Stwórzmy listę szewców przedwojennych w Warszawie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Czerkawska_Ewa

W książce "Ulice Nowej Pragi" Michał Pilich podaje nazwiska praskich rzemieślników, w tym szewców: rok 1910 - Gracjan Ciszewski ul. Stalowa 39 (obecnie 59), Wojciech Broński ul. Stalowa 20 (obecnie 40), Nusyn Feinsilber ul. Stalowa 8 (obecnie 24), Władysław Antosik ul. Stalowa 31 (obecnie 51); lata 1936-37 - Antoni Hekner ul. Stalowa 32; rok 1910 - kamasznik Josek Feinsilber ul. Środkowa 14, Franciszek Biały ul. Środkowa 13, Moszek Djament ul. Środkowa 14; koniec lat trzydziestych XX wieku - Wincenty Wroński ul. Konopacka 10, Wacław Woźnicki ul. Konopacka 18; rok 1910 - Stanisław Nawrocki ul. Kowelska 2, Piotr Sierzyński ul. Kowelska 10; lata 1936-38 - Józef Barański ul. Bródnowska 6; rok 1910 - Icek Franstadt ul. Świeża 4, Stanisław Bei, Karol Breda, Albin Bożedaj ul. Świeża 5; rok 1910 - Icek Cetnarski ul. Żerańska 6; rok 1910 -Franciszek Eckner ul. Nowostalowa 4
Pozdrawiam,
Ewa
Pozdrawiam,
Ewa
Ostatnio zmieniony wt 05 maja 2015, 21:42 przez Czerkawska_Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MonikaMaru

Może to ten szewc z ul. Koszykowej 5? Str. 42, obrazek [jpg 416/743]algaa pisze:Witam
Odszukałam w spisie szewca Czarnowski Stanisław syn Franciszka i Marianny zd. Mościcka na przełomie 1913 r
Poszukuję dokladnego adresu jego zakładu byc może był tylko pracownikiem u kogoś w zakładzie?
Gdzie mogę odszukac pełen adres?
Z góry dziekuję za pomoc.
Pozdr Agnieszka.
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/doccontent ... AFE0569-27
A jak jest zapisany w aktach? Jako majster szewski , czy tylko szewc? Może warto sprawdzić osoby towarzyszące w aktach, które były z zawodu szewcami? Może trafi się pryncypał, u którego pracował?
Pozdrawiam,
Monika (też pra...wnuczka majstra szewskiego ze specjalnością obuwie damskie
Ostatnio zmieniony wt 05 maja 2015, 10:37 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andrzej_Dmytryszyn

Witam i proszę o ewentualne informacje. Mój pradziadek Franciszek Samulski był w latach 20. i 30. XX w. szewcem w Ciechanowie, a jego żona Marianna woziła jego wyroby do Warszawy i tam nimi handlowała. Tyle wiem z opowieści rodzinnych. Może natknęliście się na takie osoby?
Pozdrawiam
Andrzej Dmytryszyn
---------------------------------
Poszukuję:
Samulski, Samul, Samuel - Cieciory, par. Turośl i Kolno, Grudusk, Ciechanów
Andrzej Dmytryszyn
---------------------------------
Poszukuję:
Samulski, Samul, Samuel - Cieciory, par. Turośl i Kolno, Grudusk, Ciechanów
Witaj MonikoMonikaMaru pisze:Może to ten szewc z ul. Koszykowej 5? Str. 42, obrazek [jpg 416/743]algaa pisze:Witam
Odszukałam w spisie szewca Czarnowski Stanisław syn Franciszka i Marianny zd. Mościcka na przełomie 1913 r
Poszukuję dokladnego adresu jego zakładu byc może był tylko pracownikiem u kogoś w zakładzie?
Gdzie mogę odszukac pełen adres?
Z góry dziekuję za pomoc.
Pozdr Agnieszka.
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/doccontent ... AFE0569-27
A jak jest zapisany w aktach? Jako majster szewski , czy tylko szewc? Może warto sprawdzić osoby towarzyszące w aktach, które były z zawodu szewcami? Może trafi się pryncypał, u którego pracował?
Pozdrawiam,
Monika (też pra...wnuczka majstra szewskiego ze specjalnością obuwie damskie)
W aktach Stanisław Czarnowski zapisany jest jako szewc.
Zresztą rodzna Czarnowskiech była rzemieślnikami, jego brat a moj pradziadek Józef Czarnowski był stolarzem również w Warszawie.
Gdzie mogę uzyskać jakiekolwiek dokumenty o Stanisławie Czarnowskiem?
Tymczasem pozdraiwam
Agnieszka.
- Czerkawska_Ewa

"Karol Stępniewski opowiadał o szewcu zwanym Neonem; w suterenie na Francuskiej miał warsztat. Schodzili się do niego starzy i młodzi, słuchali w skupieniu nauk piwnicznego mędrca o życiu niezgodnym z obowiązującymi prawami, a nawet boskimi przykazaniami."
