Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annastregiel »

Witaj Tomku.
Kolejna moja serdeczna prośba do Ciebie:
par. Drużbice, akt małżeństwa: Marcin Gajda, syn Wincentego i Katarzyny Krawczyk i Katarzyna Danielska, przedział lat: 1901-1907.

Z góry dziękuję bardzo za sprawdzenie.
Pozdrawiam.
Ania
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@poschadel

1886 - 1896 ślubu brak.

@radjas

KLS - tak jak przypuszczałem - księgi nie są "kompatybilne" - karta 541 jest pusta.
64/1907 - 14 I 1907 ur. Ignacy Turlejski s. Adama 37 i Stefanii 25

@poldecorwin

58/1881 Rzeczyca, 7 VI 1881 ur. Jan Zawada s. Jacka 43 i Elżbiety Dzikowskiej 40
Drugiego aktu nie znalazłem, być może był spisany w 1880, a tego rocznika nie ma w archiwum.

@m_jaro

Wincentego Masiorka poroszę szukać w AP Łódź.

@TereskaSilesia

Prosze szukać raczej w Starachowicach i Kielcach

@jarumasta

Prosze szukać w AP Łódź
SO Piotrków - zespół numer 893
Prokuratura - zespół numer 328

@slagra

Raczej ciężko mnie namówić na poszukiwania typu: znajdź mi akt ślubu, odejmij wiek młodych i znajdź metryki urodzenia, od daty ślubu przeszukaj 10 lat i wynotuj dzieci... i tak dalej, i tak dalej... można to ciągnąć w nieskończoność.

@Morawicka_Justyna

Akt urodzenia Wiktora Ryla jest w genetece. Akty wykazane w genetece proszę zamawiać bezpośrednio w Archiwum.

@szczesna
@makarena 2001

Błogie będzie w poniedziałek

@annastregiel

Dane Marcina wysłałem na PW, ale chciała pani chyba coś jeszcze...?? Jeśli tak, to proszę wrzucić tutaj, bo ja się niedługo pogubię w tym wszystkim doszczętnie :)

Gdyby ktoś czegoś potrzebował, to proszę się wpisywać.

pozdrawiam - tomek

Wklejam ten post jeszcze raz, aby był na górze strony i zainteresowani mogli się z nim zapoznać.
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

Post autor: Grażyna_Słupczyńska »

Witam Panie Tomku
Jestem niezmiernie wdzięczna za odszukanie danych "moich" przodków, nie wiem jak się mam odwdzięczyć.
Mam pytanie w trochę innej sprawie,czy w tamtejszym archiwum jest coś z historii majątku Belzatka,wiem,że obecnie jest on
w granicach miasta Piotrkowa,ale może coś o byłych właścicielach.Mam zdjęcie pracowników z tego majątku,zrobione w ogrodzie
lub sadzie na którym jest moja mama,wiem,że pracowała tam jako panienka,chętnie poczytałabym o jego właścicielach.
Chodzi mi tylko o informację czy jest cokolwiek na ten temat w Archiwum.

Gorąco pozdrawiam
Grażyna
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Witaj!
Ponownie proszę Cię o pomoc, tym razem poszukuję aktu urodzenia Jakuba Szweda - parafia Jedlno.
Mam tylko mały problem, ponieważ z aktów chrztów jego córek wynika, że urodził się bądź w 1827 r. bądź w 1933 r...
Nie chcę obarczać Cię szukaniem obejmującym aż 7 lat, tak więc proszę tylko o zerknięcie na rok 1827 i 1833.
Jeszcze raz dziękuję za dotychczasową pomoc i z góry dziękuję za spełnienie mojej powyższej prośby.

