Kopia ksiąg Heroldii Królestwa Polskiego odnaleziona

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Ja jednak jestem albo mało inteligentna, albo już tak stara, że nie umiem sobie z tym poradzić. Jest jeszcze możliwość, że zachodzą obie te opcje na raz!

Przeczytałam dokładnie cały wątek.

Przejrzałam:
https://archiwalia.genealodzy.pl/skany/ ... _lit_K.pdf
https://archiwalia.genealodzy.pl/skany/ ... it_A-K.pdf

W Wywodach swoich Kulwieciów nie znalazłam, za to w uzupełnieniach i owszem, znalazłam 9 wpisów. Chętnie zobaczyłabym te materiały, ale nie wiem czy i jak moge ich szukać. Tudzież - gdzie!? Czy to są tylko wykazy, a dokumenty (kopie) tylko w RGIA, czy może gdzieś są odpisy!?

Zajrzałam też do plików https://drive.google.com/drive/folders/ ... _Lhx5ljA3A ale tutaj, to jakby nie wiem czego i gdzie mam szukać, bo nie umiem się zorientować czego te materiały dotyczą. Nie wiem czy mam je ściągnąć po prostu wszystkie i kartka po kartce przeglądać? Czy te pliki maja jakiś związek z tymi wykazami z RGIA?

Przepraszam jeśli pytam o proste sprawy, ale jakoś mi nie idzie.
Czy moglibyście mnie troche pokierować!
Z góry dziękuję!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Pierwsze to są inwentarze z F. 1343 dotyczące szlachty rosyjskiej uszeregowane alfabetycznie plus uzupełnienia. Zdaje się nie ma tam szlachty Królestwa Polskiego. To materiał pomocniczy przy zamawianiu teczek w St. Petersburgu.
Drugie to Archiwum Pusłowskich stanowiące odpisy legitymacji szlacheckich innych spisów szlachty. One są oznaczane, jako Przybytki w dziale rękopisów BJ. Najlepiej się zorientować wg inwentarza, co tam jest. Ale każdy z nich ma swój tytuł. Ogólnie to materiał informacyjno-pomocniczy, choć czasem jedyny dotyczący danych spraw szlacheckich. Pozdrawiam TL
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Aaaa, dziękuję. Fond 1343 (tzn. to co Kulwieciów dotyczy) mam cały, czyli też to, co w tych uzupełnieniach, choc one w rzeczywistości trochę inaczej oznakowane.
A u Pusłowskich, to chyba nie mam czego szukać, bo wykaz nazwisk przeglądnęłam i Kulwieciów nie znalazłam.
Tym niemniej dziekuję bardzo.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Dla wszystkich zainteresowanych Zbiorem Pusłowskich (zbiór specjalny) podaję informację, że na stronie https://bj.uj.edu.pl/reading-rooms/manuscripts jest podany kontakt mailowy, pod którym możemy drogą poczty elektronicznej zamówić w Bibliotece Jagiellońskiej:
1. Kwerendę, jeżeli nie jesteśmy pewni, czy dane nazwisko widnieje w spisie szlachty Królestwa Polskiego, sporządzonym przez Z. Pusłowskiego.
2. Zamówienie skanów stron z konkretnego tomu, o ile mamy pewność, że interesujące nas nazwisko jest tam opisane.

W ten sposób w ciągu kilku dni, za kwotę 16 złp, otrzymałem strony z tomu obejmującego nazwiska na literę "K", jak Kostecki.

Wystarczy przejrzeć kilka wcześniejszych wpisów pod tym tematem i na ich bazie skonstruować zapytanie do Czytelni Rękopisów BJ w Krakowie i wysłać mailem.
Cennik usług znajdziemy na stronie BJ:
https://bj.uj.edu.pl/documents/4148353/ ... 4b14d0ec1a

Robert
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

W 1995 roku S. Dumin poinformował, że:
"130. Потомственные дворяне Варшавской губернии, внесенные в родословные книги, хранящиеся в Варшавском губернском Правлении, с 1870 по 1894 г. Б.м., б.г.[Варшава, 1894?]. 38 c. (19 нумерованных только на лицевой стороне листов). [Список по алфавиту фамилий; указаны имена сопричисленных и имена их отцов; гербы не указаны. Машинопись, оттиск соригинала (гектограф?). Находится в собрании Т. Ленчевского (Варшава), который готовит список к изданию.]"

