Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
rybolow

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: rybolow »

Witam,
rzadkim jestem bywalcem niniejszego Forum, zażyłym członkiem GGI również niestety nie jestem, chociaż chętnie bym te osoby poznał :)
Jakiś czas temu stawiałem pierwsze kroki w poszukiwaniu moich przodków w celu rozbudowy drzewa genealogicznego.
Uzyskałem pomoc na Forum i zawsze będę wdzięczny jednej bezinteresownie uprzejmej osobie (nie wiem, czy sobie życzy, więc nie wymieniam z nazwiska, ale na pewno wie, o kim mowa :)
Pomógł mi także Sebastian, bo mimo iż nie miałem o indeksacji zielonego pojęcia, to jednak przyjął mnie do swojej grupy GGI.
Indeksowałem wraz z innymi osobami kilka parafii, które absolutnie nie są w kręgu moich zainteresowań, ale nie pracuję wyłącznie dla własnych korzyści. Właściwie to bardzo mało ich odniosłem przy mojej dotychczasowej pracy w GGI. Pewnie jest tak w przypadku większości osób indeksujących, nie tylko w GGI, ale w ogóle. Pro publico bono :)
Od początku mojej współpracy z GGI i z Sebastianem znałem zasady i nic w tej kwestii nie było przede mną zatajone.
Oczywiście chciałbym, aby nasza praca była dostępna również w Geneszukaczu, a sam proces oddawania kolejnych parafii przebiegał szybciej, ale cóż można poradzić na nasze ograniczenia?! Wszystko toczy się w miarę naszych możliwości kadrowych/czasowych.
Zachęcam do żmudnej pracy przy indeksacji i studzenie niepotrzebnych emocji. Jeśli komuś nie odpowiadają zasady GGI, to może realizować się gdzie indziej, jednak nie musi krytykować tych, którzy mają inny punkt widzenia.
Wierzę, że wszyscy mamy podobne cele, tj. możliwie jak najszybsze i jak najszersze upublicznienie danych archiwalnych do naszego wspólnego użytku.

Pozdrawiam, Robert :)
Pozdrawiam, Robert
Radosław.Konca

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Radosław.Konca »

[quote="sj_sj"] W sprawie Geneteki jesteśmy w kontakcie z adminami, więc sorki. quote]

Sebastian, a mógłbyś nieco konkretniej? Co i kiedy znajdzie się w Genetece? Autorzy tych indeksów dożyją tego dnia?

Kiedy projekt startował - jako projekt indeksacji ksiąg diecezji siedleckiej (bez ograniczenia do dekanatu garwolińskiego, co ogłosiłeś jakiś miesiąc wstecz w prasie katolickiej) pisałeś (23 lipca 2014):
"...Indeksy przekazane by były:
a) do Kurii Siedleckiej
b) do Parafii
c) do geneteki
d) na stronę www.garwolin.org (dot. terenu okołogarwolińskiego)"

Na razie mogę tylko poprzeć Ewę - również żałuję, że wziąłem udział w Twoim projekcie, bo w tym czasie mogłem zrobić coś, z czego ogół realnie skorzysta. Nie miałem i nie mam w okolicach Garwolina żadnych zainteresowań, nie chciałem dostać żadnych metryk - oczekiwałem tylko publikacji.

Nie zamierzam potępiać w czambuł pożytecznego w sumie projektu, ani uczestniczących w nim ludzi, ale upewniałem się przed wzięciem udziału w projekcie co do zasad publikacji indeksów i oczekuję jedynie dotrzymania publicznie danego słowa.

RK
Awatar użytkownika
sj_sj

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: sj_sj »

Radek,

Przykro mi że tak mówisz. Myślałem, że rozeszliśmy się pokojowo. Obecnie skupiam się na innych aspektach mojego życia, które są dla mnie ważniejsze. Nie zaniedbuję przy tym również grupy indeksującej. Geneteka otrzyma indeksy, kiedy będe miał na to czas. W żadnym z wpisów nie zobowiązałem się kiedy. Geneteka jest cierpliwa, a rozwiązaniem tymczasowym jest dostęp do zindeksowanych ksiąg na www.garwolin.org.

