Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Pani Joanno,joanna23 pisze: Mam trochę różnych wykazów wojskowych, napisz nazwisko i imię...
może akurat ....
Moj prapradziadek sluzyl w wojsku carskim. Przebywal w latach 1863-1865 we Wloclawku. Podaje dane:
Andrzej Kowalewski - "podoficer roty siodmej Pulku Olonieckiego tu we Wloclawku konsystujacego..." (1863).
Urodzil sie najprawdopodobniej ok 1816 roku ale nie wiem gdzie (Polska, Litwa, ??). Jego zona we Wloclawku byla Antonina Sobczynska.
Prosze o jakiekolwiek dane. Zabrnalem w slepa uliczke.
Z gory dziekuje.
- MajaWojdalski

Pani Joanno,
Prosze o sprawdzenie nazwiska Pasieka. Ze wszystkich Pasiekow prawie na pewno w armii carskiej byl Henryk Pasieka urodzony w Warszawie.
Dziekuje serdecznie.
Maja
Prosze o sprawdzenie nazwiska Pasieka. Ze wszystkich Pasiekow prawie na pewno w armii carskiej byl Henryk Pasieka urodzony w Warszawie.
Dziekuje serdecznie.
Maja
-
Marmurowski_Roman

Witam Pani Joanno! Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Marmurowski, Koch, Procajło i Wasilewski.
Serdecznie pozdrawiam Romek
Serdecznie pozdrawiam Romek
Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Kuzenin, imię Aleksy bądź Aleksander (ale nazwisko jest wg mojej wiedzy bardzo rzadkie, więc będę wdzięczny za wszelkie inne osoby). Pradziadek urodził się w Odessie (bądź okolicach), dostał się do niewoli i pozostał w niej do końca wojny.
Pozdrawiam
Krzysiek
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Kuzenin, imię Aleksy bądź Aleksander (ale nazwisko jest wg mojej wiedzy bardzo rzadkie, więc będę wdzięczny za wszelkie inne osoby). Pradziadek urodził się w Odessie (bądź okolicach), dostał się do niewoli i pozostał w niej do końca wojny.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysztof Kujawski
Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Witam
Poszukuję informacji o pradziadku Aleksandrze Krzyżanowskim, z tego co wiem to był w armii carskiej od 1913 lub 1914 roku
Pozdrawiam
Adam Jackowicz
Poszukuję informacji o pradziadku Aleksandrze Krzyżanowskim, z tego co wiem to był w armii carskiej od 1913 lub 1914 roku
Pozdrawiam
Adam Jackowicz
- Kokosinska_Urszula
Witam Pani Joanno!
Uprzejmie prosze o sprawdzenie nazwiska Parzuchowski ( Parzychowski, Parzuch, Parzych) oraz Napiwocki ,Swiderek (Swiderski) i Kokosinski.
Serdecznie pozdrawiam
Urszula Kokosinska
Uprzejmie prosze o sprawdzenie nazwiska Parzuchowski ( Parzychowski, Parzuch, Parzych) oraz Napiwocki ,Swiderek (Swiderski) i Kokosinski.
Serdecznie pozdrawiam
Urszula Kokosinska
-
Otocki_Ryszard

Witam, Pani Joanno!
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska mojego pradziadka: Feliks Otocki ur. w 1882 r. w Warszawie, prawdopodobnie wcielony na terenie kresów do armii carskiej. Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję.
Ryszard Otocki
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska mojego pradziadka: Feliks Otocki ur. w 1882 r. w Warszawie, prawdopodobnie wcielony na terenie kresów do armii carskiej. Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję.
Ryszard Otocki
Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Witam!
Szukam pradziadka - Błażej Dorocicz, wcielony około 1914 . Pochodził z gminy Potok Górny, woj.lubelskie. Nigdy nie wrócił...
Szukam pradziadka - Błażej Dorocicz, wcielony około 1914 . Pochodził z gminy Potok Górny, woj.lubelskie. Nigdy nie wrócił...
Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Prosze o sprawdzenie Pani Joanno
Rakowski Stanisław s. Adama był w Carskim Wojsku 1911-1918 zam. Maszcza pow. Kostopol ur. 1890 r.
Krzysztof
Rakowski Stanisław s. Adama był w Carskim Wojsku 1911-1918 zam. Maszcza pow. Kostopol ur. 1890 r.
Krzysztof
Witam.
Proszę o sprawdzenie nazwiska Stępkowski (Stempkowski) Mikołaj ur. ok. 1825-30roku, gdzie nie wiadomo. Około 1870 roku ożenił się z Magdaleną z Piekutowskich. Po ślubie zamieszkał we wsi Jachranka parafia Zegrze, tam rodziły się dzieci. Dowodem, że służył w wojsku jest zapis w aktach metrycznych dzieci - żołnierz urlopowany.
Za każdą informację dotyczącą służby wojskowej z góry dziękuję.
Serdecznie pozdrawiam.
Helena.
Proszę o sprawdzenie nazwiska Stępkowski (Stempkowski) Mikołaj ur. ok. 1825-30roku, gdzie nie wiadomo. Około 1870 roku ożenił się z Magdaleną z Piekutowskich. Po ślubie zamieszkał we wsi Jachranka parafia Zegrze, tam rodziły się dzieci. Dowodem, że służył w wojsku jest zapis w aktach metrycznych dzieci - żołnierz urlopowany.
Za każdą informację dotyczącą służby wojskowej z góry dziękuję.
Serdecznie pozdrawiam.
Helena.
-
Mróz_Basia
Prośba o pomoc - szukam dziadka w armii carskiej
Witam
Szukam dziadka Mróz Antoni, który służył w lejb-gwardii
Będę bardzo wdzięczna za wiadomość
Pozdrawiam
Barbara mróz
Szukam dziadka Mróz Antoni, który służył w lejb-gwardii
Będę bardzo wdzięczna za wiadomość
Pozdrawiam
Barbara mróz
Witam!
Proszę o sprawdzenie dwóch osób: Wiktor Grygorewicz, prawdopodobnie na przełomie XIX i XXw. oraz jego syn - Michał Grygorewicz, wcielony prawdopodobnie w latach 1910-1920.
Z góry dziękuję za pomoc,
Michał.
Proszę o sprawdzenie dwóch osób: Wiktor Grygorewicz, prawdopodobnie na przełomie XIX i XXw. oraz jego syn - Michał Grygorewicz, wcielony prawdopodobnie w latach 1910-1920.
Z góry dziękuję za pomoc,
Michał.
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz
Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Michał Grygorewicz
Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Droga pani Joanno
Dziadek mój ANTONI MAJEWSKI,ur.15.05.1887r. w PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM s.DANIELA I MARJANNY spędził w wojsku łącznie 14lat.Nie mam pewności, czy cały ten okres w wojsku carskim.Natomiast wiem, że brał udział w wojnie Rosyjsko-Japońskiej.Byłbym wdzięczny,gdyby sprawdziła pani swoje archiwa, na okoliczność mojego dziadka.
Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję MAREK.
Dziadek mój ANTONI MAJEWSKI,ur.15.05.1887r. w PIOTRKOWIE TRYBUNALSKIM s.DANIELA I MARJANNY spędził w wojsku łącznie 14lat.Nie mam pewności, czy cały ten okres w wojsku carskim.Natomiast wiem, że brał udział w wojnie Rosyjsko-Japońskiej.Byłbym wdzięczny,gdyby sprawdziła pani swoje archiwa, na okoliczność mojego dziadka.
Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję MAREK.