Czy może ktoś wie, gdzie znajduje się oryginał wspomnianego spisu?
Jakor

Nieaktywny

Post autor: Jakor »

Oo
Ostatnio zmieniony śr 23 sie 2023, 16:53 przez Jakor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Jakor pisze:Dzień dobry.
Interesuje mnie inwentarz szlachty rosyjskiej, cytowany tu w wątkach powyżej, a konkretnie nazwiska na literę O. Bardzo proszę o wskazanie linku, strony, cokolwiek, gdzie znajdę ów spis.
Dziękuję
Jakor
Jeśli chodzi o obszar cesarstwa rosyjskiego bez Królestwa Polskiego na literę „O” to inwentarz rodów szlacheckich wylegitymowanych lub zabiegających o legitymację RGIA znajduje w tym miejscu https://archiwalia.genealodzy.pl/skany/ ... it_N-O.pdf

Królestwo Polskie ma odrębny opus w ramach tego samego fondu 1343 i jest dostępne (przynajmniej być powinno) na stronach internetowych RGIA
Jakor

Nieaktywny

Post autor: Jakor »

Bardzo dziękuję.
Znalazłam osoby, które mnie interesuję.
Zasoby w RGIA są imponujące.
Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Jakor
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Chyba raczej rodziny, bo tam osób nie wymienia się. Chociaż w opisie dotyczącym Królestwa Polskiego 1867-1917 jak najbardziej
sable

Sympatyk

Post autor: sable »

Szanowny Panie Tomaszu,
uprzejmie proszę o podanie linku do nazwisk na literę P (polskie P, jak np. Połomski), bo nie mogę tego znaleźć. Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam,
Amelia L.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Tu jest prawie wszystko, co najczęściej się szuka, poza KP i rodami utytułowanymi lub o tytuł się starającymi

https://archiwalia.genealodzy.pl/index. ... 0102&ja=01
sable

Sympatyk

Post autor: sable »

Bardzo dziękuję, Panie Tomaszu.
Pozdrawiam,
Amelia L.
thomasfrancuz

Sympatyk

Post autor: thomasfrancuz »

Witam Szanownych Forumowiczów,

ja od razu powiem, że mam małe doświadczenie genealogiczne, stąd moje pytanie.
Przeczytałem ten wątek kilka razy, ale nadal mam wątpliwości.

Interesują mnie rodziny szlacheckie z okolic Brześcia/Konstantynowa Podlaskiego/Łosic.

Jak rozumiem nie wszystkie kopie ksiąg szlachty zostały jeszcze opublikowane np: brakuje litery P.

Same wywody szlacheckie z KP spaliły się w czasie wojny. Natomiast rozumiem, że te publikacje to swego rodzaju "kopie" oryginałów?

Gdzie mogę szukać rodzin szlacheckich na lit. P oraz z tych okolic które podałem wyżej.

Przyznam się, że już się pogubiłem :(

Pozdrawiam,
Tomek
Mariusz14

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mariusz14 »

thomasfrancuz pisze:Witam Szanownych Forumowiczów,

ja od razu powiem, że mam małe doświadczenie genealogiczne, stąd moje pytanie.
Przeczytałem ten wątek kilka razy, ale nadal mam wątpliwości.

Interesują mnie rodziny szlacheckie z okolic Brześcia/Konstantynowa Podlaskiego/Łosic.

Jak rozumiem nie wszystkie kopie ksiąg szlachty zostały jeszcze opublikowane np: brakuje litery P.

Same wywody szlacheckie z KP spaliły się w czasie wojny. Natomiast rozumiem, że te publikacje to swego rodzaju "kopie" oryginałów?

Gdzie mogę szukać rodzin szlacheckich na lit. P oraz z tych okolic które podałem wyżej.

Przyznam się, że już się pogubiłem :(

Pozdrawiam,
Tomek
Ma być wszystko na patyku jak szaszłyk barani czy mamy jakieś konkrety. Bo to styk kilku ziem a w czasie zaborów deputacji.

Mariusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”