Jak zdobyć dane żołnierzy I Wojny Światowej?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

MaksymilianStachnik

Post autor: MaksymilianStachnik »

kocurek pisze:
MaksymilianStachnik pisze:Witam wszystkich!
Kilka pytań do ekspertów bo utknąłem i nie wiem jak/gdzie ruszyć dalej (czy w ogóle jest sens?). Otóż:
Brat mojego Dziadka, Michał Chyrc (pisany również jako Michael Hyrc), urodzony 10.08.1891r. w Cichawie (pow. bocheński) uczestniczył w I wojnie światowej.
1. Z listy ofiar wojennych (z tej austriackiej strony), wynika, że służył w 13 pułku piechoty - Krakowskie Dzieci, 10 kompanii, w stopniu kaprala. Lista z dnia 15.01.1915r. informuje, że został ranny.
Czy istnieje jakakolwiek szansa na dotarcie do jakiejś dokumentacji tego pułku? Da się identyfikować miejsce bitwy, w trakcie której odniósł rany? Patrzyłem i ten pułk w dniach 20-21 grudnia 1914r. toczył walki pod Kijami koło Jędrzejowa. Nie wiem z jaką częstotliwością były publikowane te listy strat, ale to ostatnia bitwa przez 15.01.1915r., a więc dniem, w którym zaczął figurować jako ranny. Czytałem też, że ten Pułk opatrywany był w Krakowie.
2. Myślałem, że wtedy zginął, ale na tej liście start pojawia się po raz drugi - 15.01.1916r. znowu jako osoba ranna - już jako plutonowy w 3 Pułku Ułanów Galicyjskich w pododdziale karabinów maszynowych. Wynika z tego, że po pierwszych ranach (ranie), doszedł do siebie, wykurował się, przeszedł szkolenie w zakresie obsługi karabinów maszynowych i przenieśli do do tego 3 Pułku.
Tu się ślad urywa. Może zmarł w wyniku ran w jakimś szpitalu polowym przed 15.01.1916r.? Z przekazów ustnych w rodzinie wiemy, że do rodzinnego domu przyszedł nieśmiertelnik i zawiadomienie. Czy taka dokumentacja powstawała w kopiach? Jest szansa na dotarcie do takiego zawiadomienia? A może dokumentacji szpitalnej? Chciałem poznać miejsce śmierci, jego ostatnią bitwę i ew. miejsce pochówku... Tyle i aż tyle.
I tak nie jest źle - od kilkudziesięciu lat w rodzinie wiadome było, że zginął na I wojnie światowej, a ja ustaliłem już gdzie służył. A to wszystko nie wychodząc z domu...
Czytałem o największym archiwum wojskowym (jeśli chodzi o wojsko c.k.), które mieści się w Wiedniu - myślicie, że tam coś może być?
Chyba nie zginął tak zupełnie jako NN, skoro ktoś zdjął z niego nieśmiertelnik a "biuro" wystosowało list z informacją dla rodziny.
Gdzie teraz szukać? Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny.

Maksymilian Stachnik
Szanowny Panie,
Pisałem juz kilkakrotnie na tym forum, aby z dużą rezerwa podchodzic do drukowanych VL z Archiwum w Wiedniu, zwłaszcza co do datacji. Pana przodek w rzeczywistości został ranny pod Wolbromiem na Jurze Krak.-Czestoch. w dniach 17-25.XI.1914 r. Tyle na razie Panu zweryfikowałem w oparciu o moja bazę danych z Kriegsarchiv.
Wow, dzisiaj dopiero wszedłem na forum i tu taka niespodzianka! Dziękuję bardzo za te informacje. Co do VL to fakt - wyczytałem gdzieś, że osoby figurujące na tych listach w styczniu, rany odniosły w listopadzie bo taki był cykl publikacyjny. Pytanie teraz czy pułki się zgadzają, w których służył...
maciej.grabowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: maciej.grabowski »

Dzień dobry. Od dłuższego czasu szukam informacji o pradziadku, który nie wrócił z frontu I Wojny Światowej. Nie odnalazłem jego danych w żadnych wykazach, ale może coś przeoczyłem. Może ktoś z Państwa ma większe doświadczenie i mógłby w wolnej chwili podjąć próbę:

Hipolit Malczyk ur. 13.07.1875 r. Karczew, woj. mazowieckie, tam też zamieszkały przed poborem, mularz, żołnierz rezerwy.

