Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Post autor: Queenmagic »

Dzięki raz jeszcze ! Te wiekowe księgi też sobie posprawdzam z biegiem czasu. Potrzebny mi ten okres o którym napisałam ale to już zdaje sie jest AP Częstochowa

Pozdrawiam :)
Daria Wilczyńska - Zięba

Wilczyński- Cielętniki, Sosnowiec, Lututów
Chimowski, Himowski - Kromołów, Łazy, Ciągowice
Kępski, Kempski - Przerąb, Stanowiska
Jawor, Olesiak, Hasior, Ciuła - Krasne Potockie, Chomranice
Bielewska (Bielawska) - Klonowa
Awatar użytkownika
MichałK

Sympatyk

Post autor: MichałK »

Serdecznie proszę o pomoc w odczytaniu danych z aktu 56/1871 dotyczącego moich 3xpradziadków Ignacego Taciaka i Antoniny Walasiak. Miejscowość Śrem.
Jeśli byłoby możliwe zdjęcie aktu, to także bardzo ładnie proszę.

Pozdrawiam
Michał
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

W AA Poznań nie wolno robić zdjęć, dlatego przepisuję znalezione metryki.

Do Iwonki:
Przede wszystkim serdeczne dzięki za Śniechowskich. Ludwik, którego mi przysłałaś, jest mój i właśnie jego poszukiwałam, a mała Amelka okazała się bonusem, o którym przedtem nie wiedziałam.
Teraz wieści z AA Poznań -
1) Sobota, 27 stycznia 1850 – ślub Hipolita i Pelagii
„Ego ...benedixi Matrimonium inter Honestum Hipolitum Nowacki Juvenem 24 annos et... Pellagiam Kowalska virginem 22 annos”
Ogłoszono 3 zapowiedzi, a świadkami byli Josephus Kiliński i Martinas Hoffmann.
[Ten dokument nie należy do najwyraźniejszych, ew. można zamówić odpis (mkr 484)].
2) Sobota – sprawdziłam wszystkie urodzenia w latach 1824-1832 - nie ma ani jednej Pelagii
3) W Skokach (dekanat Murowana Goślina) przeszukałam urodzenia 1852-4 i z całą pewnością nie ma Stanisława Nowackiego, syna Hipolita i Pelagii Kowalskiej. Nazwisko Nowacki wcale tam nie występuje w tych latach, a Kowalski – tylko jako nazwisko Walentego, któremu urodziło się 2 dzieci – Ignacy i Magdalena.
Cóż, faktycznie przemieszczali się Twoi przodkowie... zupełnie jak moi :).

Do Marty:
Annus |Domini 1897
Numerus – 141
Dies et mensis copulationis – August 22
Nomen Sacerdotis Benedicentis Matrimonium – X. Kałkowski
Nomen et Cognomen Copulatorum – Michael Wiatrowski, ul. Podg.[Podgórna] 4, juvenis
et Joanna Jóźwiakowska, ul. Podg.4, virgo
aetas – sponsi 28.9.1873, sponsae 25.5.1868
religio- sponsi cath, sponsae cath
Nomen et cognomen Parentum – sponsi - Thomas Wiatrowski et Thecla Domonewska
sponsae - Franciscus Jóźwiakowski et Antonia Szymańska
Num cum consensu parentum vel tutorum – 343/97
Nomen, cognomen ... testium – Stanislaus Po(gusz)ka et Joannes Zabłocki – Poznań

Do Darii
1) Parafia Odolanów 1809
(ksiądz zaprzestał numerowania, ale - licząc od ostatniego ponumerowanego – wychodzi akt nr 38 )
Gliśnica, Novembris 19
Ego Vincentius Stawiński benedixi Matrimonium Inter Lsos (od: Laborosius?) Jacubum Woyciechowski Juvenem annos 38 et Agnethem Jakubuwna annos 18 virginum nullo impedimento canonico tecto(detecto?) confectum. Testes fuere: Lbsi Mathias Sitek et Andreus Wy... k.
2) Parafia Odolanów 1848
Gliśnica, Novembris 5
Ks. Adalbertus Nowakowski
Josephus Wojciechowski, juvenis, filius Jacobi et Agnetis Wojciechowskich
et Sophia Tomasianka, virgo de Gliśnica in Euta(?)copulati
1-mo voto
sponsus – 24, cath., sponsa – 23, cath.
Sponsus cum consensu parentum
Dies proclamatio: 1- 22 Octobris, 2 – 29 Octobris, 3 – 5 Novembris
Nomen testium – Martinus Hęćka, Franciscus Wrzesiński

