Coś w tym jest ... wielu Puzygierów było rzeźnikami, choć grajków w Łańcucie nie znalazłam.
Ale "sęka" Mazerskiego nie rozgryzłam, u mnie to byli ubodzy rolnicy
Agnieszka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wladyslaw_Moskal pisze:Witam,
patrzac na mape "Magna Germania" z okolo 1482 r. wg opisu z okolo 150 r. greckiego geografa Ptolemeusza [Claudius Ptolemy]
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... rmania.jpg
jest zaznaczonych kilka miejscowosci lezacych na lewym brzegu Wisly. Wisla zgodnie z owczesnymi pogladami byla rzeka graniczna pomiedzy Germania i Sarmacja, a na mapie Wisla dotyka prawej ramki.
W lewo od napisu "Sarmaciae" jest zaznaczona ciemnozielonym kolorem miejscowosc;
1. "corrodunum" = Krakow,
ta nazwe przetlumaczyl polski historyk Joachim Lelewel [ur.1786-zm.1861] jako "glowne miasto" i wskazal, ze jest to Krakow.
Nazwa slada sie z dwoch czlonow; „corro + dunum”, a „- dunum” znaczy w galijskim/celtyckim; „miasto”.
Ale…. w j. lacinskim, „corvum” znaczy „wrona” albo „kruk”.
Zatem; „corvum – dunum” = „miasto kruka/krukow” czyli wspolczesnie Krakow !!
Zapis; „corro – dunum”, to zapis kreslarza i nie jest to juz teraz wazne.
Ponizej jest zapis ” iusburgi”, ja to tlumacze „prawnie miastowi”, czyli plemie/ludnosc podlegla miastu Kruka/ pozniej Kraka.
Ptolemeusz wykorzystywal informacje roznych kupcow, ale wiadomo, ze Imperium Rzymskie mialo swietna sluzbe wywiadowcza, czyli kupcow odpowiednio przeszkolonych i wyposazonych do tych celow. Informacje od kupcow do Ptolemeusza docieraly poprzez roznych posrednikow. Jego dzielo przetlumaczono na j. lacinski w 1407 r., a kreslarz wykreslil mape w 1482 r.;
http://www.bl.uk/learning/timeline/item126360.html
Kazdy mogl popelnic bledy, dlatego bardzo trudno obecnie interpretowac mape Ptolemeusza, szczegolnie nowsze wydania mapy.
2. "arsemum" = Zamek na skale,
wedlug mnie moze to byc niby lacinska nazwa "arce-mum" czyli "miejsce zamkowe".
Moze to byc Zamek Pieskowa Skala lub ktorys ze starych zamkow "Orlich Gniazd" na szlaku Krakow -Kalisz. Sadze jednak, ze jest to Zamek w Olsztynie kolo Czestochowy.
3. "calisia" = Kalisz,
powszechnie przyjmuje sie, ze ta slowianska nazwa mogla powstac od slowa "kał" czyli mokradlo, bagno, najwczesniej w VI-VII wieku po przybyciu Slowian. Generalnie osad/miast nie buduje sie na bagnach.
Ja uwazam, ze ta slowianska osada powstala o wiele wczesniej niz to odnotowal Ptolemeusz.
Nazwa sklada sie z dwoch slowianskich slow "kal" = twarda, kamienista i "ispa/isia " - wyspa. "Kal" - jest w staropolskim slowie "kalenica" = szczytowa partia strzechy utwardzana glina, ulubione miejsce bocianow do zakladania gniazd.
Wsrod mokradel Prosny mogl byc polodowcowy "oz" = pagorek piaszczysto-zwirowy, ktory jako wyspa wsrod mokradel byl idealnym miejscem na osade.
4. "setida/setidava" lub "getidava" = Poznan,
jest kilka powiazan tej blednie zapisanej na mapie nazwy;
- Theo Richmond w swojej ksiazce "Konin" wydanej w 1996 w j. angielskim twierdzi, ze Setidava to obecny Konin, rodzinne miasto jego przodkow,
- wg rumunskiego autorstwa strona;
https://en.wikipedia.org/wiki/Setidava
sugeruje, ze nazwa Setidava jest zwiazana z plemieniem Costoboci ?? i jest to Znin. Ale jest tez informacja o zapisie "Getidava" w wersji tekstowej "Geografii". Costoboci - to grecka nazwa plemienia Wilkow ktore osiadlo nad Dolnym Sanem.
- wg mnie zapis Getidava jednoznacznie wskazuje na zwiazek z plemieniem Getow majacych siedziby nad ujsciem Dunaju do Morza Czarnego, ktorzy trudnili sie handlem. Getowie to takze grecka nazwa plemion Dakow.
Sprawdzilem na mapie, gdzie przywedrowalo nazwisko Giec;
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/giec.html
i dlatego Poznan wiaze z Ptolemeuszowa "getidava" lezaca na starym szlaku bursztynowym.
5. "estualis" = Ujście ,
wedlug mnie jest to niby lacinska nazwa "estuarium"= ujscia rzeki do morza lub do innej rzeki.
Dokladnie jest to obecne miasto Ujście lezace u ujścia Gwdy do Noteci.
6. "sturgium" = Czarnówko,
wedlug mnie nazwa osady pochodzi od grecko/lacinskiej nazwy ryby "sturgeon" = jesiotr.
Mogla ta miejscowosc nazywac sie Jesiotrowo a jej polozenie blisko rzeki Leby potwierdza taka mozliwosc. Wiem, ze jeszcze w okresie miedzywojennym jesiotry z Baltyku wplywaly do Sanu.
Jest to miejscowosc, w ktorej konczyl/zaczynal sie szlak bursztynowy z czasow Imperium Rzymskiego;
http://www.okruch-zlota.eu/informacje-o ... -leborska/
Ostatnio spostrzeglem stwierdzenie Tacyta ;"Ściśle przylegające do Suiones są plemiona Sitonów, które, przypominając je we wszystkim, a różnią się tylko tym, że są rządzone przez kobietę".
Zatem jednym z plemion na terenie obecnej Szwecji rzadzi krolowa. Byc moze, Szlak Bursztynowy mogl byc takze droga handlarzy niewolnikow.
Czym mogla placic ta krolowa ze Szwecji za zlota bizuterie robiona chyba dla niej w Czarnowku ?
Dzieki za wspolna wedrowke slynnym szlakiem bursztynowym.
Pozdrawiam - Wladyslaw
P.S.
O widocznych na mapie nazw slowianskich plemion pisalem w tym watku na stronie 54 we wpisie pod tytulem "Pochodzenie nazw plemion i nazwisk celtycko-slowianskich ".

Ewa_Szczodruch pisze:Witam
Podaję za Rymutem:
Oryll - od orać, od prasłowiańskiego oriti ‘burzyć, niszczyć’, od staropolskiego oborzyć ‘zburzyc, zniszczyć’.
Oryll - od oryl ‘flisak’.
Wg mnie z końcówką -cki, bo w przypadku braku jej byłoby Feręnców. Co do samej pisowni, to wtedy taka mogła po prostu być. MichałAdam.55 pisze:Witam,
Szybkie pytanie, akt zgonu z roku 1810, (...) Umarła pracowita Agnieszka, idąca od rodziców Feręnckich" Jak więc by brzmiało nazwisko jej ojca? Feręnc/Ferenc czy Feręncki/Feręcki?![]()