Archiwum Państwowe w Łodzi

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Post autor: cichocka.karolak »

Ponawiam pytanie-o czeladnika szewskiego wyzwolonego w Łodzi ,na kilka lat-/dokladnie nie mogę określić w przybliżeniu 2-3-do 5 lat /- przed II-gą wojną św.=Edward Cichocki ur.1917r. w Sompolnie- syn Józefa i Józefy,czy mogą być jakieś dokumenty w AP w ŁODZI ?-Halina
Awatar użytkownika
cyryll

Sympatyk

Post autor: cyryll »

Panie Januszu,

Bardzo Panu dziękuję za poświęcony czas i sprawdzenie tak obszernego materiału.

Gdyby potrzebował Pan informacji dostępnych w AP Poznań, to służę pomocą.

Pozdrawiam,
Marcin Matera
Panie Marcinie !!!
Czy mógłbym Pana prosic o sprawdzenie kilku aktów w AP Poznań dokładnie chyba 4-5!
Dziękuję za odpowiedz!

Panie Januszu !!!
Proszę o pamięć o parafii Strzelce jak tylko się pojawi !!!
Ja oferuje pomoc w AP Płock w zamian jeżeli bedzie potrzeba!
Dziekuję
Mariusz C.
Mariusz Cytacki
tuotr

Sympatyk

Post autor: tuotr »

Panie Mariuszu,

Proszę napisać jakich aktów Pan szuka na moją skrzynkę użytkownika, nie ma sensu pisać o aktach z Poznania w wątku o AP Łódź.

Pozdrawiam,
Marcin Matera
nowak

Sympatyk
Legenda

Post autor: nowak »

Witam!
Czy mogłabym prosić o sprawdzenie nazwiska Fronczak w Pleckiej Dąbrowie? Franciszek Fronczak ur.w 1819r w Pleckiej Dąbrowie syn Grzegorza i Ewy Rybakowny
bardzo dziękuję za pomoc Grażyna
Awatar użytkownika
jur58boz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: jur58boz »

Janussz_R. pisze:Witam
jur58boz pisze:Mam również prośbę do odwiedzających AP w Łodzi ,jeśli oczywiście jest to możliwe i nie sprawi za dużego kłopotu ? :).
Poszukuje aktu urodzenia Józef Pokorski ur. ok 1857 roku we wsi Wola Stępowska , parafia Kiernozia,diecezja: łowicka.Wyznanie rzymsko-katolickie. Za najmniejsza informacje -z góry dziękuje :).
Pozdrawiam Jurek
W aktach parafii Złaków jest sześć wpisów dotyczących nazwiska Pokorski, pierwszy akt nr. 10/1853 dotyczy zgonu 7 stycznia 1853 Feliksa Pokorskiego lat 4.5 syna Józefa i Ludwiki, zgłaszał Józef Pokorski stelmach lat 31, następny akt nr. 135/1856 dotyczy zgonu 16 października 1856 Feliksa Pokorskiego lat 7 syna Józefa i nieżyjącej Ludwiki z Domaradzkich, zgłaszał Józef Pokorski lat 36 karczmarz z Woli Stempowskiej, następny akt nr. 17/1857 dotyczy urodzonej 17 marca 1857 Maryanny córki Józefa i Antoniny z Żurawskich lat 24, zgłaszał Józef Pokorski szynkarz z Woli Stempowskiej lat 40, kolejny akt nr. 22/1858 dotyczy zgonu 22 lutego 1858 Maryanny Pokorskiej córki Józefa i Antoniny z Żurawskich, zgłaszał Józef Pokorski lat 37 karczmarz, kolejny akt nr. 91/1858 dotyczy urodzonego 7 sierpnia 1858 Józefa Pokorskiego syna Józefa lat 38 stelmacha i jego małżonki Antoniny z Żurawskich lat 26, zgłaszał Józef Pokorski stelmach lat 38, ostatni akt nr.60/1860 dotyczy urodzin 29 kwietnia 1860 Julianny córki Józefa Pokorskiego stelmacha z Trzeszewa i jego małżonki Antoniny z Żurawskich lat 28.
Mam nadzieję że informacje te będą przydatne, są to jedyne akty jakie przy okazji przeglądania mikrofilmów parafii w Złakowie udało się odnaleźć.
Pozdrawiam Janusz
Janusz zrobiłeś wspaniałą prace , która w jakiś sposób zbliżyła mnie do rozwiązania Klanu-Józefa Pokorskiego :). Z tego co już dotąd zebrałem żyło ich trzech w tym okresie czasowym. Problem jest ,ze co jakiś czas te dane już zebrane się nie pokrywają. Stad mam duże trudności w ustaleniu który to mój krewny . Interesuje mnie szczególnie akt nr 91/1858(rok ten był zagubiony ).Może jeszcze jest możliwość zrobienia zdjęcia tego aktu ? Z opisu nie jednoznacznie wynika,ale to jest chyba akt urodzenia?
I tak jestem bardzo wdzięczny za już otrzymane informacje.
Serdecznie pozdrawiam Jurek
Janussz_R.