Marek Nowakowski "Nekropolis2" Świat Książki Warszawa 2008
Marek Nowakowski "Nekropolis2" Świat Książki Warszawa 2008
- Czerkawska_Ewa

- Czerkawska_Ewa

Ciekawy artykuł o szewcach znalazłam w tygodniku Polityka z 15-21.07.2015 r. nr 29 (3018). Niestety w internecie jest tylko krótki początek:
http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka ... butow.read
W artykule wspomniana jest prof. Anna Drążkowska z Uniwersytetu w Toruniu, autorka książki " Historia obuwia na ziemiach polskich od IX do XVIII wieku."
Pozdrawiam,
Ewa
http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka ... butow.read
W artykule wspomniana jest prof. Anna Drążkowska z Uniwersytetu w Toruniu, autorka książki " Historia obuwia na ziemiach polskich od IX do XVIII wieku."
Pozdrawiam,
Ewa
-
Pośniak_Marta

-
jakub_sadowski
Dzień dobry,
to mój pierwszy post na forum, zalogowałem się dzisiaj, chociaż czytałem już od jakiegoś czasu.
Chciałbym dodać coś do listy szewców warszawskich, tym bardziej że wiąże się z tym ciekawe historia, w której pojawia się postać Witkacego
Na podstawie tego tekstu http://www.witkacologia.eu/uzupelnienia ... Szewcy.pdf
i przekazów rodzinnych (w tym książki napisanej przez mojego pradziadka Tomasza Kazimierowicza pt. "Moja droga Życia", 1976) udało mi się ustalić, że na przełomie XIX i XX wieku przy ulicy Długiej działał warsztat szewskich braci Jana i Jakuba Kazimierowiczów (vel Kaźmirowiczów). Ww link ze strony witkacologia.eu mówi, że syn Jana urodził się pod adresem Długa 5, zaś w roku 1909 (znalazłem to w księdze adresowej) Jan Kaźmirowicz figuruje pod adresem Długa 47.
Ciekawostką jest fakt, że syn Jana, Henryk Kazimierowicz (został później księdzem) już jako duchowny był przyjacielem Witkacego. Przemysław Pawlak, badacz twórczości Witkacego i biograf ks. Kazimierowicza, sugeruje nie wprost, że "Szewcy" mogli mieć związek z faktem, że cała rodzina jego przyjaciela parała się szewskim rzemiosłem.
Mam nadzieję, że post mój jest zgodny ze sztuką i że ma to ręce i nogi.
Dla porządku napiszę jeszcze konkretniej:
Jan i Jakub Kazimierowiczowie (vel Kaźmirowiczowie) - przełom XIX i XX (tytuł mistrzowski obu z lat 1890 - 1895) - ul. Długa (niesprecyzowany numer).
Być może ktoś będzie w stanie uzupełnić moją wiedzę.
pozdrawiam
to mój pierwszy post na forum, zalogowałem się dzisiaj, chociaż czytałem już od jakiegoś czasu.
Chciałbym dodać coś do listy szewców warszawskich, tym bardziej że wiąże się z tym ciekawe historia, w której pojawia się postać Witkacego
Na podstawie tego tekstu http://www.witkacologia.eu/uzupelnienia ... Szewcy.pdf
i przekazów rodzinnych (w tym książki napisanej przez mojego pradziadka Tomasza Kazimierowicza pt. "Moja droga Życia", 1976) udało mi się ustalić, że na przełomie XIX i XX wieku przy ulicy Długiej działał warsztat szewskich braci Jana i Jakuba Kazimierowiczów (vel Kaźmirowiczów). Ww link ze strony witkacologia.eu mówi, że syn Jana urodził się pod adresem Długa 5, zaś w roku 1909 (znalazłem to w księdze adresowej) Jan Kaźmirowicz figuruje pod adresem Długa 47.
Ciekawostką jest fakt, że syn Jana, Henryk Kazimierowicz (został później księdzem) już jako duchowny był przyjacielem Witkacego. Przemysław Pawlak, badacz twórczości Witkacego i biograf ks. Kazimierowicza, sugeruje nie wprost, że "Szewcy" mogli mieć związek z faktem, że cała rodzina jego przyjaciela parała się szewskim rzemiosłem.
Mam nadzieję, że post mój jest zgodny ze sztuką i że ma to ręce i nogi.
Dla porządku napiszę jeszcze konkretniej:
Jan i Jakub Kazimierowiczowie (vel Kaźmirowiczowie) - przełom XIX i XX (tytuł mistrzowski obu z lat 1890 - 1895) - ul. Długa (niesprecyzowany numer).
