Dwory i pałace wiejskie na Mazowszu.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Janie, niestety nazwisk: Sobierajski, Sobierajczyk, Pytlak i Kurzątkowski brak w indeksie osób występujących w przedmiotowym opracowaniu.
Pozdrawiam.
Piotr
Pozdrawiam.
Piotr
Szczawin, gmina Goworowo, powiat ostrołęcki. W XVI wieku własność i gniazdo Szczawińskich herbu Prawdzic. W pierwszej Polowie XVII wieku w rekach Rzeczkowskich, a około połowy stulecia Adama Kazanowskiego (ok. 1599-1649), marszałka nadwornego koronnego za Władysława IV. W drugiej połowie XVII wieku Szczawin należał do Krajewskich, a w XVIII wieku Zembrzuskich i Przeradowskich , w tym Wojciecha Przeradowskiego, starosty różańskiego i makowskiego oraz jego żony Bogumiły z Mostowskich. Była ona po raz drugi zamężna z Antonim Glinką, podkomorzym łomżyńskim, konfederatem barskim i w ten sposób Szczawin przeszedł do Glinków, których własnością pozostawał do końca. Po Bogumile i Antonim Glinkach Szczawin objął ich syn Mikołaj, senator kasztelan Królestwa Polskiego oraz jego żona Ludwika z Karskich. Około 1830 roku własność Józefa Glinki, radcy województwa płockiego, a w 1909 roku Antoniego Glinki. W późnych latach dwudziestych majątek należący do Antoniego Glinki liczył 2822 hektary. Synowie Antoniego Glinki to urodzony w 1870 roku w Szczawinie Zygmunt polityk i działacz społeczny zamęczony przez Niemców w obozie koncentracyjnym Buchenwald
22 sierpnia 1940 roku oraz urodzony w 1897 roku w Szczawinie Mikołaj który poległ 20 września 1939 roku zastrzelony przez Rosjan.
Ponikiew Mała, gmina Goworowo, powiat ostrołęcki gniazdo i niegdyś własność Ponikowskich, w tym w 1585 roku Andrzeja Ponikowskiego. W końcu XVIII wieku w rękach Zambrzyckich i Zembrzuskich, pod koniec XIX i w XX wieku Górskich, w tym w 1919 roku Jana Górskiego. Majętność w końcu lat dwudziestych XX wieku stanowiąca nadal własność Jana Górskiego liczyła 262 hektary. Dwór wzniesiony lub przebudowany w trzeciej ćwierci XIX wieku.
Pozdrawiam
Piotr
22 sierpnia 1940 roku oraz urodzony w 1897 roku w Szczawinie Mikołaj który poległ 20 września 1939 roku zastrzelony przez Rosjan.
Ponikiew Mała, gmina Goworowo, powiat ostrołęcki gniazdo i niegdyś własność Ponikowskich, w tym w 1585 roku Andrzeja Ponikowskiego. W końcu XVIII wieku w rękach Zambrzyckich i Zembrzuskich, pod koniec XIX i w XX wieku Górskich, w tym w 1919 roku Jana Górskiego. Majętność w końcu lat dwudziestych XX wieku stanowiąca nadal własność Jana Górskiego liczyła 262 hektary. Dwór wzniesiony lub przebudowany w trzeciej ćwierci XIX wieku.
Pozdrawiam
Piotr
-
katrzyna1980
czy mogłaby prosić o sprawdzenie nazwisk Puchalscy i Perzanowscy Nadarzyn lub Strzenióka Dziękuję
-
sylweczka_22

