Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

kotik7 pisze:Pozwolę sobie zadać tu pytanie: czy jakiś oddział PTG choćby w planach ma działania w AD Włocławek?
Wielka część parafii z woj. łódzkiego podlega diecezji włocławskiej i tam są księgi starsze niż 1808.
Kuba
Też jestem ciekaw :)
AD Kielce już w większości sfotografowane.
AA Łódź niezbyt przychylne .
Może AD Włocławek będzie przychylne ? :)
Wiele tam ksiąg spisanych w łacinie :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Marcin16091995 pisze: AD Kielce już w większości sfotografowane.
Podałbyś źrodło tej informacji, jakiś link, na stronie czytałam, że można robić zdjęcia własnym aparatem. Może nie jestem na bieżąco w temacie.
Marcin16091995 pisze: AA Łódź niezbyt przychylne .
Skąd taka Twoja opinia? Księgi metrykalnych czyli te < 1808r są zmikrofilmowane i mikrofilmy w ramach współpracy między archiwami są dostępne AP w Łodzi i można je z tego archiwum wypożyczyć, więc w czym AA w Łodzi jest nieprzychylne genealogom?

Proszę o odpowiedź.

-----
Krystyna
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

kwroblewska pisze:
Podałbyś źrodło tej informacji, jakiś link, na stronie czytałam, że można robić zdjęcia własnym aparatem. Może nie jestem na bieżąco w temacie.
Proszę :) :
http://www.cwiklinski.pl/ptg/adkielce.pdf
kwroblewska pisze:
Skąd taka Twoja opinia? Księgi metrykalnych czyli te < 1808r są zmikrofilmowane i mikrofilmy w ramach współpracy między archiwami są dostępne AP w Łodzi i można je z tego archiwum wypożyczyć, więc w czym AA w Łodzi jest nieprzychylne genealogom?
Nie napisałem, że nieprzychylne genealogom :)
Chodziło mi o to, że nie zgadzają się na zdjęcia oryginałów :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Marcin16091995 pisze: AD Kielce już w większości sfotografowane.
No, widzę że mają 160 000/ 300 000 skanów, to jest większość, ale zostało jeszcze ponad 45%, a to jest dużo.
W każdym razie moje badania nie wykraczają poza łódzkie i wschodnią Wielkopolskę.
Nawet jeśli zdjęcia ruszają dopiero w czerwcu, myślę że pospolite ruszenie indeksacyjne można zacząć już teraz. Indeksy nie zastąpią skanów, a skany nie zastąpią indeksów, są to dwa różne projekty. Geneteka ma tę korzyść że można w niej wyszukiwać- a skany tylko zmieniąją otoczenie pracy i coś niecoś usprawniają( przewijanie taśm, czekanie na zamówienia itp. niedogodności:) )
Przy swojej następnej wizycie w AP spytam archiwisty czy wolno przesyłać współpracownikom zrobione zdjęcia indeksów. Postaram się też zrobić jakieś.
Będę prawdopodobnie szukał w Widawie, Turze, Ruścu, Wągłczewie - coś z tych indeksów będę mógł zatem przesłać w ciągu półtora tygodnia.
Kuba
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Marcin16091995 pisze: Nie napisałem, że nieprzychylne genealogom :)
A Ty byś chciał bezpośrednio z takich XVII – XVIII wiecznych ksiąg!!
Dzięki temu, że się nie zgadzają na fiszkach nie ma adnotacji - zachowane szczątkowo, brak karty 3, 15, itd

___
Krystyna
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Kuba,
pomyliłem linki :o
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/adkielce.pdf

kwroblewska pisze:
Marcin16091995 pisze: Nie napisałem, że nieprzychylne genealogom :)
A Ty byś chciał bezpośrednio z takich XVII – XVIII wiecznych ksiąg!!
Dzięki temu, że się nie zgadzają na fiszkach nie ma adnotacji - zachowane szczątkowo, brak karty 3, 15, itd

___
Krystyna

AD Kielce dało do sfotografowania swoje wszystkie księgi (nawet z XVI wieku :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

hykiel pisze: czy będzie weryfikacja indeksów.
Uważam, że powinna być, szczególnie że na starcie fotografowane będą księgi w j. rosyjskim napisane.