Być może ktoś będzie w stanie uzupełnić moją wiedzę.
pozdrawiam
- Czerkawska_Ewa

Cieszą mnie wszelkie ciekawostki związane z warszawskimi szewcami, zwłaszcza, że, niestety, nawet profesjonalni warsawianiści piszą o nałogach szewców, zamiast o ich zaletach.
Ostatnio przeczytałam wstrząsającą tragiczno-romantyczą historię o szewcu, który zabił się na grobie zmarłej żony na Powązkach. "Majster szewski J. Zdzieniecki zmarł śmiercią samobójczą na Cmentarzu Powązkowskim z powodu rozpaczy po stracie żony". Nekrolog w Gazecie Rzemieślniczej nr 21 rok 1887.
Pozdrawiam,
Ewa
Ostatnio przeczytałam wstrząsającą tragiczno-romantyczą historię o szewcu, który zabił się na grobie zmarłej żony na Powązkach. "Majster szewski J. Zdzieniecki zmarł śmiercią samobójczą na Cmentarzu Powązkowskim z powodu rozpaczy po stracie żony". Nekrolog w Gazecie Rzemieślniczej nr 21 rok 1887.
Pozdrawiam,
Ewa
- olgaprzyjemska

- Czerkawska_Ewa

Szewcy wymienieni w metrykach Cyrkułu II (okolice Nowego Miasta)
Rok 1808
BARAŃSKI Kazimierz m. sz. (ur. ok. 1779) zam. ul. Piwna 93
BERNASIEWICZ Paweł m. sz. (ur. ok. 1756) zam. Rynek Nowego Miasta 350 (posesja własna) ż. Jadwiga zd. Lorgiewicz
BOLEŚKIEWICZ Jędrzej m. sz. (ur. ok. 1781) zam. ul. Zakroczymska 1839 ż. Kunegunda zd. Rabe
BORECKI Walenty m. sz. (ur. ok.1761) zam. dom ks. Paulinów ul. Kręta 1954 ż. Agnieszka zd. Bernardowicz vel Bernatowicz
BULWIŃSKI vel BUTWIŃSKI Stanisław m. sz. (ur. ok. 1772) zam. ul. Wesoła 2123 ż. Marianna zd. Gołoińska
CHOYNACKI vel CHOJNACKI Łukasz m. sz. (ur. ok. 1757) zam. ul. Skąpa
CIEŚLEWICZ Jakub m.sz. (ur. ok.1750) zam. ul. Franciszkańska
CYBULSKI Michał m. sz. (ur. ok. 1779) zam. Rynek Nowego Miasta 350 ż. Zofia zd. Gąsiorska. Świadek ur. córki Konstancji Tekli: Paweł Bernasiewicz
CZARNIAWSKI vel CZARMOWSKI Mikołaj m. sz. (ur. ok. 1750) zam. ul. Skąpa 1963
DALICKI Jędrzej m. sz. (ur. ok. 1768) zam. ul. Piekarska 121
DANIELOWICZ vel DANIELEWICZ Karol m. sz. (ur. ok.1781) zam. ul. Rybaki
DĄBROWSKI Kazimierz m. sz. (ur. ok.1779) zam. ul. Rybaki 2561 ż. Helena zd. Baczyńska. Świadkowie ur. syna Szymona Karola: Wincenty Laurowski i Karol Danielowicz
DŁUGOSZEWSKI Jacenty m. sz. (ur. ok. 1771 Warszawa - zm. 7.06.1817 Warszawa) zam. ul. Kościelna 1880 ż. Marianna zd. Przygocka. Świadek ur. córki Marianny Bregidy: Antoni Grochowski
DŁUGOSZEWSKI Paweł m. sz. (ur. ok.1774) zam. ul. Zakroczymska 1853 ż. Marianna zd. Stentl. Świadkowie ur. córki Karoliny Marianny: Jakub Mowiński i Wojciech Strzelecki
DOMARACKI vel DOMARADZKI Antoni m. sz. (ur. ok. 1742) zam. ul. Zakroczymska 1835 ż. Agnieszka zd. Długoszewska. Świadek ur. syna Piotra Jana: Wojciech Strzelecki
ENGEL Karol m. sz. (ur. ok.1762) zam. ul. Zakroczymska 1964
FAUST Krystof m. sz. (ur. ok. 1768) zam. ul. Zakroczymska
FUKSIEWICZ Walenty m. sz. (ur. ok. 1757) zam. Rynek Nowego Miasta 357 ż. Agata zd. Wiśniewska
GLIŃSKI Wojciech sz. (ur. ok.1781) zam. ul. Samborska
