Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

marta1044 pisze:
Kochana Marto :D
Mam pytanie, czy nie wiesz czy będą indeksowane księgi z par. Szadek i Wilamów ? Ew. Księgi z Zabużańskiego Archiwum (Łuck i Torczyn).
Z chęcią bym się zajął tymi parafiami. W obydwóch był język rosyjski, więc imiona i nazwiska z łatwością przeczytam.
Jeśli będziesz coś wiedziała o tych parafiach, to byłbym wdzieczny za zarezerwowanie ich dla mnie :D

Pozdrawiam,
MM
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Marcinie:
ad "zabużańskie"
Czy jesteś zainteresowany indeksacją na rzecz metryki.genealodzy.pl (inny format, konieczna weryfikacja- musiałbyś postarać się o conajmniej jeszcze jedną osobę do weryfikacji) Łucka i Troczyna. Ew. o jaki zakres czasowy chodzi?
Opracowane dane oczywiście mógłbyś przesłać do także geneteki i w w każde inne miejsce
indexwawaww@gmail.com
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Marcin16091995

Mam pytanie, czy nie wiesz czy będą indeksowane księgi z par. Szadek i Wilamów ?
Z chęcią bym się zajął tymi parafiami. W obydwóch był język rosyjski, więc imiona i nazwiska z łatwością przeczytam.
Jeśli będziesz coś wiedziała o tych parafiach, to byłbym wdzieczny za zarezerwowanie ich dla mnie :D
Po przeczytaniu postu Marcina mam pewne wątpliwości.
Nie sadzę aby Marcin znał j. rosyjski patrz
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-13087.phtml
Te same skany wstawił do tłumaczenia na Forgen gdzie otrzymał przekłady akt.
Na tym forum nie zamiescił żadnej uwagi, że sprawa nieaktualna - problem wielokrotnie poruszany na obu forach.
Więc o co tu chodzi o indeksację akt rosyjskich bez znajomości jezyka czy tylko o dostęp do akt?

Krystyna
Monika_Piras

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Monika_Piras »

Witam,
Czy ktoś posiada w swoich zbiorach parafię Lisów, gm. morawica, powiat kieleck,i woj. świętokrzyskie?
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

kwroblewska pisze: Po przeczytaniu postu Marcina mam pewne wątpliwości.
Nie sadzę aby Marcin znał j. rosyjski patrz
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-13087.phtml
Te same skany wstawił do tłumaczenia na Forgen gdzie otrzymał przekłady akt.
Na tym forum nie zamiescił żadnej uwagi, że sprawa nieaktualna - problem wielokrotnie poruszany na obu forach.
Więc o co tu chodzi o indeksację akt rosyjskich bez znajomości jezyka czy tylko o dostęp do akt?

Krystyna
Przepraszam bardzo, ale chyba za przeproszeniem każdy "głupi" ze ściągą odczyta imię i nazwisko, które jest po prostu nietrudne do zauważenia.
Marta pisała, że niektórzy nawet ze ściągą sobie dobrze radzili , więc czemu by nie ja ? Wiadomo, że każdy chciałby indeksować parafię swoich przodków, co by dało dodatkowe korzyści .
Przy tym nie skorzystam tylko ja, ale inni , np. Bartek Czyżewski , który przeglądał księgi z Szadku w celu odnalezienia swoich .
A co do aktów, które wrzuciłem na oba fora, to sprawa tego, że nie potrafię odczytać niektórych liter, które czasem nie są podobne do żadnej litery. Mam spis imion w jęz. rosyjskim . Jak nie będę mógł odczytać jakiejś litery, to będzie można coś podstawić i wtedy odszyfruję daną literę, co pomoże mi w dalszej indeksacji .
Pozdrawiam,
MM
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Krystyno:
znacząca część z indeksujących rosyjskie akty deklaruje (zgodnie z prawdą) brak znajomości rosyjskiego, jednak nie uniemożliwia to prac przy rosyjskojęzycznych standardowych materiałach - zaryzykuję, że większość z opracowanego "rosyjskojęzycznego" materiału została wykona przy bardzo znaczącym udziale osób, które nie każdy akt byłyby w stanie przetłumaczyć

i chwała im za to!

a w systemie pracy "z weryfikatorem" nie stanowi to dużego problemu

pozdrawiam
Wojtowicz_Danuta

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Wojtowicz_Danuta »

Indeksuję księgi z diecezji łuckiej (Wołyń) przesiadując w AGAD. Chętnie robiłabym to ze skanów, gdyby takowe były. Niektóre wpisy trudno odcyfrować nawet znając rosyjski.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

miałem ewentualnie i bardzo bardzo sondażowo , ostrożnie na myśli te z archiwum USC
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Marcin16091995 pisze:Mam pytanie, czy nie wiesz czy będą indeksowane księgi z par. Szadek i Wilamów ?
Raczej nie za prędko skoro nie ma dostępnych skanów/spisów, które by można ot tak komuś przesłać. Brak jak na razie też chętnego by na miejscu w archiwach wszystko spisał...

