Jak uzyskać kserokopię akt USC (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Witam

Chciałbym podzielić się swoimi uwagami na temat poszukiwania
aktów w USC w Gostyninie.
Jestem pod wielkim wrażeniem sympatycznej i bardzo pomocnej
obsługi (telefoniczno-mailowej) w tym urzędzie. Chodziło mi o akty
z lat 1917-38. Wystarczył telefon do urzędu i kilka maili w których
podałem znane mi "namiary" aktów. W jednym przypadku posiadałem błedną
datę, ale akt i tak udało się odnalezc dzięki pomocy pracowników :)
Zdjęcia wszystkich aktów przysłano mi mailem po kilku dniach.
Nie pobrano przy tym żadnych opłat.

pozdrawiam serdecznie
Jerzy
Kosek_Tomasz_1

Sympatyk

Skrocony i pelny akt urodzenia

Post autor: Kosek_Tomasz_1 »

T:"skrocony i pelny akt urodzenia"

Witam

Z góry przepraszam za pytanie mogące wydawać się głupie ale nie mogę przebrnąć przez początek poszukiwań. Tam gdzie znalazłem księgi parafialne sprawy idą prosto. Ale do rzeczy... Jak wydobyc informacje o miejscu urodzenia rodzicow w przypadku gdy odpisy z urzedu nie zawieraja takich informacji. Wystapilem o odpis aktu babki urodzonej okolo 1920 i sa tam tylko imiona rodzicow ale nic a nic o ich miejscu urodzenia, lub miejscu slubu. Nie wiem jak to przebrnać, zważywszy że nie wiadomo skąd pochodzą rodzice babki. Jest jakiś urzędowy akt ktory posiada tak dokładne informacje jeśli to są pokolenia 2-3 wstecz od czasów obecnych.
Dziękuje za pomoc
T
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

o kopie aktów występuj nie o odpisy
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Kosek_Tomasz_1

Sympatyk

a to do urzedu miejsckiego sie wystepuje tak jak w przypadku odpisow?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

znajdziesz wątek:) jak uzyskac kopie aktu z USC

ale nie oczekuj, że w treści aktu urodzenia będą wymienione miejsca urodzenia rodziców, czy miejsca i data ich ślubu
różnice pomiędzy kopią (treścią) a "pełnym" odpisem jednak są znaczące i warto posługiwać się kopiami
odpisy "pełne" nie są pełnym odzwierciedleniem aktu
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Do Tomasza.
Pisz do USC o kserokopię aktu, nie o odpis zupełny, czy też skrócony. Urzedni wypełnia rubryki i jeżeli w akcie są jakieś dodatkowe informacje, czy dane, to w Odpisie nawet zupełnym ich nie będziesz miał. Na Twoim miejscu nie sugerowałbym się li tylko miejscem urodzenia babki. Rozrysuj jej rodzeństwo i ustal miejsce ich narodzin. Zwyczaj był taki, że pierwsze dziecko rodziło się w domu matki rodzacej, by matka matki mogła pomóc po porodzie - a więc duże prawdopodobieństwo, że najstarsze z rodzeństwa urodzilo się w miejscu zamieszkania panny młodej. A więc w parafii, w której brali ślub przypuszczalnie rok przez tym porodem. Spekuluje:
Krzycho z Koszalina
Kosek_Tomasz_1

Sympatyk

dziekuje za podpowiedzi. problem mam taki ze babka nie miala rodzenstwa, ale zobaczymy czy na uzyskanej kopii aktu urodzenia beda informacje skad pochodza rodzice, albo faktycznie poprosze usc o kopie aktu slubu rok przed jej narodzeniem:)
Awatar użytkownika
Ptolemeusz

Sympatyk

Post autor: Ptolemeusz »

Bardzo proszę kompetentna osobę, aby jasno napisała, czy w świetle obowiązujących przepisów, mamy prawo do kserokopii (tudzież fotokopii) aktów stanu cywilnego.

W całym tym temacie przejawiają się wypowiedzi, które zniekształcają stan prawny. Jedni piszą tak, a drudzy inaczej. Zapewne forumowicze będą dozgonnie wdzięczni za treściwą odpowiedź i za przedstawienie (podlinkowanie) obowiązujacych aktów prawnych.

Sredecznie pozdrawiam, Paweł
Szukam rodzin: Engelke, Vetter, Kansik, Waschkowiak (Waszkowiak), Kotyniewicz, Wojciechowscy, Maliszczak, Sperscy
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Sprawa jest dość prosta (ale nie będę podawał konkretnych paragrafów, orzeczeń, i przepisów - to wszystko jest ze średnią dozą motywacji do odnalezienia w necie, 90% na 2-óch portalach), tak, mamy takie prawo. Możemy wystąpić o wydanie kopii i żaden urząd nie może takiego wniosku nie przyjąć.

ALE:

1) Nazewnictwo - w jednym z urzędów warszawskich, po dłuższym boju, ujrzałem błysk zrozumienia w oku urzędnika - "aaa, bo u nas to się nazywa - potwierdzenie za zgodność z oryginałem"

2) Urząd nie musi nam kopii wydać - odmowę może uzasadnić np.:

- kiepskim stanem ksiąg, uniemożliwiającym reprodukowanie
- brakiem możliwości technicznych (nie mają ksera, aparatu, skanera, lub pracownika przeszkolonego do ich używania)

Taka odmowa będzie w świetle przepisów skuteczna.