GORYSZEWSKI Wojciech m. sz. (ur. ok. 1743) zam. ul. Piesza 1874
GROCHOWSKI Antoni m. sz. (ur. ok. 1760) zam. ul. Kościelna 1880
HANKIEWICZ vel CHANKIEWICZ Paweł m.sz. (ur. ok. 1749) zam. ul. Przyrynek 1885
JAGODZIŃSKI Sobestian m. sz. (ur. ok. 1758) zam. ul. Rybaki 2558 ż.Gertruda zd. Rucińska
JANKOWSKI Benedykt m. sz. (ur. ok. 1757) zam. ul. Freta
JAŚNIEWSKI Paweł m. sz. (ur. ok. 1771) zam. Stare Miasto 294
JAŚNIEWSKI Stanisław m. sz. (ur. ok. 1772) zam. Rynek Nowego Miasta 322 ż. Helena zd. Ciołkowska
KAMIŃSKI Filip m. sz. (ur. ok. 1764) zam. Rynek Nowego Miasta 318
KASTRAUCH vel GASTRAUCH Maciej m. sz. (ur. ok. 1775) zam. Rynek Nowego Miasta
KĘDZIERSKI Ignacy m. sz. (ur. ok. 1779) zam. ul. Rybaki 2557 ż. Zofia zd. Wielogórska. Świadek ur. córki Marianny Zofii: Jakub Krasiński
KLIMAŃSKI Jan m. sz. (ur. ok. 1743) zam. ul. Rybaki 2537
KLIMKIEWICZ Mateusz m. sz. (ur. ok. 1743) zam. ul. Klimowa 1943
KORLECKI Karol m. sz. (ur. ok. 1772) zam. Rynek Nowego Miasta
KOŚCIELSKI Jan m. sz. (ur. ok. 1783) zam. ul. Freta 270 ż. Anna zd. Jastrzębska. Świadkowie ur. córki Marianny Anny: Andrzej Mowiński
KRASIŃSKI vel KARASIŃSKI Jakub m. sz. (ur. ok. 1752) zam. ul. Rybaki
KRAYCZ vel KRAIC vel KREUTZ Kacper m. sz. (ur. ok. 1776) zam. ul. Rybaki 2565 ż. Marcjanna zd. Rechowska
KRÓLIKOWSKI Jędrzej m. sz. (ur. ok. 1769) zam. ul. Krzywe Koło
KRZANOWSKI Walenty m. sz. (ur. ok. 1781) zam. ul. Samborska
KRZYŻANOWICZ Józef m. sz. (ur. ok. 1765) ż. Agnieszka zd. Strachowska zam. Rynek Nowego Miasta 324. Świadkowie przy ur. syna Bonifacego Antoniego: Paweł Bernasiewicz i Filip Kamiński
KUNECKI Karol m. sz. (ur. ok. 1771) zam. Rynek Nowego Miasta dom Łapińskich
KWIATKOWSKI Mateusz m. sz. (ur. ok. 1752)zam. ul. Przyrynek 1884
LAUROWSKI Wincenty m. sz. (ur. ok. 1750) zam. ul. Rybaki
LIDWAŃSKI Mateusz m. sz. (ur. ok. 1770 ) zam. ul. Freta 269 ż. Elżbieta zd. Radzikowska. Świadkowie ur. syna Piusa Gwalberta: Antoni Mowiński i Jędrzej Sobiewski
ŁADZIŃSKI Hiacynty m. sz. (ur. ok. 1770) zam. Rynek Nowego Miasta 333 ż. Felicjanna zd. Gutowska
MAJEWSKI Piotr m.sz. (ur. ok. 1760) zam. ul. Brzozowa
MAJEWSKI Wawrzyn m. sz. (ur. ok.1752) zam. ul. Rybaki 2559
MAŁOWICKI vel MATOWICKI Wojciech m. sz. (ur. ok. 1751) zam. ul. Rybaki 2565 ż. Józefa zd. Kłosiewicz. Świadek ur. córki Marianny Felicjanny: Kacper Kraycz vel Kraic
MARIAŃSKI Michał sz. (ur. ok. 1786) zam. ul. Freta
MARTYNOWICZ Mateusz m. sz. (ur. ok. 1763) zam. ul. Przyrynek 1884 ż. Petronella zd. Gertowska
MILKA Samuel m. sz. (zm. przed 1808) ż. Barbara Rozina zd. Schreiber
MOWIŃSKI Antoni m. sz. (ur. ok. 1751) zam. ul. Freta 270 ż. Barbara zd. Stasiewicz
MOWIŃSKI Jakub m. sz. (ur. ok. 1783) zam. ul. Zakroczymska
NATZ Joachim sz. (ur. ok. 1757) zam. ul. Szymanowska
NOWIŃSKI Bartłomiej m. sz. (ur. ok. 1758) zam. ul. Wygon
PIETRASIEWICZ vel PIETRUSIEWICZ Józef m. sz. (ur. ok.1760) zam. ul. Franciszkańska 1799
