Nazwisko: Podczaski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

jakozak pisze:
I wszystko jest jasne. Chyba. Znalazłam w tym samym miejscu akt urodzenia najstarszego syna A O W Podczaskiego i Anieli z Gołębiowskich - Władysława. Ojcem chrzestnym jest JÓZEF POPIEL. Matką chrzestną Katarzyna Popielowa. Zbieg okoliczności?
Dodam ze Józef I Katarzyna Popielowie mieszkali w Zajezierzu. Zostało ono kupione w 1797 przez Pawła Popiela kasztelana malogoskiego i w 1843 nalezalo do jego wnuks Hipolita Popiela. W innej wsi Pawła Popiela, Chocimowie, za Jana Podczaskiego wyszla wspominana juz Wiktoria Popiel z Rogowa.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Dziękuję. Uzupełniłam sobie w drzewie na myHeritage ten zgon Wincentego.
Ciekawe, co jeszcze się z tego wykluje.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Wincenty i Wincenty

Post autor: Kostkowski »

jakozak pisze:Dziękuję. Uzupełniłam sobie w drzewie na myHeritage ten zgon Wincentego.
Ciekawe, co jeszcze się z tego wykluje.
ten Wincenty, który zmarł w 1818 to:
Mikołaj Wincenty syn Jana Podczaskiego i Wiktorii z d. Popiel, ur. 30 XI 1813 w Brzyziu, par. Świętomarz (akt urodz. 57/1813), zmarł 28 VIII 1818 w Bodzentynie (akt zgonu 56/1818).

ten Wincenty, który zmarł w 1871 to:
Wincenty Ignacy syn Antoniego Onufrego Wincentego Podczaskiego i Anieli z Gołębiowskich, ur. 16 VII 1856 w Garbaczu, par. Momina, zmarł 22 stycznia 1871 r., w wieku 14 lat (akt zgonu nr. 56/1871).
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Wincenty i Wincenty

Marto, czy nie natrafiłaś na akt zgonu Antoniego Podczaskiego pomiędzy 1895 a 1902? Szukam bezskutecznie.
Ostatnio zmieniony pn 04 maja 2015, 19:34 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Wincenty i Wincenty

Post autor: Kostkowski »

22 XI 1893 w Krzcinie, par. Koprzywnica zmarł Antoni Podczaski, kawaler lat 30, syn Tomasza i Rozalii z Wojdackich, urodzony w Bielakowskich Chwałkach.

Ale to chyba nie tego szukasz?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Wincenty i Wincenty

Nie, nie. Ja szukam tego i w tych latach, o których u góry napisałam. To jest właśnie ten posiadacz trzech żon (w tym Anieli z Gołębiowskich), syn Antoniego Benedykta, którego mi znalazłeś. Powinien umrzeć i być pochowany w Ratoszynie, ale tam aktu zgonu nie ma.
W 1895 W Ratoszynie Antoni Podczaski rozpoczyna parcelację majątku; Czyli jeszcze żył.
26 kwietnia 1902 na ślubie swojego syna, a mojego pradziadka Wacława Ludwika Michała Podczaskiego, już nie żył.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Kicińska_Marta

Sympatyk

Wincenty i Wincenty

Post autor: Kicińska_Marta »

Jolu, nie tego nie mam.

Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Wincenty i Wincenty

Nawet nie mam pomysłu na szukanie. Nie wiem, gdzie. Jego trzecia żona leży w Radomiu, ale zmarła w 1917. Honorata Podczaska. Była w księdze ludności Przytyku.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Kicińska_Marta

Sympatyk

Wincenty i Wincenty

Jolu,

W zeszłym roku w sierpniu dostałam od Marka list Jana Podczaskiego do brata Antoniego z 5 sierpnia 1811 r, który Ty mu podobno wcześniej przesłałaś. Czy doszłaś do tego w jakich okolicznościach list ten był wysłany? Kim w tym liście jest Siostra o której pisze Jan? Czy to Cecylia, córka Franciszki Popiel? Franciszka wystąpiła o kopię aktu urodzenia Cecylii w Parafii w Rogowie w maju 1811 r.; świadkiem był Jan Podczaski. Cecylia, lat dwadzieścia sześć, jako wdowa, Pozowska, zawarła 13 maja 1811 r. w Parafii Rzymsko-Katolickiej w Iłży akt małżeństwa z kawalerem Franciszkiem Wójcickim. Z tym, że Jan pisze o zmartwieniach, które zaszły pod bytność Siostry.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Wincenty i Wincenty

List był wysłany na okoliczność zrzeczenia się majątku przez braci Podczaskich: Antoniego Benedykta, Jana i Piotra na rzecz Łempickiego. Majątek głównie był po Józefie Hadziewiczu i Cecylii Sierakowskiej - ich pradziadkach. Dotyczył głównie dóbr w okolicach Pniowa. Niestety - nie wiem, kim była siostra. Nie znam jej imienia. Nic nie wiem o Cecylii córce Franciszki.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Ewafra

Sympatyk

Wincenty i Wincenty

Post autor: Ewafra »

Cecylia z Popielów 1 voto Pozowska była córką Kazimierza Popiela i Franciszki z Dembińkich. Jakim sposobem miałaby być siostrą Podczaskiego? Jej siostra poślubiła Podczaskiego.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Wincenty i Wincenty

Tak. Jana Podczaskiego
Pozdrowienia. Jola Kozak
Kicińska_Marta

Sympatyk

Wincenty i Wincenty

Jolu, bardzo dziękuję, a czy masz dokumenty dotyczące tego zrzeczenia się majątku? Jesli tak, to czy mogłabym je dostać?

Ewo, oczywiście wiem kto to była Cecylia, ale Jan nie miał siostry, w każdym razie nic o tym nie wiemy. Mógł więc mianem siostry nazywać kogoś, kto był dość bliski w rodzinie, a taka chyba była Cecylia.

W każdym razie dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie, Marta
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Wincenty i Wincenty

Post autor: marekzaborski »

http://szukajwarchiwach.pl/29/30/0/3/45 ... US44ngAH1A

Ta strona na końcu i początek następnej - Kazimierz Popiel z żoną i trzema córkami, m.in. Wiktorią, późniejszą żoną Jana Podczaskiego, siedzą w roku 1790 we wsi Kotlice, gdzie Kazimierz jest ekonomem.

Może na podstawie relacji właściciela majątku - Hieronima Dembińskiego do żony Kazimierza Popiela, Franciszki Dembińskiej, możliwe będzie ustalenie czyją córką była Franciszka.
Kicińska_Marta

Sympatyk

Wincenty i Wincenty

Marku, Bardzo dziękuję za tę ciekawą informację. Podziwiam, że to znalazłeś.
Pozdrawiam serdecznie, Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”