Oddajemy parafie całościowo, nie rocznikowo jak Indeksacja w Genetece. To nas różni od innych projektów indeksacyjnych, ale również wyróżnia. Cieszymy sie, że jako grupa otrzujemy pozytywne przykłady przełamywania barier na linii parafia - genealodzy w innych częściach Polski. Bez takiego założenia oddawania indeksów jakie mamy - nie odniosłoby to takiego skutku.

Możesz żałować że brałeś udział w naszej grupie. My w grupie żałujemy za to, że Cię nie ma i jest to cios dla grupy, bo każdy daje swoje maximum tego, by dołożyć swoją cegiełkę. Twoja praca nie pójdzie na marne o czym się przekonasz. Co zindeksowałeś - będzie Ci podziękowane publicznie, ale wszystko to kiedyś znajdzie się na genetece nie pod Radkiem Końcą (a jak mówiłeś incognito - aczkolwiek widziałem, że niekoniecznie), ale jako GGI i ja również Garwolin, który sam zindeksowałem, pewnie ze 100 tys. oddam w swoim czasie pod flagą GGI a nie Sebastiana Jędrycha. Najważniejsze jest ułatwienie dostępu. Strona www.garwolin.org ułatwia go i pozostawia resztę przyjemności, którą miałby człowiek szukając palcem w księgach. Mam wrażenie, że trendy genealogii, które traktują ją jako KLIK-MASZ - mają coraz mniej wspólnego z przygodą, ale więcej z analizą danych.

Zachęcam Cię do założenia własnego projektu. Zbudowania teamu. Uzyskania dostępów, koordynowania, fotografowania, rozsyłania, ustandardawiania, przygotowania oddania, PRu wokół tego, poprawiania błędów i przyjęcia krytyki na klatę. Chce się żyć, chce się indeksować. Tylko po co? Czasem myślę, że lepiej byłoby siedzieć na dupie. Uniknąłbym jadu niektórych ludzi. Ale szkoda mi tych innych, którzy na to czekają i tych co nie wiedzą, że jeszcze na to czekają, a nade wszystko mi szkoda mojej grupy, która doskonale wie ile czasu dla niej poświęciłem i ja wiem ile poświęcają dla dobra ogólnego i choć zarządzam obecnie grupą ponad 60 osób, tylko 2 spytały o Genetekę. Ewę, która wypruła żyły na 63 aktach Miastkowa Kościelnego vs 2500 ślubów jej starszej koleżanki z mojej grupy, która oddała je i napisała "poproszę następne" nie pytając się kiedy będzie na genetece i Ciebie, który fakt, zrobił konkretną robotę.

Mamy odmienny styl oddawania pracy. Nikt takiego nie ma - i jeśli będziemy oddawać parafie, które indeksowaliśmy chętnie Cię zaprosimy na spotkanie i poczucie atmosfery jaką kreujemy. czy będziesz wtedy również wśród nas podnosił głos - kiedy to będzie na genetece? Czy to jest najważniejsze w tym wszystkim? Nie wydaje mi się. Nie bój się. Admini mnie znają, środowisko genealogiczne, również z tej wyższej półki mnie zna. Kiedy mówię, że będzie coś przekazane to będzie a to, że dwie osoby mnie naciskają na coś, nie zmieni mojego trybu życia, moich priorytetów, żeby tych dwóch osób wola się spełniła. Przykro mi. Pacta sunt servanta, ale to potrwa, bez szkody dla środowiska, a nawet z zyskiem

Polecam obejrzeć

https://youtu.be/qA2KWwtTPfU?t=303 (ale również od początku, od zaznaczonego momentu padają podziękowania dla indeksujących)
https://www.youtube.com/watch?v=C3W8A4BTfFQ
https://www.youtube.com/watch?v=9zFEopl5pKs
https://www.youtube.com/watch?v=iatO2rNQnZc
https://www.youtube.com/watch?v=2xIke-Sn6UQ