Będę wdzięczny, bo w rodzinie nikt nic nie wie o jego losach.
Gorzyna

Post autor: Gorzyna »

Dzień dobry. Szanowni Państwo, zwracam się z prośbą o pomoc w ustaleniu informacji o losie Jana Myszkowskiego (syna Franciszka i Barbary z domu Proszak) ur. 18.04.1886 r. w Woli Łużańskiej (powiat gorlicki). Podczas pierwszej wojny światowej służył w armii austro-węgierskiej – 14 kompanii 20 Pułku Piechoty. Brał udział w walkach na froncie serbskim, gdzie w 1914 roku dostał się do niewoli, w której prawdopodobnie zmarł. Informację o nim znalazłem w Verlusliste nr. 357 z 14.01.1915 na stronie 33: „Johann Myszkowski, Mannschaft, ResInft., IR.Nr.20, 14. Komp., Galizien, Wola Łużańska, 1886, kriegsfeg.”
Skontaktowałem się z Kriegsarchiv w Wiedniu, ale odpisali mi, że nie przeprowadzają kwerend i muszę szukać na własną rękę. W Archiwum Wojskowym w Belgradzie nic nie znaleziono na temat Jana Myszkowskiego.
Znalazłem też notatkę prasową w Gazecie Lwowskiej z 1923 r., z której wynika, że żona wystąpiła o uznanie go za zmarłego, ale nie udało mi się trafić na akta dotyczące tej sprawy. Będę wdzięczny za wszelką pomoc w powyższej sprawie.

Michał Górzyna
AdamCze

Sympatyk
Ekspert

Re: Jak dane zdobyć żołnierzy podczas I Wojny Światowej?

Post autor: AdamCze »

Irena_Powiśle pisze:
AdamCze pisze:---
Pani Grażyno, czy może coś nowego doszło z moim Szewczykiem? I od razu dziękuję.

Taki post nadałem 09.06.2022 r

MÓJ PRADZIADEK W CARSKIM WOJSKU
SZEWCZYK JÓZEF, ur. 28.01.1886 w PRZYMIŁÓW powiat Sieradz.
Póki Grażynki nie ma.
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_plen32002251/
Józef Szewczyk, ur. w Przymiłowie (ale rok urodzenia na kartce 1888), 11-j pluton artylerii w Modlinie, trafił do niewoli - z Modlina prawie wszyscy trafili do niewoli, obóz jeniecki w Strzałkowie, stąd przeprowadzony do obozu w Orzyszu.
Dziękuję bardzo Pani Ireno. Ale Pani narobiła.
To z pewnością jest mój wojak-jeniec. Pomyłka rocznika do przyjęcia, pozostałe informacje pasują.
Przyznam, że kiedyś patrzyłem na tę kartę, ale przyzwyczajony do innego zapisu tej miejscowości w kościelnych metrykach jakoś inaczej czytałem.

A przez Panią teraz Kopię Kopię i Kopię za dalszymi informacjami, lecz z marnym skutkiem.
Może jakieś wskazówki?
pozdrawiam (^_^)
Adam
Sabin_Ben

Sympatyk

Polegli w czasie i wojny swiatowej

Post autor: Sabin_Ben »

Witam serdecznie
Poszukuję informacji o
- Robert Karl Rzodeczko (lub Rzodetzko) ur 29 03 1896 w Lasoki
Robert Karl nie wrocil z I wojny swiatowej

Czy mógłby mi ktoś pomóc?

