Wykaz żołnierzy armii austriackiej powiatu Stanisławów

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Krystian pisze:
benyzet pisze:[…]dostępne są skany kart poborowych do Armii Austro-węgierskiej od 1865 roku z terenu Galicji. Bardzo ciekawe materiały.
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

Czy litera [W] jest w jakimś katalogu z inną literą alfabetu? W zasadzie wszystkie są z wyjątkiem tej. Chyba, że źle coś szukam...
Zle szukasz.
W jest razem z V na poczatku za litera B.

Grazyna
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Dzień dobry,

Krystianie - skatalogowane według alfabetu rosyjskiego, czyli litera W jest trzecią w kolejności.

Miłego dnia,
Bogdan
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witajcie. Muszę tutaj sprostować jak najszybciej,żeby to nie zaszło za daleko :) Pierwszy link jest do kart poborowych armii austriackiej,jak Adam trafnie zauważył z rejonu Krakowskiego i terenu byłego woj.Lwowskiego i Stanisławowskiego. Niestety trzeba samemu poszukać. Mikrofilmy są podzielone alfabetycznie. Niestety nie pomogę Wam szukać. Jeśli chodzi o drugi link ( informacja dla Marysi), to tak jak zaznaczyłem są to karty poboru,ale tylko z woj.Stanisławowskiego. Pisane po polsku,ale niestety bez żadnego indeksu. Trochę tych skanów już przejrzałem,dlatego zaoferowałem pomoc,ale tylko w nakierowaniu w dalszym przeglądaniu mikrofilmów. Jeśli ktoś ma datę urodzenia,imię i nazwisko oraz miejscowość to mogę nakierować,ponieważ porobiłem przeglądając je trochę notatek. Powtarzam,tylko Woj.Stanisławowskie.( drugi link). :oops:
Jeszcze jedno moi drodzy :) Raczej nie znajdziecie w tym drugim linku, nikogo, kto urodził się przed 1883 rokiem,ponieważ ( tak myślę),był już za stary stawać do poboru,chyba że, w "pospolitym ruszeniu".
Ostatnio zmieniony ndz 20 sty 2019, 23:34 przez benyzet, łącznie zmieniany 3 razy.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Krystian

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Krystian »

Dziękuję. Tak to bywa jak się idzie na łatwiznę czyli nacisnąć CTRL F i wklepać zwrot "Letter W". Wyszukiwarka nie znalazła, bo tam jest "Letters V, W". Zjechałem na sam dół listy i patrzę nie ma [W], zapomniałem, że to archiwum ukraińskie i tej literki trzeba szukać w trochę innym miejscu :)

Dziękuję za zwrócenie uwagi.

Jeszcze jedno pytanie - czy woj. tarnopolskie tam też jest?
Pozdrawiam Krystian
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Krystian pisze:Dziękuję. Tak to bywa jak się idzie na łatwiznę czyli nacisnąć CTRL F i wklepać zwrot "Letter W". Wyszukiwarka nie znalazła, bo tam jest "Letters V, W". Zjechałem na sam dół listy i patrzę nie ma [W], zapomniałem, że to archiwum ukraińskie i tej literki trzeba szukać w trochę innym miejscu :)

Dziękuję za zwrócenie uwagi.

Jeszcze jedno pytanie - czy woj. tarnopolskie tam też jest?
Chyba tak,bo natrafiłem na miejscowość Barki/Bark Wielki-Tarnopol-Galicja. Nie wiem tylko,czy delikwent stawał do poboru,bo wtedy mieszkał w okolicy Stanisławowa. Ciężko się przegląda skany z linku pierwszego,ponieważ wszystko pisane po niemiecku i nie bardzo starannie.
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
ravkom

Sympatyk

Post autor: ravkom »

Prosiłbym o sprawdzenie:

Walenty (Valentin) Mańczak 1870 Drohobycz lub Lipowiec (pod Drohobyczem)

Józefa Areckiego ur. w Przemyślu 1884

Franciszek Hippmann ur. w Krynicy 1883

Wiktor August Hippmann urodzony w Krynicy 1887

Rafał
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Proszę nie pisać prośby o sprawdzenie,tym bardziej w linku z kartami poboru z armii austriackiej. Niestety ja nie dam rady,ponieważ jest tego za dużo do przeglądania :(
ravkom

Sympatyk

Post autor: ravkom »

Dobrze przepraszam w takim razie :)
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

rempage pisze:Wincenty Bielawski ur. 26 kwi 1880r w Dolinie (Stanisławowskie) i Jan Wicher ur. 11 lut 1884 w Przebieczanach (Wieliczka) . Ewentualnie też Antoni Bielawski ur. 12 lip 1849 w Dolinie, Bazyli Leibiniec ur. 30 mar 1850 w Dolinie i Walenty Wicher ur. 9 lut 1839 w Przebieczanach.

pozdrawiam
Adamie podaję Ci numery mikrofilmów,pod którymi możesz,ale nie musisz coś znaleźć 2415422,2415424,2415425. Na nich są urodzeni w latach 1883-1898. Twoje daty nie pokrywają się z tymi,ale zawsze trzeba liczyć na łut szczęścia. Nieraz zdarzają się starsi poborowi.
Awatar użytkownika
rempage

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: rempage »

Grzegorz - dzięki. Ułatwiłoby sprawę możliwość pobrania całego zbioru na dysk. Jednak jak dotąd mają taką możliwość tylko wolontariusze...
Adam

Sympatyk

Witam. Mam pytanie do koleżanek i kolegów. Czy można ustalić na podstawie miejsca urodzenia do jakiego pułku został przydzielony dany poborowy.?
Oczywiście chodzi o armię austriacką.
Grzegorz_Polak

Sympatyk

Post autor: Grzegorz_Polak »

Czy mapka garnizonów na Wiki wystarczy?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Armia_Austro-W%C4%99gier
Grzegorz
Awatar użytkownika
rempage

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: rempage »

Kiedyś było świetne forum o armii austriackiej austro-wegry.info. Teraz chyba się przenieśli na austro-wegry.eu. Tam są wybitni specjaliści od identyfikacji jednostek, mundurów itd. Polecam tam zapytać.
Adam

Sympatyk

Dziękuję za wskazówki.
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Karty poborowych. Przejrzałem. Nikogo z moich krewnych nie znalazłam. Pech? A może jednak nie. Przypuszczam, że powyższe karty dotyczą rekrutów którzy trafili do XI Korpusu. Bo w tym przypadku należy spojrzeć w kontekście nie podziału administracyjnego, a militarnego kraju, czytaj: Austro-Węgry. Patrz mapa powyżej.
Z mojego ogródka. Miejscowości: Hubicze, Drohobycz, Stryj - obwód lwowski, wszyscy z tamtych rejonów trafili do X Korpusu.

Miłego dnia,

Bogdan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”