-
Piórkowski_Witold

Z dużym zainteresowaniem śledzę informacje dot.dworów i pałaców wiejskich na Mazowszu
Bardzo prosze o informację dotyczącą dworu w Przetyczy , gmina Długosiodło ?
Wiem,że w tej miejscowości w XVIII i XIX wieku był duży folwark ,który swoim zasięgiem obejmował również
ziemie kilku sąsiednich wsi
Mam szczątkowe wiadomości,że właścicielami folwarku w Przetyczy byli Zielińscy i Damięccy
Bardzo proszę i informację
Witold Piórkowski
Bardzo prosze o informację dotyczącą dworu w Przetyczy , gmina Długosiodło ?
Wiem,że w tej miejscowości w XVIII i XIX wieku był duży folwark ,który swoim zasięgiem obejmował również
ziemie kilku sąsiednich wsi
Mam szczątkowe wiadomości,że właścicielami folwarku w Przetyczy byli Zielińscy i Damięccy
Bardzo proszę i informację
Witold Piórkowski
Aleksandrze, miejscowości Szaniawy w par.Trzebieszów, oraz Jawory Zalesie vel Klepacze parafia Rutki nie występują w przedmiotowym opracowaniu.
Pozdrawiam.
Piotr
Pozdrawiam.
Piotr
Heleno, występują Struss Ludwik, Struss Stefan oraz Struss Ludwik w związku z majątkiem Ignacopol, gmina Repki, powiat sokołowski. Struss Ludwik własność Ignacopola od 1884 roku. Majętność pozostawała w rękach Strussów do 1946 roku. W późnych latach dwudziestych XX wieku właścicielem Ignacopola liczącego 277 hektarów był Struss Stefan. Ostatnim właścicielem był Struss Ludwik, poseł na Sejm II RP, który po ciężkich przejściach wojennych zmarł w 1946 roku w Siedlcach. Dwór drewniany wzniesiony w 1905 roku przez Strussa Stefana zachowany do czasów obecnych.
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
Katarzyno, nazwiska Puchalscy, Perzanowscy oraz miejscowości Nadarzyn lub Strzenióka nie występują w przedmiotowym opracowaniu.
Pozdrawiam.
Piotr
Pozdrawiam.
Piotr
Witam.
Przykro mi Witoldzie ale dwór w Przetyczy nie został opisany w przedmiotowym opracowaniu. Jak już wcześniej wspominałem autorzy przyjęli zasadę przedstawiania zachowanych do dziś dworów i pałaców na Mazowszu. Tylko w nielicznych przypadkach opisano miejsca w którym stał dwór lub pałac bądź pozostały resztki ich ruin. W indeksie osobowym brak również nazwiska Damięccy, występują licznie za to Zielińscy
(w ponad trzydziestu przypadkach). O ile będziesz zainteresowany ich sprawdzeniem to musisz podać mi jakieś dodatkowe kryteria wyszukiwania.
Pozdrawiam
Piotr
Przykro mi Witoldzie ale dwór w Przetyczy nie został opisany w przedmiotowym opracowaniu. Jak już wcześniej wspominałem autorzy przyjęli zasadę przedstawiania zachowanych do dziś dworów i pałaców na Mazowszu. Tylko w nielicznych przypadkach opisano miejsca w którym stał dwór lub pałac bądź pozostały resztki ich ruin. W indeksie osobowym brak również nazwiska Damięccy, występują licznie za to Zielińscy
(w ponad trzydziestu przypadkach). O ile będziesz zainteresowany ich sprawdzeniem to musisz podać mi jakieś dodatkowe kryteria wyszukiwania.
Pozdrawiam
Piotr
Grażyno,
Cybulscy w XIX wieku własność majątku Liberadz, gmina Ojrzeń, powiat ciechanowski. Waśniewski Piotr od 1909 roku a następnie w późnych latach dwudziestych Waśniewski Stanisław właściciele 245 hektarowego majątku Klukowo i Smolechowo gmina Świercze, powiat pułtuski. Waśniewski Stanisław urodzony w 1886 roku w Smolechowie, ostatni właściciel majatku , ochotnik w wojnie 1920 roku, zmarł pobity w wiezieniu UB 1 września 1945 roku. Spalony w 1992 roku dwór w Klukowie powstał w 1923 roku dla Stanisława Waśniewskiego. Waśniewski Zenon w późnych latach dwudziestych XX wieku gospodarował liczącym 201 hektarów majątkiem Gaj, gmina Świercze, powiat pułtuski. Występują również Waśniewscy ostatni właściciele majątku Skaszewo Włościańskie, gmina Gzy, powiat, pułtuski. Nazwisk Jarzębski, Sempoliński (Racewo) brak.
Pozdrawiam
Piotr
Cybulscy w XIX wieku własność majątku Liberadz, gmina Ojrzeń, powiat ciechanowski. Waśniewski Piotr od 1909 roku a następnie w późnych latach dwudziestych Waśniewski Stanisław właściciele 245 hektarowego majątku Klukowo i Smolechowo gmina Świercze, powiat pułtuski. Waśniewski Stanisław urodzony w 1886 roku w Smolechowie, ostatni właściciel majatku , ochotnik w wojnie 1920 roku, zmarł pobity w wiezieniu UB 1 września 1945 roku. Spalony w 1992 roku dwór w Klukowie powstał w 1923 roku dla Stanisława Waśniewskiego. Waśniewski Zenon w późnych latach dwudziestych XX wieku gospodarował liczącym 201 hektarów majątkiem Gaj, gmina Świercze, powiat pułtuski. Występują również Waśniewscy ostatni właściciele majątku Skaszewo Włościańskie, gmina Gzy, powiat, pułtuski. Nazwisk Jarzębski, Sempoliński (Racewo) brak.
Pozdrawiam
Piotr
-
Piórkowski_Witold

Panie Piotrze!
Dziekuję za zainteresowanie sie moją sprawą
Wyczytałem informację o miejscowości Przetycz / tu się urodziłem/ w/g dr Bartniczaka " Ostrów Maz i okolice "
Przetycz Folwark była duzym majatkiem Zielińskich i Damięckich w w XVII i XVIII wieku ,do dóbr tych należało ok 20 sąsiednich wsi
Witold
Dziekuję za zainteresowanie sie moją sprawą
Wyczytałem informację o miejscowości Przetycz / tu się urodziłem/ w/g dr Bartniczaka " Ostrów Maz i okolice "
Przetycz Folwark była duzym majatkiem Zielińskich i Damięckich w w XVII i XVIII wieku ,do dóbr tych należało ok 20 sąsiednich wsi
Witold