Pochodzenie nazwisk (cz.6)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Gawroński_Zbigniew

A ja pozwolę sobie po raz kolejny zgłosić zdanie odrębne.
Powyżej to wszystko prawda i owszem. Ale warto pamiętać, że słowo zołot... ma przynajmniej dwa wcale nie związane z metalem o żółtej barwie znaczenia, a dość prozaiczne i bardzo nazwiskotwórcze:
1 Zołotnik to jednostka wagi = 1/96 funta rosyjskiego a przy okazji to również moneta złota ważąca 4 i 1/4 grama, która w pewnym okresie była stawką wykupną z jasyru tureckiego.
2. Zołotucha to zołza, choroba zwierząt i ludzi będąca zmorą szpecącą ludzi i obniżającą wartość zaatakowanych zwierząt. Co to były te zołzy, zołotuchy?; Trudno powiedzieć. Z zachowanych opisów wynika, że to wszystkie zmiany skórne w postaci rozległych narośli: duże kurzajki, kaszaki, jakieś naczyniaki, mięsaki.
Powyżej to wszystko prawda i owszem. Ale warto pamiętać, że słowo zołot... ma przynajmniej dwa wcale nie związane z metalem o żółtej barwie znaczenia, a dość prozaiczne i bardzo nazwiskotwórcze:
1 Zołotnik to jednostka wagi = 1/96 funta rosyjskiego a przy okazji to również moneta złota ważąca 4 i 1/4 grama, która w pewnym okresie była stawką wykupną z jasyru tureckiego.
2. Zołotucha to zołza, choroba zwierząt i ludzi będąca zmorą szpecącą ludzi i obniżającą wartość zaatakowanych zwierząt. Co to były te zołzy, zołotuchy?; Trudno powiedzieć. Z zachowanych opisów wynika, że to wszystkie zmiany skórne w postaci rozległych narośli: duże kurzajki, kaszaki, jakieś naczyniaki, mięsaki.
Pochodzenie nazwiska Senwicki/Sendwicki
Witam,
czy ktoś może mi pomóc skąd pochodzi nazwisko SENWICKI - w metrykach z 1848 roku jest zapis Sendwicki. Zamieszkiwali Prusy Wschodnie (Lubawa, Grodziczno).
Z góry dziękuję za informacje.
Krzysztof Konarzewski.
czy ktoś może mi pomóc skąd pochodzi nazwisko SENWICKI - w metrykach z 1848 roku jest zapis Sendwicki. Zamieszkiwali Prusy Wschodnie (Lubawa, Grodziczno).
Krzysztof Konarzewski.
Dziękuję
Dodam tylko, że taka pisownia nazwiska zapewne została wprowadzona po wojnie w ramach akcji spolszczania nazwisk niemieckich.
- Jacek_Mruk

W tym przypadku to nie ma miejsca
Mam skan aktu urodzenia babki z 1884 roku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Gawroński_Zbigniew

http://zapodaj.net/4f0a30e8aae61.jpg.html
Skan pochodzi z książki Berezy "Nazwiska Pomorzan" t 1 str 373
Skan pochodzi z książki Berezy "Nazwiska Pomorzan" t 1 str 373
Re: Pochodzenie nazwiska Senwicki/Sendwicki
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... redir=trueGolfistan pisze:Witam,
Krzysztof Konarzewski.
Pochodzenie nazwiska Rybakowski i Nikel
Mógłby ktoś mi powiedzieć, czy te nazwiska są niemieckie czy jak ?
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
- historyk1920

Pochodzenie nazwiska Rybakowski i Nikel
Rybakowski od ryba - rybak - człowiek łowiący ryby .
Nikel Nazwisko pochodzi prawdopodobnie od Nikel, niemieckiego zdrobnienia imienia Nikolaus, przyjętego w Polsce w ... z gromady żelaza’, którego nazwa pochodzi z niemieckiego Nikel ‘duch kopalniowy.
Pozdrawiam
Nikel Nazwisko pochodzi prawdopodobnie od Nikel, niemieckiego zdrobnienia imienia Nikolaus, przyjętego w Polsce w ... z gromady żelaza’, którego nazwa pochodzi z niemieckiego Nikel ‘duch kopalniowy.
Pozdrawiam
Nazwisko Włostowski, Złękowicz
Witam,
czy ktoś może mi pomóc skąd pochodzi nazwisko Włostowski, Złękowicz - w metrykach z 1815-1845 roku zamieszkiwali Chociw parafia Krzemnienica, z zapisów wynika, że są to rodziny chłopskie - ale czy na pewno? Nie wiem?
Pozdrawiam
Mariusz
czy ktoś może mi pomóc skąd pochodzi nazwisko Włostowski, Złękowicz - w metrykach z 1815-1845 roku zamieszkiwali Chociw parafia Krzemnienica, z zapisów wynika, że są to rodziny chłopskie - ale czy na pewno? Nie wiem?
Pozdrawiam
Mariusz
-
Gawroński_Zbigniew

Włostowski - Rymut podaje jedną ścieżkę interpretacji: od miejscowości, których w Polsce jest sporo, typu Włostów, Włostowa, Włostowice.
Możliwe też, że nazwisko może pochodzić od imienia Właścibor. (Znaczenie: wlasti + bor - tak mniej więcej znaczy to: 'ten który jest panem sytuacji, ten, który panuje w walce').
Nazwisko Złękowicz jest o wiele trudniejsze. Możliwe ścieżki to
od miejscowości typu Łęki, Łękowica, Łękowo
od łęku tzn podmokłego zakola rzeki
od łęku - elementu siodła końskiego
od łęku = łuku takiego do strzelania strzałami
od imienia Łękomir ('łęka= chytrość + "mir"= pokój tzn w sumie: "ten który przebiegłością dąży do pokoju".)
od łęczenia tzn charakterystycznego odgłosu ptaków: leleka kozodoja i puszczyka.
Pozdrawiam pięknie.
Możliwe też, że nazwisko może pochodzić od imienia Właścibor. (Znaczenie: wlasti + bor - tak mniej więcej znaczy to: 'ten który jest panem sytuacji, ten, który panuje w walce').
Nazwisko Złękowicz jest o wiele trudniejsze. Możliwe ścieżki to
od miejscowości typu Łęki, Łękowica, Łękowo
od łęku tzn podmokłego zakola rzeki
od łęku - elementu siodła końskiego
od łęku = łuku takiego do strzelania strzałami
od imienia Łękomir ('łęka= chytrość + "mir"= pokój tzn w sumie: "ten który przebiegłością dąży do pokoju".)
od łęczenia tzn charakterystycznego odgłosu ptaków: leleka kozodoja i puszczyka.
Pozdrawiam pięknie.
-
Gawroński_Zbigniew

Niestety nie jestem synem Andrzeja. Jestem synem Jana, synem Walentego, synem Józefa, Synem Kacpra, synem Jana - ten ostatni pradziad pochodził z Gawronów koło Topoli Królewskiej.Jacek_Mruk pisze: Zbyszek ( czy syn Andrzeja?)
Nie wiem skąd Tobie przyszło na myśl że szukam germanizmów.
Broń Boże nie zrzucam szukania germanizmów. To ja je tropię i jestem zdecydowanie przeciwny bardzo licznym "e[n]tymologom", którzy jak tylko coś nie tak to ciach do siedmiu słowników niemieckich uciekają i zazwyczaj zawsze coś dopasują.
Pozdrawiam pięknie.
-
Gawroński_Zbigniew