Jak szukac rodziny, dokumentów w Niemczech

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

adrianna1111

Post autor: adrianna1111 »

Witam .Pani Grażynko czy powinnam napisać zapytanie do USC Itzehoe o archiwa??Czy na stronie USC są gotowe druki do pobrania.Nie znam jezyka prosze pomóc.
Dziękuje :oops:
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

adrianna1111 pisze: Prosze mi pomoc w temacie +odnalezienia dokumentow urodzony w Niemczech w Itzehoe w latach 1944 i tam ochrzczony.Dziekuje
Dokumenty z tego okresu znajduja sie w USC a wiec tylko tam nalezy pisac,
mozna w j.angielskim i francuskim. Koniecznie zaznaczyc, ze na potrzeby genealogiczne. Osoba urodzona w 1944r. zapewne zyje, czy nie latwiej byloby ja odszukac?, z otrzymaniem tak "mlodego" aktu urodzenia moga byc problemy. W ostatecznosci mozna poprosic o najistotniejsze informacje z aktu - bez odpisu.
Napisac normalny email podajac wszystkie swoje dane wraz z adresem domowym. Na ich stronie nie ma drukow do pobrania, mozna pobrac druki dla zamowienia ksiazki z przepisami kulinarnymi na wesele.

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

annatst pisze:Czy orientuje sie ktos z Panstwa czy droga internetowa mozna uzyskac dostep do skanow metryk z miasta Neustrelitz w Maklemburgii? Poszukuje metryki mojego przodka wyznania ewangelicko-augsburskiego i jego rodzicow, ktory w akcie urodzenia corki opisany jest jako: "Fryderyk Thimi, orgamistrz z miasta Neustrelitz" a w akcie malzesntwa z 1819r : "Fryderyk Thime lat 29, fabrykant instrumentow muzycznych, rodem z Kraju Mekleburskiego miasta Neustrelitz, syn (zmarlych juz) Friedricha Thime i Krystyny z Dreslerow...".
Brak metryk online.
Ksiegi metrykalne do roku 1875 znajduja sie w archiwum Schwerin,
nalezy podac parafie.
Die Kirchbücher von Mecklenburg - Schwerin und Mecklenburg - Strelitz bis 1875 sind verfügbar im Schweriner Archiv:
adres>Mecklenburgisches Kirchenbuchamt Münzstr. 8 D-19010 Schwerin
http://www.ancestry.de/learn/learningce ... henbuchamt
http://wiki-de.genealogy.net/Mecklenbur ... .C3.BCcher
Mormoni maja
Kirchenbuch, 1713-1809 Evangelische Kirche Zierke (AG. Neustrelitz)
Kirchenbuch, 1736-1928 Evangelische Kirche Neustrelitz (Mecklenburg-Strelitz)
https://familysearch.org/eng/library/fh ... umns=*,0,0

Pozdrawiam
Grazyna
annatst

Sympatyk

Post autor: annatst »

Pani Grazyno, pieknie Pani dziekuje! Bez Pani pomocy nie wiedzialabym gdzie szukac!

Pozdrawiam serdecznie,
Anna
adrianna1111

Post autor: adrianna1111 »

Witam ponownie.Osoba z 44 r Itzehoe mieszkała w Polsce i nie żyje. :(
Potrzebna nam informacja o statusie ,czy otrzymał obywatelstwo niemieckie.Jakie miał prawa.
Dzieciństwo w Itzehoe o którym nigdy nie mówił.Nie wracała cała rodzina do tamtego okresu.Musiał to być dla całej rodziny trudny czas.
Moze to nie w Standesamt szukać dokumentów tylko w parafii gdzie było ochrzczony? Ale który to kościół???
Kochani co o tym myśleć?
krzysztof_lubieński

Sympatyk

Poszukuję informacji

Post autor: krzysztof_lubieński »

Do kogo, do jakiej instytucji należy się zwrócić, aby otrzymać akt urodzenia osoby urodzonej w 28.X.1905r. na terenie Berlina ??
Rodzice dziecka emigrowali czasowo "za chlebem" z Niepołomic k/Krakowa.
Dziękuję za ewentualne wskazówki.
Dorota.C

Sympatyk

Post autor: Dorota.C »

Witam serdecznie

Poszukuje aktu urodzenia albo chociaz informacji o urodzeniu sie mojego dziadka. Wiem tylko tyl, że urodził sie w 1914 roku gdy jego Mama była na robotach.

