Zamiana, zmiana nazwisk w aktach metrykalnych..

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Piórkowska_Ewa

Sympatyk
Mistrz

pomoc

Post autor: Piórkowska_Ewa »

Witam.
Tak o zmiennych nazwiskach. Mój prapra Jakubiak brał ślub dwa razy, za każdym razem jego matka nosiła inne nazwisko panieńskie: raz Rolkiewicz raz Traczyk i to samo imię. Ten Jakubiak miał trochę rodzeństwa, ci podobnie, czasem byli synami matki Rolkiewicz czasem Traczyk (imię to samo), wreszcie pełna irytacji postanowiłam prześledzić wszystkich Traczyków i Rolkiewiczów (czasem trochę przekręcano to nazwisko nawet na Rolnik) i co się okazało... Rolkiewicze i Traczykowie to te same osoby. Czasem przy ślubie ksiądz zapisał coś w rodzaju Tomasz Rolkiewicz przezywany Mateusz Traczyk, czasem napisał Rolkiewicz vel Traczyk, ale koniec końców ci moi Rolkiewicze przerobili się tak jakoś powoli na Traczyków (dzieci tego co się przezywał Traczyk są zapisane już jako Traczyk) i tylko czasamy ktoś dodał magiczne słówko vel. Pozdrawiam i życzę wyjaśnienia problemu. Ewa
wisnia02

Sympatyk

pomoc

Post autor: wisnia02 »

Witam
Szukam odpowiedzi skąd wywodzi się nazwisko moich przodków.. poszukiwania zacząłem z nazwiskiem Fraszczak tak występuje w akcie małżeńskim, kolejno jego dzieci się tak nazywają, lecz on sam rodzi się z nazwiskiem Juszczak jego ojciec także się tak nazywał ,jak dotąd nie udało mnie się znaleść informacji dotyczących tych dwóch nazwisk. a miało to miejsce w Zduńskiej Woli ur 1863r małżeństwo 1889r
dziękuje serdecznie za wszelkie informacje i wskazówki.

Paweł
ksawery

Sympatyk

Czaykowski-Czajkowski , pisownia

Post autor: ksawery »

Witam serdecznie.
Poproszę o informację czy istniały jakieś historyczne uwarunkowania / 18-20 wiek/ zamiany nazwiska Czaykowski na Czajkowski?
Pozdrawiam.
Ksawery
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Pozdrawiam
Jarek
ksawery

Sympatyk

...dziękuję serdecznie.A może zmaina pisowni podyktowana jest rusyfikacją ? Temat dotyczy zaboru rosyjskiego.
Pozdrawiam
Ksawery
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_o ... i_polskiej
W srodku słowa nie było litery" j" zastępowano ją "y"
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Czajkowski występuje też jako osobne nazwisko. Nigdzie nie widziałem innej pisowni. Była fundacja Hipolita Czajkowskiego dla uzdolnionej młodzieży

Pozdrawiam
Marek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Od XIX wieku i owszem. Ale w parafiach skąd wywodza sie Czajkowscy np Kobylin Borzymy jeszcze długo w XIX wiek piasno Czaykowski a ich wieś Czayki.
Dodatkowo dodam że jeszcze w poczatkach XVI wieku litery "j " nie było wcale np moje Jamiołki w księgach sądowych zapisywano Yamyolky
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

To może Rosjanie tak pisali. Natomiast, Polacy pisali poprawnie. Można sobie poczytać np. Dziennik Urzędowy do Gazety Lwowskiej z tego okresu 1862 r.

Pozdrawiam
Marek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Ja piszę o Podlasiu; podlaska szlachta zagrodowa jak mało gdzie była od zawsze antyrosyjska. Zresztą dyskusja nie ma sensu, ja przeciez nie zaprzeczam że w XIXw byli Czajowscy, natomiast byłbym wdzięcczny za przedstawienie przykładu że byli tacy gdziekolweik w wieku XVIII.
Awatar użytkownika
Dybowski_Mariusz

Sympatyk

Post autor: Dybowski_Mariusz »

W aktach moich przodków występują jako świadkowie przedstawiciele rodu Czajkowskich, dawniej pisanych Czaykowski. Jest to jedna i ta sama rodzina, a różnice w pisowni wynikają z ortografii. W tej samej parafii (Kołaki Kościelne - ziemia łomżyńska) dotyczy to również m.in. Bujnowskich. Występowanie litery "y" zamiast "j" spotykamy nie tylko w nazwiskach, ale również w imionach (Maryanna) oraz innych wyrazach (iedenastey, dzisieyszym).

Pozdrawiam
Mariusz Dybowski
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Re: Czaykowski-Czajkowski , pisownia

jamiolkowski_jerzy pisze:Od XIX wieku i owszem. Ale w parafiach skąd wywodza sie Czajkowscy np Kobylin Borzymy jeszcze długo w XIX wiek piasno Czaykowski a ich wieś Czayki.
Dodatkowo dodam że jeszcze w poczatkach XVI wieku litery "j " nie było wcale np moje Jamiołki w księgach sądowych zapisywano Yamyolky
Natomiast, mój Hipolit Czajkowski był właścicielem miejscowości Dydiatycze. Tak specjalnie przyglądałem się dokumentowi spadkowemu. Rzeczywiście w dokumentach pisano "y" zamiast "j", ale samo nazwisko pisano poprawnie zawsze Czajkowski.

Pozdrawiam
Marek
ksawery

Sympatyk

Witam serdecznie.
Dziekuję wszystkim za wypowiedzi.A skoro juz o Czajkowskich mowa to poszukuję informacji nt. Łukasza Czaykowskiego/Czajkowskiego/ ur.ok.1790 roku i zamieszkalego prawdopodobnie w woj.lubelskim w okolicach Białej Podlaskiej. Ożeniony był z Barbarą i z tego związku mial syna Mikołaja ur.1818r.
Wdzieczny będę za wszelkie wiadomości.
Pozdrawiam
Ksawery.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam i dodam taką informację na temat Czaykowskich:

Indeksuję parafie Gostynin i Solec z metrykami z XIX wieku i zawsze Czaykowskich i Woyciechowskich zapisywano przez Y. Ktoś wyżej napisał informację o nie stosowaniu litery j w XVII wieku, ale także w wieku XIX tej litery nie używano. Np Bujalski zapisano Buialski, a Pijanowski zapisano Piianowski.
Dodam jeszcze ciekawostkę dla Ksawerego, którego imię pisano zawsze Xawery. Wspołcześnie pisownia Xawery Czaykowski wygląda bardzo oryginalnie, ale w XIX wieku tak właśnie zapisywano to imię i nazwisko.

Pozdrawiam serdecznie
Janina
ksawery

Sympatyk

Serdeczne dzięki za informacje.
Pozdrawiam
Ksawery
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”