Czy jesteśmy skazani w takim przypadku na odpis?
Nie, możemy spróbować poprosić o dosłowne przepisanie treści aktu i przesłanie jej np. mailem.

Reasumując - z urzędem nie wygrasz. Mamy prawo jak najbardziej, nie znaczy to jednak że mamy gwarancję wykonania. Wyczucie, zrozumienie i kreatywność mogą bardzo pomóc w przypadkach zdawałoby się beznadziejnych.

Możesz rzucić okiem tu --> tam opisałem temat szerzej
http://91.205.75.101/~forgen/forum/view ... 73&t=15172
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
eldroza54

Sympatyk

Szczecin - metryki po 22zł i 33 zł

Post autor: eldroza54 »

Witam !!!!!Proszę o radę w sprawie metryk rodzinnych .Dostałam odpowiedź ,że jedynie po uiszczeniu wpłaty na konto bankowe UM w kwocie 22 zł lub 33 zł -- otrzymam owe metryki.
W moim liście prosiłam o metryki nie mające mocy prawnej / za 5 zł /. Jak mam napisać kolejny list do Urzędu ?
Pozdrawiam. Elżbieta
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept

Post autor: kaphis »

Witam

Najlepiej zwracac sie o kserokopie z rejestru urodzen , zgonow albo malzenstw.

Pozdrawiam
Marek Z.
Awatar użytkownika
Czajkowska_Joanna

Sympatyk

W Szczecinie metryki po 22 zł i 33 zł

Post autor: Czajkowska_Joanna »

Nie każdy urząd niestety wydaje kserokopie .... ja tak mam w przypadku 2 urzędów, gdzie mieszkali moi przodkowie : kulesze kościelne i rutki (podobno akta są w złym stanie technicznym)... również w Woźnikach odmówiono mi wydania kserokopii (tu powód bardziej prozaiczny nie -bo nie !). W większości urzędów można dostać szczęśliwie kserokopie aktów metrykalnych bez mocy prawnej dokumentu - właśnie tak opisuję to, co chcę dostać za 5 zł :).
Tomek9877

Sympatyk

Post autor: Tomek9877 »

Witam,
W przypadku odmownej decyzji USC na mój wniosek dzwonię do Kierownika i powiadamiam go na jakiej podstawie prawnej ubiegam się o kserokopie. W pewnym urzędzie Pani odpowiedziała mi, że obowiązuje ją Ustawa o ochronie danych osobowych. Wyprowadziłem tę Panią z błędu (Ustawa o ochronie danych osobowych nie dotyczy osób zmarłych, zapytałem czy zna prawo?) Po dokształceniu urzędniczki szczęśliwie otrzymałem dokument za 5 zł. Również powiadamiam, że w przypadku odmownej decyzji na mój wniosek odwołam się do Wojewody (skończyło się tylko na straszeniu).

Pozdrawiam i życzę powodzenia! :)
Awatar użytkownika
Ptolemeusz

Sympatyk

Post autor: Ptolemeusz »

Witam. Mam pytanko: czy można wymagać ksero aktu osoby nieżyjącej, która nie jest moim przodkiem w linii prostej, tylko np. osobą niespokrewnioną?

Paweł
Szukam rodzin: Engelke, Vetter, Kansik, Waschkowiak (Waszkowiak), Kotyniewicz, Wojciechowscy, Maliszczak, Sperscy
Awatar użytkownika
robert.kantorek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: robert.kantorek »

Witam!
Proponuję powołac się na nastepująca podstawę prawną:
# Ustawa z dnia 29 września 1986 r. - Prawo o aktach stanu cywilnego (tekst jednolity Dz.U. z 2004 r. Nr 161 poz.1688)
# Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 26 października 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad sporządzania aktów stanu cywilnego ich kontroli, przechowywania i zabezpieczenia oraz wzorów aktów stanu cywilnego, ich odpisów, zaświadczeń i protokołów (Dz.U. z 1998 r. Nr 136, poz. 884 z późniejszymi zmianami);
# Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z dnia 13 września 1994 r. (Sygn. Akt P. 2/94);
# Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 grudnia 1999 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej dla organów gmin i związków międzygminnych (Dz.U. z 1999 r. Nr 112, poz. 1319 z późniejszymi zmianami)
Jedynym powódem odmowy wydania kserokopii moze byc zły stan techniczny księgi, w której akt się znajduję. W przypadku odmowy "NIE bo NIE" prosze się zwrócic do Kierownika danego USC o wydanie podstawy prawnej, na podstawie której odmawiają wydania dokumentu.
Mnie też w wielu USC próbowali naciągnąc mnie na 22zł, ale gdy podałem podstawę prawna oraz poprosiłem o pisemne uzasadnienie odmowy wydania "kserokopii nie mającej mocy dokumentu urzedowego" w cudowny sposób okazało się, że jednak mozliwe jest wydanie tejże kserokopii. Poza tym zawsze można przytoczyc powód chęci uzyskania kserokopii, tym że na wydawanym odpisie brakuje części potrzebnych informacji (np. zawody świadków czy wiek świadków) oraz własnorę
cznych podpisów osób zgłaszający dany fakt .
Pozdrawiam

http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-957.phtml
Zablokowany

Wróć do „Komentarze artykułów”