kszer pisze:Witam
Mam trochę nietypowe pytanie. W bazie Familysearch są zapisy o drzewie osoby, o której mam informacje obszerne i pewne. W drzewie tym natomiast są zapisy niekompletne, a niektóre są błędne. Chciałbym pomóc osobie prowadzącej to drzewo i przekazać jej swoją wiedzę. Nie wiem jak ustalić, kto to drzewo prowadzi i jak się z nim skontaktować. Wysłałem pytanie do administratorów Familysearch w tej sprawie, ale nie odpowiedzieli. Czy ktoś wie, jak to zrobić (oczywiście w sposób całkowicie legalny) ?
Krzysztof
Witaj Krzysztofie,
Mam sporo doświadczenia w pracy z drzewem FamilySearch i mogę pomóc. Proszę o kontakt na priv.
Drzewo FamilySearch jest globalnym drzewem łączącym poszczególne indywidualne drzewa. Jest jakby olbrzymim lasem gdzie po pewnym czasie gałęzie poszczególnych drzew zrastają się ze sobą.
FS pozwala zapisywać źródła i korygować błędne wpisy. Gałęzie stają się bardziej wiarygodne. Oczywiście znajdują się użytkownicy, których ponosi fantazja i wpisują informacje nie potwierdzone. W MyHeritage są odrębne nie połączone ze sobą drzewa, gdzie osoba nie uprawniona nie może dokonywać żadnych korekt, a ponadto niektóre otoczone są szczelnym murem przez, który trudno podejrzeć co jest w środku. My Heritage jest hermetyczne i wygodne dla niezbyt dużych rodzin. Wielką niedogodnością MyHeritage jest to, że trudno obejrzeć powiązania wcześniejszych przodków jeżeli jest ich dużo. Znacznie lepiej jest to rozwiązane w Ancestry.
Każdy wpis do FamilySearch jest rejestrowany i można podejrzeć kto i kiedy i jakiego dokonał wpisu. Oprócz tego można wybrać opcje powiadamiania na e-mail gdy ktoś dokonał korekty w danych osoby, która Cię interesuje.
Osoby, które prowadzą drzewa tylko dla siebie i bardzo niechętnie dzielą się zdobytymi informacjami to z FamilySearch korzystają tylko aby zaczerpnąć informacji, których nie mają, a sami nie chcą ich przekazywać innym.
Drzewo FamilySearch jest raczej przeznaczone dla osób, które są otwarte na świat, których rodziny rozjechały się po różnych krajach, lub których przodkowie pochodzili z różnych krajów, wtedy łatwiej znaleźć powiązania rodzinne. FamilySearch jest bezpłatne, ale aby korzystać z wielu opcji trzeba się zalogować. Osoby żyjące nie są ujawniane w drzewie. Kontakt pomiędzy poszczególnymi użytkownikami jest bardzo prosty i działa. Można też wybrać opcje pracy w języku polskim.
Pozdrawiam Tedy44