Sierzputowski (nazwisko)

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 22 times
Kontakt:

Z 1748

Post autor: Bartek_M »

28 VII zmarła urodzona Izabela Sierzputowska lat ok. 69. Pochowana przy ołtarzu NMP.
Bartek
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Z 1745

20 XII zm. Marianna Bogdaszewska lat ok. 20, pochowana w krypcie kościoła janowskiego.
Bartek
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Z 1744

23 III zm. Izabela lat 2, c. wielmożnych Sierputowskich, pochowana w krypcie kościoła janowskiego.
Bartek
Awatar użytkownika
Sierzputowski_Jan

Sympatyk

Z 1744

Post autor: Sierzputowski_Jan »

A jednak !
Pozdrawiam Jan
Proszę o kontakt osoby znające lub mające w drzewie osoby o nazwisku Sierzputowski
Awatar użytkownika
Sierzputowski_Jan

Sympatyk

Z 1742

Hanowskich [?] w drzewie mam zapisaną jako Horonowska.
Pozdrawiam Jan
Proszę o kontakt osoby znające lub mające w drzewie osoby o nazwisku Sierzputowski
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Z 1742

W takim razie: Hornowskich.
Bartek
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

M 1748

25 II x. Tomasz Józef Kamieński kustosz brzeski, notariusz apostolski, sędzia surogat konsystorza generalnego w Janowie, prepozyt w Stawach [dek. Kamieniec Litewski], Karolinie [dek. Połock] i Janowie na Polesiu [dek. Szereszów], w asyście wikariusza janowskiego x. Pawła Woyno instygatora konsystorza gen. janowskiego pobłogosławił małżeństwo między wielmożnymi Antonim Juniewiczem regentem "mutarem" [?] i Heleną Sierputowską sędziną i miecznikową brzeską, obojgiem stanu wolnego. Świadkowie: wielmożni Augustyn i Mikołaj Sierputowscy, Jan Kurdwanowski marszałek JWP. Siedlnickiego podskarbiego wielkiego koronnego i inni.
Bartek
Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Andrzej75 »

Jakówki
Dnia 13 II roku jw. - Ja, Paweł Antoni Woyno, VCECB [wikariusz (?) kościoła katedralnego brzeskiego], pobłogosławiłem małżeństwo między urodzonymi Antonim Grodeckim i Rozalią Bugdaszewską, kawalerem i panną, nie wykrywszy żadnej przeszkody kanonicznej, w kaplicy jakowskiej (za dyspensą i zgodą jego ekscelencji prześwietnego i przewielebnego Franciszka Antoniego Kobielskiego, biskupa łuckiego i brzeskiego, kanclerza królowej), w obecności wielmożnych i urodzonych Augustyna, Mikołaja Sierputowskich, miecznikowiczów brzeskich, oraz Franciszka Bogdaszewskiego, a także innych wiarygodnych.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Awatar użytkownika
Sierzputowski_Jan

Sympatyk

Ludwika Sierputowska - ok

czwarte od góry 1797 Franciszek Słomczynski Ludwika Sierputowska Cerekiew

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
Jan
Ostatnio zmieniony pt 10 lut 2017, 12:54 przez Sierzputowski_Jan, łącznie zmieniany 1 raz.
pericles

Sympatyk

Ludwika Sierputowska

Post autor: pericles »

W dniu 29 listopada, przed Mszą, I błogosławiłem małżeństwo Franciszka Słomczyński, pana młodego, i Ludwikę Sierputowska, dziewicą. Świadkowie: Wojciech Putrzyk i Antonia Skorża
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Doczekał się pan.

Jakowki
Dnia 9 września Roku [Pańskiego] co wyżej Jerzy Bithonti [?] Kaszuba pobłogosławiłem małżeństwo, w asystencji wielce przewielebnego Kazimierza Piętki V.C.B. [?] [czegoś tam wikariusz, ale sądząc po tytule typuje na kurię białostocką], pomiędzy szlachetnym Żurowskim i Zofią ..awejkówną [?][Tawejkówną?], poprzedzone trojgiem zapowiedzi …. … nie wykrywszy żadnych przeszkód kanonicznych w przytomności świadków … wielmożnego [ magnificus - to tytuł wielmożnego zastrzeżony dla urzędników ziemskich albo grodzkich] Mikołaja Sierzputowskiego, urodzonego Teodora Bogdaszewskiego, Konstancji z Hornowskich Sierzputowskiej i panny Elżbiety Sierzputowskiej i urodzonej panny Marcyny (Martianna) i innych wiary godnych.
Zbigniew
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Proszę się nie czepiać za jakieś błędy w tych sążniastych tytułologiach kościelnych. Zawsze się gubię je zapisując: najjaśniej przejaśnienie oświecony najprzewielebniejszy i wielce.... itd. :) :) :)
Parcela Janowiecka
Roku 1752, dnia 2 października, ja, Tomasz Nyko… notariusz apostolski i kurialny [cośtam] biskupa diecezji Łuckiej i Brzeskiej, a także kanonika Brzeskiego ochrzciłem z „prostej” wody w obliczu zagrożenia życia dziecię imionami Michał Franciszek - urodzonych Mateusza Żebrowskiego i Marianny, prawnie poślubionych - ekonomów diecezji Brzeskiej. Ceremonia [dopełniona została] z kolei dnia 9 bieżącego miesiąca przeze mnie i przez wielce przewielebnego Wojciecha Łęczyckiego, kanonika brzeskiego, notariusza apostolskiego, generała konsystorza janowskiego, prepozyta Divinensis[to miejscowość] itd. Chrzestnymi zostali urodzony Józef Święcki regent kancelaryjny generalny konsystorza Janowskiego i urodzona pani Petronela Bogdaszewska - wiary najgodniejsi.
Zbigniew
Awatar użytkownika
Sierzputowski_Jan

Sympatyk

Witam Zbyszku.
Czy dusza była najjaśniejsza czy szlachetna ,najznakomitsza , dla mnie nie na różnicy, mogła by być mordercą ,złośnikiem ,ladaco, i dzieckiem nieślubnym pod warunkiem że napisane czyim .
Dziękuję Panu bardzo . Pozdrawiam
Pozdrawiam Jan
Awatar użytkownika
Sierzputowski_Jan

Sympatyk

Jakowka Rozalia Bogdaszewska- ok

Ostatnio zmieniony pt 17 lut 2017, 08:19 przez Sierzputowski_Jan, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam Jan
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Jakowki
Dnia 13 lutego roku co wyżej, ja, Paweł Antoni Wojno wikariusz jakiśtam[?] diecezji[?] Brzeskiej [?] w kaplicy Jakowka pobłogosławiłem małżeństwo pomiędzy urodzonym Antonim Grodeckim i Rozalią Bogdaszewską - młodzianami [: prawiczkami = kawaler z panienką] nie wykrywszy przeszkód kanonicznych za dyspensą i zgodą … … … [tytułologia] Franciszka Antoniego Kobielskiego, biskupa Łuckiego i Brzeskiego … … … [?], w obecności świadków: wielmożnego, urodzonego Augustyna Mikołaja Sierzputowskiego miecznika brzeskiego, a także Franciszka Bogdaszewskiego i innych wiary godnych.
Zbigniew
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”