Koligacje rodzinne- krewni, powinowaci...
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Drzewiej ściśle rozróżniano rody i Wuj był bratem matki (jego żona Wujna lub Wujenka), Stryj był bratem ojca (jego żona Stryjna lub Stryjenka).
Dziś Stryj wychodzi z użycia, ongiś wyszedł z użycia Pociot, język się upraszcza. Może jeszcze dawniej rozróżniano siostry ojca od sióstr matki?
Natomiast siostry rodziców były Ciotkami, a ich mężowie Pociotami, ale czy to rozróżnienie było jeszcze stosowane w omawianych czasach?
Jeśli nie, może być tak, jak piszesz.
Zaś trzymając się hipotezy szwagra, wówczas onże szwagier noszący takie samo nazwisko jak wuj wskazuje, że chodziło by o ...
stryja Konstancji, tyle że wówczas Konstancja musiałaby być z Jędrzejczaków, a nie Piotrowskich czy Bąków. Niezły pasztet.
Dziś Stryj wychodzi z użycia, ongiś wyszedł z użycia Pociot, język się upraszcza. Może jeszcze dawniej rozróżniano siostry ojca od sióstr matki?
Natomiast siostry rodziców były Ciotkami, a ich mężowie Pociotami, ale czy to rozróżnienie było jeszcze stosowane w omawianych czasach?
Jeśli nie, może być tak, jak piszesz.
Zaś trzymając się hipotezy szwagra, wówczas onże szwagier noszący takie samo nazwisko jak wuj wskazuje, że chodziło by o ...
stryja Konstancji, tyle że wówczas Konstancja musiałaby być z Jędrzejczaków, a nie Piotrowskich czy Bąków. Niezły pasztet.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Jeśli założymy, że świekra, to w tym wypadku szwagier - a innej możliwości nie ma, to wszystko jest proste jak drut.
Świekra nie może być teściem, bo z dwóch aktów wynika, że Wiktor i Michał byliby dla siebie jednocześnie teściami. Takie cuda, to tylko w "Modzie na sukces"
Mamy więc następującą sytuację:
Michał Tomczak ma żonę - Konstancję Piórkowską.
Matką Konstacji jest N. Jędrzejczak mająca dwóch braci - Łukasza i Wiktora.
Wiktor Jędrzejczak ma żonę Teresę.
Teresa ma na nazwisko Tomczak i jest siostrą Michała.
Tak więc Wiktor Jędrzejczak jest jednocześnie wujem Konstancji i szwagrem Michała.
W akcie zgonu podał, że jest szwagrem zmarłego, a jego rodzony brat Łukasz - że jest wujem wdowy. I obaj podali prawdziwe dane.
Wiktor został zapytany jako pierwszy, kim był dla zmarłego? Odpowiedział, że szwagrem.
Łukasz, zapytany kim był dla zmarłego miał kłopot z odpowiedzią na to pytanie, bo nie łączyła go z Michałem żadna czytelna relacja. Podał więc, że jest wujem wdowy.
Ot i cała tajemnica...
pozdrawiam serdecznie - tomek
Świekra nie może być teściem, bo z dwóch aktów wynika, że Wiktor i Michał byliby dla siebie jednocześnie teściami. Takie cuda, to tylko w "Modzie na sukces"
Mamy więc następującą sytuację:
Michał Tomczak ma żonę - Konstancję Piórkowską.
Matką Konstacji jest N. Jędrzejczak mająca dwóch braci - Łukasza i Wiktora.
Wiktor Jędrzejczak ma żonę Teresę.
Teresa ma na nazwisko Tomczak i jest siostrą Michała.
Tak więc Wiktor Jędrzejczak jest jednocześnie wujem Konstancji i szwagrem Michała.
W akcie zgonu podał, że jest szwagrem zmarłego, a jego rodzony brat Łukasz - że jest wujem wdowy. I obaj podali prawdziwe dane.
Wiktor został zapytany jako pierwszy, kim był dla zmarłego? Odpowiedział, że szwagrem.
Łukasz, zapytany kim był dla zmarłego miał kłopot z odpowiedzią na to pytanie, bo nie łączyła go z Michałem żadna czytelna relacja. Podał więc, że jest wujem wdowy.
Ot i cała tajemnica...
pozdrawiam serdecznie - tomek
dla zagmatwania teraz to byla sobie panna Tomczak - Monika, ktora wyszla za maz za 3 brata Wincentego
Pozdrawiam nadal pograzona w zagadzce..
Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szukam:
ahahahahahaah zapigwowales mi kozelanke nie ladnie 
Ok, czekam na nowa wersje ustawienia stolu
Ok, czekam na nowa wersje ustawienia stolu
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Szukam:
Ja tez doszlam do tego samego wnioskuTomek1973 pisze:Jeśli Łukasz był bratem matki Konstancji, a Wiktor bratem rodzonym Łukasza, to Teresa i Konstancja nie mogły być rodzonymi siostrami.
A co do wuja to wyczytalam na wikipedii, ze wujem wlasnie tez okreslano nie tylko brata matki, ale i meza siostry matki, stad byly te moje powyzsze wnioski.
Niestety byli, akt urodzenia 1811 Franciszki Jedrzejczak, ojciec Wincenty l. 38, matka Monika Tomkowna l. 30 swiadkowie Wiktor Jędrzejczak l.36, i Łukasz Jedrzejczak l.50,bracia ojca dzieckaTomek1973 pisze:Sytuację da się rozwiązać, jeśli się założy, że Łukasz i Wiktor nie byli rodzonymi braćmi.