Pozdrawiam
Sabina
mar_ela

Sympatyk

Post autor: mar_ela »

https://des.genealogy.net/search/show/9046573

-------------------- zginął 1918-09-20

Sympatyk

Post autor: Sabin_Ben »

Dziękuję Ci Marku serdecznie. Tego Karla tez juz kiedys znalazłam ale ostatnio dowiedziałam sie ze we wsi Lasoki byl jeszcze inny Karl Rzodeczko, ktory tez poległ w czasie I wojny.
Moj Karl Rzodeczko byl urodzony w marcu 1896

Sabina
malgorzata601

Sympatyk

Post autor: malgorzata601 »

Witam
A szukałeś w plikach z poczekalni - powinność wojskowa carska. Jest wątek na ten temat. Praca trochę żmudna ale są pliki alfabetyczne i jest podział na miejscowości warszawa i powiat. Ja tam znalazłam dziadka i pradziadka
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... highlight=

Małgorzata

maciej.grabowski pisze:Dzień dobry. Od dłuższego czasu szukam informacji o pradziadku, który nie wrócił z frontu I Wojny Światowej. Nie odnalazłem jego danych w żadnych wykazach, ale może coś przeoczyłem. Może ktoś z Państwa ma większe doświadczenie i mógłby w wolnej chwili podjąć próbę:

Hipolit Malczyk ur. 13.07.1875 r. Karczew, woj. mazowieckie, tam też zamieszkały przed poborem, mularz, żołnierz rezerwy.

Będę wdzięczny, bo w rodzinie nikt nic nie wie o jego losach.
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

AdamCze pisze:
Irena_Powiśle pisze:
AdamCze pisze:---
Pani Grażyno, czy może coś nowego doszło z moim Szewczykiem? I od razu dziękuję.

Taki post nadałem 09.06.2022 r

MÓJ PRADZIADEK W CARSKIM WOJSKU
SZEWCZYK JÓZEF, ur. 28.01.1886 w PRZYMIŁÓW powiat Sieradz.
Póki Grażynki nie ma.
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_plen32002251/
Józef Szewczyk, ur. w Przymiłowie (ale rok urodzenia na kartce 1888), 11-j pluton artylerii w Modlinie, trafił do niewoli - z Modlina prawie wszyscy trafili do niewoli, obóz jeniecki w Strzałkowie, stąd przeprowadzony do obozu w Orzyszu.
Dziękuję bardzo Pani Ireno. Ale Pani narobiła.
To z pewnością jest mój wojak-jeniec. Pomyłka rocznika do przyjęcia, pozostałe informacje pasują.
Przyznam, że kiedyś patrzyłem na tę kartę, ale przyzwyczajony do innego zapisu tej miejscowości w kościelnych metrykach jakoś inaczej czytałem.

A przez Panią teraz Kopię Kopię i Kopię za dalszymi informacjami, lecz z marnym skutkiem.
Może jakieś wskazówki?
Z góry przepraszam, to moje pomyłki - zamiast pluton powinno być kompania.
Niestety, więcej nic powiedzieć nie mogę. O co chodzi ze wskazówkami?
Co pan chce znaleźć? W skład artylerii Twierdzy Modlin wchodziło 6 batalionów z 24 kampanie. Pana przodek to 11-sta kompania.
Dokumenty dotyczące tej jednostki mogą być w RGWIA, niestety nie mogę otworzyć stronę.
2.8.36. Новогеоргиевская крепость. Ф. 13139. 1873-1915 гг. 599 ед. хр.
Na stronie vgd.ru jest wątek
https://forum.vgd.ru/174/22004/0.htm
Może jest tu coś ciekawego. Chociaż tu raczej działania wojenne.
Papiery dotyczące jeńców mogą być w archiwum państwowe federalne
ГАРФ Новогеоргиевская крепость. Ф.460, 1 оп., 3 ед.хр., 1914 - 1916
Chociaż 3 sprawy to nie sądzę żeby były to np listy, ale kto wie.

