"Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Maciej_Kosmal

Sympatyk

Re: Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie

Post autor: Maciej_Kosmal »

Panie Konradzie,
akt chrztu Floriana Wilczyńskiego parafia Trzebieszów nr 125 1850 r
akt ślubu parafia Trzebieszów nr 43 1873 r, na marginesie ślubu udzielał ks. Piotr Piwoni krewny Ignacji
Pozdrawiam
Maciej
Kate_M

Sympatyk

Post autor: Kate_M »

Dzień dobry,

Czy w Herbarzu pojawiły się jakiekolwiek informacje o Aleksandrze Wilczyńskim s. Juliana i Marianny?
Pozdrawiam
Kasia
saganowski_konrad

Post autor: saganowski_konrad »

Panie Macieju,
akt ślubu już znalazłem, za wskazówkę do aktu ślubu bardzo dziękuję!

Pozdrawiam,
Konrad Saganowski
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Onufry Szymon Wilczyński, patron sądów marszałkowskich, został uszlachcony w 1768 roku a w 1775 roku zwolniony od skartabellatu, czyli prawdopodobnie spełnił przepis uchwały sejmowej z 1773/75 roku. Wówczas mógł kupić dobra ziemskie w parafii Trzebieszów, ponieważ wiedział, że tam mieszka szlachta Wilczyńscy, a więc w ten sposób uwiarygodniał szlachectwo swoich potomków. No chyba, że prawo nie działało wstecz?!
Ale, to podszycie się miejscowej szlachty pod nobilitację, jeszcze bardziej prawdopodobne. Też o tym wcześniej pomyślałem.

Robert
wolenski_pipis

Sympatyk

Post autor: wolenski_pipis »

Onufry Wilczyński otrzymał szlachectwo, a więc nie musiał nic udowadniać. Prawdopodobnie wrócił już jako szlachcic w rodzinne strony swych przodków, lub to zwykły przypadek. Każdy kto cokolwiek kupuje, szuka najniższej ceny, a ziemia łukowska nie była atrakcyjnym terenem dla nowej szlachty.

W sprawie Aleksandra Wilczyńskiego s. Juliana i Marianny, proszę podać parafię oraz okres w którym występował.

Pozdrawiam Marek Woliński
Robert_Kostecki

Sympatyk

Chyba się nie zrozumieliśmy. Po pierwsze, na razie zupełnie hipotetyczne rozważamy kwestię Onufrego Szymona. Po drugie, znane są liczne przypadki, kiedy współcześnie "nowa" szlachta starała się zataić swoje wcześniejsze pochodzenie. To też dotyczyło rodzin neofickich. Podkreślam "przypadki", a więc nie generalizuję, żeby wyprzedzić ewentualną, niepotrzebną dyskusję!!! Intuicja nie ma z tym nic wspólnego.
W literaturze przedmiotu spotkałem się też ze stwierdzeniem, że jeżeli ktoś był szlachcicem, to przecież nie musiał być nobilitowany. ;-) Jednak znane są znowu przypadki, gdy przedstawiciele rodzin wylegitymowanych ze szlachectwa, mimo tego starali się w Królestwie Polskim o szlachectwo nowe, widocznie bardziej pożądane przez zaborcę i pomagające, np. w karierze urzędniczej?! Natomiast w Rzeczypospolitej szlacheckiej były banicje, zaginięcia dokumentów powiązane z deklasacją z najrozmaitszych powodów, o jakich już na tym forum pisano, więc nie dziwota, że potomek takiej zdeklasowanej szlachty otrzymywał ponownie szlachectwo. I znowu nie generalizuję, a na pewno abstrahuję od osoby Onufrego Szymona.

Pozdrawiam

Robert Kostecki

https://szukajwarchiwach.pl/62/594/0/1/ ... 9xA876aCeA
Ostatnio zmieniony pn 06 sty 2020, 13:57 przez Robert_Kostecki, łącznie zmieniany 1 raz.
Kate_M

Sympatyk

wolenski_pipis pisze: W sprawie Aleksandra Wilczyńskiego s. Juliana i Marianny, proszę podać parafię oraz okres w którym występował.