Doceń. Będzie tego więcej. Docenisz na koniec projektu
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

A ja wam powiem tak :)

W powiecie garwolińskim mam mnóstwo przodków i chętnie pododawałbym sobie kolejnych przodków, a dzięki tej stronie i innym mogę sobie zawsze tam kogoś poszukać, albo samemu wybrać do jakiejś parafii i poszukać. Chwała osobom i p. Sebastianowi za te indeksy ale...
Osoby które zaczęły ten projekt(jakby nie patrzeć z wielką pompą bo i prasa a nawet telewizja się w to włączyła(jest wiele projektów i osób które indeksują a akurat ten był w teleexpresie i w wiadomościach na tvp info), powinny trochę przystopować z tym zachwytem bo i tak już wszyscy o was wiedzą a jak na razie tylko Garwolin zrobiony, a inni robią całe diecezje i jest o nich cisza.
Poza tym to wszystko jak nic innego jak podlizywanie się władzą biskupim i kościelnym :)

P.S. Zaraz polecą chejty i obelgi na mnie jaki ja to jestem niedobry ale trudno..ja z kolei zacząłem poszukiwać żyjących ciotek i wujków w Warszawie...o wiele fajniejsza frajda

Pozdrawiam
Nikołaj Dymitrij Korgol-Sowiński
Awatar użytkownika
sj_sj

Sympatyk
Nowicjusz

kola16 pisze:A ja wam powiem tak :)

W powiecie garwolińskim mam mnóstwo przodków i chętnie pododawałbym sobie kolejnych przodków, a dzięki tej stronie i innym mogę sobie zawsze tam kogoś poszukać, albo samemu wybrać do jakiejś parafii i poszukać. Chwała osobom i p. Sebastianowi za te indeksy ale...
Osoby które zaczęły ten projekt(jakby nie patrzeć z wielką pompą bo i prasa a nawet telewizja się w to włączyła(jest wiele projektów i osób które indeksują a akurat ten był w teleexpresie i w wiadomościach na tvp info), powinny trochę przystopować z tym zachwytem bo i tak już wszyscy o was wiedzą a jak na razie tylko Garwolin zrobiony, a inni robią całe diecezje i jest o nich cisza.
Poza tym to wszystko jak nic innego jak podlizywanie się władzą biskupim i kościelnym :)

P.S. Zaraz polecą chejty i obelgi na mnie jaki ja to jestem niedobry ale trudno..ja z kolei zacząłem poszukiwać żyjących ciotek i wujków w Warszawie...o wiele fajniejsza frajda

Pozdrawiam
Nie popisałeś się, nie tylko Garwolin jest zrobiony. Warto przeczytać coś zanim się napisze. To żaden hejt. Masz prawo hejtować "kler, biskupów itd" ale nie zdziw się, jak Ci podziękują jak będziesz szukał pomocy. My nikomu nie wchodzimy nigdzie, tylko indeksujemy zgodnie z naszymi zainteresowaniami. Nie wszyscy o nas wiedzą i czy chcesz tego czy nie kolejne akcje marketingowe są planowane, tym razem dużo mocniejsze, więc możesz wyłączyć TV :D
Awatar użytkownika
krzysztof_kot

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: krzysztof_kot »

kola16 pisze:A ja wam powiem tak :)

Pozdrawiam
Hejtem to sam jedziesz Mikołaj, jeśli widzisz tylko Garwolin zindeksowany to przestań jeździć do Warszawy i zajrzyj na www.garwolin.org
Tato skąd się wziąłem? - zapyta kiedyś mnie syn...
http://tatoskadsiewzialem.blogspot.com/
Lokalny patriotyzm
http://garwolin.org
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Każdy robi po swojemu i jakoś całość idzie do przodu.
Aczkolwiek pewien mój niepokój wzbudziłoby podawanie PESELU.
I nie chodzi o to że dopatruje się w tym jakiś niecnych działań. Ot, raczej braku przemyślenia co do tego że zbiera się dane osobowe, tylko po co?, a jak zbiera to i przetwarza, co już rodzi pewne konsekwencje prawne wobec zbierającego. A co to mu daje? Obawiam się że nic.
Awatar użytkownika
sj_sj

