Digitalizacja AD Łomża

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

aaa. to znaczy zdaje Ci się:)
ano mi się też zdawało (i też na podstawie rozmów z tym samym księdzem), że jest to w zasięgu.
Niesttey, nie od niego jest to uzaleznione.
Może więcej rozmysłu przy takich sformułowaniach jak "można, ale nie ma kim. Bo to delikatnie mówiąc mija się z prawdą.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

igoriosso pisze:Aneta:
mam ten spis zasobu na kompie, mogę udostępnić.
Igor,
to ja poproszę, ale myślę, że więcej osób byłoby zainteresowanych. Może udostępnij wykaz na forum?
Niezależnie od tego poczekam na wykaz od "mojego" księdza i ewentualnie porównamy ;)

Pozdrawiam
Aneta
grabkk

Sympatyk
Adept

Post autor: grabkk »

No tak sfotografować 1500 tys. ksiąg w miesiąc, a dokładnie w 8 dni (bo tyle dni w miesiacu AD Łomza jest otwarte)
Jak widać to tylko Pan Włodzimierz wie co mówi....
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Kaczmarek_Aneta pisze:
igoriosso pisze:Aneta:
mam ten spis zasobu na kompie, mogę udostępnić.
Igor,
to ja poproszę, ale myślę, że więcej osób byłoby zainteresowanych. Może udostępnij wykaz na forum?
Niezależnie od tego poczekam na wykaz od "mojego" księdza i ewentualnie porównamy ;)

Pozdrawiam
Aneta
A pośród wielu zainteresowanych takim wykazem jestem i ja :)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

grabkk pisze:No tak sfotografować 1500 tys. ksiąg w miesiąc, a dokładnie w 8 dni (bo tyle dni w miesiacu AD Łomza jest otwarte)
Wiem, np że

AD Łomża nie ma milion pięćset tysięcy ksiąg

nie mówiłem i ni episałem nigdy o całości (w przypadkużadnego archiwum z moich ust lub spod palców nie padły słowa "zrobimy wszystko"

nie wypowiadałem się na żadne z ww kwestii, tym bardziej o terminie "miesiąc"

wiem, jak wyglądała i może potencjalnie wyglądać kwestai "fotografowanie a godziny otwarcia"

wiem, że dzięki pewnym zabiegom można było swego czasu zmienić godziny otwarcia AAW

etc

w ogóle to jakaś bzdura z Twojej wypowiedzi płynie. Tak jakbym gdziekolwiek napisał "zrobię półtora miliona ksiąg w miesiąc"

Jednyem "ale" - może za daleko się posunąłem pisząc "zawsze". Od długiego czasu w kazdym razie byli i są.
MrDzwang

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MrDzwang »

Grabkk, nie trzeba robić tego przez miesiąc. Jeżeli będzie zgoda to można i dłużej. Lepiej zacząć, a kiedyś się skończy, niż siedzieć z założonymi rękami i żadnych akt nie mieć.
Pozdrawiam, Adam.
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

grabkk pisze:No tak sfotografować 1500 tys. ksiąg w miesiąc, a dokładnie w 8 dni (bo tyle dni w miesiacu AD Łomza jest otwarte)
Źle mnie zrozumiałeś grabkk, gdyby było otwarte codziennie, to jest to do zrobienia w miesiąc, a że jest otwarte dwa razy w tygodniu, to jest problem i tyle.
IgorD.
Meduza

Sympatyk

Post autor: Meduza »

Czy uda się załatwić zamkniętą salę z wybranymi ludzmi w środku dla zrobienia skanów i umieścić skany w poczekalni ?
< marzenia >

Aby osiągnąć wspaniałe rzeczy musimy marzyć tak dobrze, jak działać. Autor: Anatole France

< KOCHAM WAS BARDZO>
i pozdrawiam cieplutko Anka
grabkk

Sympatyk
Adept

Post autor: grabkk »

Panie Włodku, źle mnie Pan zrozumiał! Miałem na myśli że jedynie Pan myśli rozsądnie, bo jesli nie ma pełnej zgody na fotografowanie to snucie planów jest funta kłaków warte. Popełniłem drobna pomyłkę miałem na myśli 1500 ksiąg, bo tyle mniej wiecej jest w zasobie AD Łomza. Mam wykaz przed sobą. Prosze następnym razem czytać uważniej.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

a ja podtrzymuję:)
Z 1500 ksiag (może w końcu warto ten wykaz wstawić?) jest część, która jest dostępna w inny spoób, tzn zakres tego co jest w państwowym (juz nawet zeskanowane), co będzie w sieci..niejest mały
pozostaje "reszta"
z tej reszty częśc nie będzie do publikcji (kwestia zakresu czasowego)

