Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Witam,
Kilkakrotnie pojawia sie Irkuck w postach, kto może wie coś więcej o dostepie do ksiąg metrykalnych tamtejszego kościoła katolickiego z okresu końca XIXw?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie, niestety próby kontaktu z tamtejszymi organizacjami polskimi pozostały bez echa.
Dziekuję
Paweł Jurewicz
gandia

Sympatyk

Post autor: gandia »

Witam .
Proszę o informację o osobach o nazwisku Bortnowski.
Dziękuję
Z.Bortnowski
dede43

Sympatyk

Post autor: dede43 »

Witam pani Pawle. Trochę o Irkucku jest u Mormonów, np. http://www.familysearch.org/eng/library ... no=1477067. (Irkutsk, Russia), ale mikrofilmu nie oglądałam. Można tez wystąpić do ich archiwum o dane, ale tej drogi tez jeszcze nie próbowałam. Strona zdaje się:
http://www.rusarchives.ru/state/irkytsk.

Pozdrawiam
Danuta
Ostatnio zmieniony ndz 18 lip 2010, 18:57 przez dede43, łącznie zmieniany 1 raz.
Agnieszka_Szumska

Sympatyk

Post autor: Agnieszka_Szumska »

Witam!
wiele razy pisałam na adres e-mail gandia dotyczący Bortnowskich z Bortnowicz. Rodzina mojej mamy była z nimi zaprzyjaźniona. Niestety ani razu nie Pan nie odpisał.
Pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
Kefas

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Kefas »

Będę wdzięczny za pomoc.

Udało mi się przeszukać podstronę http://www.petergen.com/fam-a.shtml, ale dalej nie mogę pójść.

Nazwisko:

1. Dobrzański (prawdopodobnie Aleksander)
Добржанский
Добржинецкий
Добржинский
(prawdopodobne imię Aleksander)
- mój pradziadek, służył w armii carskiej, podobno jako oficer w oddziałach konnych (dragoni?) stacjonował w latach ~1905-1910 w Oblasti Grodzieńskiej niedaleko Białegostoku. Miał majątek na terenie dzisiejszej Ukrainy w okolicach Melitopola lub Sewastopola, Symferopola.

2. Gryko Aleksander
Грыкин
Грышко
- mój dziadek urodzony w 1907 w Grodzieńskiej Oblasti (okolice - Waliły, Gródek, Michałowo, Nowa Wola), rozpoczynał edukację szkolną w okolicach majątku powyższego (Dobrzański), skończył szkołę podstawową w Moskwie ok. ~1919-1920 r. gdzie mieszkał z matką i ojczymem.

3. Anna Szwarc (z d. Gryko lub Dziermańska)
Грыкин
Грышко

Шварц
Швартз
Шварц-Шульц
Шварцев
Шварцер
Moja prababka. Urodziła się i wychowała w Grodzieńskiej Obłasti , wyszła za Augustyna Szwarca ok. 1909 roku razem z nim i trójką dzieci wyjechała do Moskwy prawdopodobnie ok. ~1910-1915. Tam mieszkali przez kilka lat.

3. Augustyn Szwarc

Шварц
Швартз
Шварц-Шульц
Шварцев
Шварцер
Ojczym mojego dziadka. Podobno pochodził z okolic Warszawy (z Mazowsza?), ożenił się z moją prababką ok. 1909 roku razem z rodziną wyjechał do Moskwy prawdopodobnie ok. ~1910-1915. Tam mieszkali przez kilka lat. Dziadak jeszcze go pamiętał. Któregoś dnia wyszedł i nie wrócił do domu - mogły być czasy rewolucji październikowej lub później (mógł zginąć lub być wywiezionym na dalszy wschód?).
janszum

Sympatyk

Post autor: janszum »

Poniższą prośbę zamieszczałem wcześniej w innym temacie. Dziś przenoszę tu.
Chciałem prosić o pomoc w zdobyciu informacji na temat losów mojej rodziny na Syberii. Od babci wiem że jej stryjek wyjechał na wschód w II połowie XIX wieku.
Nazwisko stryjka : Иосиф ЩЕТКО ( Jozef Szczotko syn Wincentego) W albumie rodzinnym mamy zdjęcia stryjka zrobione w Sewastopolu i Nagasaki oraz zdjęcia jego dzieci zrobione w Barnaulu oraz w Tomsku.
Nie wiem kiedy były robione te zdjęcia.
Zagadkowe jest dla mnie to Nagasaki .
Z forum vgd.ru dostałem informację że stryjek zmarł w Tomsku śmiercią samobójcy . Natomiast od pana Haniewicza z Tomska dostałem zapis z którego wynika że był zesłańcem styczniowym . Było to dla mnie zaskoczenie, bo w żadnym spisie zesłańców styczniowych nie figurował. Poniżej oryginały powyższych informacji . Próbowałem pisać do archiwum w Tomsku, ale bez odpowiedzi.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje i rady . Pozdrawiam Jan Szumski

*****************************************************************************************************
Щетко Иосиф Викентьевич

мещанин г.Томска

умер (самоубийство) 28 апреля 1913г. в возрасте 64 лет на станции Томск 1-й "

Политический ссыльный. 20 лет. За участие в Польском восстании 1863 г. был лишен всех прав состояния и отправлен на водворение в Томский округ Томской губернии под гласный надзор полиции. Определен на жительство в Ишимскую волость в с. Жарковское. На 1881 г. находился в неизвестной отлучке.
Источник: Из списка политических ссыльных, приписанных на 31.12.1881 г. по Ишимской волости Томского округа. ГАТО. Ф.3. Оп. 51. Д. 15. Л.91.
Был рад помочь в Ваших розысках
*****************************************************************************************************
heyah33

