Koperty dowodowe, dowody osobiste..

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

MrTomiQ

Nieaktywny

Koperty Dowodowe. Zdjęcia przodków, przed i po wojnie.

Post autor: MrTomiQ »

Dzień Dobry
Mam takie pytanie, bo według jednego wpisu na stronie: https://www.geneablogia.com/post/gdzie- ... h-przodków to kopert dowodowych z Archiwum Państwowego w Bydgoszczy można szukać na stronie: https://inwentarz.ipn.gov.pl/. Niestety nie udało mi się nic takiego znaleźć, ząłączam cytat ze strony: "Niektóre koperty z Łodzi, Gdańska, Bydgoszczy i ich okolic znajdują się w zbiorach Instytutu Pamięci Narodowej, więc przeszukajcie tamtejszy inwentarz: https://inwentarz.ipn.gov.pl/."

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Tomasz
Lakiluk

Sympatyk

Re: Koperty Dowodowe. Zdjęcia przodków, przed i po wojnie.

Post autor: Lakiluk »

MrTomiQ pisze:Niestety nie udało mi się nic takiego znaleźć
Jeśli nie znajduje ci nazwiska, to widocznie nie ma takiej dokumentacji dowodowej.
Łukasz
MaciejWolff

Post autor: MaciejWolff »

Dzień dobry.
Korzystając z wiedzy i doświadczenia członków tej grupy chciałbym ostatecznie się upewnić czy Pani z Urzędu aby mnie nie zbyła swoją odpowiedzią:
"Na podstawie art. 72 ustawy z dnia 6.08.2010 r. o dowodach osobistych (tekst jednolity Dz.U. z 2022 r., poz. 671) informuję, że koperta dowodowa z dokumentami dot. wydania dowodu osobistego Pana ojca, zmarłego w 1992 roku została zmakulowana - dokonano tego na podstawie rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z 22 grudnia 1999 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej dla organów gmin i związków międzygminnych ( Dz. U. Nr 112, poz. 1319 z poźn. zm. ) – koperty dowodowe osób zmarłych określone były kategorią archiwalną B-10, a ich okres przechowywania wynosił 10 lat i po dziesięcioletnim okresie przechowywania, od momentu zgonu, uległy brakowaniu".

Proszę o potwierdzenie że powyższa odpowiedź nie budzi wątpliwości i że po prostu muszę się z nią ostatecznie pogodzić...
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Tak było (jeśli chodzi o stan prawny), czego potwierdzenie masz m.in. w wątku, w którym piszesz.
Czy tak było w tym przypadku (tzn skorzystano z możliwości zniszczenia)..skrupulat pytałby o protokoł brakowania.
Nie uważam, że ta odpowiedź rodzi wątpliwości czy zostałeś zbyty.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Pietruszka

Sympatyk

Post autor: Pietruszka »

Serotoninka pisze:U mnie ciekawostka jest taka, że koperty są w Urzędzie posortowane po seriach DO. I Pani nie jest w stanie odszukać kopert po danych osoby, które ja posiadam. Mam znać numer dowodu i kropka :)
Piotr_Romanowski pisze:Mnie tak chcieli zrobić w Warszawie. Powiedzieli że te 31 jest za rozpatrzenie wniosku. A czy koperta jest czy nie to osobna sprawa. Dopytałem tylko czy jak się okaże że koperty nie ma to dostanę zwrot pieniędzy. Odpowiedź była: NIE
Dzień dobry,
polecam przed złożeniem właściwego wniosku najpierw napisać do urzędu miasta zapytanie zgodnie z procedurą opisaną na stronie:
https://www.geneablogia.com/post/kopert ... k-po-kroku