___
Krystyna
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Potwierdzam to co napisała Krystyna w pierwszej kolejności będą robione księgi w języku rosyjskim i prawdopodobnie zaczniemy pierwszą sesję zdjęciową od parafii Św.Krzyża najwięcej chętnych zgłosiło się do indeksowania tej parafii
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
neumann

Sympatyk
Adept

św Krzyż

Post autor: neumann »

Księgi z "Krzyżyka" to opasłe tomiska, a ponieważ istnieje opcja późniejszego udostępnienia wykonanych zdjęć, pewnie będzie trzeba mocno się nagimnastykować przy pstrykaniu fotek, żeby jakość aktów była zadowalająca :).

Sprawdzę to empirycznie w najbliższy wtorek :)

Marcin
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

eliza1952 pisze:prawdopodobnie zaczniemy pierwszą sesję zdjęciową od parafii Św.Krzyża najwięcej chętnych zgłosiło się do indeksowania tej parafii
??? moze nie do konca, bo np Piotrkow, Szadek maja po tyle samo chetnych...dla scislosci :)
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

kasiek pisze:
eliza1952 pisze:prawdopodobnie zaczniemy pierwszą sesję zdjęciową od parafii Św.Krzyża najwięcej chętnych zgłosiło się do indeksowania tej parafii
??? moze nie do konca, bo np Piotrkow, Szadek maja po tyle samo chetnych...dla scislosci :)
Obawiam sie, ze jednak niezmikrofilmowane lodzkie parafie sa dla AP w Lodzi najwiekszym obciazeniem. Tym bardziej, ze niezmikrofilmowany Piotrkow jest w AP w Piotrkowie, a Szadek byl duzo mniejszy niz Lodz.

Pozdrawiam,
Marta
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

marta1044 pisze: Obawiam sie, ze jednak niezmikrofilmowane lodzkie parafie sa dla AP w Lodzi najwiekszym obciazeniem. Tym bardziej, ze niezmikrofilmowany Piotrkow jest w AP w Piotrkowie, a Szadek byl duzo mniejszy niz Lodz.

Pozdrawiam,
Marta
Zdaje się że jest zmikrofilmowany, tylko w AA, jeśli to coś zmienia. A nawet istnieją indeksy alfabetyczne malżeństw z tej parafii. Ostatnio z takiego korzystałem w AA. śluby ułożone są wg. nazwiska pana młodego i nie zawierają imion.
Kuba
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

kotik7 pisze:
marta1044 pisze: Obawiam sie, ze jednak niezmikrofilmowane lodzkie parafie sa dla AP w Lodzi najwiekszym obciazeniem. Tym bardziej, ze niezmikrofilmowany Piotrkow jest w AP w Piotrkowie, a Szadek byl duzo mniejszy niz Lodz.

Pozdrawiam,
Marta
Zdaje się że jest zmikrofilmowany, tylko w AA, jeśli to coś zmienia. A nawet istnieją indeksy alfabetyczne malżeństw z tej parafii. Ostatnio z takiego korzystałem w AA. śluby ułożone są wg. nazwiska pana młodego i nie zawierają imion.
Kuba

W zwiazku z powyzszym, moze jednak lepiej by bylo zaczac od parafii, ktorych nie ma nigdzie, zamiast dublowac?
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

A ja mam propozycję . Skoro będzie kilka osób fotografowało, to może by zrobić tak, że jedna część (mniejsza? ) będzie robić zdjęcia ksiąg (j. polski), a pozostali księgi w j. rosyjskim (m.in. parafię św. Krzyża).

Oczywiście jest to propozycja, więc prosiłbym o niezbyt surowe komentowanie .
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Awatar użytkownika
Jaro
Kontakt:

Post autor: Jaro »

kasiek pisze:
Ponawiam prośbę o utworzeniu listy Parafii i osób chętnych do pracy przy nich.
Chętnych to może się i dużo zgłosić. Ale zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce.
Pozdrawiam serdecznie
Jarosław Stulczewski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”