Sympatyk
Nowicjusz

Piotr, daje to to, że do tej pory na ponad 100 tys. zrobionych zdjęć, żadne nie pojawiło się w necie i nie jest to wymysł z naszej strony oraz dzieje się to za akceptacją drugiej strony. To tak jak przyjeżdża Pan z Orange podpisać z Tobą umowę i prosi o PESEL. Możesz powiedzieć - spoko, albo nie dam - wówczas umowy nie ma. Jest wybór. Są inne grupy indeksacyjne, najbardziej nam zależy na tych, co są związani z ziemią garwolińską, bo oni mają wiedzę o nazwiskach, miejscowościach, często mają przodków w którejś z parafii i raczej nie robią z tym problemu. Chcesz to zgłoś nas gdzie chcesz - ułatwisz nam życie z pewnością :/ Mieliśmy do wyboru - bierzemy działanie w takich warunkach jakie mamy lub brak działania. Jeśli wynegocjujesz lepsze warunki - ja abdykuje. 60 osób nie miało z tym problemu. Nie jestem osobą anonimową w środowisku. To kwestia zaufania. Nie ufasz - nie pomagaj, pomóż innym co mają lżejsze warunki działania. Nam nikt nie wrzucił w garwolińskim ksiąg na SZWA od 1810 roku, bo po prostu się schajcowały w 1939 roku. Mamy brak ksiąg cywilnych (tylko kościelne), zakaz kurii i możliwość działania w takich warunkach jakie mamy. Zawsze ktoś inny może próbować to poprawić. Adres na stronie kurii siedleckiej
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

A nie mówiłem :)

P.S. Mam na imię Nikołaj...
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Piotr, daje to to, że do tej pory na ponad 100 tys. zrobionych zdjęć, żadne nie pojawiło się w necie i nie jest to wymysł z naszej strony oraz dzieje się to za akceptacją drugiej strony
Nie wiem czy z tego powodu że nic nie pojawiło się w necie należy się cieszyć czy smucić? :(
Czyli taka forma zastraszenia przed publikacją? :D
Akceptacja drugiej strony ma że tak powiem małe znaczenie.
Analogię z Orange mógłbym stłuc jak kwaśne jabłko ale litościwie odpuszczę nieznajomość sytuacji.
Chcesz to zgłoś nas gdzie chcesz - ułatwisz nam życie z pewnością
Ja nie jestem z tych co donoszą. I nie zamierzam nigdzie tego zgłaszać. Wypraszam sobie takie insynuacje :evil:
Jestem za to z tych co wierzą że człowiek powinien mieć pełną świadomość co robi, np. zbierając PESELe ;)
To że robi się większe dobro, usprawiedliwia wybór - powodzenia zatem w robieniu. Większe dobro nie zwalnia jednak z odpowiedzialności za mniejsze zło, nawet tyciusieńkie.
Jeśli jednak masz wybór tylko taki jak piszesz - to robiłbym tak samo.
PS. Temat zbierania PESELi sam tutaj publicznie poruszyłeś.
Awatar użytkownika
sj_sj

Sympatyk
Nowicjusz

Mikołaj,

nie obraź się, ale ciężko brać Cię na poważnie. Po pierwsze wiedziałem, że jesteś zainteresowany genealogią i z mojej okolicy - co mnie ucieszyło. Zaproponowałem Ci indeksację - powiedziałeś, że nie jesteś zainteresowany i poczekasz jak inni to zrobią (mam tę rozmowę), po drugie masz na imię Mikołaj i przejrzyj sobie historię Twoich postów, tak się podpisywałeś (i nie cudowałeś z jakimiś dziwnymi podpisami), po trzecie - proszę Cię, abyś "pojazdy" na kler zachował dla siebie lub ew. użył jako argumentu w osobistych dostępach do ksiąg metrykalnych (zobaczysz jaki niosą skutek na własnej skórze), bo pisząc tutaj na pewno nie pomagasz ani sobie, ani Garwolin.org ani środowisku genealogicznemu.
Radosław.Konca

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Radosław.Konca »

Sebastian,

ja nie krytykuję w czambuł projektu i ludzi, a nawet doceniam - tyle, że widzę również złe aspekty.

