Gdzie znaleźć spisy, księgi ludności stałej

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Tomku,

toż ja nie twierdzę, że jest to baza doskonała. Wskazuję jedynie na źródła internetowe, jakie są dostępne - o które pytał Michał :-)
A Twój projekt jest godny uwagi, tylko jak się do niego zabrać, skoro nie mamy pełnej wiedzy o kls itp. zasobach ?

Pozdrawiam

Aneta
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

To nie projekt, a po prostu pomysł. I nawet nie śmiem twierdzić, że dobry.
Uważam, że zgromadzenie informacji o wszystkich KLS i KLN znajdujących się w polskich archiwach jest realne. Myślę tu głównie o terenach KP, bo nie mam wiedzy na temat ksiąg meldunkowych z innych zaborów. Docelowo możnaby uzupełniać i rozszerzać o księgi meldunkowe z okresu PRL-u trafiające do archiwów.
Jak to zrobić?
Odwiedzić archiwum i spisać wszystkie księgi z inwentarzy. Inaczej się tego nie da zrobić.
Moim zdaniem jest to jak najbardziej realne, choć wcale nie mam zamiaru się upierać przy celowości i sensnowności takiej pracy. Przecież wystarczy zadzwonić do archiwum i dowiedzieć się bezpośrednio czy księgi dla konkretnych miejscowości się zachowały.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

W przypadku inwentarzy warszawskich ksiąg meldunkowych, lepszym rozwiązaniem byłoby sfotografowanie inwentarzy a następnie ich zindeksowanie. Trzeba tylko uzyskać zgodę Dyrektora AP.
Może warto spróbować ?:-)
Tomek1973

Sympatyk

Jeżeli taka inicjatywa powstanie, to bardzo chetnie się do niej przyłączę. Spisanie wszystkich KLSów z Piotrkowa i Tomaszowa, to nie problem.

tomek
cyganmokotow

Sympatyk

Post autor: cyganmokotow »

Panie Tomku mam pytanie czy jest Pan w stanie sprawdzić spis mieszkanćow wsi Gawerkow(Gowerków) oraz Kałęczew(Kałęczyn) należących do parafii Żelechlinek i sprawdzić nazwisko Hemka(Hemke, Emke, Hunka).
Pozdrawiam Michał
Tomek1973

Sympatyk

Akta gminy Żelechlin są w AP Tomaszów Maz. Nie wiem czy zachowały się księgi ludnosci z tych wsi. Musi pan zapytać bezpośrednio w AP.

tomek
Awatar użytkownika
tomczyk

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: tomczyk »

Witam!

A wyszukiwarka ELA,?, bardzo często z niej korzystałem.

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.php

pozdrawiam

Jacek Tomczyk
www.genealodzy.czestochowa.pl

P.S. Nie zauważyłem, że Aneta już o tym napisała
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Zastanawiam się, czy brak ksiąg meldunkowych w archiwach z różnych miejscowości wynika z faktycznego ich braku (czyli tego, że po prostu nie zachowały się), czy z innej przyczyny, która przyszła mi do głowy po rozmowie z pracownikiem pewnego urzędu miasta...

Otóż, do roku ok. 1976 prowadzono w urzędach miast i gmin znane nam księgi meldunkowe, dotyczące konkretnych ulic. Po tym roku w urzędach zaczęto zakładać tzw. KOM-y, czyli Karty Osobowe Mieszkańców, które funkcjonują do dziś (być może jest to kolejny możliwy materiał do pozyskania ?), ale co stało się z księgami meldunkowymi ?

Ten konkretny urząd już dawno przekazał wszystkie księgi meldunkowe do stosownego archiwum państwowego.

A czy jest możliwe, aby część urzędów nadal archiwizowała księgi meldunkowe ? Skoro zdarzają się ponad 100-letnie asc, to może i tego typu archiwalia spoczywają gdzieś na urzędowych półkach...?
Jeśli okazałoby się to prawdą, to zapewne warto ich poszukiwać także w urzędach, o ile nie ma ich w archiwach...

Pozdrawiam serdecznie,

Aneta
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Księgi mogą też być w muzeach regionalnych. Tak było w Opocznie. Niestety - z tej, której ja szukałam zostały tylko okładki. Inne ulice były, a jakże.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witaj Jolu,

rzeczywiście, słyszałam i o takich przypadkach.
Wychodzi na to, że nasza wiedza o faktycznie zachowanych archiwaliach jest niepełna.
A Ty to miałaś faktycznie sporego pecha !

Serdecznie pozdrawiam

Aneta
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Post autor: Łaptaszynska_Iwona »

Może pomoże materiał zawarty na stronie http://www.tgcp.pl/index.php?option=com ... lect&id=11

Plik - Ewidencja Ludności w Archiwum Państwowym w Łodzi
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Księgi ludności Tomaszów Mazowiecki

Czy ktoś z Państwa ma dostęp do ksiąg ludności z Tomaszowa Mazowieckiego z lat 1846 i dalej do 1918?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Jolu,

na pewno kls-y znajdziesz w AP:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... owa&word2=

Pozdrawiam,
Aneta

ps. warto pytać o skorowidze do ksiąg ludności - ja w taki sposób na odległość uzyskałam kopie kart z kls-ów dotyczących moich przodków
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dziękuję Aneta. :-)
Pozdrowienia. Jola Kozak
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Spisy ludności stałej

Post autor: Marynicz_Marcin »

Witam!
Nie wiem gdzie szukać spisów ludności z terenów Świdwina, Białego Zdroju, Smardzka oraz Białogardu z okresu 1947 (październik) do 31 marca 1953 roku.
Najbardziej mi zależy na dwójce dzieci moich dziadków, które zmarły nie dożywając nawet roku . Nie znam dokładnych dat urodzin i zgonów - jak nikt z rodziny. Babcia z dziadkiem nie żyją. Wiem tylko , że jeden z tej dwójki - Stanisław, urodził się 5 kwietnia 1952. Ponoć był to Świdwin. Mogę dodać, że poprzednie dziecko - 6 stycznia 1951 urodziło się w Świdwinie, ale kolejne już (po Stanisławie) - 26 lipca 1954 roku, ale to już był Międzyrzecz, bo od roku w nim mieszkali. Dodam, że Stanisław zmarł na 100% przed 8 kwietnia 1953 roku.
Co do pierwszego zmarłego stryja - Henryka. Urodził się on na pewno po 1947 roku (w lipcu 1947 rodzi się pierwsza córka dziadków). Musiał on umrzeć na 100% przed majem 1952 roku. Niby nie dużo, ale przedział 5 lat to trochę dużo. Jak już wspominałem w styczniu 1951 roku rodzi się trzecie dziecko - kolejne po zmarłym Henryku, nie mógł on się urodzić po 1951, ponieważ już w 1952 rodzi się Stanisław. Czyli można powiedzieć, że urodził się między kwietniem 1948, a majem 1950 roku. Drogą redukcji zostały tylko dwa lata :D
Najbardziej zależałoby mi na księgach ludności stałej z Świdwina, ponieważ tam na 90% urodził się Henryk i na 95% Stanisław (ponoć siostra taty rozmawiała z księdzem i odnalazł akt urodzenia, ale z aktem zgonu sobie nie poradził)

Mój dziadek nazywał się Adam Marynicz, a babcia Irena Marynicz, z domu Sadzewicz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”