Sympatyk

Post autor: Janussz_R. »

Jurku
Akt urodzenia nr. 91 z roku 1858 sporządzony w parafii Złaków: (tyle co pamiętam) Wola Stempowska, działo się dnia ósmego sierpnia roku tysiąc osiemset pięćdziesiątego ósmego stawił się Józef Pokorski stelmach lat 38 i okazał nam dziecię urodzone dnia wczorajszego z jego małżonki Antoniny z Żurawskich lat 26 na chrzcie św nadano imię Józef.
Akta z lat 1851-60 są na mikrofilmie nr. 366642-366651; a z lat 1860-65 na mikrofilmie nr. 366651-366657.
Zdjęć w pracowni nie można robić, ale mając nr. aktu rok i dodatkowo nr mikrofilmu możesz zamówić skany w AP Łódź.
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
jur58boz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: jur58boz »

Dziękuje Janusz. Nie będzie mnie w Lodzi w najbliższym czasie, ale ciesze się z numerów tych mikrofilmów.Na pewno jakoś je zdobędę. Czy można je zamówić u Mormonów ? Tutaj w Niemczech mam tylko taka możliwość.
Serdecznie pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
genealog1981

Sympatyk

Archiwum Państwowe w Łodzi -Proszę o pomoc

Post autor: genealog1981 »

witam serdecznie,

Zauwazylem watek ''pomoc w archiwum Panstwowym w Lodzi'' i w zwiazku z tym pisze do Pana.
Jak dobrze rozumiem pomaga Pan w AP w Lodzi. Czy moglbym
poprosic o pomoc w poszukiwaniu mtryki chrztu Konstancji Weroniki Olczak w parafii Sulmierzyce. Nieznano mi ich rodzicow lecz wiem w ktorym roku sie prawdopodobnie urodzila, w 1867-1871 taki zakres lat. w tej Parafii jest duzo Olczakow. Czy moglby Pan to dla mnie sprawdzic gdyby mial Pan mozliwosc.

dziekuje i pozdrawiam bardzo,

Alessandro
Janussz_R.

Sympatyk

nowak pisze:Witam!
Czy mogłabym prosić o sprawdzenie nazwiska Fronczak w Pleckiej Dąbrowie? Franciszek Fronczak ur.w 1819r w Pleckiej Dąbrowie syn Grzegorza i Ewy Rybakowny
bardzo dziękuję za pomoc Grażyna
Mikrofilmy parafii Plecka Dąbrowa zostały wypożyczone z AP w Łodzi i są chwilowo niedostępne.
Pozdrawiam Janusz
Janussz_R.

