Archiwum Diecezjalne w Tarnowie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
szymon2116

-
Arek_Bereza

Kasiu,
Skąd pomysł, że tam brali ślub.
Na fs są indeksy z niektórych roczników w tym małżeństw 1860-1883
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
po zalogowaniu
nazwisko Malarz nie występuje w ogóle a Nawrocki śladowo
po zalogowaniu
Witaj Arku,Arek_Bereza pisze:Kasiu,
po zalogowaniu
Właściwe to nie wiem, że Jan Nawrocki i Wiktoria Malarz brali ślub w Brzeźnicy, tak zakładam, gdyż ich córka Maria Nawrocka tam się urodziła 21 kwi 1893.
Wiem, że Maria Nawrocka biorąc ślub w Parafii św. Mikołaja w Bochni
26 lut 1919 mieszkała w Kolanowie.
Może jej rodzice też pochodzili z Kolanowa, tylko dlaczego Maria urodziła się w Brzeźnicy???
Katarzyna
-
Arek_Bereza

Kasiu,
Masz datę i miejsce śmierci Wiktorii Nawrockiej z domu Malarz lub Olszewska (jakaś niepewność tu panuje na myheritage w tej kwestii). Zmarła w 1933 w Komornikach gm. Raciechowice. Dzwoniłaś do USC czy mają akt zgonu ? Może od tego trzeba zacząć
Najstarszym dzieckiem wg myheritage był Władysław urodzony 1891
Masz datę i miejsce śmierci Wiktorii Nawrockiej z domu Malarz lub Olszewska (jakaś niepewność tu panuje na myheritage w tej kwestii). Zmarła w 1933 w Komornikach gm. Raciechowice. Dzwoniłaś do USC czy mają akt zgonu ? Może od tego trzeba zacząć
Najstarszym dzieckiem wg myheritage był Władysław urodzony 1891
-
Alan_Jakman

- Kontakt:
Dziś, przy okazji, odszukałem akt ślubu Jana i Wiktorii. Jeśli chcesz zdjęcie, napisz na pw.kora pisze:Witaj Arku,Arek_Bereza pisze:Kasiu,
po zalogowaniu
Właściwe to nie wiem, że Jan Nawrocki i Wiktoria Malarz brali ślub w Brzeźnicy, tak zakładam, gdyż ich córka Maria Nawrocka tam się urodziła 21 kwi 1893.
Wiem, że Maria Nawrocka biorąc ślub w Parafii św. Mikołaja w Bochni
26 lut 1919 mieszkała w Kolanowie.
Może jej rodzice też pochodzili z Kolanowa, tylko dlaczego Maria urodziła się w Brzeźnicy???
Katarzyna
Witam.
Czy ktoś wybiera się w najbliższym czasie do AD w Tarnowie?

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Czy ktoś wybiera się w najbliższym czasie do AD w Tarnowie?
moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Archiwum Diecezjalne w Tarnowie
zastanawiałem się dlaczego z diecezji tarnowskiej jest śladowa ilość indeksów
i już wiem.......archiwum diecezji tarnowskiej nie zezwala na fotografowanie ksiąg metrykalnych........... a jedynie wybranych fragmentów
proszę o komentarz tych którzy tam bywają
Mariusz
i już wiem.......archiwum diecezji tarnowskiej nie zezwala na fotografowanie ksiąg metrykalnych........... a jedynie wybranych fragmentów
proszę o komentarz tych którzy tam bywają
Mariusz
-
Krzysztof_Gruszka

archiwum diecezji tarnowskiej
Witam temat jest trudny,pewnie dlatego że nikt nie zawarł z AD w Tarnowie umowy na skanowanie ksiąg(wide PTG Świętokrzyskie,Łódzkie,Mazowieckie) a jeśli chodzi o kompleksowe skanowanie to chyba musi wystąpić o to zorganizowana grupa a nie pojedyncze osoby.Nie bywam w tej instytucji ale podejrzewam że może też być problem z osobami zarządzającymi niezbyt pozytywnie nastawionymi do genealogów ,ale tego nie miałem możliwości sprawdzić,choć tak się dzieje w AD w Przemyślu,gdzie stworzono bardzo wąski korytarz dla bardzo małej ilości osób dopuszczonych do zasobów,podobno powiązanych z zarządzającym sprawami biznesowymi.Typowo wolskie niestety zasoby są dla wybranych a nie dla ogółu,bez znajomości ani rusz.
Pozdrawiam Krzysztof
Pozdrawiam Krzysztof
Szymonie,
szczerze mówiąc patrząc na jakość tych indeksów to zastanawiam się czy dają więcej pożytku czy szkody. Na przykład nazwiska które sobie teraz znalazłem (porównanie indeksu z FS i moich notatek):
Wcisło -> Weisto
Kaczmarczyk -> Karomoscyki
Szwornóg -> Lznoneg
Zawierucha -> Kawiezucha
wszystko z tego powodu że osoby które indeksowały nie znały zupełnie języka polskiego (księgi były chyba indeksowane w kategorii łacina), Jakikolwiek byłby entuzjazm odległych kuzynów zza oceanu, jeśli nie są w stanie rozróżnić zawieruchy od kawy z ucha - ich użyteczność jest tutaj wybitnie ograniczona.
Mam nadzieję że jeśli pojawi się jakiś nowy projekt to jednak będzie pod językiem polskim (ale i tutaj widziałem zupełne dziadostwo od osób które językiem polskim się nie posługują, był to chyba projekt indeksowania draft cards do armii polskiej)
szczerze mówiąc patrząc na jakość tych indeksów to zastanawiam się czy dają więcej pożytku czy szkody. Na przykład nazwiska które sobie teraz znalazłem (porównanie indeksu z FS i moich notatek):
Wcisło -> Weisto
Kaczmarczyk -> Karomoscyki
Szwornóg -> Lznoneg
Zawierucha -> Kawiezucha
wszystko z tego powodu że osoby które indeksowały nie znały zupełnie języka polskiego (księgi były chyba indeksowane w kategorii łacina), Jakikolwiek byłby entuzjazm odległych kuzynów zza oceanu, jeśli nie są w stanie rozróżnić zawieruchy od kawy z ucha - ich użyteczność jest tutaj wybitnie ograniczona.
Mam nadzieję że jeśli pojawi się jakiś nowy projekt to jednak będzie pod językiem polskim (ale i tutaj widziałem zupełne dziadostwo od osób które językiem polskim się nie posługują, był to chyba projekt indeksowania draft cards do armii polskiej)
Pozdrawiam,
Michał
Michał
-
radicalman

-
J.Mierzwinski