Kolejarze -gdzie szukać wykazu pracowników

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Szkoda że nic... ale dzięki za sprawdzenie, pozostaje szukać dalej :)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a propos 1403 - tam powinno być kilka bardzo ciekawych informacji
od kasy emerytalnej urzędników (rok 1912), poprzez listy płac (niestety ograniczone i co do rodzaju i czasu), podan o posady (tu dość szeroko 1908-1914, ale także te odrzucone, więc może być nie tylko dla potomków kolejarzy ale i niedoszłych kolejarzy) do kasy oszczędnościowej włącznie (listy osobowe chyba są:)
no i analogiczne, choć znacznie mniejsze - osobowe btw Campioni Antoni 1861-1871 np jest ..tak wrzucam jako zachętę do przeczesywania "szukaj" forum "na okoliczność" nazwiska:)

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
aldonalata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: aldonalata »

Wielkie dzięki ! zadał sobie Waść tyle trudu... a mnie natchnął nadzieją, że mogę coś znaleźć. Powinnam więc zmobilzowć się, by wreszcie przyjechać do Warszawy...(choc na zdrowy rozsądek to może być przypadkowa zbieżnośc nazwisk, bowiem Stanisław Zieliński wraz z rodziną przepadł bez wieści, gdy do Wilna wkroczyli bolszewicy a tu rok 1943-44)
jeszcze raz podziękowania w imieniu wszystkich, dla których pofatygował sie Waść, choć przy okazji :)
pozdrawiam
Aldona
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

mój tez Zieliński, ino Franciszek (pracownik zakładów remontowych w Żbikowie)
było dwóch Fr.Z. jeden z latami pracy pasował
żaden z nich:(
akta nie są w Warszawie, a w Milanówku -choć to oddział(ekspozytura) to jednak trochę inaczej i z dostępem i z terminami
do Warszawy zapraszam, ale niekoniecznie dla popatrzenia w Stanisława Z. teczkę, nawet jeśli to ten Stanisław
Paola_

Sympatyk

Post autor: Paola_ »

Bardzo dziękuje za sprawdzenie :D

Pozdrawiam
Sylwia
bozenna7

Sympatyk

Post autor: bozenna7 »

Dziękuję za poświęcenie swojego czasu na poszukiwania. Żałuję, że nic nie udało się znależć. Bożena Świdzińśka
aldonalata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: aldonalata »

Włodzimierzu!
Zielinscy mają fatalną przypadłość: jest ich" jak psów', a moi jeszcze gorsi, bo Świnki :)
A w Warszawie mam tyle do szukania ,że nie wiem w co ręce włożyć..
pozdrawiam
Aldona
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ano
stąd nie ma sensu przesiewać i sprawdzać czy to przez przypadek nie ten, a trzeba krok po kroku
ale lata się zgadzały:)
mi pozostaje jeszcze szansa poprzez następce prawnego ZNTK Pruszków -tam jeszcze coś ze starych pracowniczych jest
ale urodzenie ok 1887, więc zdziwiłbym się gdyby w zakładowym jeszcze było (i to takim - oddział po przekształceniu)
liczyłem (bo w niektórych przypadkach jest) na m.in. historię ewakuacji 1915, powrotu z (faktycznej) wywózki, szkoły "kolejarskie" dzieci, i parę innych
akta mają czasem 200 stron, miałem sposobność (dzięki wytrwałemu potomkowi kolejarza) się zetknąć - naprawdę warto, dlatego drążyłem - nie dla potwierdzenia, że żył taki F.Z:)
ale cóż:(
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Ja niestety oczywiście musiałem się zagapić i nie zdążyłem się załapać na dopisanie do listy. Mam jednak pytanie czy wg Twojej wiedzy jest szansa by znalazły się tam akta kolejarza, który pracował na PKP od 1918 (i wcześniej na kolei) a zginął w Warszawie we wrześniu 1939 ( i zakładam, że pracował w okręgu warszawskim PKP)? I czy do tego zespołu 1403 jest inwentarz z nazwiskami? "Ten 1403" zawiera również rodzaj teczki osobowej czy też danych o których pisałeś - listy płac itp. trzeba szukać osobno?

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

są szanse
ad 1403 jest inwentarz, ale indeks osobowy nie dotyczy całego zespołu, tzn nie każde nazwisko pojawiające się w dowolnej jednostce jest w indeksie. Są jednostki ("teczki pracownicze") opisane w inwentarzu imieniem i nazwiskiem osoby, której dotyczą. Nazwiska występujące w innych niż te "teczki" jednostkach nie są ujęte ( o ile mi wiadomo) w inwentarzu.
W papierowej wersji (nie wiem na ile zostało to uwzględnione w wersji elektronicznej, dostępnej lokalnie w APW) widać poprawki, czyli efekt ciężkiej pracy archiwisty sprawdzającego poprawność chyba protokołu zdawczo-odbiorczego albo innej podstawy)

spis zdawczo-odbiorczy jest również na Krzywym Kole dostępny (wydaje się, że tylko w wercji papierowej)
ciekawostką, która powinna skłonić do zastanowienia się czy to jest wszystko co jest jest protokół, pieczęcie
jak pisałem wcześniej - z Targowej ponoć pojechało do Sosnowca, a dopiero stamtąd do Milanówka. Tymczasem pieczątka "kto zdawał" to nie Sosnowiec a ..Targowa! Może przypadek, może Sosnowiec nie przekazywał..ale to w Sosnowcu powiedziano mi, że od nich wyjechało.
Albo przekłamanie na łączach, albo coś jeszcze..choć w sumie to i do Sosnowca mogło z pieczątką z Targowej przyjechać, tyle że jakoś to nie "pobożemu" i mnie męczy:)
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Dziękuję Ci za szczegółowe informacje, w takim razie będę musiał sprawdzić, bo chyba, jeżeli chodzi o kogoś kto tyle lat przepracował na kolei to warto zobaczyć czy jakaś teczka się nie zachowała. Jeśli zaś chodzi o pieczątki, to sądzę, że do tego można już nie dojść. To w końcu jednak PKP, żartów nie ma ;-)

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
Krzysiek_Imiołek

Zarząd PTG
Tytan

Post autor: Krzysiek_Imiołek »

Dziękuję za informację. Mam jescze jedną sprawę związaną z koleją. Nie wiesz gdzie można znaleźć dokumenty z Nadwiślańskiej Kolei, kiedyś na forum była osoba która miała jakieś dokumenty personalne, ale już dawno nie rozwijany był ten temat
Krzysiek
Krzysiek

Nazwiska w kręgu poszukiwań: Dąbrowski, Błotnicki, Tazbir, Baron, Jasiński, Imiołek, Siejka,
Milkiewicz_Danuta

Sympatyk

Post autor: Milkiewicz_Danuta »

Przepraszam,czy również z terenów Wilna i okolic pracownicy kolei są gdzieś spisani.Bekier Aleksander ,wiem że w 1938 otrzymał brązowy medal za długoletnią służbę na kolei z Dyrekcji Okręgowej Kolei Państwowych w Wilnie
Wiśniewski_Adam

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wiśniewski_Adam »

Dziękuję za informację i poświęcony czas. Szanse na odnalezienie przedwojennych akt PKP mojego pradziadka są coraz mniejsze.
Pozdrawiam, Adam
tobiaszboksik

Sympatyk

Post autor: tobiaszboksik »

Bardzo dziękuję
Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”