Do Michała
Śrem 1871, akt 56
November 12
Ks. Nalentz
Ignatius Taciak filius viduae Niesłabin, juvenis 25, cons. (consensus) p. matri
Antonina Walasiak filia col. Sremensis, virgo 18, cons. (IKD?)5670 item W 640
(zapowiedzi): XXII, XXIII, XXIV p. Pent.
(świadkowie): Gasparus Kolasiński, ferri faber, Sre...(Śrem)
Ludoviscus Liskowiak, lignarius rotarius, Sre...(Śrem)

Do Tomka
Tomku, nie mogę połapać się z Twoim Grabowem. Parafii Grabów pow. Łęczyca chyba nie ma w AA Poznań (pod symbolami 41 i 688, które zamówiłam, kryją się metryki z Grabowa nad Prosną pow. Ostrzeszów). Według Bazy Pradziad urodzenia 1895 z „Twojego” Grabowa powinny być w AP Konin (ur. 1890-1901 - zespół 867/0, ale Ty piszesz, że w Koninie nie ma) lub w AA Poznań (ur. 1763-1913 - zespół 80/0, ale tutaj nie znalazłam, nawet z pomocą pracownika archiwum). Małżeństw z potrzebnych lat Baza Pradziad nie podaje, a wg katalogu zasobów metrykalnych z www.genealodzy.pl – małżeństwa po 1800 są w parafii św. Stanisława Męczennika w Grabowie. Nie do końca to wszystko rozumiem. Może trzeba też pytać w Łęczycy lub Łowiczu (ja także czekam, aż wyjaśni się sprawa zasobów w Łowiczu - szukam swojego 4xpra z Ćmiszewa par. Rybno).
Jeśli masz jakieś konkretne pomysły dotyczące AP Poznań lub AA Poznań, to napisz, a ja zajrzę tam jeszcze raz :).

Pozdrawiam -
Joanna
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

Bardzo Ci dziękuję Joasiu za sprawdzenie. A ja zaraz zacznę płakać, Sobota, Krzywiń, Miłosław, Dolsk, Chobienice, Ostrowite, Środa Wielkopolska- miejsca urodzeń i ślubów moich Nowackich i Kowalskich, a i tak miejsca urodzenia mojej 3xprababci Pelagii Kowalskiej na razie nie znalazłam.I nie mam pewności co do jej rodziców, być może to Jakub i Rozalia. Tej parze rodziły się dzieci w Sobocie, gdzie min. Pelagia była za chrzestną w dorosłym życiu. Znalazłam akt ur. jej siostry Leokadii w Dolsku i ślub Leokadii w Środzie Wielkopolskiej. Rodzina tak się przemieszczała, że teraz tylko łut szczęścia aby coś znaleźć. W Skokach miała się urodzić Stanisława, nie Stanisław, ale skoro nie było żadnych Nowackich to na jedno wychodzi. Pozdrawiam cieplutko i zawsze służę pomocą w AP Kielce. Jeśli będzie można to jakbym coś potrzebowała z AAPoznań to jeszcze poproszę.

Iwona
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Iwonko, w Skokach szukałam Stanisławy Nowackiej, tylko w powyższym poście zamieniłam ją na Stanisława..., co i tak niczego nie zmienia. Będę zwracać uwagę na Twoją Pelagię - może przypadek pozwoli ją znaleźć.
Pozdrawiam-
Joanna
Awatar użytkownika
Marta_Błażejowska

Sympatyk
Adept

Post autor: Marta_Błażejowska »

Pani Joanno bardzo serdecznie dziękuję!
Marta

Szukam :
Wiatrowski, Jóźwiakowski, Szymański, Stefaniak, Prawucki, Rąbczewski, Brudzewski, Kowalewski - Wielkopolska
Błażejowski, Fryc, Błażejowicz, Łopaciuch - Pysznica i okolice
Konieczny, Kowalczyk - Małopolska, Sosnowiec
EwaMaria

Sympatyk

Post autor: EwaMaria »

