Dziękuje
Jak szukac rodziny, dokumentów w Niemczech
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
adrianna1111
- Grazyna_Gabi

Dokumenty z tego okresu znajduja sie w USC a wiec tylko tam nalezy pisac,adrianna1111 pisze: Prosze mi pomoc w temacie +odnalezienia dokumentow urodzony w Niemczech w Itzehoe w latach 1944 i tam ochrzczony.Dziekuje
mozna w j.angielskim i francuskim. Koniecznie zaznaczyc, ze na potrzeby genealogiczne. Osoba urodzona w 1944r. zapewne zyje, czy nie latwiej byloby ja odszukac?, z otrzymaniem tak "mlodego" aktu urodzenia moga byc problemy. W ostatecznosci mozna poprosic o najistotniejsze informacje z aktu - bez odpisu.
Napisac normalny email podajac wszystkie swoje dane wraz z adresem domowym. Na ich stronie nie ma drukow do pobrania, mozna pobrac druki dla zamowienia ksiazki z przepisami kulinarnymi na wesele.
Pozdrawiam
Grazyna
- Grazyna_Gabi

Brak metryk online.annatst pisze:Czy orientuje sie ktos z Panstwa czy droga internetowa mozna uzyskac dostep do skanow metryk z miasta Neustrelitz w Maklemburgii? Poszukuje metryki mojego przodka wyznania ewangelicko-augsburskiego i jego rodzicow, ktory w akcie urodzenia corki opisany jest jako: "Fryderyk Thimi, orgamistrz z miasta Neustrelitz" a w akcie malzesntwa z 1819r : "Fryderyk Thime lat 29, fabrykant instrumentow muzycznych, rodem z Kraju Mekleburskiego miasta Neustrelitz, syn (zmarlych juz) Friedricha Thime i Krystyny z Dreslerow...".
Ksiegi metrykalne do roku 1875 znajduja sie w archiwum Schwerin,
nalezy podac parafie.
Die Kirchbücher von Mecklenburg - Schwerin und Mecklenburg - Strelitz bis 1875 sind verfügbar im Schweriner Archiv:
adres>Mecklenburgisches Kirchenbuchamt Münzstr. 8 D-19010 Schwerin
http://www.ancestry.de/learn/learningce ... henbuchamt
http://wiki-de.genealogy.net/Mecklenbur ... .C3.BCcher
Mormoni maja
Kirchenbuch, 1713-1809 Evangelische Kirche Zierke (AG. Neustrelitz)
Kirchenbuch, 1736-1928 Evangelische Kirche Neustrelitz (Mecklenburg-Strelitz)
https://familysearch.org/eng/library/fh ... umns=*,0,0
Pozdrawiam
Grazyna
-
adrianna1111
Witam ponownie.Osoba z 44 r Itzehoe mieszkała w Polsce i nie żyje.
Potrzebna nam informacja o statusie ,czy otrzymał obywatelstwo niemieckie.Jakie miał prawa.
Dzieciństwo w Itzehoe o którym nigdy nie mówił.Nie wracała cała rodzina do tamtego okresu.Musiał to być dla całej rodziny trudny czas.
Moze to nie w Standesamt szukać dokumentów tylko w parafii gdzie było ochrzczony? Ale który to kościół???
Kochani co o tym myśleć?
Potrzebna nam informacja o statusie ,czy otrzymał obywatelstwo niemieckie.Jakie miał prawa.
Dzieciństwo w Itzehoe o którym nigdy nie mówił.Nie wracała cała rodzina do tamtego okresu.Musiał to być dla całej rodziny trudny czas.
Moze to nie w Standesamt szukać dokumentów tylko w parafii gdzie było ochrzczony? Ale który to kościół???
Kochani co o tym myśleć?
-
krzysztof_lubieński

Poszukuję informacji
Do kogo, do jakiej instytucji należy się zwrócić, aby otrzymać akt urodzenia osoby urodzonej w 28.X.1905r. na terenie Berlina ??
Rodzice dziecka emigrowali czasowo "za chlebem" z Niepołomic k/Krakowa.
Dziękuję za ewentualne wskazówki.
Rodzice dziecka emigrowali czasowo "za chlebem" z Niepołomic k/Krakowa.
Dziękuję za ewentualne wskazówki.
-
randomfailure