Pozdrawiam serdecznie
Magdalena Smolska - Kwinta
Ostatnio zmieniony sob 23 sty 2010, 21:34 przez Magdalena_Smolska, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1973

Sympatyk

Z tego co się orientuję, to raczej nie ma wydzielonego zespołu dotyczącego majątku Bełzatka. Z cała jednak pewnością da się odszukać sporo wiadomości na ten temat. Problemem jest jednak ich rozproszenie. Musiałaby pani dokładnie wiedzieć, jakiego typu informacje i z jakiego okresu panią interesują. To sa nawet nie dni, ale tygodnie solidnego "bobrowania" w archiwum.

pozdrawiam - tomek
Tomek1973

Sympatyk

Pani Magdaleno,
w Piotrkowie raczej nie ma tych akt - prosze zerknąc w bazę danych Pradziad. Tutaj jest tylko zakres 1874 - 1908.

pozdrawiam - tomek
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Tomek1973 pisze:Pani Magdaleno,
w Piotrkowie raczej nie ma tych akt - prosze zerknąc w bazę danych Pradziad. Tutaj jest tylko zakres 1874 - 1908.

pozdrawiam - tomek
Oczywiście ma Pan rację, są w AP w Łodzi, przepraszam za zamieszanie.
Pozdrawiam
Magdalena
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

Panie Tomku
Wiem,że moja mama opiekowała się dzieckiem Państwa i że właśnie w ogrodzie na spacerze z podopiecznym dzieckiem żegnał się
z nią ojciec idąc na wojnę,na odwrocie zdjęcia charakterem mojego ojca jest napisany rok 1940.Wydaje mi się,że mogły to być
właśnie lata 1939-1943,mama była 1925 rocznik,chyba nie wzięliby dziecka do opieki nad dzieckiem. Chociaż wszystko możliwe.
Napisałam górną granicę 1943,bo w tym roku po powrocie z niewoli umiera ojciec mamy,a w grudniu 1939r.rodzi się najmłodsza
siostra i najprawdopodobniej mama jako najstarsza córka wraca do domu by pomóc matce,pamiętam wojenne opowieści mamy
z pobytu w domu,musiała więc wrócić tam jeszcze w czasie trwania okupacji.
Przepraszam,że zanudzam. :oops:
Panie Tomku proszę bez "pani"

pozdrawiam Grażyna
Tomek1973

Sympatyk

Grażyno,
ja to /z wyjątkiem młodzieży/ do wszystkich na "pan", "pani" - chyba, ze ktoś zaproponuje przejście na "ty" :wink:

Jeżeli interesuje Cię, kto w owym czasie byl właścicielem Bełzatki, to chyba to powinno dać się ustalić. Będzie równiez można poszukać planów posesji i spróbować znaleźć to miejsce na współczesnych mapach.
Gdybyś potrzebowała jeszcze jakichś informacji, to pamiętaj - im konkretniejsze, tym łatwiej szukać.

pozdrawiam - tomek
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

Tomku
Serdecznie dziękuję za chęć podjęcia się tej ciężkiej pracy,będę czekać cierpliwie.Sama bym chętnie odwiedziła mój kochany
Piotrków,ale ksiądz z parafii mojego ojca wypożyczył mi księgi z lat 1808-1874,zrobiłam już im zdjęcia i chciałabym teraz w wolnym
czasie zindeksować wszystkie akty.Po za tym mam rocznego wnusia i by córka mogła wrócić do pracy to pewne obowiązki spadły
oczywiście na babcię. :D

pozdrawiam Grażyna
sony

Post autor: sony »

Witam Panie Tomku
Czy mógłby Pan sprawdzić akta
Andrzej Barański urodzony ok 1893r w miejscowości Sierosław par. Srock
syn. Józefa i Marianny

Marianna Nawrocka ur. ok 1874r najprawdopodobniej w Gomulinie.