https://www.ria1914.info/index.php/%D0% ... 0%B8%D1%8F
11-я рота.
1864 г. Ноября 7. Сформирована в крепости Новогеоргиевске 5-я крепостная артиллерийская рота (Приказ Военного Министра 1864 г. № 339). 1876 г. Мая 22. Наименована 11-ю ротою Новогеоргиевской крепостной артиллерии (Приказ по воен. вед. 1876 г. № 76; Циркуляр Главного Штаба 1876 г. № 234 и Приказ по Новогеоргиевской Креп. артиллерии 1876 г., № 741)
.
http://www.grwar.ru/library/list
tu są linki literatury
Niestety w zasadzie to działania wojenne. O obozach zauważyłam wyłącznie jedną pracę, a jest ich sporo.
Kiedyś czytałam wspomnienia byłego jeńca, a propos autora przewodnika po Warszawie, który był wymieniony na jeńca pruskiego.

Jak dotrzeć do archiwów rosyjskich w czasach obecnych nie wiem.
Pozdrawiam,
Irena
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Taka rota może być bateria, jako że to artyleria i dziś w "bateriach" liczą - rota tez ok, "dawny posmak" utrzymuje:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
mikak

Post autor: mikak »

Dobry wieczór, szukam informacji na temat mojego krewnego a mianowicie FRANCISZEK ĆWIERTKA urodzony w 1884, w Targanicach (powiat wadowicki), jego rodzice to Józef i Katarzyna. Najprawdopodobniej został poszczelony w noge na wojnie. Niestety nikt juz więcej nie wie o jego losach. Może uda sie Pani znaleźć jakieś informacje na jego temat.
z góry bardzo dziekuje :D
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

mikak pisze:Dobry wieczór, szukam informacji na temat mojego krewnego a mianowicie FRANCISZEK ĆWIERTKA urodzony w 1884, w Targanicach (powiat wadowicki), jego rodzice to Józef i Katarzyna. Najprawdopodobniej został poszczelony w noge na wojnie. Niestety nikt juz więcej nie wie o jego losach. Może uda sie Pani znaleźć jakieś informacje na jego temat.
z góry bardzo dziekuje :D
jest to wojsko austriackie. W tej sprawie jest bardzo pomocna Grażynka.
Pozdrawiam,
Irena
Monia_SL

Sympatyk

Wojciech Woźniak żołnierz I Wojny Światowej

Post autor: Monia_SL »

Dzień dobry kochani.

Proszę Was o pomoc mój pradziadek Wojciech Woźniak walczył w I Wojnie Światowej w zaborze austro-węgierskim. Urodził się 5 marzec 1885 r. w Drabiniance koło Rzeszowa. Ślub brał z Wiktorią z domu Ferenc urodzoną 27 lutego 1885 w Zalesiu. Ślub ten brali w 1909 roku. Nie stety nie mam tego aktu ślubu. Tylko akt urodzenia pradziadka z USC w Rzeszowie. Pradziadkowie mieli dzieci Tadeusz, Józefa, Emilię i Teofila który jako ostatni z rodzeństwa ur. 19. 10. 1916, zm. 23. 06. 1917. Moja prababka dostała informację, że pradziadek zginął podczas walk. Po czym moja prababka wyszła kolejny raz za mąż w 1928 r. za Kaspra Wójcickiego i mieli dzieci Rozalię, Marcina i Janinę Wójcicką.
Szukałam na różnych listach pradziadka żołnierzy walczących w I Wojnie Światowej ,ale nic nie udało mi się znaleźć. Zgłosiłam do Ipn-u na poszukiwanie, ale też niestety mi nie udzielili pomocy. Nie wiem w jakich walkach brał udział pradziadek. Wiem, że na pewno do 1916 roku żył ponieważ można to stwierdzić z aktu urodzenia jego syna Teofila. Proszę o pomoc. Jak mogę znaleźć pradziadka.