Witam i serdecznie proszę o o pomoc w AA Poznań .Po trzech latach udało mi się prawdopodobnie namierzyć akt zgonu mojej przodkini.Jesli ktoś mógłby odczytać akt z Kozmina Wlk,z roku 1847 Józefy Werbińskiej.Pozdrawiam Ewa.
Awatar użytkownika
MichałK

Sympatyk

Post autor: MichałK »

Dziękuję bardzo serdecznie Pani Joanno :)
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Daniel_Paczkowski »

Joasiu, A czy istnieje jeszcze szansa, że przy kolejnych odwiedzinach archiwum będziesz mogła sprawdzić akta, o których pisałem 18 września?
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Danielu, jutro rano będę w AA Poznań i przejrzę św. Floriana.
Ewo, jeśli zmieszczę sie w czasie, na który mam zamówiony czytnik, to obejrzę także Koźmin.
Pozdrawiam -
Joanna
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Asiu, ślicznie dziękuję za zainteresowanie się tematem ;)))
Grabów owszem jest w Łowiczu, ale księgi z lat, które mnie interesują są masakrycznie zdekompletowane i nic z nich nie udało mi się dowiedzieć... Konin jak widzę coś tam mają, ale niestety też jest zdekompletowane... Postaram się dowiedzieć czegoś więcej telefonicznie i jak coś odezwę się tutaj ;))

Pozdrowienia z Łodzi!!!

Tomek
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Post autor: Queenmagic »

Serdeczne podziękowania Pani Joanno!

Pozdrawiam
Daria
Daria Wilczyńska - Zięba

Wilczyński- Cielętniki, Sosnowiec, Lututów
Chimowski, Himowski - Kromołów, Łazy, Ciągowice
Kępski, Kempski - Przerąb, Stanowiska
Jawor, Olesiak, Hasior, Ciuła - Krasne Potockie, Chomranice
Bielewska (Bielawska) - Klonowa
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

Witaj Joasiu!
A allegat do ślubów nie ma czasem tam w archiwum? Hipolit urodził się w parafii Krzywiń, Pelagii jak wynika z dokumentów nie urodziła się w Sobocie. A tam brali ślub. Możesz Joasiu sprawdzić czy może są allegaty? Pozdrawiam

Iwona
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Do Daniela:
1) Poznań, parafia Najświętszego Serca Jezusa i św. Floriana 1918
Akt Nr 270
Augustus 5, (godzina) 10 a.m.
sepultum 8.8, (godzina ) 5
loco – Kościelna 15
Katarzyna Paczkowska z d. Urbaniak
aetas – 6.11.1850 – wdowa
morbus – katar żołądka
I 885/18 II (może to jest numer stwierdzenia śmierci, bo wpisano go w tej rubryce, w której są np. informacje o śmierci w szpitalu)
2) Aktu zgonu Wawrzyńca Paczkowskiego na razie nie znalazłam (przeszukałam lata 1900-1918, lat 1892-1899 poszukam przy następnej wizycie, chociaż na razie nie bardzo wiem, gdzie, bo opisy mikrofilmów niezupełnie zgadzają się z ich zawartością). Czy nie dałoby się zawęzić okresu poszukiwań? :wink:
3) Przeglądając metryki w tej parafii natrafiłam jeszcze kilkakrotnie na nazwisko Paczkowscy – za każdym razem akt dotyczył zmarłych dzieci. I tak: 1 i 5 VI 1908 – zm. bliźnięta Stanisław i Jan Paczkowscy ur. 28.04.1908, dzieci Stanisława i Katarzyny Sch...,; 14VIII 1917 – przy ul. Cegłowej 51 [hmm – teraz nie ma w Poznaniu takiej ulicy] zm. Stanisława Paczkowska, ur. 10.04.1914, córka Romana (woźnego) i Walerii z Mirczów(?); 19 IX 1917 – przy ul. Poznańskiej 6 zm. Leon Paczkowski, syn Romana (robotnika) i Barbary Schneider.

Do Ewy:
Koźmin 1847
„Kozmin die 10 Januarie obiit Josepha uxor Joannis Werbiński, 60 ann., morbo phtises (phthysis?), sacram. munita et die 13 sepulta”

Do Iwonki:
Za alegatami rozejrzę się przy następnym pobycie w AA.

Pozdrawiam -
Joanna
EwaMaria

Sympatyk

Post autor: EwaMaria »

Dziękuję. Ewa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”