Może spotkał się Pan z nazwiskiem Dziemdziora w Parafi Srock (poszukuję rodzeństwa Michała urodzonego 1888r)

Z góry dziękuję
Krzysiek
Tomek1973

Sympatyk

Nazwisko Dziemdziora występuje w parafii Srock, ale nie była to jakoś mocno rozgałęziona rodzina. Z tego co pamiętam, to nie była notowana od 1808, ale zjawiła się tam później.
Czy mógłby pan podać miejscowość, w której ów Michał się urodził?
Co do Nawrockich, to wiem, że siedzieli w Dąbrówce, ale zerknę w ten Gomulin.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
poschadel

Sympatyk
Adept

Post autor: poschadel »

Witam

Na początku chciałbym podziękować za Pana pracę.

Wynikiem (brak aktu ślubu między Józefem Turlejskim a Antoniną Broś) jestem zaskoczony. Dlaczego?

Mam nastepujące dane:

1. kopię wpisu do kls wsi Pytowice, gdzie przy rodzicach jest podana Antonina Broś ur. 13.04.1866, jest też tam adnotacja o treści "Zapisana przy mężu Józefie Turlejskim w osadzie Kamieńsk pod nr 7 na str. 801" (Akta gminy Kamieńsk, kls wsi Pytowice - sygnatura 505, karta 203 )

2. posiadam akt zgonu Józefa Turlejskiego z 1917 r. z Kamieńska, gdzie wymieniona jest jego żona Antonina, ale z nazwiskiem Turlejska. Nie wiem, czy możliwe jest, że zgłaszajacy zwyczajnie nie znał nazwiska panieńskiego żony zmarłego.

3. wiem też, że mieli dzieci: Józefa, Bronisława, Jana, Antoniego, Marię oraz Antoninę i jeszcze jedno ale szybko zmarło.

Antonina raczej na pewno do ślubu nie zmieniała miejsca zamieszkania, Józef był z Kamieńska.

Jestem w kropce. Po co ten akt ślubu? Cały czas nie wiem, czy Józef Turlejski z pkt.1 i Józef Turlejski z pkt.2 to ten sam Józef?

Co można jeszcze zrobić w tej sprawie?

Dziękuję
Ostatnio zmieniony ndz 24 sty 2010, 09:05 przez poschadel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Krzysztof
sony

Post autor: sony »

Panie Tomku
Michał urodził się w miejscowości Brzoza w par.Srock dokładnie 3 września 1888r był synem Franciszka i Cecyli z Wieczorków
Michał był synem Franciszka(1860 Sierosław par.Srock)->ten był synem Wawrzyńca (1830 Rękoraj par.Srock)
->ten był synem Wincentego 1790 niestety na razie brak informacji
informacje sprzed 1874 są w Łodzi a tu czasem zaglądam do archiwum dlatego zależy mi na przeskoczeniu lat objętych
AP Piotrków
Co do Nawrockiej to wiem że wyszła za mąż za Józefa Zuzańskiego a datę urodzenia mam z aktu urodzenia jej córki Zofi Zuzańskiej (urodzonej w 12.03.1900r w Gomulinie) stąd też podałem że prawdopodobnie w Gomulinie nie dotarłem jeszcze do
aktu małżeństwa w celu ustalenia miejsca urodzenia

Pozdrawiam Krzysiek
Tomek1973

Sympatyk

@poschadel

Przeglądając UMZ z Kamieńska natknąłem się na ślub tylko jednego Józefa Turlejskiego, ale nie był on z pewnością z Antoniną Broś. Sprawdzę to wszystko jeszcze raz i wtedy zobaczymy.

@sony

Oprócz parafii pytam też o miejsce urodzenia, ponieważ zachowało się sporo ksiąg ludności stałej. Są dostępne kls zarówno dla Gomulina jak i Sierosławia, więc być może za jednym zamachem uda się odnaleźć nie tylko jedną osobę, ale i całą rodzinę.
Nawroccy /a i Zuzańscy/ interesują mnie o tyle, że pojawiaja się też i w moich poszukiwaniach.

pozdrawiam - tomek
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”