Po złożeniu takiego zapytania właśnie dzisiaj otrzymałem telefon z UM w B. woj. W-M z informacją, że koperty są i mam złożyć wniosek o udostępnienie z Rejestru Dowodów Osobistych dokumentacji związanej z dowodami osobistymi. W formularzu wniosku na e-puap, pole "seria i nr dowodu osobistego" - nie jest wymagane do wypełnienia i złożenia prawidłowego wniosku przez tę platformę. Dzisiaj wysłałem wniosek, z tym że potwierdzenie opłaty 31 zł * ilość kopert jest wymagana przez formularz. W formularzu ta opłata jest nazwana "za udostępnienie danych związanych z dowodem osobistym". Nie jest to więc opłata za rozpatrzenie wniosku.
Zatem:
To, że urząd nie może znaleźć koperty nie znając serii i nr DO jest to wyłącznie problem urzędu a nie wnioskodawcy.
Zawsze można wystąpić do Wójta/Burmistrza/Prezydenta o zwrot opłaty.
Nie odpuszczajcie i piszcie jeszcze raz albo do przełożonych tych, którzy Wam odmówili. Moim zdaniem przepisy i formularz wniosku jest jednoznaczny.
Jednocześnie współczuję wszystkim, którzy na swojej drodze spotykają niekompetentnych urzędników. Tak już jest w tej naszej Polsce powiatowej.

Pozdrawiam serdecznie Piotr
Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: k_skrzyp »

Czy przy realizacji Waszych wniosków o zawartość kopert spotkaliście się z zakrywaniem przez urzędników w trakcie skanowania miejsc z danymi dzieci i in. osób będących pod opieką?
Nie jest to reguła, ale ostatnio dostałem takie właśnie ocenzurowane skany z kopert rodzeństwa dziadka.
Z jednej strony rozumiem i podziwiam RODO-gorliwość realizującego. W końcu obecność tych danych we wnioskach to chyba kluczowy punkt prawnych przepychanek w temacie udostępniania kopert.
Z drugiej strony, mimo że dopuszczałem "totalną odmowę", denerwuje mnie jednak, że bez uprzedzenia okrojono dokumentację, za którą zapłaciłem słono, bo od każdego kolejnego dowodu (jak to się poniekąd w zgodzie z prawem należy). Dane zakryto przy tym niechlujnie i pod kartką cenzora zniknęło kilka innych "RODO-neutralnych" punktów wniosku.
Inna sprawa, że papier z tuszem zgłosiły zdania odrębne i (po chwili graficznej pracy ze skanem odwrotnej strony) da się policzyć dzieci, ustalić płeć, a nawet zgadywać imiona i daty urodzenia :D
Po co jednak zgadywać, skoro powinienem był je dostać czarno na białym (niebiesko na pożółkłym)?
A może jednak dostać nie powinienem?
Co sądzicie..? - Upomnieć się jak o swoje, czy uszanować?
Kamil
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Co sądzę:
Jeśli żyją - nie powinieneś.
ale też sądzę, że nikt tego nie sprawdzał, choć mógł. Tzn nie możesz przyjąć "skoro zasłonięte tzn że żyją"
Pewnie jest szansa, byś to sprawdził i potwierdził.
braszyns

Sympatyk

Post autor: braszyns »

Witam. W lutym poszedłem do Urzędu dzielnicy w której mikeszkała moja Mama ,tam na podstawie imienia nazwiska i miejsca zameldowania ustalono w którym miejscu znajduje się koperta dowodowa . Wszystko działo się w Warszawie.Koperty dowodowe przechowywane są w danym urzędzie na podstawie numeru dowodu a nie zameldowania .W urzędzie Warszawa śródmieście wszystkie koperty dowodowe z przed 2000 roku są zniszczone ,nie wiem jak jes w innych dzielnicach. Opłata za wydanie kserokopi za jeden wniosek wynosi 31 zł, w kopercie były wnioski trzy więc 3*31.Wszystkie dodatki typu metryki dokumenty zameldowania i inne duperele były w cenie.Pozdrawiam Bogusław Raszyński
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinBulaga »

Serwus

Czy ktoś już starał się uzyskać koperty dowodowe rodzeństwa swoich dziadków, rodziców itp?
Chciałbym uzyskać koperty dowodowe siostry mojego dziadka oraz jej męża zmarłych w 2019r i nie wiem czy nie odbiję się od ściany w urzędzie że zasłonią się jakimiś przepisami o pokrewieństwie. Z samych kopert zależy mi jedynie na fotografiach ww osób i zastanawiam się czy ktoś już próbował takie koperty uzyskać i z jakim skutkiem.
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Awatar użytkownika
Kacperm_sz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kacperm_sz »