Jednak, Marcinie, możesz zaoferować swoje chęci i czas - nic nie stoi na przeszkodzie by napisać do AP w Łodzi i AP w Poznaniu (ewentualnie AD we Włocławku) i poprosić o wykonanie ksero/skanów skorowidzów np. z tych parafii. :)

Znam osoby (zresztą, sam tak kiedyś robiłem), które tak robią, gdyż jest to często tańszy sposób na odnalezienie poszukiwanych osób niż kwerenda. I jednocześnie można pomóc innym indeksując bądź udostępniając to co się dostało z AP. ;)

Zaś co do rosyjskiego - możesz mi uwierzyć, że nawet osoba płynnie posługująca się w tym języku może mieć problemy z rozczytaniem tych dawnych bazgrołów. ;)
Ostatnio zmieniony śr 01 cze 2011, 16:39 przez Czyżewski_Bartłomiej, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Danusiu ,
Mogłabyś powiedzieć czy masz może zindeksowany któryś z aktów :
Akt moich pradziadków ma numer 1898/12 - Jan Sadzewicz i Stefania Suchodolska .
Ich syn Izydor - Horochów - 1908/16.
Ich syn Witold - Torczyn/Horochów - 1901-1913 (dodam, że jego pierwsza córka, która doczekała się dzieci ( nie zmarła jako dziecko) urodziła się w 1926 , więc przedział lat to będzie raczej 1901-1910.
Ich wnuczka Irena - Łuck - 1929/420

Pozdrawiam,
MM
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Wojtowicz_Danuta

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Wojtowicz_Danuta »

Niestety, nie. Mam wynotowane kilka wpisów z Torczyna, ale to zanim wzięłam się za indeksowanie i zapisywałam tylko te pozycje, które mnie osobiście interesowały.
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Tak, tak, Włodku.
Osobom nie znającym rosyjskiego, które dorwały skany ze "swojej" parafii, z pewnością bardzo zależy na rzetelnym wykonaniu indeksacji :D Zwłaszcza jeśli wiedzą, że nikt tego nie będzie weryfikował :D
Siedzą po całych dniach i odczytują mozolnie każda literkę, żeby tylko nie popełnić błędów :D
Ponad pół roku temu, ktoś napisał na forum, że niektóre zindeksowane roczniki zawierają 25% błędów. Nie chciało mi się w to wierzyć. Aż do dzisiaj.
Ciekawe, jak osoby nie znające języka radzą sobie chociażby ze standardowymi aktami urodzin, w których zgłaszającym nie był ojciec ale akuszerka?
No ale w sumie może rekordy w Genetece mają być emanacją dobrych chęci indeksujących, a nie odzwierciedleniem stanu rzeczywistego?
Niedługo pewnie nawet niewidomi wezmą się za indeksację...:mrgreen:

tomek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

...stąd geneteki nie należy traktować jako ideału (jak i żadnego programu indeksacyjnego) ale nie skupiałbym się na skrajnościach
25% jest wynikiem mocno odbiegającym od średniej (jak sądzę), ale gdyby przyjąć (roboczo) że 75% nie więcej rekordów jest prawidłowych ..to jest i tak mocno powyżej 3mln
co oznacza, że wyników negatywnych nie należy traktować jako pewnik, a z fałszywie pozytywnym zawsze trzeba się liczyć (niezależnie jak baza jest dobra - zawsze może chodzić nie o tego Jana Kowalskiego)
..a proponuję metryki jako pozbawione większości ww wad...ale także jednej z zalet...milionów rekordów:)))
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Tomek1973 pisze: Niedługo pewnie nawet niewidomi wezmą się za indeksację...:mrgreen:
To Ci naprawdę udało :D :lol:
Nie mogłem śmiechu powstrzymać.
Co do tej indeksacji przez osoby nie znające rosyjskiego , to jeśli
będą indeksować parafię przodków, to jest większa szansa na dokładniejsze tłumaczenie ;)
Indeksacja wymaga tylko nr aktu , który jest napisany dużymi cyframi ; imion osoby/osób dotyczących aktu i imiona rodziców (nie zawsze) .
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

"Indeksacja wymaga tylko nr aktu , który jest napisany dużymi cyframi ; imion osoby/osób dotyczących aktu i imiona rodziców (nie zawsze) ."

no hola:) "nawet" dla geneteki warto ustalić nazwisko:)
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”