PIETRASZKIEWICZ vel PIETRUSZKIEWICZ Teodor m. sz. (ur. ok. 1758) zam. ul. Przyrynek 1895
PŁACZYŃSKI vel PLUCYŃSKI Stefan m. sz. (ur. ok. 1757) zam. ul. Przyrynek 1902 ż. Apolonia zd. Strońska
POMORSKI Walenty m. sz. (ur. ok. 1760) zam. ul. Przyrynek 1915 ż. Elżbieta zd. Bartosiewicz
RADWAŃSKI Walenty m. sz. (ur. ok.1780) zam. ul. Samborska 1920 ż. Zuzanna zd. Dąbrowska. Świadek ur. córki Karoliny Eleonory: Wojciech Gliński
ROSSADOWSKI Marcin m. sz. (ur. ok. 1759) zam. ul. Koźla 1825 ż. Marianna zd. Dembska vel Dębska
ROŻA Onufry m. sz. (ur. ok. 1768 Świecie) zam. ul. Klimowa 1938 ż. Katarzyna zd. Zuszkiewicz vel Juszkiewicz
SCHICKSAL Jan Frantz sz. (ur. ok. 1783 Wrocław - zm. 1808 Warszawa)
SKOPKO vel SKOPNIEWSKI Daniel m. sz. (ur. ok. 1751 Poznań - zm. 6.08.1817 Warszawa) zam. ul. Skąpa 1963 1 ż. Marianna zd. Makowska; 2 ż. Katarzyna zd. Szczawińska
SKRZYPKOWSKI Antoni m. sz. (ur. ok. 1759) zam. ul. Zielona
SOBIEWSKI Jędrzej m.sz. (ur. ok. 1780) zam. ul. Freta
STANKIEWICZ Józef Stankiewicz m.sz. (ur. ok. 1758) zam. ul. Mostowa kamienica ks. Dominikanów
STANKIEWICZ Sobestian m.sz. (ur. ok. 1780) zam. ul. Koźla 1805
STROŃSKI Franciszek cz. (ur. ok. 1780 Warszawa) syn Walentego zam. ul. Owcza 1868 ż. Marianna Tekla zd. Majewska
STROŃSKI Jan m. sz. (ur. ok. 1760) zam. ul. Zakroczymska 1834 posesja Lubelskiego
STROŃSKI Walenty m. sz. (ur. ok. 1720) ojciec Franciszka zam. ul. Owcza 1868 ż. Marianna zd. Bernardowicz
STRZELECKI Józef m. sz. (ur. ok. 1768) zam. ul. Stara 1870
STRZELECKI Wawrzeniec m.sz. (ur. ok. 1759) zam. ul. Zakroczymska 1837
STRZELECKI Wojciech m. sz. (ur. ok. 1783) ż. Hedwiga Długoszewska zam. ul. Zakroczymska 1835
SZLETLER Jan m. sz. (ur. ok.1765) zam. ul. Przyrynek1858 ż. Jadwiga zd. Kowalewska
SZUBERT Feliks sz. (ur. ok. 1768) zam. ul. Rybaki 2553 ż. Katarzyna zd. Szatkowska
SZUDAREK vel SZUDARSKI Stanisław sz. (ur. ok.1788) zam. ul. Zakroczymska 1837 ż. Marcjanna zd. Katrasińska. Świadek ur. syna Franciszka Jakuba: Wawrzeniec Strzelecki
SZYMAŃSKI Jan m. sz. (ur. ok. 1760) zam. ul. Dunaj 136
TRZCIŃSKI Szymon m. sz. (ur. ok. 1705 Liw - zm. 17.02.1812 Warszawa) zam. ul. Przyrynek 1914 ż. Marianna zd. Szatkowska
WEINERT Franciszek m. sz. (ur. ok.1776) zam. ul. Tania 2031 ż. Salomea zd. Machalska
WEISS Franciszek m. sz. (ur. ok. 1741) zam. ul. Rybaki 2571
WEISS Maciej m. sz. (ur. ok. 1778) zam. ul. Freta
WILCZEŃSKI vel WITCZYŃSKI Jacenty m.sz. (ur. ok. 1728 zm. 27.11.1808) zam. Rybaki 2535
WILCZYŃSKI Antoni m. sz. (ur. ok. 1772) zam. ul. Zielona 2065 ż. Agnieszka zd. Żukowska. Świadek ur. córki Marianny Tekli: Łukasz Chojnacki
WOLGUCKI vel WOLKUCKI Antoni m. sz. (ur. ok. 1760) zam. ul. Zakroczymska 1847 ż. Wiktoria zd. Boleszkiewicz
ZUŻYŃSKI vel ZUZIŃSKI Franciszek m. sz. (ur. ok. 1778) zam. ul. Głęboka 1934 ż Małgorzata zd. Grzelecka