Sympatyk

Re: Archiwum Państwowe w Łodzi -Proszę o pomoc

genealog1981 pisze:witam serdecznie,

Zauwazylem watek ''pomoc w archiwum Panstwowym w Lodzi'' i w zwiazku z tym pisze do Pana.
Jak dobrze rozumiem pomaga Pan w AP w Lodzi. Czy moglbym
poprosic o pomoc w poszukiwaniu mtryki chrztu Konstancji Weroniki Olczak w parafii Sulmierzyce. Nieznano mi ich rodzicow lecz wiem w ktorym roku sie prawdopodobnie urodzila, w 1867-1871 taki zakres lat. w tej Parafii jest duzo Olczakow. Czy moglby Pan to dla mnie sprawdzic gdyby mial Pan mozliwosc.

dziekuje i pozdrawiam bardzo,

Alessandro
W podanym zakresie czasowym nie występuje nazwisko Olczak, w roku 1872 natomiast urodziła się Joanna Olczak c. Andrzeja lat 60 i Gertrudy z domu Sztaba lat 33.
Występuje nazwisko Olczyk, w roku 1866 bierze ślub Piotr Olczyk lat 29 s. Jakuba i Apolonii z Maryanną lat 27 c. Franciszka i Rozalii małż. Wojewodów w tym samym roku rodzi im się syn Władysław.
Pozdrawiam Janusz
Janussz_R.

Sympatyk

tuotr pisze:Witam,

Mam serdeczną prośbę do korzystających z AP w Łodzi o sprawdzenie aktu urodzenia Rocha Matera ur. 01-sierpień-1872 w parafii Dzietrzniki lub Pątnów.

Kilka słów wyjaśnienia - pradziadek urodził się we wsi Grębień koło Wielunia, która w tym okresie należała do parafii Krzyworzeka. Niestety w aktach tej parafii nie odnotowano tego faktu (wg AP). Spoglądając na mapę widać, że kościoły parafialne w Pątnowie i Dzietrznikach są znacznie bliżej wsi Grębień niż ten w Krzyworzece. Podejrzewam więc, że rodzina, która raczej nie była związana z tamtą wsią, zaniosła dziecko do najbliższego im kościoła. Rodzice Rocha to Łukasz i Agnieszka.

P.S. Jeśli ktoś kojarzy nazwisko Matera z tamtego regionu/natrafił na takie w księgach, proszę o kontakt.

Z góry dziękuję,
Marcin Matera
Mieszkańcy wsi Grębień swoją parafię mieli w miejscowości Kadłub tam też znajduje się akt urodzenia nr.17 z roku 1872 Rocha Matery: Działo się w parafii Kadłub trzydziestego pierwszego lipca/dwunastego sierpnia/ tysiąc osiemset siedemdziesiątego drugiego roku o godzinie trzeciej po południu stawił się Łukasz Matera zamieszkały we wsi Grębień lat pięćdziesiąt trzy w towarzystwie Klemensa Stachulca lat pięćdziesiąt dwa a także Jana ..... lat czterdzieści dwa obu we wsi Grębień zamieszkałych i przedstawił nam dziecię płci męskiej oświadczając że urodziło we wsi Grębień dwudziestego lipca/pierwszego sierpnia/ obecnego roku o godzinie dziesiątej wieczorem z jego żony Konstancji z domu Szewczyk lat trzydzieści pięć. Dziecięciu na chrzcie świętym dzisiaj odbytym nadano imię Roch a rodzicami chrzestnymi byli Antoni Michnik i Helena ...... Akt ten stawającym przeczynano i przez nas tylko podpisany. Ks. Szaranowski
W roku 1853 Łukasz Matera s. Tomasza i Katarzyny z Michników ożenił się z Konstancją Szewczykówną c. Wojciecha i Wiktorii.
Jest jeszcze jeden Łukasz Matera któremu w1865 rodzi się syn Grzegorz a jego matką jest Krystyna z Grembeckich(Grębeckich) akt nr. u3/1865
Są jeszcze akta nr. z3/1853 - 22.02.1853 zmarł Józef Matera 3 tyg. s. Sylwestra i Anastazji; u29/1852 - 01.07.1852 ur. Józef Matera s. Sylwestra i Teodozji z Kaczmarków; m1/1850 - 14.01.1850 małżeństwo Tomasza Matery l.47 s. Mikołaja i Katarzyny wdowca po Katarzynie z Michników z Magdaleną Golcówną wdową po Franciszku Golcu c. Macieja i Agnieszki małż. Spichów; u10/1850 urodził się Walenty Matura s. Sylwestra i Teodory z Majchrów; u14/1846 23.03.1846 ur. Wojciech Matera s. Tomasza i Katarzyny z Michników.
Pozdrawiam Janusz
poldecorwin

