Familysearch - Polska, dostęp do ksiąg 1600-1950

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

pstrzel

Sympatyk
Adept

Re: Piwniczna

Post autor: pstrzel »

mkossakowska pisze:https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... B3?lang=pl pod tym linkiem jest informacja o moim prapra dziadku i jego żonie. Niestety nie mam dostępu do scanu dokumentu. W Piwnicznej ten zakres czasowy - nie ma. Co zrobić żeby mieć ten scan i scan jego zony Teresy? Mam nadzieję, że dobrze sprawdziłam Piwniczną. Dziękuję.

Małgorzata
Witam,
Proszę ponowić prośbę w tym wątku:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... -585.phtml

Co pare tygodni wpadam do lokalnego centrum FS gdzie takie "ukryte" akty są zazwyczaj dostępne. Ostatnio trwa konferencja kościoła LDS (to dość wielkie wydarzenie dla Mormonów), więc centra FamilySearch są zamknięte.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

FamilySearch - nie umiem znaleźć choć bez kłódki

Post autor: Kostkowski »

Witam serdecznie i bardzo proszę o odnalezienie
Na genealodzy.pl jest link do aktu urodzenia Pelagii Barbary Śmietanki, ur. 21.11.1825 w parafii Odechów. Link kieruje na FamilySearch, ale nie umiem się tam poruszać i odnaleźć tego aktu. Bardzo proszę o pomoc w tym zakresie, może link do miejsca z tym aktem.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Bożena
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Bardzo, bardzo dziękuję i Bożenie i Piotrowi
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
kszer

Sympatyk

Post autor: kszer »

Witam

Mam trochę nietypowe pytanie. W bazie Familysearch są zapisy o drzewie osoby, o której mam informacje obszerne i pewne. W drzewie tym natomiast są zapisy niekompletne, a niektóre są błędne. Chciałbym pomóc osobie prowadzącej to drzewo i przekazać jej swoją wiedzę. Nie wiem jak ustalić, kto to drzewo prowadzi i jak się z nim skontaktować. Wysłałem pytanie do administratorów Familysearch w tej sprawie, ale nie odpowiedzieli. Czy ktoś wie, jak to zrobić (oczywiście w sposób całkowicie legalny) ?

Krzysztof
niki.ix

Sympatyk

Post autor: niki.ix »

Czy w bazie Familysearch są akty zawartych związków małżeńskich na terenie Małopolski z lat 1928 - 1950 ?

pozdrawiam
Anka
Kamil0123

Nieaktywny

Post autor: Kamil0123 »

Krzysztofie
Te drzewa ,które są na Family nie są drzewami osobistymi ale drzewami sporządzanymi na podstawie zindeksowanych metryk (oznaczenie lupką ) . Główne drzewa robione są w programie PAF 5 typu portable .My taki do dzisiaj taki używamy ze względu na szybkość .
Nie sądzę ,że ktokolwiek byłby zainteresowany jakąkolwiek poprawką .90 % prowadzi tam szczątkowe drzewa ( ja też )ze względu na dostęp do batch'ów .
Pozdrawiam

Kamil
mariuszek69

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: mariuszek69 »

kszer pisze: Mam trochę nietypowe pytanie. W bazie Familysearch są zapisy o drzewie osoby, o której mam informacje obszerne i pewne. W drzewie tym natomiast są zapisy niekompletne, a niektóre są błędne. Chciałbym pomóc osobie prowadzącej to drzewo i przekazać jej swoją wiedzę. Nie wiem jak ustalić, kto to drzewo prowadzi i jak się z nim skontaktować. Wysłałem pytanie do administratorów Familysearch w tej sprawie, ale nie odpowiedzieli. Czy ktoś wie, jak to zrobić (oczywiście w sposób całkowicie legalny) ?
Jeśli posiadasz takie informacje i chciałbyś się nimi podzielić to dopisz je do drzewa FamilySearch.
W drzewie FS są informacje, kto ostatnio dodawał czy zmieniał dane konkretnej osoby - jest podana nazwa użytkownika. Możesz wysłać do niego/niej wiadomość. Choć szansa na odpowiedź wydaje mi się niewielka.

Pozdrawiam,
Mariusz
kszer

Sympatyk

Post autor: kszer »

Witam

Mam pytanie dotyczące odpowiedzi, które otrzymałem odnośnie kontaktu z osobą prowadzącą drzewo na Familysearch. Mam nadzieję, że się mylę, ale z odpowiedzi wywnioskowałem, że dane wpisuje tam każdy, kto ma tam konto i uważa, że ma coś nowego o osobach w bazie, i nikt nie jest zainteresowany poprawnością zapisów. Jeśli tak jest, to zapisy te są niezbyt wiarygodne. W takim razie nie ma sensu poprawianie danych.