ZWOLIŃSKI Jan m.sz. (ur. ok. 1782) ż. Rozalia zd. Grążewska zam. dom Wolskiego nr 1878. Świadkowie przy ur. syna Stanisława Józefa: Józef i Sobestian Stankiewicz
ŻABIŃSKI Wojciech m. sz. (ur. ok. 1780 Łęczyca - zm. 6.05.1815 Warszawa) zam. ul. Freta 273 ż. Katarzyna zd. Gwiaździnska. Świadkowie przy ur. syna: Jędrzej Dalicki
ŻEBROWSKI Beniamin m. sz. syn Michała (ur. ok. 1772 Gdańsk) zam. ul. Spadek 1965 ż. Marianna zd. Sawicka
ŻEBROWSKI Michał m. sz. ojciec Beniamina (zm. przed 1808) ż. Ewa zd. Skarzyńska
Rok 1808
BARAŃSKI Kazimierz m. sz. (ur. ok. 1779) zam. ul. Piwna 93
BERNASIEWICZ Paweł m. sz. (ur. ok. 1756) zam. Rynek Nowego Miasta 350 (posesja własna) ż. Jadwiga zd. Lorgiewicz
BOLEŚKIEWICZ Jędrzej m. sz. (ur. ok. 1781) zam. ul. Zakroczymska 1839 ż. Kunegunda zd. Rabe
BORECKI Walenty m. sz. (ur. ok.1761) zam. dom ks. Paulinów ul. Kręta 1954 ż. Agnieszka zd. Bernardowicz vel Bernatowicz
BULWIŃSKI vel BUTWIŃSKI Stanisław m. sz. (ur. ok. 1772) zam. ul. Wesoła 2123 ż. Marianna zd. Gołoińska
CHOYNACKI vel CHOJNACKI Łukasz m. sz. (ur. ok. 1757) zam. ul. Skąpa
CIEŚLEWICZ Jakub m.sz. (ur. ok.1750) zam. ul. Franciszkańska
CYBULSKI Michał m. sz. (ur. ok. 1779) zam. Rynek Nowego Miasta 350 ż. Zofia zd. Gąsiorska. Świadek ur. córki Konstancji Tekli: Paweł Bernasiewicz
CZARNIAWSKI vel CZARMOWSKI Mikołaj m. sz. (ur. ok. 1750) zam. ul. Skąpa 1963
DALICKI Jędrzej m. sz. (ur. ok. 1768) zam. ul. Piekarska 121
DANIELOWICZ vel DANIELEWICZ Karol m. sz. (ur. ok.1781) zam. ul. Rybaki
DĄBROWSKI Kazimierz m. sz. (ur. ok.1779) zam. ul. Rybaki 2561 ż. Helena zd. Baczyńska. Świadkowie ur. syna Szymona Karola: Wincenty Laurowski i Karol Danielowicz
DŁUGOSZEWSKI Jacenty m. sz. (ur. ok. 1771 Warszawa - zm. 7.06.1817 Warszawa) zam. ul. Kościelna 1880 ż. Marianna zd. Przygocka. Świadek ur. córki Marianny Bregidy: Antoni Grochowski
DŁUGOSZEWSKI Paweł m. sz. (ur. ok.1774) zam. ul. Zakroczymska 1853 ż. Marianna zd. Stentl. Świadkowie ur. córki Karoliny Marianny: Jakub Mowiński i Wojciech Strzelecki
DOMARACKI vel DOMARADZKI Antoni m. sz. (ur. ok. 1742) zam. ul. Zakroczymska 1835 ż. Agnieszka zd. Długoszewska. Świadek ur. syna Piotra Jana: Wojciech Strzelecki
ENGEL Karol m. sz. (ur. ok.1762) zam. ul. Zakroczymska 1964
FAUST Krystof m. sz. (ur. ok. 1768) zam. ul. Zakroczymska
FUKSIEWICZ Walenty m. sz. (ur. ok. 1757) zam. Rynek Nowego Miasta 357 ż. Agata zd. Wiśniewska
GLIŃSKI Wojciech sz. (ur. ok.1781) zam. ul. Samborska
GORYSZEWSKI Wojciech m. sz. (ur. ok. 1743) zam. ul. Piesza 1874
GROCHOWSKI Antoni m. sz. (ur. ok. 1760) zam. ul. Kościelna 1880
HANKIEWICZ vel CHANKIEWICZ Paweł m.sz. (ur. ok. 1749) zam. ul. Przyrynek 1885
JAGODZIŃSKI Sobestian m. sz. (ur. ok. 1758) zam. ul. Rybaki 2558 ż.Gertruda zd. Rucińska
JANKOWSKI Benedykt m. sz. (ur. ok. 1757) zam. ul. Freta
JAŚNIEWSKI Paweł m. sz. (ur. ok. 1771) zam. Stare Miasto 294
JAŚNIEWSKI Stanisław m. sz. (ur. ok. 1772) zam. Rynek Nowego Miasta 322 ż. Helena zd. Ciołkowska