Sympatyk

Post autor: heyah33 »

Witam serdecznie poszukuje wszelkich śladów pobytu mojej rodziny w Rosji wiadomo mi jest że w czasie pierwszej wojny światowej zostali przesiedleni z Broku powiat Ostrów Mazowiecka do Moskwy poza tym żadnych więcej szczegółów nazwisko GRYNAGIEL
Plutowski_Jakub

Post autor: Plutowski_Jakub »

Witam interesuje mnie rodzina Plutowskich, wiem ze jej przedstawiciele zyli na Kresach, jak rowniez mam informacje ze protoplasci tego rody wywodzili sie z tych regionow. Serdecznie pozdrawiam Kuba
kowalskamalgorzata

Sympatyk

Post autor: kowalskamalgorzata »

Witam!
Poszukuję informacji o moim przodku przebywającym w Rosji. Zygmunt Gawlik ur.w 1879 roku w Skoczkowie,pow.Sierpecki został ok 1900 roku wcielony do armii carskiej i brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej a po jej zakończeniu pozostał na Dalekim Wschodzie do ok.1907 roku.gdzie można znaleźć informacje o jego pobycie i miejscu zamieszkania w Rosji?
Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam Kowalska Małgorzata
KrystynaJovanovic

Sympatyk

Post autor: KrystynaJovanovic »

Witam Panie Jurku,

Prosze o sprawdzenie nazwisk Jakub Stussi/Sztiussi ,Ivan Golikov w Petresburgu lub okolicach. I Szymon Zapolski w powiecie minskim.
Z gory bardzo dziekuje.
Krystyna
Awatar użytkownika
pozmirowski

Sympatyk

Post autor: pozmirowski »

Witam serdecznie.
Według opowieści rodzinnych:

Franciszek Puźmierowski ur. około 1889 oraz Zofia Sokołowska ur. 1898 wzięli ślub w Rosji w 1916. Powrót do Polski w 1917 lub 1918.
To wszystko co mam. Może coś się uda .....
Pozdrawiam i bardzo dziękuję.
Wiesław Późmirowski
Helenamot

Sympatyk

Post autor: Helenamot »

Witam. Poszukuję informacji dotyczących moich przodków mieszkających w Sankt Petersburgu.
Zwracam sie z prośbą do Pani Joanny o sprawdzenie w spisie mieszkańców S. Petersburga nazwisko MOTKOWSKI (MATKOWSKI).
Wiem, że:
KONSTANTY MOTKOWSKI ożenił się z SEKLETERĄ ( CELESTYNA) z d. WARAKIN> Z tego związku urodziło się dwóch synów: KAZIMIERZ w 1908 roku i STANISŁAW w 1910 roku. Mieszkali w S. Petersburgu w pobliżu Uniwersytetu. Konstanty był policjantem, później pracował w Mennicy. Żona Sekletera zajmowała się handlem. W 1917 roku wyjechali z Petersburga i zamieszkali w Grodnie.
Prośbę powyższą przenoszę z innego tematu.
Będę wdzięczna za każdą informację, z góry dziękuję.
Serdecznie pozdrawiam.
Helena
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Helenko,
Jesli masz ochote zerknac do ksiazek adresowych Petersbuga to dwie z nich sa dostepne online, 1901 i 1913, skany kiepskie.
Nazwisko Motkowski nie wystepuje ale MATKOWSKI owszem.
1901
Матковский/Matkowski
http://arc.familyspace.ru/archive/view? ... =0&num=361
1913
http://arc.familyspace.ru/archive/view? ... =0&num=403
rowniez
Варакин Warakin
1901
http://arc.familyspace.ru/archive/view? ... t=2&num=89
1913
http://arc.familyspace.ru/archive/view? ... t=2&num=94
Obawiam sie, ze imion ktore wymienilas tam nie ma.
Dodatkowo, moze Ciebie zainteresuja "petersburscy kupcy" Петербургское купечество - 1897 (koniecznosc przegladania strona po stronie gdyz kartki sa poprzekladane ale jest sporo polskich nazwisk - prawie 900 str.)
http://arc.familyspace.ru/archive/view?db=17

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

Helenamot pisze:Witam. Poszukuję informacji dotyczących moich przodków mieszkających w Sankt Petersburgu.
Zwracam sie z prośbą do Pani Joanny o sprawdzenie w spisie mieszkańców S. Petersburga nazwisko MOTKOWSKI (MATKOWSKI).
Wiem, że:
KONSTANTY MOTKOWSKI ożenił się z SEKLETERĄ ( CELESTYNA) z d. WARAKIN> Z tego związku urodziło się dwóch synów: KAZIMIERZ w 1908 roku i STANISŁAW w 1910 roku. Mieszkali w S. Petersburgu w pobliżu Uniwersytetu. Konstanty był policjantem, później pracował w Mennicy. Żona Sekletera zajmowała się handlem. W 1917 roku wyjechali z Petersburga i zamieszkali w Grodnie.
Prośbę powyższą przenoszę z innego tematu.
Będę wdzięczna za każdą informację, z góry dziękuję.
Serdecznie pozdrawiam.
Helena
Witaj Heleno
w latach 1844, 1854, 1892 nie figuruje nazwisko;
w roku 1916 występuje Matkowski : Aleksy, Grzegorz, Mikołaj, Roman, Stefan, Jakub i Lidia
jest też nazwisko Motkow Mikołaj na ul. Podolskiej 9 i Motkowa Lidia też pod tym samym adresem.
Postaram się sprawdzić czy jest wykaz pracowników policji (powinien być).
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”