Co wolno, a czego nie.. archiwum? Jak szukać? Mejle?

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a wątek daje odpowiedź na pytanie czy można mówić o czasie oczekiwania w bliżej nieokreślonym archiwum
btw: nie wszystkie archiwa (i chwała im za to) w ogóle robią kserokopie z archiwaliów
Ostatnio zmieniony czw 28 cze 2012, 22:23 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
izabelaturek

Sympatyk

Post autor: izabelaturek »

chodzi mi o odział koniński ap konin
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
W A.P. Konin wypełnia się formularz zgłoszeniowy z wykazem stron do skserowania. otrzymuje się karteczkę z numerem konta i kwotą do zapłaty. Wychodzi się z archiwum i 100 metrów dalej jest oddział banku w którym wpłaca się tę kwotę. wraca się do archiwum i przekazuje odcinek wplaty. Kserokopie przychodzą pocztą do domu. To samo dotyczy wykonanych przez archiwum zdjęć i wypalonych na CD i przesłanych do domu. Cała operacja jest bardzo dobrze zorganizowana. Zapewnia:
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
eellaa

Sympatyk

pomoc - dalsze czynności

Post autor: eellaa »

Drodzy,
potrzebuję Waszej porady w moim pierwszym kontakcie z Archiwum Państwowym. Zakładam kontakt zdalny z AP, ponieważ mam za daleko na osobistą wizytę. W jaki sposób złożyć zapytanie (czy mogę mailowo podanie wysłać?), no i prośbę o skan?.
Mam takie przypadki:
1. Znam miejscowość + parafię + rok urodzenia (a więc z Sezamu wyciągnę nr archiwum i zespołu)
2. Znam miejscowość + parafię + rok urodzenia plus/minus 4 lata (bo w dokumentach są rozbieżności) - ale tu też Sezam pomoże
3. Znam rok urodzenia + wiem gdzie mieszkała osoba w danym roku (z aktu urodzenia jej dziecka), nie znam miejsca urodzenia. Ale tak pomyślałam teraz, że wiem przecież gdzie jest pochowana więc może w tym przypadku powinnam zacząć od aktu zgonu?

Więc zakładając, że przypadek 3 powinnam jeszcze poszukać w USC/parafii, to czy przypadek 1 i 2 mogę złożyć na jednym podaniu, jeśli dotyczą tego samego zespołu? A co jeśli się pomylę, tzn wskażę błędne numery dokumentów? czy będę musiała zapłacić za ich czas pracy?

i jeszcze jeden przypadek :)
jeżeli nie mam pewności czy w danym zasobie są informacje o jakiejś osobie, tylko podejrzewam (nie chodzi tutaj o akty cywilne, tylko o dokumenty szkoły zawierające m.in. katalogi ocen), to jak mogę zdefiniować takie zapytanie?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

pomoc - dalsze czynności

po pierwsze sprawdź czy aby na pewno nie ma kopii w sieci:)
potem:
ad1. na stronie właściwego AP znajdziesz /powinnaś mieć formularz zamówienia kopii wraz z cennikiem - akt może być na dwóch stronach, więc raczej nie płać przed (będziesz musiała dosłać, skomplikuje to sprawę obu stronom) - to powinno być bez kwrendy jeśli masz rok
ad2. raczej kwerenda - na stronie AP cennik
jeśli się nie pomylisz to i tak ktoś musi dokument znaleźć, jeśli nie ma numeru aktu

ad jeszcze jeden. jak najwięcej szczegółów nt szukanej osoby (opartych na dokumentach) i czego szukasz

ww zależne od zakresu czasowego

a tak w ogóle to świetny temat
oczekiwany przez APy (z tego co wiem;)
"jak zamawiać kwerendy i kopie"

może ktoś, komu spopularyzowanie wskazówek ułatwiłoby życie ...
to najbardziej zainteresowani powinni instrukcję napisać - też do instytucjonalnych
może nawet przede wszystkim do instytucjonalnych:)
rwelka

Nieaktywny

pomoc - dalsze czynności

Post autor: rwelka »

Jest tylko jedna podstawowa sprawa .
Jakiego roku dotyczą dokumenty?

A jest to istotne ,gdyż parafie nie muszą się pokrywać z USC .
Założyciel postu nie podał tego roku ,który chce poszukać ,no i to jest problem .

Archiwa Państwowe poza wyjątkami jak w Łodzi mają głównie akta stanu cywilnego .
Przykład Kowalewa Pomorskiego ,które obsługiwało 7 USc a jedna parafia .

Jest jeszcze jedna sprawa ,iż nie wszystkie Archiwa prowadzą kwerendy .
Powstaje drugi problem
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

to prawda, że nie podano jaki okres i jaki obszar
ale za to - dość uniwersalną metodę na ten brak (oby wszyscy tak!) "sprawdzę w SEZAMie" /pradziadzie
to chyba rozwiązuje problem "jest w AP/nie ma w AP" po tym kroku będzie mniej więcej (bo bazy nieaktualne są) wiadomo:)
Awatar użytkownika
eellaa

Sympatyk

pomoc - dalsze czynności

o, dziękuję za uwagę rwelka.
pkt. 1 - dotyczy 1885r.
pkt. 2 - dotyczy okolic 1877r.
chodzi o AP Radom, parafia Jastrząb.
i w Sezamie znalazłam:
58 137 0 Urząd Stanu Cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Jastrząb 1810-1910
rwelka

Nieaktywny

pomoc - dalsze czynności

Post autor: rwelka »

No to już jest problem.

