Pochodzenie nazwisk (cz.3) podział*

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

toczuch

pochodzenie nazwiska

Post autor: toczuch »

Witam!

Prosze o pomoc w wyjasnieniu pochodzenia nazwiska CZUCHRYTA.
Spotykane glownie we wschodniej czesci POLSKI, ale tez i na zachodzie.
pkmusik

Post autor: pkmusik »

Dobry wieczór :)
Od dłuższego czasu próbuje znależć znaczenie i pochodzenie mojego nazwiska Musik lecz niestety jak dotąd bez rezultatu. Bardzo proszę o pomoc. Ponadto interesuje mnie pochodzenie nazwiska Sidoruk. Podobno Sidor to na wschodzie odpowiednik imienia Izydor. Z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam ciepło
Przemek
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Witam,

prof. Kazimierz Rymut wywodzi to nazwisko od podstawy "mus-", "musz-" i bardzo rzadkich w Niemczech nazwisk Mus, Musch.
Ja zostalbym przy wspomnianym gwarowym slowie "mus", oznaczajacym przymus, koniecznosc zrobienia czegos.
Profesor podaje, ze nazwisko Mus odnotowano w 1478, zas Musik = syn Musa, odnotowano w 1607.

Chociaz nazwisko Musik juz nie wystepuje w pow. stalowowolskim, jest w powiecie mala, ale stara miejscowosc Musików, zalozona przez jakiegos Musika [ obok jest miejscowosc Bąków, zalozona przez Bąka].
Zatem Mus to byl ktos, kto uparcie cos robil, co sobie zaplanowal - "musze to zrobic", a Musik ... to jego syn.

O nazwisku Sidoruk, chyba napisze Ci Ewa.

Pozdrawiam,
Wladyslaw
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Musik 1607 – w grupie nazwisk pochodzących od musieć, muszka lub od niemieckiej nazwy osobowej Mus lub Musch, te od Mojżesz.

Sidoruk (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Izydor. Imię, znane w Polsce od XIV wieku, pochodzenia greckiego, ale nawiązuje do egipskiej bogini Izydy.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
sztorc_ryszard
Kontakt:

Post autor: sztorc_ryszard »

Witam serdecznie i proszę o informację w sprawie nazwiska SZTORC .
Legendy rodzinne wspominają o Austrii i Inflantach .
Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Ryszardzie :D

Sztorc 1564 – w grupie nazwisk pochodzących od gwarowego storczyć 'sterczeć' lub od niemieckiej nazwy osobowej Storz, ta od średniowysokoniemieckiego storz 'pień'.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
pkmusik

Post autor: pkmusik »

Dzień dobry :D.
Dziękuję bardzo za odpowiedż pani Ewie i panu Władysławowi. Dodam tylko jeszcze,że przeglądając Biblię spotkałem się z imieniem Musy (w wersji angielskiej Mu-shi) i prawdopodobnie to też inna forma imienia Mojżesz. Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Przemek
czarnavenus

Post autor: czarnavenus »

pkmusik pisze:Dzień dobry :D.
Dziękuję bardzo za odpowiedż pani Ewie i panu Władysławowi. Dodam tylko jeszcze,że przeglądając Biblię spotkałem się z imieniem Musy (w wersji angielskiej Mu-shi) i prawdopodobnie to też inna forma imienia Mojżesz. Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Przemek
Witam serdecznie
Mam prośbe i wyjaśnienie pochodzenia nazwiska Delior
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Przemek,

kiedy prof. K. Rymut i jego zespol zbierali dane do " Nazwisk Polakow", nie bylo danych o liczebnosci nazwisk w Polsce i Niemczech.
Na portalu "moikrewni" sa obecnie dane o wystepowaniu nazwisk w Polsce i Niemczech [ dane dotyczace Polski, sa danymi prof. K. Rymuta !!!, ktore rodzina przekazala portalowi po smierci Profesora].

Liczebnosc takie nazwiska jak Mus, Musiak, Musialik, Musiał, Musiałek, Musiałowski, Musielak, Musik, Musioł, Muskała siega w Polsce kilka tysiecy.
Nazwiska polskie i niemieckie pochodzace od imienia Mojżesz, mozna liczyc tylko w setkach.

Czy uwazasz, ze przodkowie z reguly nie umiejacy czytac, nie mowiac juz o czytaniu angielskiej Biblii, mogli tak czesto przyjmowac nazwiska, pochodzace od imienia Mojżesz ? To co wiemy i czytamy teraz, nie bylo znane naszym przodkom.

Pozdrawiam,
Wladyslaw
czarnavenus

Moja serdeczna prośba o wyjaśnienie pochodzenia nazwiska Delior lub gdzie takowe wyjaśnienie moge odszukac? Dziekuje za pomoc Katarzyna Delior
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

czarnavenus pisze:Moja serdeczna prośba o wyjaśnienie pochodzenia nazwiska Delior lub gdzie takowe wyjaśnienie moge odszukac? Dziekuje za pomoc Katarzyna Delior
Witam,

ten pseudonim jest bardzo interesujacy - mozesz dolaczyc fotke ?