Aleksander urodzony w Katarzynie parafia Rudno w roku 1876, ślub z Emilią z Mikulskich w roku 1901. Ich syn Klemens (mój dziadek) urodzony w Kurowie par. Trzebieszów, córka Wiktoria Helena urodzona w 1905 par. Trzebieszów, syn Julian (lub Witold - przekazy rodzinne i fotografie podają sprzeczne informacje - mógł być dwojga imion) nie namierzony, ojciec Julian niestety również nie namierzony.

Bardzo dziękuję za odzew. Strasznie się męczę z tym fragmentem rodziny już od jakiegoś czasu i szukam gdzie popadnie.
Pozdrawiam
Kasia
wolenski_pipis

Sympatyk

Post autor: wolenski_pipis »

Pani Kasiu, proszę podać na - Moje konto- swój adres mailowy, a wolnych chwilach poszperam w swoich materiałach, i jak coś znajdę, dam znać.

Robert_Kostecki

Sympatyk

Link do aktu podałem na końcu, dwa wpisy wyżej.

Robert
Kate_M

Sympatyk

Robert_Kostecki pisze:Link do aktu podałem na końcu, dwa wpisy wyżej.

Robert
Jeśli ta informacja była skierowana do mnie to dziękuję, ale jest mi znana i akt posiadam. W poprzednim wpisie nawet podałam Panu Markowi datę ślubu w celach identyfikacyjnych.
Pozdrawiam
Kasia
Robert_Kostecki

Sympatyk

Kasiu, sorry, ale może nie zrozumiałem precyzyjnie, czego oczekujesz. ;-)
"Julian... nie namierzony". Według metryki chrztu Aleksandra Wilczyńskiego:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1867931
jego ojciec Julian (*ok. 1838 roku) był kowalem.

Może chodzi tu o Juliana Walentego Wilczyńskiego (*1837 Czemierniki)?
https://szukajwarchiwach.pl/35/1807/0/2 ... G1a7oXA2SQ
Był on dwukrotnie żonaty:
https://szukajwarchiwach.pl/35/1939/0/2 ... ffQlwm1cYQ
Szkoda, że w akcie drugiego małżeństwa nie podano danych pierwszej żony.
Ale pewnie te metryki też już znasz?!

Pozdrawiam

Robert
Kate_M

Sympatyk

No w sumie niezby precyzyjnie mogłam się wyrazić :)
Ale widzisz... to może być ten Julian (tego aktu nie znałam). Wszak akt ślubu Aleksandra i Emilii mówi, że matka Aleksandra, Marianna Chilmończyk/Hilmończyk/Helemończyk/Hilemończyk (ze wszystkimi czterema formami już się spotkałam) w momencie ślubu Aleksandra już nie żyła. Ślub był w 1901 roku, więc bardzo możliwe jest że 1896 Julian wziął ślub po raz drugi. "Mój" Julian też był kowalem.
Pytanie w tym wątku miało również na celu ustalenie, czy Aleksander (lub jego ojciec i/lub dziadek) znajduje się w herbarzu, bo w aktach urodzenia dwojga jego dzieci jest jakiś taki zapis. Chcę to potwierdzić, albo temu zaprzeczyć.

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Kasia
Robert_Kostecki

Sympatyk

Jeszcze może być następująca pisownia tego nazwiska:
Chilmończuk/Hilmończuk/Helemończuk/Hilemończuk

lub
Filmończyk/Filmończyk/Felemończyk/Filemończyk/-uk

Powodzenia

Robert
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Kate_M pisze:akt ślubu Aleksandra i Emilii mówi, że matka Aleksandra, Marianna Chilmończyk (...) w momencie ślubu Aleksandra już nie żyła
To nie musi być prawda
M 1857 Zamość akt 24 - rodzice młodego żyją
a potem się okazało, że jego matka zmarła 3 lata wcześniej na dodatek jako wdowa
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... f=LLH1-Y9Y
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Kate_M

Sympatyk

Krystyna.waw pisze: To nie musi być prawda
Oczywiście, że nie musi :) Ale wobec braku innych tropów już od dawna, w połączeniu z dokumentem, który pokazał Robert a do którego do tej pory nie dotarłam, muszę sprawę zbadać :)
Pozdrawiam
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”