Wdowa Wiktoria po mężu I Woźniak w akcie zawarcia II małżeństwa nie ma zapisu, że jest wdową. Sprawdziłam na stronach geanalicznych, Stratach, IPN, Archiwum Państwowe w Rzeszowie, po rodzinie pytałam z rezultatem takim że nic nikt nie wie. Instytucje z rezultatem zerowym.

Pozdrawiam Monia
Ostatnio zmieniony śr 29 mar 2023, 18:46 przez Monia_SL, łącznie zmieniany 1 raz.
malgorzata601

Sympatyk

Re: Wojciech Woźniak żołnierz I Wojny Światowej

Post autor: malgorzata601 »

Witam
na liście austyjackiej to może być osoba z poz. 4 Wozniak Adalbert. Niestety nie ma innych danych jak urodzenie, jedynie że zaginiony.
Adalbert to Wojciech. Sa osoby o nazwisku Wozniak z Drabinianki ale iine dane.
Wozniak Adalbert Mannschaft ErsRes. IR. Nr. 20 10. Komp. verw.

http://des.genealogy.net/search/index?o ... &order=asc

Małgorzata
Monia_SL pisze:Dzień dobry kochani.

Proszę Was o pomoc mój pradziadek Wojciech Woźniak walczył w I Wojnie Światowej w zaborze austro-węgierskim. Urodził się 5 marzec 1885 r. w Drabiniance koło Rzeszowa. Ślub brał z Wiktorią z domu Ferenc urodzoną 27 lutego 1885 w Zalesiu. Ślub ten brali w 1909 roku. Nie stety nie mam tego aktu ślubu. Tylko akt urodzenia pradziadka z USC w Rzeszowie. Pradziadkowie mieli dzieci Tadeusz, Józefa, Emilię i Teofila który jako ostatni z rodzeństwa ur. 19. 10. 1916, zm. 23. 06. 1917. Moja prababka dostała informację, że pradziadek zginął podczas walk. Po czym moja prababka wyszła kolejny raz za mąż w 1928 r. za Kaspra Wójcickiego i mieli dzieci Rozalię, Marcina i Janinę Wójcicką.
Szukałam na różnych listach pradziadka żołnierzy walczących w I Wojnie Światowej ,ale nic nie udało mi się znaleźć. Zgłosiłam do Ipn-u na poszukiwanie, ale też niestety mi nie udzielili pomocy. Nie wiem w jakich walkach brał udział pradziadek. Wiem, że na pewno do 1916 roku żył ponieważ można to stwierdzić z aktu urodzenia jego syna Teofila. Proszę o pomoc. Jak mogę znaleźć pradziadka.

Wdowa Wiktoria po mężu I Woźniak w akcie zawarcia II małżeństwa nie ma zapisu, że jest wdową. Sprawdziłam na stronach geanalicznych, Stratach, IPN, Archiwum Państwowe w Rzeszowie, po rodzinie pytałam z rezultatem takim że nic nikt nie wie. Instytucje z rezultatem zerowym.

Pozdrawiam Monia
kocurek

Sympatyk

Re: Wojciech Woźniak żołnierz I Wojny Światowej

Post autor: kocurek »

malgorzata601 pisze:Witam
na liście austyjackiej to może być osoba z poz. 4 Wozniak Adalbert. Niestety nie ma innych danych jak urodzenie, jedynie że zaginiony.
Adalbert to Wojciech. Sa osoby o nazwisku Wozniak z Drabinianki ale iine dane.
Wozniak Adalbert Mannschaft ErsRes. IR. Nr. 20 10. Komp. verw.

http://des.genealogy.net/search/index?o ... &order=asc

Małgorzata
Monia_SL pisze:Dzień dobry kochani.

Szanowna Pani,
sprawdziłem Pani oryginalny zapis w KA, mówi on, że Wojciech Wozniak został ranny 7 grudnia 1914 r. w czasie walk na Jurze Krak-Czestoch., a dokładnie miedzy wsiami Ryczów a Złożeniec. Innych danych identyfikacyjnych (rok ur., miejsce ur., data asenterunku) w zapisie brak.

Pozdrawiam Monia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”