Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

gosia_21_33

Sympatyk

Re: Czy jest gdzieś wykaz tego, czym dysponują Mormoni?

Post autor: gosia_21_33 »

Witam,

czy ktoś może wie gdzie można napisać do Mormonów , aby wrzucili do internetu księgi metrykalne dostępne na Mikrofilmach . Najbliższy oddział Mormonów mam 150 km od domu . Jednorazowo nie jest to daleko ale potrzebuję przejrzeć mikrofilmy z dwóch parafii , których jest kilkadziesiąt z terenów Białorusi, więc koszt ich sprowadzenia jest wysoki a czasowo przejrzenie ich niewykonalne przy jednym lub kilku pobytach.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Tak z ciekawości pytam, jak w świetle nowych przepisów, mają się zasoby upublicznione na np. familysearch. Czy możemy traktować je jako opublikowane zgodnie z ustawą? Sam ma na dyskach ściągniętą całą diecezję częstochowską, gliwicką, lubelską i większość radomskiej i chętnie mógłbym się tymi zasobami podzielić na serwerach genealodzy.pl, tylko nie wiem, czy można.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jak będziesz miał całą radomska - prześlij
zgodę Kurii mamy, o pozostałe nie występowałem, nie chcąc za wiele naraz
a radomska, jak sam wiesz, wymaga mocnego przeorganizowania w stosunku do tego jak jest zaprezentowana na FS
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:jak będziesz miał całą radomska - prześlij
zgodę Kurii mamy, o pozostałe nie występowałem, nie chcąc za wiele naraz
a radomska, jak sam wiesz, wymaga mocnego przeorganizowania w stosunku do tego jak jest zaprezentowana na FS
A to mi właśnie chodzi = nie diecezja radomska, ale częstochowska.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
iwonasudnik

Członek PTG

Post autor: iwonasudnik »

gosia_21_33 pisze:Witam,

czy ktoś może wie gdzie można napisać do Mormonów , aby wrzucili do internetu księgi metrykalne dostępne na Mikrofilmach . Najbliższy oddział Mormonów mam 150 km od domu . Jednorazowo nie jest to daleko ale potrzebuję przejrzeć mikrofilmy z dwóch parafii , których jest kilkadziesiąt z terenów Białorusi, więc koszt ich sprowadzenia jest wysoki a czasowo przejrzenie ich niewykonalne przy jednym lub kilku pobytach.
Bardzo dużo jest już parafii z Białorusi dostępnych - wszystkie z archiwum z Wilna.Napisanie nic nie pomoże,udostępnienie zależne jest to od umów z archiwum.
150 km to nie tak daleko :) do nas czyli do Wrocławia wiele osób przyjeżdża z dalszej odległości,zapraszam
pozdrawiam Iwona
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
tomasz.n

Sympatyk

Post autor: tomasz.n »

Worwąg_Sławomir pisze:Tak z ciekawości pytam, jak w świetle nowych przepisów, mają się zasoby upublicznione na np. familysearch. Czy możemy traktować je jako opublikowane zgodnie z ustawą? Sam ma na dyskach ściągniętą całą diecezję częstochowską, gliwicką, lubelską i większość radomskiej i chętnie mógłbym się tymi zasobami podzielić na serwerach genealodzy.pl, tylko nie wiem, czy można.
Masz na dyskach ogólnodostępne, czy również te, które wymagają konta LSD? W tym mogę pomóc, szczególnie w lubelskich parafiach... Chodel mam od 1600 roku, Opole Lubelskie jeszcze starsze...
Pozdrawiam,
Tomasz

* Moderacja wpisu
gosia_21_33

Sympatyk

Post autor: gosia_21_33 »

Witam,

Napisałam do Mormonów z dwa miesiące temu a wczoraj ku mojemu wielkiemu zdziwieniu pojawiły się w dużej części moje parafie w internecie . Nie przy wszystkich rocznikach jest napisane , że są dostępne skany ale skanowali całymi rolkami a nie parafiami więc wchodząc w Wiszniew jest też Zabrzezie . Doczekałam się po dwudziestu latach od rozpoczęcia rodzinnych badań genealogicznych.
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Smoktadeusz pisze:Tak przy okazji, to wkurzyło mnie ostatnio właśnie to, że Mormoni mają dostęp do katolickich (i nie tylko ) ksiąg metrykalnych, a ja katolik nie mam do nich dostępu, bo proboszcz zasłania się ustawą o ochronie danych. Albo mówi, że nie udostęnia nikomu. I koniec.

No i muszę zasponsorować Mornmonów, żeby przeglądnąć katolickie metryki.

z całym szacunkiem to chyba trzeba mieć pretensje do Księdza a nie do Mormonów :wink:
Pozdrawiam - Gośka
Smoktadeusz

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Smoktadeusz »

Dokładnie tak. Aczkolwiek sprawa wnerwiająca jest. Czekam na zmianę proboszczów na młodszych :)
Smoktadeusz

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Smoktadeusz »

jest gdzieś online wykaz dostępnych filmówmikro w Warszawie??
Awatar użytkownika
Roman_Szynka

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: Roman_Szynka »

jest gdzieś online wykaz dostępnych filmówmikro w Warszawie??
Z tego co wiem nie ma takiego wykazu. Te z Wrocławia są w sieci tylko dlatego że jest wolontariusz który nad tym czuwa.