MarcinBulaga pisze:Czy ktoś już starał się uzyskać koperty dowodowe rodzeństwa swoich dziadków, rodziców itp?
Ja wnioskowałem w kilku urzędach o skany dokumentów z kopert dowodowych rodzeństwa moich pradziadków i w żadnym nie wydano decyzji odmownej. W niektórych musiałem przesłać dokumenty potwierdzające pokrewieństwo, w innych wystarczyło słownie opisać. Tylko w jednym urzędzie kazano mi przedłożyć akt zgonu wnioskowanej osoby, co było zupełnie niepotrzebne, skoro informacja o zgonie tej osoby znajdowała się w rejestrze PESEL, natomiast ja nie będąc bezpośrednim potomkiem nie mogłem wnioskować o odpis aktu zgonu.
Ale, niestety, każdy urząd inaczej podchodzi do tego tematu. Najlepiej zadzwonić, zapytać i potem działać.
Pozdrawiam serdecznie
Kacper
KarolinaSM

Sympatyk

Post autor: KarolinaSM »

Witam. Czy można się starać o kopertę dowodową dziadka będąc osobą adoptowaną? 12 lat temu w wieku 15 lat przeszłam pełne przysposobienie przez drugiego męża mojej mamy. Wiem jak nazywał się mój dziadek, znam adres i daty, zmarł w 2015 roku. Według prawa nie mogę aktu zgonu dostać z USC. Ale jak to się ma do kopert dowodowych ?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

"Według prawa nie mogę aktu zgonu dostać z USC"
Nie sądzę. Chyba, że "dziadek" ma się nijak do "rodzic rodzica". Masz pełne prawa tj równoważne, tożsame jak dziecko biologiczne. Masz także prawo poznać biologicznych przodków (choć to bardziej skomplikowane).
Nie ma powodu by ktokolwiek wnikał jak stałaś się zstępnym rodziców rodziców - ważne 7, że nim jesteś.
KarolinaSM

Sympatyk

Post autor: KarolinaSM »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:"Według prawa nie mogę aktu zgonu dostać z USC"
Nie sądzę. Chyba, że "dziadek" ma się nijak do "rodzic rodzica". Masz pełne prawa tj równoważne, tożsame jak dziecko biologiczne. Masz także prawo poznać biologicznych przodków (choć to bardziej skomplikowane).
Nie ma powodu by ktokolwiek wnikał jak stałaś się zstępnym rodziców rodziców - ważne 7, że nim jesteś.
Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Awatar użytkownika
Trotwood

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Trotwood »

MarcinBulaga pisze:Serwus

Czy ktoś już starał się uzyskać koperty dowodowe rodzeństwa swoich dziadków, rodziców itp?
Chciałbym uzyskać koperty dowodowe siostry mojego dziadka oraz jej męża zmarłych w 2019r i nie wiem czy nie odbiję się od ściany w urzędzie że zasłonią się jakimiś przepisami o pokrewieństwie. Z samych kopert zależy mi jedynie na fotografiach ww osób i zastanawiam się czy ktoś już próbował takie koperty uzyskać i z jakim skutkiem.
Napiszę tylko w tym miejscu, że udało mi się jakiś czas temu w jednym urzędzie wynegocjować same zdjęcia z kopert, zupełnie za darmo. Często bywa tak że fotografie są de facto jedyną cechą wniosków dowodowych, na której nam naprawdę zależy, była to więc uczciwa transakcja :) W dodatku zdjęcia naprawdę ładnie zeskanowane. Niestety, nie wiem na ile ta taktyka jest uniwersalna - próbowałem delikatnie jeszcze w innym urzędzie, mniej przyjaznym, ale odmówiono mi.
Marcin Senderski
Drzewo genealogiczne: http://drzewo.online/

Poszukuję:
*Wojciech Synderczyk ~1765 Małopolska
*Jakub Cichy ~1774 kraj morawsko-śląski
*Julianna Rydzik ~1833 Małopolska
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Rafael »

Szkoda, że nadal gminy nie przekazują do archiwów. A może archiwa nie informują?
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”