Jeśli pożyczasz od kogoś pieniądze na chwilę, to nie możesz potem uważać się za uczciwego człowieka opowiadając, że oddasz, jak będziesz miał czas i ochotę, ale teraz masz ważniejsze sprawy. Dokonałeś publicznego przyrzeczenia przed startem projektu, to się teraz wywiąż. Z tego zobowiązania wobec takich maluczkich jak ja (nie sądzę, żebym łapał się choć na dolną półkę, jeśli w ogóle genealogiem mienić się mogę) nie mogą Cię zwolnić "genealodzy z wyższej półki", bo nie umawialiśmy się na taki sąd polubowny.

Nie umawialiśmy się na zasadzie "będzie pan zadowolony", a na konkretne działania. Ja swoje zrobiłem, więc teraz to opublikuj w umówiony sposób, a nie mydl mi oczu podziękowaniami w kościele czy spotkaniami przy oddawaniu kolejnych parafii. Nie mam potrzeby przynależności (wystarczy mi organizacji, do których należeć muszę) ani otrzymywania pochwał, wystarczy mi tylko (i aż) dotrzymywanie zobowiązań.

O tym, że będziesz oddawał całe parafie była mowa na wstępie projektu. Kilka jest już z pompą oddanych, więc je po prostu prześlij do Geneteki.

Potrzebujesz pomocy w przystosowaniu plików do formatu Geneteki? - jestem do dyspozycji.

ukłony,

Radek Konca

P.S. W środowisku genealogów z wyższej półki i rozmaitych elit warto sobie przyswoić zasadę nieprzekręcania nazwisk, zwłaszcza jak to ledwo 5 literek bez diakrytyków.
Awatar użytkownika
sj_sj

Sympatyk
Nowicjusz

Wracając do meritum

Po polsku:
- chrzty par. Samogoszcz 1915
- śluby par. Samogoszcz 1915-1935
- zgony par. Samogoszcz 1915-1935
- chrzty par. Wargocin Wróble 1915
- śluby par. Wargocin Wróble 1915-1935
- zgony par. Wargocin Wróble 1915-1935
- chrzty par. Maciejowice 1915
- chrzty par. Miastków Kościelny 1915
- śluby w par. Miastków Kościelny 1915-1921
- zgony w par. Miastków Kościelny po 1915 roku
- chrzty w par. Zwola Paduchowna 1915
- śluby w par. Zwola Paduchowna 1915-1935
- zgony w par. Zwola Paduchowna 1915-1935
- chrzty w par. Ostrówek 1915
- śluby w par. Ostrówek 1915-1935
- zgony w par. Ostrówek 1915-1935
- chrzty w par. Sobienie Jeziory 1915
- śluby w par. Sobienie Jeziory 1915-1935
- zgony w par. Sobienie Jeziory 1915-1935
- chrzty w par. Warszawice 1915
- śluby w par. Warszawice 1915-1935
- zgony w par Warszawice 1915-1935
- chrzty w par. Sobolew 1915
- zgony w par. Sobolew 1915-1935
- chrzty w par. Górzno 1915
- śluby w par. Górzno 1915-1935
- zgony w par. Górzno 1915-1935
- chrzty w par. Kłoczew 1915
- śluby w par. Kłoczew 1915-1935
- zgony w par. Kłoczew 1915-1935
- śluby w par. Garwolin 1927-1935 (uwaga, ale ekstremalnie szczegółówo! nie ma litości! - możliwość również indeksacji wstecz do 1915)