Dorota
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

W akcie zgonu będzie podane miejsce urodzenia.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
randomfailure

Sympatyk

Post autor: randomfailure »

Witam,
moja babcia była wysłana z Kresów do pracy ok. 1940 roku. Nigdy się nie dowiedzieliśmy, gdzie pracowała i co się stało z jej dokumentami. Pisałam do Arolsen, ale jej nie odnaleźli. Gdzie należy szukać Kresowian wysyłanych do pracy przymusowej w czasie II WŚ?
Pozdrawiam,

J.
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

Witam :) Chciałabym odnaleźć akt małżeństwa moich pradziadków, wywiezionych na roboty do Niemiec. Florian Koźlak i Janina Malczyk brali ślub w 1946r. w Duderstadt. Gdzie powinnam pisać i ile kosztowałoby mnie otrzymanie np.kopii?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Awatar użytkownika
Tymowski_Marian

Sympatyk

Post autor: Tymowski_Marian »

Witam,
strona www.duderstadt.de
Stadt Duderstadt
Fachdienst Organisation
Worbiser Str. 9
37115 Duderstadt
Tel.:. 05527/841-129
Fax.: 05527/841-197
e-mail: stadtverwaltung@duderstadt.de
kossztuje to 10 Euro, formularz w zakladce Standesamt
pozdrawiam
Marian
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

Bardzo dziękuję za wskazówki :)
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
bogdankohut

szukam rodzeństwa

Post autor: bogdankohut »

witam
mam na imię bogdan i szukam swojego rodzeństwa które wyjechało do niemiec. gdy miałem roczek zostałem oddany do adopcji. obecnie mam 57 lat i od wielu lat próbuje odnaleźć 2 braci i siostre, dotychczas udało mi się zdobyć akty urodzenia i zdjecie siostry z dzieciństwa. z urzędu miasta dowiedziałem się ze rodzeństwo razem z ojcem wyjechało do niemiec w latach 1960-1970.
bardzo prosze o pomoc w poszukiwaniach lub o wskazówki.
pozdrawiam
bogdan
Helena_Loga

szukam rodzeństwa

Post autor: Helena_Loga »

Witam,
poszukuję swoich krewnych - braci mojego ojca Wilhelma Loga:
- Erwin Logemann
- Albert Logemann
Urodzili się w Polsce w Zduńskiej Woli i wyjechali po wojnie do Niemiec, zmieniając nazwisko z Loga na Logemann. Mój ojciec Wilhelm Loga urodził się w Niemczech w 1917 roku w Jonitz/Dessau. Wszyscy są synami Ewy Heleny z domu Schultz i Jana Loga. Jeżeli dokumenty zostały zastrzeżone, to czy istnieje możliwość ich odtajenia?
Awatar użytkownika
GolebiewskiJerzy

szukam rodzeństwa

Post autor: GolebiewskiJerzy »

Zamieścił(a): Jerzy Gołębiewski
Poszukuje wszelkich informacji o Janie Gołębiewskim synie Szczepana ur.15gru1916roku w Świętosław pow.Włocławek
Podczas wojny wzięty do niewoli
8 pułk altylerii ciężkiej-kanonier.Jeniec stalagu 6-c Steinfurt nr.jeńca 4796. 9.9.1940przeniesiony do pracy ETLE -Steinfurt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”