A warto zacząć, dla rozwiania wątpliwości natury powiedzmy "po co to robią i ktos na tym kase trzepnie") od 10 000 -20 000 zdjęć (to jest sporo)
Dla takiej wstępnej partii, ze zgodą na publikację (nawet tylko w serwisach PTG), aby wykazać, że wszystko jest fair, nie ma mowy o jakiejś sprzedaży, zarabianiu, przekazywaniu wybranym
warto
I na tym bym się skupił, jeśli ks. Niestępski może wynegocjować proozumienie w wariancie startowym wg wzorów podpisywanych z APami czy AAW to wydaje mi się, że będziemy w stanie "obsłużyć" pod kazdym wzgledem ten początek.
Można ew. (na podstawie owego wykazu i skłonności zainteresowanych do sfinansowania oraz udziału w pracach) przygotować kilka propozycji "zestawów ksiąg" od czego moglibyśmy/chcielibyśmy zacząć.
tych najbezpieczniejszych i najbardziej wartościowych jednocześnie.
Czyli np najstarszych (wtedy bez problemów z przekonaniem o kwestii danych osobowych), nie posiadającyh żadnych kopii, nie posiadających odpowiedników ani w polskich, ani zagranicznych archiwach.
Może takich, które dotyczą rejonów bez innych źródeł.

I jednocześnie satyskacjonujących tych, którzy zadeklarują wspomożenie tego start-up'u pracą, finansami, czasem swoim.

Tak bym to proponował:)

A zacząlbym od publikacji wykazu/inwentarza i sprawdzenie co zniego jest "gdzie indziej", co jest dyskusyjne (np okres 1905-1924) - zobaczyć co zostanie i kto na to co zostanie jest chętny.
Wtedy rozmawiać konkretnie - na miejsu. Opierając się na wzorcach umów już zawartych i procedurach przejrzystych., wykluczających jakieś "boki" (bo to..tzn opinia, z którą trudno walczyć, ale jest i co gorsza, zaczyna się utrwalac przy braku przeciwdziałań, jest główną przeszkodą)

Dlaczego 10-20 tysięcy? Mniej będzie kosztowne "na zdjęcie", więcej - będzie wymagać więcej niż jednej wizyty (też kwestia transportu), rozciągnie się w czasie realizacja. A taki pakiet 10-20 tysiecy znajdzie (moim zdaniem) pokrycie chęci w możliwościach.

pozdrawiam
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

celem wyjaśnienia. Z tego co pamiętam, Igor ma przede wszystkim wykaz ksiąg, które zostały w diecezji zmikrofilmowane w latach 80-tych plus kilka protokołów przekazania ksiąg z parafii do archiwum. Nie ma pewności, że wspomniany wykaz jest kompletny.

Udało mi się nawet znaleźć fotografa skłonnego do pomocy. Wszystko zależy od uzgodnień z władzami diecezji i od ostatecznych uzgodnień co do sposobu digitalizacji i udostępniania materiałów.