Po rosyjsku
- chrzty par. Samogoszcz 1907-1914
- śluby par. Samogoszcz 1892-1914
- zgony par. Samogoszcz 1885-1914
- chrzty par. Wargocin Wróble 1882-1914
- śluby par. Wargocin Wróble 1896-1914
- zgony par. Wargocin Wróble 1890-1914
- chrzty par. Maciejowice 1909-1914
- śluby par. Maciejowice 1905-1914
- chrzty par. Miastków Kościelny 1905-1914
- śluby w par. Miastków Kościelny 1883-1906
- śluby w par. Miastków Kościelny 1907-1914
- chrzty w par. Zwola Paduchowna 1867-1891
- chrzty w par. Zwola Paduchowna 1904-1914
- śluby w par. Zwola Paduchowna 1858-1895
- śluby w par. Zwola Paduchowna 1892-1914
- zgony w par. Zwola Paduchowna 1883-1907
- zgony w par. Zwola Paduchowna 1907-1914
- chrzty w par. Ostrówek 1895-1904
- chrzty w par. Ostrówek 1904-1914
- śluby w par. Ostrówek 1893-1914
- zgony w par. Ostrówek 1903-1914
- chrzty w par. Sobienie Jeziory 1879-1900
- chrzty w par. Sobienie Jeziory 1900-1908
- chrzty w par. Sobienie Jeziory 1908-1914
- śluby w par. Sobienie Jeziory 1901-1914
- zgony w par. Sobienie Jeziory 1882-1902
- zgony w par. Sobienie Jeziory 1902-1915
- chrzty w par. Warszawice 1889-1896
- chrzty w par. Warszawice 1896-1907
- chrzty w par. Warszawice 1908-1910
- chrzty w par. Warszawice 1911-1913
- chrzty w par. Warszawice 1914
- zgony w par. Warszawice 1883-1897
- śluby w par. Warszawice 1891-1914
- śluby w par. Gończyce 1908-1914
- chrzty w par. Górzno 1881-1894
- chrzty w par. Górzno 1894-1902
- chrzty w par. Górzno 1902-1909
- chrzty w par. Górzno 1909-1914
- śluby w par. Górzno 1901-1914
- zgony w par. Górzno 1906-1914
- zgony w par. Górzno 1877-1890
- zgony w par. Górzno 1890-1906
- chrzty w par. Kłoczew 1890-1903
- chrzty w par. Kłoczew 1903-1914
- śluby w par. Kłoczew 1889-1914
- zgony w par. Kłoczew 1890-1914
- chrzty w par. Osieck 1890-1895
- zgony w par. Osieck 1889-1892
- zgony w par. Osieck 1893-1907
- chrzty w par. Goźlin 1892-1906
- śluby w par. Goźlin 1886-1912
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Wstydzilbys sie!
Dobrze wiesz ze ja wtedy zaczynalem...dales mi do indeksacji akta i olales bo zle robilem...tak, nie potrafilem i nie ukrywam tego ale to jak sie zachowujesz sie slabe. Poza tym...nie bede kserowal dowodu dla ciebie a wiem jak sie nazywam. A na koniec powiem tobie ze jestes po prostu egoista ktory chce cala smietanke zbic...teraz jak ktos pojdzie do paragii to uslyszy tylko aby isc do Jedrycha...bo on niby wszystko ma..a ciebie teraz trxeba bedzie prosic tak jak ksiezy do tej pory...taka jest prawda. Jest pan samolubem. Nie pozdrawiam i bez odbioru. Niech pan sobie pisze co chce...ja i tak wiem swoje :)
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Myślę że to jednak przesadzona krytyka. Jeżeli indeksy są dostępne na garwolińskiej stronie to można z tego korzystać. To że nie są w genetece nie jest jakąś tragedią. Ważny jest dostęp dla każdego a nie ta czy inna strona przez którą się to odbywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”