Pozdrawiam,

Roman
Ostatnio zmieniony ndz 25 wrz 2016, 21:50 przez Roman_Szynka, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie ma, próby na forum spełzły na niczym, dwoje czy troje forumowiczów było skłonna pisać "co jest na moim koncie w CHR w Warszawie" :)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 13 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Krystyna.waw »

Jestem pełna podziwu dla działalności Iwony
http://genealodzy.wroclaw.pl/2887/zmian ... ii-rodziny
Jeśli dobrze rozumiem, to Śląskie Towarzystwo Genealogiczne daje miejsce na swoim serwerze.
Bez udziału członka Warszawskiego towarzystwa - rozmowy z CHR, serwer - rzecz chyba nie do załatwienia...
Do spisywania, czyli żmudnej roboty, pomoc deklaruję.
Choć nie sądzę, bu trzeba było coś spisywać na piechotę. Niezwykle miła i życzliwa pani z CHR Warszawa ma "swój" katalog w komputerze.
Aktualizacja raz na pół roku. Takie rozwiązanie może dla mormonów byłoby do przyjęcia.
Ostatnio zmieniony sob 24 wrz 2016, 10:20 przez Krystyna.waw, łącznie zmieniany 2 razy.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Roman_Szynka

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: Roman_Szynka »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Nie ma, próby na forum spełzły na niczym, dwoje czy troje forumowiczów było skłonna pisać "co jest na moim koncie w CHR w Warszawie" :)
Uważam że w ten sposób trudno będzie stworzyć jakąkolwiek bardziej aktualną bazę.
Może to zrobić tylko wolontariusz często bywający w centrum.

Pozdrawiam,

Roman
Ostatnio zmieniony ndz 25 wrz 2016, 22:08 przez Roman_Szynka, łącznie zmieniany 1 raz.
tomasz.n

Sympatyk

Post autor: tomasz.n »

Czas chyba wyjaśnić system zamawiania mikrofilmów do CHR.
Wchodzimy na stronę https://familysearch.org/films/ - logujemy się, wybieramy numer filmu, podajemy wszystkie dane, w tym miejsce dostawy i zamawiamy płacąc kartą bankową lub z paypal.
Otrzymujemy maila o przyjęciu zamówienia i czekamy 2-3 tygodnie na kolejnego maila.
Jeśli film jest w Bod Homburg, europejskim centrum dystrybucji filmów, to po kolejnych 2-3 tygodniach dostajemy maila, że film jest shipped, czyli, że został wysłany. Po3-4 dniach film jest w CHR.
Jeśli filmu nie ma W Bod Homburg, bo nikt go w Europie jeszcze nie zamawiał, dostajemy maila, ze film jest backordered, czyli będzie robiona jego kopia w USA a następnie wysyłana do Niemiec. Wówczas okres oczekiwania na maila z "shipped" trwa okolo 2-3 miesięcy.
Najgorzej jest, jeśli filmu nie ma w Bod Homburh, bo jest już w innej europejskiej czytelni.
Wtedy mormoni nie robią kopii, tylko czekają, aż film wróci do Niemiec. Prawda jest jednak taka, że nikt nie zwraca filmu natychmiast po upływie 90 dni, tylko robi to po upływie pewnego czasu.
W tym ostatnim przypadku okres od zamówienia do "shipped" może trwać nawet i 9 miesięcy.

Filmy zamawiamy bezpośrednio z amerykańskiego serwera mormonów. Osoba odpowiedzialna w Warszawie za filmy, nie ma pojęcia, że zamówiłem jakiś film.
Kiedy osoba zajmująca się filmami w Warszawie otrzyma mój film - nie wie, kto go zamawiał. Ma oczywiście uprawnienia, aby na podstawie numeru filmu określić zamawiającego, ale pamiętajmy, że robi to wszystko za darmo i w ramach swego wolnego czasu. Co do panelu administracyjnego rejestrującego obrót - to Greta Schenkels, odpowiedzialna za dystrybucję w Europie wschodniej, mogłaby wiele opowiedzieć o słabościach całego systemu. Sam doświadczyłem... na 8 filmów czekałem przez 10 miesiący, po reklamacjach dostałem je potrójnie.
Poza tym, dopuścić kogoś obcego do swej bazy danych?

Osoba prowadząca filmy ma swój "katalog" w Warszawie.
Nie widzę problemu w wykonaniu jednego telefonu z zapytaniem.
Nie widzę problemu, aby samodzielnie sprawdzić, czy film jest w Warszawie.
Wystarczy spróbować zamówić taki film do Warszawy, jeśli jest na miejscu - wyskoczy okienko informujące o tym.
Pozdrawiam,
Tomasz

* Moderacja wpisu
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”