Z tego co wiem i nie raz dawałem wyraz, jakiekolwiek zorganizowane digitalizowanie archiwum zależne jest od woli księdza biskupa. Kilka postów wyżej zasygnalizowano problem, który może zaważyć na projekcie. mam tu na myśli negatywny PR, którego celem jest podważenie wiarygodności PTG.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Aby skonstruowac jakąś wstępną propozycję, czy w ogóle zacząć rozmowy (niezależnie od zakresu..choć ja podtrzymuję, że nie ma co się od razu sadzić na 1500 czy 1500 000 ksiąg:) wypadałoby przygotować to co wyżej.
Czy na podstawie tego czy innego wykazu/inwentarza wytypować "coś" na początek
Coś - co można będzie "przerobić" niezależnie od tego ile osób później się włączy (sprowadza się do opcji "zadeklaruj ile sam zrobisz")..tu raczej ilość niż co konkretnie
coś co znajdzie chętnych na partycypowanie w kosztach (tu niestety może być wybór nie po ilości, ale takze ze względu na to co to będzie)
Nie znam zasobu, nie znam "chętek", mogę pomóc ustalić kryteria, ale na pewno nie wskażę palcem "od tego i tego wypada zacząć"
Koszty transportu czy pobytu wiadomo mniej więcej jakie są
Koszty "sprzętowe" ok 3 groszy na zdjęcie.
Przygotowanie materiału do publikacji -kto robił ten wie, kto nie robił..może przy innym zasobie się dowiedzieć czy i ile w jakim okresie da radę.
Czy będzie sprzet? Myślę, że tak
Czy będą chętni na wykonanie zdjęć -zaleznie od ilości, ale na start myślę, że będą
Czy będą chętni na sprawdzenie poprawności, obróbkę zdjęć...mam wątpliwości, ale może zbytnim pesymistą jestem
Czy będzie miał kto rozmawiać? Tak z zaskoczenia, bez wstępnych rozmów najbardziej zainteresowanych z ks. archiwariuszem i dowiedzenia się czy i na ile on pomóc w początkowej fazie...może, ale nie sądzę.

Propozycja jest dość jasna: udostępnienie ksiąg do publikacji za darmo dla wszystkich bez ograniczeń. Zdjęcia pełne przekazane Archiwum, w bazach PTG 1MB dostępne dla kazdego za darmo -wszystkie wykonane, ew. te które będzie można w danym okresie. Fotograf wychodzi zostawiając kopie w archiwum. Tzn nie ma czegos takiego, że archiuwm czeka na dostarczenie. Zawsze coś ma, albo wersje z aparatu nieoczysczoną, niesprawdzoną albo później na "podmianę" już uporządkowane, sprawdzone.
Wskazane, moim zdaniem, jest robic to co nie jest jeszcze sfotografowane w żadnej postaci (także na mikrofilmach), co nie budzi żadnych (choćby nieuzasadnionych) wątpliwości ochrony danych osobowych. tj nie wnikać na początke czy urodzony 100 lat temu może być traktowany jako zmarły (wiec nie chroniony) czy 110 czy 120, czy małżeństwo sprzed 84 czy 82 lat.
Powiedzmy starsze niż 150 lat na początek.
Ściśle określone (tj ellastycznie, można podwyższyć za obopólną zgodą) ilości, terminy (niezbyt odległe od rozpoczęcia prac)
Zasada "dostępne dla wszystkich za darmo" powinna rozwiewać wątpliwości co do "sprzedaży, zarabiania" etc
Żadnej wyłączności "dla indeksujących, dla fotografujących" "zarejestrowanych"
1MB dla każdego poprzez metryki i/lub poczekalnia.genealodzy.pl w powiedzmy tydzień od wykonania zdjęć (poczekalnia).
Jeśli (zdjecia do tego niepotrzebne) ktoś wcześniej przygotuje strukturę pod "metryki" (na podstawie spisu) to niewiele dłuzej w metryki (ale to kontakt z Łukaszem ew. Sebastianem jest konieczny)
Nikt pieniędzy na tym nie zrobi bo jak sprzedać coś, co jest za darmo dla wszystkich?
A archiwum może robić ze swoimi zdjęciami co chce -co innego 1MB w sieci, co innego kopia potwierdzona w Archiwum Diecezjalnym, że zgodna z oryginałem.
Fotografujący mający doświadczenie. Zdjęcia jak w serwisie już dostępne (te z ostatniego okresu, nie sprezd wielu lat inną genereację sprzętu robione) powiedzmy że jak ostatnie z USC Myszyniec
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 61-364.jpg
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 12-013.jpg
lub lepsze

to moim zdaniem w skrócie:)
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Marzy mi się Szumowo. Jestem chętna do indeksacji całości( w ap tylko końcówka XIX wieku po rosyjsku) mam weryfikującego, a i zaskórniaki skądś wyskrobię.Tylko czy to dojdzie do skutku?
Danka
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

Rzeczywiście mam tylko spis ksiąg, które są zmikrofilmowane, a jak te mikrofilmy są zeskanowane już, jak Włodek piszesz - to nie ma sensu powielać robotę. Ale są jakieś parafie, które oddały w późniejszym czasie swoje księgi do Archiwum, nie mam ich wykazu .. :/
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Będę miała to na uwadze i postaram się o kompletny wykaz ksiąg.

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”