-
Bryś_Martyna

Witam
Chciałabym odnaleźć akt małżeństwa moich pradziadków, wywiezionych na roboty do Niemiec. Florian Koźlak i Janina Malczyk brali ślub w 1946r. w Duderstadt. Gdzie powinnam pisać i ile kosztowałoby mnie otrzymanie np.kopii?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Martyna
http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Martyna
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
- Tymowski_Marian

Witam,
strona www.duderstadt.de
Stadt Duderstadt
Fachdienst Organisation
Worbiser Str. 9
37115 Duderstadt
Tel.:. 05527/841-129
Fax.: 05527/841-197
e-mail: stadtverwaltung@duderstadt.de
kossztuje to 10 Euro, formularz w zakladce Standesamt
pozdrawiam
Marian
strona www.duderstadt.de
Stadt Duderstadt
Fachdienst Organisation
Worbiser Str. 9
37115 Duderstadt
Tel.:. 05527/841-129
Fax.: 05527/841-197
e-mail: stadtverwaltung@duderstadt.de
kossztuje to 10 Euro, formularz w zakladce Standesamt
pozdrawiam
Marian
-
Bryś_Martyna

Bardzo dziękuję za wskazówki 
Pozdrawiam
Martyna
Martyna
-
bogdankohut
szukam rodzeństwa
witam
mam na imię bogdan i szukam swojego rodzeństwa które wyjechało do niemiec. gdy miałem roczek zostałem oddany do adopcji. obecnie mam 57 lat i od wielu lat próbuje odnaleźć 2 braci i siostre, dotychczas udało mi się zdobyć akty urodzenia i zdjecie siostry z dzieciństwa. z urzędu miasta dowiedziałem się ze rodzeństwo razem z ojcem wyjechało do niemiec w latach 1960-1970.
bardzo prosze o pomoc w poszukiwaniach lub o wskazówki.
pozdrawiam
bogdan
mam na imię bogdan i szukam swojego rodzeństwa które wyjechało do niemiec. gdy miałem roczek zostałem oddany do adopcji. obecnie mam 57 lat i od wielu lat próbuje odnaleźć 2 braci i siostre, dotychczas udało mi się zdobyć akty urodzenia i zdjecie siostry z dzieciństwa. z urzędu miasta dowiedziałem się ze rodzeństwo razem z ojcem wyjechało do niemiec w latach 1960-1970.
bardzo prosze o pomoc w poszukiwaniach lub o wskazówki.
pozdrawiam
bogdan
-
Helena_Loga
szukam rodzeństwa
Witam,
poszukuję swoich krewnych - braci mojego ojca Wilhelma Loga:
- Erwin Logemann
- Albert Logemann
Urodzili się w Polsce w Zduńskiej Woli i wyjechali po wojnie do Niemiec, zmieniając nazwisko z Loga na Logemann. Mój ojciec Wilhelm Loga urodził się w Niemczech w 1917 roku w Jonitz/Dessau. Wszyscy są synami Ewy Heleny z domu Schultz i Jana Loga. Jeżeli dokumenty zostały zastrzeżone, to czy istnieje możliwość ich odtajenia?
poszukuję swoich krewnych - braci mojego ojca Wilhelma Loga:
- Erwin Logemann
- Albert Logemann
Urodzili się w Polsce w Zduńskiej Woli i wyjechali po wojnie do Niemiec, zmieniając nazwisko z Loga na Logemann. Mój ojciec Wilhelm Loga urodził się w Niemczech w 1917 roku w Jonitz/Dessau. Wszyscy są synami Ewy Heleny z domu Schultz i Jana Loga. Jeżeli dokumenty zostały zastrzeżone, to czy istnieje możliwość ich odtajenia?
- GolebiewskiJerzy
szukam rodzeństwa
Zamieścił(a): Jerzy Gołębiewski
Poszukuje wszelkich informacji o Janie Gołębiewskim synie Szczepana ur.15gru1916roku w Świętosław pow.Włocławek
Podczas wojny wzięty do niewoli
8 pułk altylerii ciężkiej-kanonier.Jeniec stalagu 6-c Steinfurt nr.jeńca 4796. 9.9.1940przeniesiony do pracy ETLE -Steinfurt.
Poszukuje wszelkich informacji o Janie Gołębiewskim synie Szczepana ur.15gru1916roku w Świętosław pow.Włocławek
Podczas wojny wzięty do niewoli
8 pułk altylerii ciężkiej-kanonier.Jeniec stalagu 6-c Steinfurt nr.jeńca 4796. 9.9.1940przeniesiony do pracy ETLE -Steinfurt.