Co ty na to? tomek
Agnieszka
Agnieszko, jeśli one były rodzonymi siostrami, to oni nie mogli być rodzonymi braćmi.
I odwrotnie.
Cały czas przyjmuję za pewnik relację wuj - siostrzenica, czyli Łukasz - Konstancja.
Jeśli one były rodzonymi siostrami, a oni rodzonymi braćmi, to Wiktor nie mógłby się ożenić z Teresą, bo byłaby jego siostrzenicą.
tomek
I odwrotnie.
Cały czas przyjmuję za pewnik relację wuj - siostrzenica, czyli Łukasz - Konstancja.
Jeśli one były rodzonymi siostrami, a oni rodzonymi braćmi, to Wiktor nie mógłby się ożenić z Teresą, bo byłaby jego siostrzenicą.
tomek
Oczywiscie, ze masz racje, gdy zakladasz, ze Lukasz byl mezem matki Konstancji, wtedy calkowicie odpada, ze Konstancja i Teresa byly siostrami, zgadzam sie.
Ale ja przyjelam troche inne zalozenie i stad ta cala moja wyimaginowana interpretacja:
Byly sobie dwie siostry, Marianna i Magdalena. Magdalena byla mlodsza. Marianna pierwsza wychodzi za maz za Bonawenture Piorkowskiego ma dzieci miedzy innymi Terese i Konstancje. Miedzy Teresa ktora byla starsza a Konstancja byla roznica ok 9 lat.
Mlodsza Magdalena wychodzi za maz za Lukasza Jedrzejczaka.
Lukasz ma mlodszego brata Wiktora, ktory poprzez nowe koligacje rodzinne poznaje corki Marianny obecnie juz Piorkowskiej, i postanawia oddac serce Teresie.
Po paru latach mlodsza Konstacja Piorkowska wychodzi za maz za Michala Tomczaka.
W ten sposob, Lukasz staje sie wujem Konstancji (jest mezem Magdaleny siostry Marianny, ktora jest matka Konstancji) a jego mlodszy brat Wiktor ma tego samego tescia Bonawenture Piorkowskiego co Michal Tomczak.
ufff... chyba mi sie udalo ta moja logike wylozyc... choc nie znaczy, ze mam racje...
Agnieszka
Ale ja przyjelam troche inne zalozenie i stad ta cala moja wyimaginowana interpretacja:
Byly sobie dwie siostry, Marianna i Magdalena. Magdalena byla mlodsza. Marianna pierwsza wychodzi za maz za Bonawenture Piorkowskiego ma dzieci miedzy innymi Terese i Konstancje. Miedzy Teresa ktora byla starsza a Konstancja byla roznica ok 9 lat.
Mlodsza Magdalena wychodzi za maz za Lukasza Jedrzejczaka.
Lukasz ma mlodszego brata Wiktora, ktory poprzez nowe koligacje rodzinne poznaje corki Marianny obecnie juz Piorkowskiej, i postanawia oddac serce Teresie.
Po paru latach mlodsza Konstacja Piorkowska wychodzi za maz za Michala Tomczaka.
W ten sposob, Lukasz staje sie wujem Konstancji (jest mezem Magdaleny siostry Marianny, ktora jest matka Konstancji) a jego mlodszy brat Wiktor ma tego samego tescia Bonawenture Piorkowskiego co Michal Tomczak.
ufff... chyba mi sie udalo ta moja logike wylozyc... choc nie znaczy, ze mam racje...
Agnieszka
Jest jeszcze jedna możliwosć:
Teresa i Konstancja są siostrami, a ich mężowie są wobec siebie szwagrami.
Wiktor i Łukasz są rodzonymi braćmi, ale Łukasz jest mężem siostry matki lub siostry ojca Konstancji i Teresy. Wtedy jego "wujostwo" jest troche naciągane. Wuj, to brat matki. A łukasz był mężem siostry matki (lub mężem siostry ojca).
tomek
P.S.
Wisisz mi flamaster i notatnik A4.
Zakładam, ze Łukasz był bratem matki Konstancji, a nie jej mężem. Ale wtedy też odpada.
Teresa i Konstancja są siostrami, a ich mężowie są wobec siebie szwagrami.
Wiktor i Łukasz są rodzonymi braćmi, ale Łukasz jest mężem siostry matki lub siostry ojca Konstancji i Teresy. Wtedy jego "wujostwo" jest troche naciągane. Wuj, to brat matki. A łukasz był mężem siostry matki (lub mężem siostry ojca).
tomek
P.S.
Wisisz mi flamaster i notatnik A4.
Zakładam, ze Łukasz był bratem matki Konstancji, a nie jej mężem. Ale wtedy też odpada.
To cala interpretacje o wuju mam na podstawie tego co jest podane w wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Relacja_rodzinna
przyjrzyj sie diagramowi.
ahahhaah ok ok.. niech beda nawet dwa A4 lol i pare flamastrow
Pozdrawiam
Agnieszka
http://pl.wikipedia.org/wiki/Relacja_rodzinna
przyjrzyj sie diagramowi.
ahahhaah ok ok.. niech beda nawet dwa A4 lol i pare flamastrow
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka