Witam serdecznie. Czy ktoś z koleżanek i kolegów, zamawiał może do któregoś z CHR (Warszawa lub Wrocław) mikrofilm o numerze 2005231 ?
Filmu o powyższym numerze w ostatnim czasie nie było we Wrocławiu.
Nikt też takiego filmu do Wrocławia nie zamawiał.
Jak to wygląda w Warszawie - nie wiem.
O ile zamawiałeś film tylko do Wrocławia to zamówienie powinno być przyjęte. Inna sprawa że przy braku filmu "na stanie magazynowym" możesz na niego dość długo czekać. Z katalogów wynika że ten film nie jest dostępny do przeglądania na komputerach w centrum.
Witam Panie Romanie.Znamy się właśnie z CHR. Dał mi Pan już kilka dobrych wskazówek tam na miejscu. Tego mikrofilmu nie zamawiałem,ponieważ wyskoczył mi komunikat "w wypożyczeniu" lub coś takiego. Myślałem,że może go ktoś zamówił właśnie do Wrocławia. Możliwe,że wcale to nie musi być CHR w Polsce.
Pozdrawiam Grzegorz.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Proszę więc spróbować zamówić. Wygląda na to że brakuje im tego filmy w magazynach i tkwi gdzieś w Europie. Zamówienie może zmobilizować do wykonania dodatkowej kopii filmu. Potrwa to dość długo ale w końcu film dotrze.
Witam. Faktycznie ,jest. Znam tę stronę,ale widocznie mi umknęło. Przepraszam ,ale nie jestem Panem. Grzegorz. Dziękuję serdecznie za wskazówkę.
Pozdrawiam Grzesiek.
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Na FS prezentowane są mikrofilmy ksiąg z Kościoła Filialnego w Sużanach. Są tylko księgi chrztów.
Może są gdzieś śluby i zgony. Mnie nie udało się do nich dotrzeć.
Proste pytanie, na które niestety nie znam odpowiedzi:
skoro te 15 zł płaci się "za przesyłkę" (poprzednie posty) oznacza to, że jak zamówię kilka mikrofilmów to płacę za całą paczkę (kopertę?) czy jednak płaci się za przesłanie mikrofilmu a nie za przesyłkę?
Czasami interesuje mnie jedno zdjęcie na całym mikrofilmie więc 15 zł za jeden wpis to sporo.
P.S. W centrum Łodzi spotkałem mormonów promujących FS i "nowe CHR" w tym mieście. Niestety, w sobotę we wskazanych godzinach Centrum było zamknięte. Spróbuję kiedyś jeszcze raz i zapytam o zasady korzystania z pracowni. Być może ktoś będzie miał bliżej niż do Warszawy czy Wrocławia.
Centrum ma być czynne w sb 12-14 i w śr 13-15, ul. Orla 13.
Proszę pytać o czytelnie w CHR. Wiem,że są tylko 2 czytelnie. Przesyłka to jeden mikrofilm = 15 zł koszt przesyłki. Zamówione mikrofilmy są w różnych miejscach świata.
Czasami interesuje mnie jedno zdjęcie na całym mikrofilmie więc 15 zł za jeden wpis to sporo. "
dobrze jeżeli jest to jedno jedyne zdjęcie
wielokrotnie się zdarza, że nie ma tego co powinno być, np. nie ma tej miejscowości lub lat. Sama miałam takie sytuacje
pozdrawiam Iwona
zapraszam do korzystania ze spisu mikrofilmów będących na stanie we Wrocławiu http://genealodzy.wroclaw.pl/chr
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
Zwracam się z pytaniem.
Czy na Family Search można przeglądać skany z diecezji tarnowskiej, parafia Cmolas (koło Kolbuszowej)?
Z "Poland, Lublin Roman Cath...c Church Books, 1784-1964" nie mam tego problemu a tu nie mogę sobie poradzić.
Zurawski_Henryk pisze:Czy na Family Search można przeglądać skany z diecezji tarnowskiej, parafia Cmolas (koło Kolbuszowej)?
Przecież w katalogu po wyszukaniu interesującej Ciebie parafii w kolumnie format masz symbol rolki filmowej zamiast aparatu fotograficznego.
A to oznacza że zdjęcia ksiąg tej parafii jak na razie są dostępne wyłącznie w formie fizycznego mikrofilmu.
Pozdrawiam,
Roman
benyzet pisze:Witam. Wojtku,dostępu do skanów raczej nikt nie ma. Tak pokrótce: jeśli wchodzisz na stronę FS i znajdziesz to czego szukasz,to jeśli jest ikonka rolki filmowej,to mikrofilm zamawiasz do CHR.Jeśli masz ikonkę aparatu fotograficznego,to na 90 % mikrofilmu nie zamówisz do CHR,tylko możesz go nieodpłatnie przejrzeć na serwerach Mormonów,ale tylko u nich i tylko na ich komputerach. Możesz oczywiście skopiować metrykę,która Cię interesuje na Swojego pendraiwa. Wróciłem właśnie z Wrocławia(16 sierpnia) i to są świeże informacje.Dotyczy to metryk z terenów Ukrainy. Oczywiście są dostępne chyba na ich stronie jakieś skany,ale chyba tylko z parafii Lubelskich.Nie wiem dokładnie,bo to nie moje tereny.Co do Wrocławia są tam bardzo przyjemni wolontariusze (pasjonaci genealogii ) i służą pomocą. W razie pytań służę pomocą .
Pozdrawiam Grzesiek.
Wydaje mi się, że to są księgi współczesne, na które nie ma zgody na jakąkolwiek publikację. Ale to teren diecezji lubelskiej więc spytaj tu: http://lubgens.eu/index.php
Beata
mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Ale pojawiły się niedawno, zupełnie świeży wykaz, czyli gdzieś są w zasobach lub nowe do udostępnienia. Pytam tutaj gdyż tutaj jest typowy temat o zasobach mormonów - nie jest to temat regionalny.
Witam. Niestety, nie odpowiem na powyższe pytanie,ponieważ nie miałem z takim przypadkiem do czynienia ,a staram się wypowiadać w sprawach z którymi miałem styczność.
Pozdrawiam Grzegorz.