KAMIŃSKI Filip m. sz. (ur. ok. 1764) zam. Rynek Nowego Miasta 318
KASTRAUCH vel GASTRAUCH Maciej m. sz. (ur. ok. 1775) zam. Rynek Nowego Miasta
KĘDZIERSKI Ignacy m. sz. (ur. ok. 1779) zam. ul. Rybaki 2557 ż. Zofia zd. Wielogórska. Świadek ur. córki Marianny Zofii: Jakub Krasiński
KLIMAŃSKI Jan m. sz. (ur. ok. 1743) zam. ul. Rybaki 2537
KLIMKIEWICZ Mateusz m. sz. (ur. ok. 1743) zam. ul. Klimowa 1943
KORLECKI Karol m. sz. (ur. ok. 1772) zam. Rynek Nowego Miasta
KOŚCIELSKI Jan m. sz. (ur. ok. 1783) zam. ul. Freta 270 ż. Anna zd. Jastrzębska. Świadkowie ur. córki Marianny Anny: Andrzej Mowiński
KRASIŃSKI vel KARASIŃSKI Jakub m. sz. (ur. ok. 1752) zam. ul. Rybaki
KRAYCZ vel KRAIC vel KREUTZ Kacper m. sz. (ur. ok. 1776) zam. ul. Rybaki 2565 ż. Marcjanna zd. Rechowska
KRÓLIKOWSKI Jędrzej m. sz. (ur. ok. 1769) zam. ul. Krzywe Koło
KRZANOWSKI Walenty m. sz. (ur. ok. 1781) zam. ul. Samborska
KRZYŻANOWICZ Józef m. sz. (ur. ok. 1765) ż. Agnieszka zd. Strachowska zam. Rynek Nowego Miasta 324. Świadkowie przy ur. syna Bonifacego Antoniego: Paweł Bernasiewicz i Filip Kamiński
KUNECKI Karol m. sz. (ur. ok. 1771) zam. Rynek Nowego Miasta dom Łapińskich
KWIATKOWSKI Mateusz m. sz. (ur. ok. 1752)zam. ul. Przyrynek 1884
LAUROWSKI Wincenty m. sz. (ur. ok. 1750) zam. ul. Rybaki
LIDWAŃSKI Mateusz m. sz. (ur. ok. 1770 ) zam. ul. Freta 269 ż. Elżbieta zd. Radzikowska. Świadkowie ur. syna Piusa Gwalberta: Antoni Mowiński i Jędrzej Sobiewski
ŁADZIŃSKI Hiacynty m. sz. (ur. ok. 1770) zam. Rynek Nowego Miasta 333 ż. Felicjanna zd. Gutowska
MAJEWSKI Piotr m.sz. (ur. ok. 1760) zam. ul. Brzozowa
MAJEWSKI Wawrzyn m. sz. (ur. ok.1752) zam. ul. Rybaki 2559
MAŁOWICKI vel MATOWICKI Wojciech m. sz. (ur. ok. 1751) zam. ul. Rybaki 2565 ż. Józefa zd. Kłosiewicz. Świadek ur. córki Marianny Felicjanny: Kacper Kraycz vel Kraic
MARIAŃSKI Michał sz. (ur. ok. 1786) zam. ul. Freta
MARTYNOWICZ Mateusz m. sz. (ur. ok. 1763) zam. ul. Przyrynek 1884 ż. Petronella zd. Gertowska
MILKA Samuel m. sz. (zm. przed 1808) ż. Barbara Rozina zd. Schreiber
MOWIŃSKI Antoni m. sz. (ur. ok. 1751) zam. ul. Freta 270 ż. Barbara zd. Stasiewicz
MOWIŃSKI Jakub m. sz. (ur. ok. 1783) zam. ul. Zakroczymska
NATZ Joachim sz. (ur. ok. 1757) zam. ul. Szymanowska
NOWIŃSKI Bartłomiej m. sz. (ur. ok. 1758) zam. ul. Wygon
PIETRASIEWICZ vel PIETRUSIEWICZ Józef m. sz. (ur. ok.1760) zam. ul. Franciszkańska 1799
PIETRASZKIEWICZ vel PIETRUSZKIEWICZ Teodor m. sz. (ur. ok. 1758) zam. ul. Przyrynek 1895
PŁACZYŃSKI vel PLUCYŃSKI Stefan m. sz. (ur. ok. 1757) zam. ul. Przyrynek 1902 ż. Apolonia zd. Strońska
POMORSKI Walenty m. sz. (ur. ok. 1760) zam. ul. Przyrynek 1915 ż. Elżbieta zd. Bartosiewicz
RADWAŃSKI Walenty m. sz. (ur. ok.1780) zam. ul. Samborska 1920 ż. Zuzanna zd. Dąbrowska. Świadek ur. córki Karoliny Eleonory: Wojciech Gliński
ROSSADOWSKI Marcin m. sz. (ur. ok. 1759) zam. ul. Koźla 1825 ż. Marianna zd. Dembska vel Dębska
