GenBaza - Metryki Genpolu

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

mateuszh

Sympatyk

Post autor: mateuszh »

bozenabalaw pisze:Trafiło na mnie. Nie potrafię otworzyć zdjęcia, chciałam tylko sprawdzić czy zgubiłam jeden skan czy jest brak w księgach. :?: Pokazują mi się narzędzia i podgląd, a na samym dole Błąd na stronie! :evil:
Jeśli można doradzić to "lewą ręką do prawego ucha" można sobie poradzić w następujący sposób:

na stronie "z błędem" prawym klawiszem myszy wyświetlić menu kontekstowe i wybrać z listy opcję "Pokaż źródło"
Wyświetli się kod źródłowy wyświetlanej strony. Mniej więcej w środku tekstu będzie linijka kodu typu:
<span id="image_source">http://metryki.genbaza.pl/photo/201205/ ... .JPG</span>
Z niej trzeba wykopiować fragment z samym adresem skanu , w tym wypadku
http://metryki.genbaza.pl/photo/201205/9937/000.JPG
i wkleić go w pole adresu przeglądarki (może być w innej zakładce).
Przejście do tego adresu odświetli skan. U mnie to działa w Windows Internet Explorer

Powodzenia
mateuszh
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Poradziłam sobie zmieniając przeglądarkę na mozilla i teraz działa. Slicznie dziękuję :lol:
Serdeczności Bożena Balawender
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Nitsch_Tomasz pisze:Witajcie,

No i jeszcze jedno: dzisiaj ok. 11-12 działał skrypt porządkujący dane i ładujący nowe zdjęcia z AP Łódź. To mogło być powodem części z problemów.

Pozdrawiam, Tomek
Z jaką częstotliwością jest uruchamiany ten skrypt ładujący nowe zdjęcia?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
KrystynaJovanovic

Sympatyk

Post autor: KrystynaJovanovic »

Jak odnalezc "uzytkownika"? Nie pamietam co podalam.
Dzieki z gory
Krystyna
dlank

Sympatyk

Post autor: dlank »

witam,

pojawia się błąd:

"Błąd!
Używasz przeglądarki Firefox, w wersji 3.6 która nie jest już wspierana.
Aby móc w pełni korzystać z serwisu proszę zaktualizować przeglądarkę, np. korzystając z następującego odnośnika: https://www.google.com/chrome"

przeglądarka zaktualizowana, pomimo to komunikat utrudnia korzystanie z serwisu...

jaka może być tego przyczyna?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"przeglądarka zaktualizowana"
tzn? najbardziej aktualna jaka może być wersja z 3.6
czy zaktualizowana do np 12.0 ?

przyczyna może być taka, ze na 3.x nie będzie działać, choćby najbardziej aktualnej 3.x
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: A.Michałowski »

dlank pisze:witam,

pojawia się błąd:

"Błąd!
Aby móc w pełni korzystać z serwisu proszę zaktualizować przeglądarkę, np. korzystając z następującego odnośnika: https://www.google.com/chrome"

przeglądarka zaktualizowana, pomimo to komunikat utrudnia korzystanie z serwisu...

Witam,

Ta sama sytuacja jest u mnie,pomimo aktualizacji serwis GenBaza nie otwiera się.To dziwne.

Aleksander.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

A.Michałowski pisze:
dlank pisze:witam,

pojawia się błąd:

"Błąd!

Witam,

Ta sama sytuacja jest u mnie,pomimo aktualizacji serwis GenBaza nie otwiera się.To dziwne.

Aleksander.
1. Otworzyć przegladarkę Firefox -> Pomoc -> O programie Firefox
sprawdzić, czy wersja to 12.0
2. Jeśli tak, wejść na stronę java.com i sprawdzić poprzez link "Czy mam zainstalowane oprogramowanie Java?" czy jest aktualna Java
3. Jeśli tak, to sprawdzić w Firefoksie: Narzędzia -> Opcje -> Zakładka Treść czy jest zaznaczone pole "Włącz obsługę JavaScript"
4. Jeśli tak, to powinno działać :)
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Ma_Sza

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Ma_Sza »

W Genbazie były akta z AAD Warszawa. Teraz ich nie ma. Czy wrócą do Genbazy czy może są gdzieś przeniesione?
pozdrawiam
Małgosia
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

A ja ponawiam pytanie o pozycję "parafie świętokrzyskie". Też były w genbazie (2 dni) i już ich nie ma.

Iwona
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Post autor: e_karczmarczyk »

Iwonko, jak to? Ja codziennie sobie przeglądam kolejne roczniki, wszystko jest! Teraz też. Oprócz tego, co nie ma wcale, oczywiście.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Gdyby ktoś jeszcze nie zauważył, to informuję, że pojawił się przycisk "Pobierz zdjęcie"
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
e_karczmarczyk

Sympatyk

Post autor: e_karczmarczyk »

anowi1958 pisze:Do Eli!!
Była pozycja "PARAFIE ŚWIĘTOKRZYSKIE" , a tam SZEWNA. I tego już nie ma. Od kilku dni usiłuję się dowiedzieć dlaczego już nie ma.
Iwona
Iwonko, przepraszam, w ogóle tej pozycji nie zauważyłam, chyba zniknęła, zanim się tam zalogowalam. Potraktowałam hasło "Parafie świętokrzyskie" jak fragment Kielecczyzny. To rzeczywiście Cię rozumiem. Może wróci jeszcze...
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Witam,
zgłaszam błąd w podziale na UMZ w Zduńskiej Woli. Urodzenia w roczniku 1898 są ucięte na 219 akcie i kontynuowane w innym folderze nazwanym "Z", od zgonów.
Kuba
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

kotik7 pisze:Witam,
zgłaszam błąd w podziale na UMZ w Zduńskiej Woli. Urodzenia w roczniku 1898 są ucięte na 219 akcie i kontynuowane w innym folderze nazwanym "Z", od zgonów.
Kuba
Kuba
To ja popełniłam błąd ale nie myli się tylko ten co nic nie robi dodam tylko,ze dalszy ciąg urodzeń i zgonów jest też w następnej księdze z tego rocznika.
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”