marszowe (chyba) lub do jazdy konnej. Uff.. Szabla pruska oficerska z Orłem – piechoty. Co mamy... Podoficera w stopniu Feldfebel (sierżant) lub też Vizefeldwebel (starszy sierżant), a to = żołnierz zawodowy.

I tutaj prośba do Pani Grażyny.

Czy (o ile dobrze czytam) na Niemieckich Listach Strat skrót Gefr, przy niektórych nazwiskach oznacza stopień wojskowy Gefreiter – starszy szeregowy ? Bo jeżeli tak. To Franciszek Nadolski jest w stopniu szeregowego. A to oznacza, że to NIE on jest na tym zdjęciu.

Pozdrawiam
Bogdan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”