ROŻA Onufry m. sz. (ur. ok. 1768 Świecie) zam. ul. Klimowa 1938 ż. Katarzyna zd. Zuszkiewicz vel Juszkiewicz
SCHICKSAL Jan Frantz sz. (ur. ok. 1783 Wrocław - zm. 1808 Warszawa)
SKOPKO vel SKOPNIEWSKI Daniel m. sz. (ur. ok. 1751 Poznań - zm. 6.08.1817 Warszawa) zam. ul. Skąpa 1963 1 ż. Marianna zd. Makowska; 2 ż. Katarzyna zd. Szczawińska
SKRZYPKOWSKI Antoni m. sz. (ur. ok. 1759) zam. ul. Zielona
SOBIEWSKI Jędrzej m.sz. (ur. ok. 1780) zam. ul. Freta
STANKIEWICZ Józef Stankiewicz m.sz. (ur. ok. 1758) zam. ul. Mostowa kamienica ks. Dominikanów
STANKIEWICZ Sobestian m.sz. (ur. ok. 1780) zam. ul. Koźla 1805
STROŃSKI Franciszek cz. (ur. ok. 1780 Warszawa) syn Walentego zam. ul. Owcza 1868 ż. Marianna Tekla zd. Majewska
STROŃSKI Jan m. sz. (ur. ok. 1760) zam. ul. Zakroczymska 1834 posesja Lubelskiego
STROŃSKI Walenty m. sz. (ur. ok. 1720) ojciec Franciszka zam. ul. Owcza 1868 ż. Marianna zd. Bernardowicz
STRZELECKI Józef m. sz. (ur. ok. 1768) zam. ul. Stara 1870
STRZELECKI Wawrzeniec m.sz. (ur. ok. 1759) zam. ul. Zakroczymska 1837
STRZELECKI Wojciech m. sz. (ur. ok. 1783) ż. Hedwiga Długoszewska zam. ul. Zakroczymska 1835
SZLETLER Jan m. sz. (ur. ok.1765) zam. ul. Przyrynek1858 ż. Jadwiga zd. Kowalewska
SZUBERT Feliks sz. (ur. ok. 1768) zam. ul. Rybaki 2553 ż. Katarzyna zd. Szatkowska
SZUDAREK vel SZUDARSKI Stanisław sz. (ur. ok.1788) zam. ul. Zakroczymska 1837 ż. Marcjanna zd. Katrasińska. Świadek ur. syna Franciszka Jakuba: Wawrzeniec Strzelecki
SZYMAŃSKI Jan m. sz. (ur. ok. 1760) zam. ul. Dunaj 136
TRZCIŃSKI Szymon m. sz. (ur. ok. 1705 Liw - zm. 17.02.1812 Warszawa) zam. ul. Przyrynek 1914 ż. Marianna zd. Szatkowska
WEINERT Franciszek m. sz. (ur. ok.1776) zam. ul. Tania 2031 ż. Salomea zd. Machalska
WEISS Franciszek m. sz. (ur. ok. 1741) zam. ul. Rybaki 2571
WEISS Maciej m. sz. (ur. ok. 1778) zam. ul. Freta
WILCZEŃSKI vel WITCZYŃSKI Jacenty m.sz. (ur. ok. 1728 zm. 27.11.1808) zam. Rybaki 2535
WILCZYŃSKI Antoni m. sz. (ur. ok. 1772) zam. ul. Zielona 2065 ż. Agnieszka zd. Żukowska. Świadek ur. córki Marianny Tekli: Łukasz Chojnacki
WOLGUCKI vel WOLKUCKI Antoni m. sz. (ur. ok. 1760) zam. ul. Zakroczymska 1847 ż. Wiktoria zd. Boleszkiewicz
ZUŻYŃSKI vel ZUZIŃSKI Franciszek m. sz. (ur. ok. 1778) zam. ul. Głęboka 1934 ż Małgorzata zd. Grzelecka
ZWOLIŃSKI Jan m.sz. (ur. ok. 1782) ż. Rozalia zd. Grążewska zam. dom Wolskiego nr 1878. Świadkowie przy ur. syna Stanisława Józefa: Józef i Sobestian Stankiewicz
ŻABIŃSKI Wojciech m. sz. (ur. ok. 1780 Łęczyca - zm. 6.05.1815 Warszawa) zam. ul. Freta 273 ż. Katarzyna zd. Gwiaździnska. Świadkowie przy ur. syna: Jędrzej Dalicki
ŻEBROWSKI Beniamin m. sz. syn Michała (ur. ok. 1772 Gdańsk) zam. ul. Spadek 1965 ż. Marianna zd. Sawicka
ŻEBROWSKI Michał m. sz. ojciec Beniamina (zm. przed 1808) ż. Ewa zd. Skarzyńska
Ostatnio zmieniony pn 19 gru 2016, 09:14 przez Czerkawska_Ewa, łącznie zmieniany 11 razy.