Sympatyk

Post autor: poldecorwin »

Witam zwracam sie jak inni tazke z prosba o pomoc czy istnieje szansa sparwdzenie nastepujacych danych:
Aktu ueodzenia Feliksa Pawlikowskiego syna Wojciecha z Kutna rok 1893/94
akt urodzenia Cecyli Pawlikowskiej corki Wojciecha z 1901/104 Zychlin
akt malzenstwa Ignacego Wasilewskiego z niestety nie znam danych zony z Kutna lata 1877/1891
wszelkich aktow na nazwisko Pakalski z parafii Piatek z lat 1850/1899

bede dozgonnie wdzieczny pozdr Pol
nowak

Sympatyk
Legenda

Post autor: nowak »

Witam!
Bardzo dziękuję za pomoc ,polecam się na przyszłośc.
Pozdrawiam Grażyna
Janussz_R.

Sympatyk

poldecorwin pisze:Witam zwracam sie jak inni tazke z prosba o pomoc czy istnieje szansa sparwdzenie nastepujacych danych:
Aktu ueodzenia Feliksa Pawlikowskiego syna Wojciecha z Kutna rok 1893/94
akt urodzenia Cecyli Pawlikowskiej corki Wojciecha z 1901/104 Zychlin
akt malzenstwa Ignacego Wasilewskiego z niestety nie znam danych zony z Kutna lata 1877/1891
wszelkich aktow na nazwisko Pakalski z parafii Piatek z lat 1850/1899

bede dozgonnie wdzieczny pozdr Pol
Do roku 1893 w aktach parafii Kutno nie ma wzmianki o urodzeniu Feliksa Pawlikowskiego, są natomiast dziaci Wojciecha Pawlikowskiego i jego żony Maryanny Aleksandry Wasilewskiej: Antonina ur.1882 akt 199; Piotr ur. 1883 akt 225(zmarł 1885 akt 69); Joanna Amelia ur. 1884 akt 255; Helena Maryanna ur. 1887 akt 21; Bolesław ur.1889 akt 177.
Ignacy Wasilewski w latach 1877 - 1893 nie występuje. Są natomiast dzieci Ignacego Wasilewskiego i Apolonii Jankowskiej: Ludwika ur. 1871 akt189; Ludwik ur.1872 akt 187;Franciszka ur.1874 akt 273.
Akta Żychlina zmikrofilmowane są do roku 1876, natomiast akta z parafii Piątek są w AP Płock Oddział w Łęczycy.
Pozdrawiam Janusz
Ostatnio zmieniony wt 19 sty 2010, 22:50 przez Janussz_R., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
poschadel

Sympatyk
Adept

Post autor: poschadel »

Moja prośba jest następująca, szukam trzech aktów:
- akt urodzenia Hansa (Johanna, może być też Jan) Poschadel (występuje też Posiadel, Posiadeł, Пocяgeль) 1895-1897
- akt urodzenia Alfreda Poschadel (występuje też Posiadel, Posiadeł, Пocяgeль) 1902-1905
- akt małżeństwa ich rodziców Rudolfa Poschadel (występuje też Posiadel, Пocяgeль) i Emilie Zahn (Цань) ślub ok. 1895.

Udało mi się odszukać rodzeństwo: Roman Posiadel ur. 1901 w Parafii Ewangelicko-Augsburskiej św. Jana w Łodzi i Ludwik Posiadel ur. 1898 w Parafii Ewangelicko - Augsburskiej św. Trójcy w Łodzi.

Wiem też, że w latach 1895-96 w parafii św. Jana nazwisko nie występuje w ur. i w ślubach.
Prawdopodobna jest więc sytuacja, że wcześniejsze akty (Hans i akt ślubu) są w parafii św. Trójcy, a trzeci akt (Alfreda) w parafii św. Jana.
Pozdrawiam
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”