Szarko skąd się wzięli na kresach

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

MarlaSting

Sympatyk

Post autor: MarlaSting »

Cześć wszystkim !

Moi pradziadkowie nosili nazwisko Szarko i urodzili się na Wileńszczyźnie. Krąży po rodzinie inf., że nazwisko to pochodzi od Francuzów ( z fr. charcot), którzy po kampanii 1812 pozostali w tamtejszych rejonach. Ma to sens. Natknęłam się na artykuł, w którym jest informacje, że we wsi Niemenczym dzisiejsza Litwa pochowani zostali generałowie i setki poległych Francuzów. Pierwsze wzmianki o nazwisku Szarko na terenach Niemenczyna jakie odkopałam pochodzą 1814. Wszystko trzymało by się kupy gdyby nie fakt, że w bazie geneteka.genealodzy.pl/ wzmianki o tym nazwisku pojawiają się w 1722 r. I teraz moja zagwozdka jak było na prawdę. Dodam, że w tamtejszych rejonach istnieje sporo odmian tego nazwiska m.in.: szarski, szarkowski etc. Widziałam też, że wielu Węgrów nosi nazwisko Szarka ale nie znajduje połączeń. Może ktoś z obecnych podsunie jakiś trop w tej sprawie. Będę wdzięczna
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

cześć,
Jednak pierwszy ślad w Niemeczynie (chyba odczytany :), bo nikt tu kopać nie musiał, wszak gotowe indeksy są) to akt ślubu Szymona Szarko i Magdaleny. W parafiach Giedroycie i Dubinki też występuje to nazwisko w XVIII w.
Legenda ładna, spotykałem ją na forum kilkanaście/dziesiąt razy i nie bardzo pamiętam by którąś potwierdzono.
Pytasz abstrakcyjnie czy też Mateusz to Twój przodek? Bo jeśli abstrakcyjnie to jałowa dyskusja. Musisz zrobić wywód swoich przodków. poza metrykami są skazki rewizyjne (w uproszczeniu spisy mieszkańców) z 1795 i 1811 z Niemenczyna więc jest gdzie szukać i co potwierdzać.
Ostatnio zmieniony pn 05 lip 2021, 15:02 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Witam,

Szarkowski – od staropolskiego sarkać, szarkać ‘siorbać, chlipać’, później ‘utyskiwać’.
Źródło: Kazimierz Rymut, „Nazwiska Polaków. Słownik historyczno – etymologiczny”, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999.
A w parafii Werenów, to nazwisko Szarko było już odnotowane w metryce z 1730 roku.

Robert
MarlaSting

Sympatyk

Re: Szarko skąd się wzięli na kresach

Arek_Bereza pisze:cześć,
Jednak pierwszy ślad w Niemeczynie (chyba odczytany :), bo nikt tu kopać nie musiał, wszak gotowe indeksy są) to akt ślubu Szymona Szarko i Magdaleny. W parafiach Giedroycie i Dubinki też występuje to nazwisko w XVIII w.
Legenda ładna, spotykałem ją na forum kilkanaście/dziesiąt razy i nie bardzo pamiętam by którąś potwierdzono.
Pytasz abstrakcyjnie czy też Mateusz to Twój przodek? Bo jeśli abstrakcyjnie to jałowa dyskusja. Musisz zrobić wywód swoich przodków. poza metrykami są skazki rewizyjne (w uproszczeniu spisy mieszkańców) z 1795 i 1811 z Niemenczyna więc jest gdzie szukać i co potwierdzać.
Moje przeoczenie, faktycznie ślady z Niemeczyna są wcześniejsze co by przeczyło teorii o Francuzach. Muszę jeszcze pogrzebać głębiej widzę jak prężnie prowadzone jest forum <3 Jestem świerzakiem ale bardzo chcialabym dogrzebać się do informacji o przodkach. Mój trop niestety urwał się na prapradziadkach. Wiem, że był to Michał Szarko leśniczy ożenił się po raz drugi z Wiktorią z domu Sławińską. Prawdopodobnie miało to miejsce Nowogródku nie mam tutaj potwierdzenia. Mieli córkę Jadwigę (urodzona 1902), Anastazję i dowch synów imiona nie znane. Jedno z nich było osobliwe. Wiktoria zmarła na tyfus w Zwierzyńcu w młodym wieku. Jadwiga Szarko moja prababcia przed ślubem zamieszkiwała wieś Degutele tam poznała przyszłego męża Jozefa Szarko. Zamieszkali w Alejunach gdzie urodziła się trójka ich potomstwa : Witek, Wanda - moja babcia oraz Józef. Parafia w Duksztach Starych, do której uczęszczali spłonęła. Nie ma aktów i metryk. Stąd brak informacji o członach rodziny choćby we wspomnianej bazie. Chciałabym poznać losy wcześniejszych pokoleń jednak nie mam nawet pomysłu od czego mogłabym wyjść i gdzie szukać.
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Etymologia wskazana przez prof. Rymuta w odniesieniu do rzeczonej Wileńszczyzny może być zawodna. Kto obejrzał i zapamiętał pierwszy odcinek serialu "Czterej pancerni i pies", ten wie (;=)), że po rosyjsku "szar" znaczy: "kula". Przypuszczam, że w używanym na obszarze Wielkiego Księstwa Litewskiego języku ruskim słowo "szar" miało to samo znaczenie. Zakładając, że nosiciele nazwiska Szarko na Wileńszczyżnie byli "tutejszymi" - rdzeń "szar" w nazwisku może odzwierciedlać genetyczne predyspozycje przodków do otyłości brzusznej oraz niewysokiego wzrostu. Ale niech to oceni ktoś z forumowych językoznawców; proszę umieścić zapytanie w temacie dedykowanym pochodzeniu nazwisk.
MarlaSting

Sympatyk

Jaro_Chudzik pisze:Etymologia wskazana przez prof. Rymuta w odniesieniu do rzeczonej Wileńszczyzny może być zawodna. Kto obejrzał i zapamiętał pierwszy odcinek serialu "Czterej pancerni i pies", ten wie (;=)), że po rosyjsku "szar" znaczy: "kula". Przypuszczam, że w używanym na obszarze Wielkiego Księstwa Litewskiego języku ruskim słowo "szar" miało to samo znaczenie. Zakładając, że nosiciele nazwiska Szarko na Wileńszczyżnie byli "tutejszymi" - rdzeń "szar" w nazwisku może odzwierciedlać genetyczne predyspozycje przodków do otyłości brzusznej oraz niewysokiego wzrostu. Ale niech to oceni ktoś z forumowych językoznawców; proszę umieścić zapytanie w temacie dedykowanym pochodzeniu nazwisk.
bardzo to ciekawe, tak też uczynię. Może ktoś powie coś więcej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”