A o tym angielskim nazwisku Delior jest niewiele;
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/delior.html
http://www.geneaservice.nl/navigator/
http://www.familysearch.org/Eng/Search/ ... ame=delior

Wladyslaw
Jadwiga_Goray

Sympatyk

Post autor: Jadwiga_Goray »

Witaj Ewo,

Zwram sie z prosba o wyjasnienie pochodzenia nazwiska Fudecki,Sybinski,Wozniak,Komorek.

Pozdrawiam,
JG
czarnavenus

Panie Władysławie Witam:)
Urodzilam sie jako Katarzyna Delior w zwiazku z tym ze bylam w domu dziecka nie poznalam ani matki ani ojca tak potoczyly sie losy nie zyja oboje rodziny nie znam rowniez stad moja ciekawosc o pochodzenie nazwiska, i moje pytanie o jaka fotke Panu chodzi?
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

czarnavenus pisze:Panie Władysławie Witam:)
Urodzilam sie jako Katarzyna Delior w zwiazku z tym ze bylam w domu dziecka nie poznalam ani matki ani ojca tak potoczyly sie losy nie zyja oboje rodziny nie znam rowniez stad moja ciekawosc o pochodzenie nazwiska, i moje pytanie o jaka fotke Panu chodzi?
Pani Katarzyno,

znam Venus Williams, murzynska tenisistke z USA, stad skojarzenie z Pani pseudonimem i sugestia o fotografie. Nie ma potrzeby dalej pisac o tym.
Jesli Pani pogoogluje, wpisujac "surname Delior" lub "nazwisko Delior",
znajdzie Pani dodatkowe informacje o sobie i swoim nazwisku.

Wladyslaw
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Pani Kasiu,

trudno jest na gruncie języka polskiego wyjaśnić pochodzenie nazwiska Delior.

Jednak liczne warianty nazwiska występujące w Polsce, być może powstałe na tej samej podstawie co Delior, można stwierdzić w oparciu o Słownik… opracowany przez profesora Kazimierza Rymuta w latach 1992–1994 (na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informatycznego PESEL - Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności).
Wykazuje on w latach 90. - inaczej niż to podaje portal „moi krewni.pl” (1 osoba o nazwisku Delior zameldowana w Gdańsku):
- 7 poświadczeń nazwiska Delior, w tym: 5 osób zamieszkałych w woj. gdańskim i dwie w woj. kaliskim;
- oraz 6 poświadczeń nazwiska Delios (o zbliżonej formie) na terenie woj. szczecińskiego
(według podziału administracyjnego kraju na 49 województw, obowiązującego w latach 1975-1998).
(Źródło: K. Rymut, Słownik nazwisk współcześnie w Polsce używanych, PAN IJP, Kraków 1994).

Słownik ten w internetowej wersji zamieszczony na stronie serwisu heraldyczno-genealogicznego Ośrodka Dokumentacji Wychodźstwa Polskiego w Pułtusku.
Tam, po wybraniu w menu zakładki „Słownik nazwisk”, proszę wpisać (na nowej stronie) w okienko wyszukiwarki interesujące nazwisko (a dla zbliżonych form nazwiska Delior frazę Del*) i kliknąć SZUKAJ.
Z tabeli wynikowej należy wybrać dane dotyczące nazwiska z kolumny „Rozmieszczenie” albo cały wiersz i przekopiować do okienka: ”Podaj dane o jednym nazwisku” skryptu rysującego mapę Polski na podstawie „Słownika…” prof. Kazimierza Rymuta, zamieszczonego na stronie Wortalu „Genealogia Polska” („GENPOL.com”) - „Mapa Polski”, wer. 2.0, Jarosław Lech.
Uzyska się w ten sposób dane o występowaniu nazwiska w Polsce na początku lat 90. XX wieku (w poszczególnych województwach sprzed 1988 roku) w układzie tabelarycznym oraz obraz graficzny (mapa Polski).

Natomiast znana mi witryna internetowa World Name Profiles. Map and Statistics - prezentująca dane o występowaniu nazwisk na świecie – nie wskazuje w ogóle tego nazwiska, trudno zatem na podstawie frekwencji wnioskować skąd może ono pochodzić.

Dołączam odsyłacze do informacji o osobach noszących nazwisko Delior, dostępne w Internecie, o których wspomniał Władysław.

I rzeczywiście, nick „czarnavenus”, bez żadnego podpisu pod listem wysłanym na forum genealogiczne nie jest najlepszym pomysłem, mającym zachęcić nas do przyjścia z pomocą :D.

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
Ostatnio zmieniony pn 01 lut 2010, 21:30 przez Virg@, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”