Chciałem tylko przekazać swoją wiedzę na temat konkretnej osoby. Posiadane przeze mnie informacje są sprawdzone.

Krzysztof
Kamil0123

Nieaktywny

Post autor: Kamil0123 »

Krzysztof

Dokładnie tak jest .
Nikt poważny nie prowadzi drzew w Internecie .
My wszyscy mamy programy portable .
Ja używam program TNG .

Nie mam tylu żyrantów na utrzymywanie drzewa w Internecie a moi koledzy mają dużo większe drzewa .
Mamy niewielkie drzewo głównie dla Batch'ów na Family.
Pozdrawiam

Kamil
Świętczak_Sebastian

Sympatyk

Post autor: Świętczak_Sebastian »

Mimo wszystko warto dodać informacje. Można dodać załączniki, podać źródła. Może się komuś przyda. MyHertage wyszukuje podobieństwa do zapisów FamilySearch.
--
Sebastian
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Poszukuję metryk Oborniki z woj wielkopolskie z XVIII w
Są tam metryki urodzeń Peruckich mieszkali w Długiej Goślinie a w metrykach Murowanej Gośliny ich nie ma .
Poszukuję metryk parafii Chojnica XVIII w tam są Peruccy
Proszę o pomoc

Przemysław
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Witaj - Przemysławie!
Polecam stronę : http://www.basia.famula.pl/skany
Tu na pewno coś będzie !
Pozdrawiam - życzę owocnych poszukiwań !

Marek
Tedy44

Sympatyk

Post autor: Tedy44 »

kszer pisze:Witam

Mam trochę nietypowe pytanie. W bazie Familysearch są zapisy o drzewie osoby, o której mam informacje obszerne i pewne. W drzewie tym natomiast są zapisy niekompletne, a niektóre są błędne. Chciałbym pomóc osobie prowadzącej to drzewo i przekazać jej swoją wiedzę. Nie wiem jak ustalić, kto to drzewo prowadzi i jak się z nim skontaktować. Wysłałem pytanie do administratorów Familysearch w tej sprawie, ale nie odpowiedzieli. Czy ktoś wie, jak to zrobić (oczywiście w sposób całkowicie legalny) ?
Krzysztof
Witaj Krzysztofie,
Mam sporo doświadczenia w pracy z drzewem FamilySearch i mogę pomóc. Proszę o kontakt na priv.
Drzewo FamilySearch jest globalnym drzewem łączącym poszczególne indywidualne drzewa. Jest jakby olbrzymim lasem gdzie po pewnym czasie gałęzie poszczególnych drzew zrastają się ze sobą.
FS pozwala zapisywać źródła i korygować błędne wpisy. Gałęzie stają się bardziej wiarygodne. Oczywiście znajdują się użytkownicy, których ponosi fantazja i wpisują informacje nie potwierdzone. W MyHeritage są odrębne nie połączone ze sobą drzewa, gdzie osoba nie uprawniona nie może dokonywać żadnych korekt, a ponadto niektóre otoczone są szczelnym murem przez, który trudno podejrzeć co jest w środku. My Heritage jest hermetyczne i wygodne dla niezbyt dużych rodzin. Wielką niedogodnością MyHeritage jest to, że trudno obejrzeć powiązania wcześniejszych przodków jeżeli jest ich dużo. Znacznie lepiej jest to rozwiązane w Ancestry.
Każdy wpis do FamilySearch jest rejestrowany i można podejrzeć kto i kiedy i jakiego dokonał wpisu. Oprócz tego można wybrać opcje powiadamiania na e-mail gdy ktoś dokonał korekty w danych osoby, która Cię interesuje.
Osoby, które prowadzą drzewa tylko dla siebie i bardzo niechętnie dzielą się zdobytymi informacjami to z FamilySearch korzystają tylko aby zaczerpnąć informacji, których nie mają, a sami nie chcą ich przekazywać innym.
Drzewo FamilySearch jest raczej przeznaczone dla osób, które są otwarte na świat, których rodziny rozjechały się po różnych krajach, lub których przodkowie pochodzili z różnych krajów, wtedy łatwiej znaleźć powiązania rodzinne. FamilySearch jest bezpłatne, ale aby korzystać z wielu opcji trzeba się zalogować. Osoby żyjące nie są ujawniane w drzewie. Kontakt pomiędzy poszczególnymi użytkownikami jest bardzo prosty i działa. Można też wybrać opcje pracy w języku polskim.
Pozdrawiam Tedy44
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”