Nie wiem jak to było w Radomskim.

W Prusach było jasne .

parafia nie miała nic wspólnego z niemieckim USC.

Więc podanie parafii np w A Torun nic nie da .

Trzeba znać USC

a to jest problem bo to nie jest proste .

Konkluzja jest taka

Łatwiej mi by było znaleźć metrykę z 1737 roku w archiwum kocielnym niż metrykę USC w zaborze pruskim .
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

na stronie AP Radom
http://www.radom.ap.gov.pl/korzystanie_z_zasobu.html
są m.in:
- wskazówki jak i kryteria (dość elastyczne) co jest płatną kwerendą
"Poszukiwania materiałów archiwalnych do celów własnościowych i genealogicznych są przeprowadzane przez pracowników Archiwum w oparciu o pisemne zlecenie petenta. Obowiązany on jest określić twórcę poszukiwanego dokumentu, datę jego wystawienia lub inne informacje umożliwiające szybkie i łatwe jego odszukanie, W przypadku, kiedy zlecający nie jest w stanie podać bliższych informacji o wystawcy i okolicznościach powstania poszukiwanego dokumentu, archiwum może przeprowadzić jego poszukiwania w swoim zasobie za odpłatnością.
- pdf "Odszukanie aktu stanu cywilnego"
http://www.radom.ap.gov.pl/formularze/o ... ilnego.pdf

niewielki USC/parafia , myślę, że (znając trochę AP Radom) bez płatnej kwerendy +-5 lat:) ale podaj(prześlij kopie?) na czym opierasz te wiadomości o miejscu i czasie, że to nie widzimisię

cennik:
http://www.radom.ap.gov.pl/pliki/cennik_2008(1).pdf
4-6 zł
kwerenda 60zł/h
Awatar użytkownika
eellaa

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze: (...) niewielki USC/parafia , myślę, że (znając trochę AP Radom) bez płatnej kwerendy +-5 lat:) ale podaj(prześlij kopie?) na czym opierasz te wiadomości o miejscu i czasie, że to nie widzimisię
cennik:
http://www.radom.ap.gov.pl/pliki/cennik_2008(1).pdf
4-6 zł
kwerenda 60zł/h
Miejsce i czas (wiek) mam z akt urodzenia ich dzieci.

W miedzyczasie napisalam do AP Radom i dostalam odpowiedz - i tu mi sie pojawia kolejne pytanie - w odpowiedzi napisano, ze odnaleziono akt nr XX z 1973r - czy to jest nr aktu z ksiag metrykalnych czy oznaczenie dokumentu archiwum? (bo jesli to rownoznaczne z data urodzenia, to nie "moj" czlowiek" bo za mlody :(

p.s. przepraszam za brak polkich liter, ale cos mi dzis klawiatura sie przestawia i chwilowo nie posiadam :)

........
pozdrawiam,
Ela
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

błyskawicznie! ukłony dla AP Radom:)
numer aktu
literówka w dacie -ksiąg z 1973 nie mają
brak ogonków nie utrudnia:)

a kopii od razu nie chciałaś?
Awatar użytkownika
eellaa

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:błyskawicznie! ukłony dla AP Radom:)
No wlasnie jestem pozytywnie zaskoczona :) Tym bardziej, ze byc moze bede czesciej korzystac z ich zasobow, bo duza czesc mojej rodziny najwyrazniej tam sie rozlokowala.
Sroczyński_Włodzimierz pisze: numer aktu
literówka w dacie -ksiąg z 1973 nie mają
brak ogonków nie utrudnia:)
a kopii od razu nie chciałaś?
Tak mnie tknelo, ze moze za mlode te akta jak na archiwum, ale ze sama jestem mloda w poszukiwaniu przodkow, to jeszcze nie mam na czym oprzec moich przypuszczen.
Poprosilam o skan, wiec teraz z niecierpliwoscia bede czekac :)

..............
pozdrawiam,
Ela
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

Post autor: Oleszka »

Witam :)
Ja dziś dostałam wiadomość z AP Radom, że wyczerpał mi się limit bezpłatnych poszukiwań bezpłatnych :(

Co prawda kilka razy ostatnio do nich majlowałam (z reguły podawałam zakres 2 lat
i konkretną miejscowość ze wskazaniem nr zespołu), bo moi przodkowie akurat w ich zasięgu terytorialnym mieszkali.

Mam pytanie czy ktoś z Was orientuje się ile taki limit wynosi ??

No bo teraz to już kwerenda 60 - 1 godzina pracy, a z Gdańska troche daleko do Radomia ...

To mi napisano:
"(...) Jednocześnie pragnę poinformować, że przeprowadzone na Pani rzecz poszukiwania wyczerpały limit poszukiwań bezpłatnych, w związku z czym ewentualne kolejne Pani zlecenia bedą realizowane odpłatnie, według stawki 60 zł za godzinę pracy archiwisty. "

Pozdrawiam serdecznie :)
Ola
magdalena72

Sympatyk
Ekspert

Post autor: magdalena72 »

A to ja nie wiedziałam, że są jakieś bezpłatne usługi, kwerendy w AP? To w Radomiu? W Koninie zawsze płaciłam.
Pozdrawiam
Magdalena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”