Wilkowski Jerzy - poszukiwania.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

artsik22

Sympatyk

Wilkowski Jerzy - poszukiwania.

Post autor: artsik22 »

Szukam skad moze pochodzic moj przodek Jerzy Wilkowski, podobno pochodzi z Wielkopolski. Probuje odnalezc jego miejsce urodzenia od bardzo dluzszego czasu. Jerzy urodzil sie w 1695 roku. W I polowie XVIII wieku przybyl na Pomorze, do Sliwic - powiat tucholski. Pod koniec XVIII wieku kupuje tam Jablonke i tam zostaje az do swojej smierci, do 1792 gdzie umiera w wieku 92 lat. Jego syn rodzi sie w 1716 roku, takze w Wielkopolsce. Ogolem mi chodzi skad mogli pochodzic Wilkowscy. Prosze o pomoc w ustaleniu miejsca skad Jerzy mogl przybyc z Wielkopolski na Pomorze.
Pozdrawiam,
Grzegorz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Grzegorzu,

Twój przodek jest wzmiankowany w Lustracji województw Prus Królewskich za rok 1765 - wszystko się zgadza. Przy miejscowości Jabłonka Mała widnieje zapis: "Posiada Jerzy Wilkowski, od którego złpr 24/0". Jest również Fabian Wilkowski - miejscowość Kamionka i cytat: " Siedzi Fabian Wilkowski; wnosi czynszu złpr 24/0".
Śliwice i Jabłonka przynależały ówcześnie do powiatu świeckiego.
Postaram się wynotować innych Wilkowskich z tego regionu i podam w wolnej chwili.
Całkiem możliwe, że Jerzy i Fabian byli spokrewnieni - spójrz na kataster - Jerzy jest tu notowany przy miejscowości Kamionka.
http://www.odessa3.org/collections/land ... k/kk-w.txt

Pozdrawiam
Aneta
artsik22

Sympatyk

Anetko,

Fabian Wilkowski byl synem Jerzego. Dziekuje za informacje.
Problem jest w tym, ze oni sa z Wielkopolski. Czy sa jakies inne informacje jak pochodzenie?

Pozdrawiam, Grzegorz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Grzegorzu,

Niestety, nie ma innych danych na temat Wilkowskich.
Można jeszcze spróbować poszukać w materiale źródłowym do katastru, jednak prawdopodobnie będą tu skąpe informacje:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... ster.phtml

A skąd pochodzi informacja o roku urodzenia Jerzego i jego pochodzeniu?
Może jakieś wzmianki o nim znalazłyby się w słownikach biograficznych, w publikacjach Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej, AGAD, Google Books i in.
Przykład:
https://books.google.pl/books?hl=pl&id= ... Wilkowski+

Pozdrawiam
Aneta
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Jeśli kupił Jabłonkę to ślad tego powinien być zapisany w dokumentach sądowych. To były Prusy Królewskie (wojewódzwo pomorskie) pytać należy historyków (Uniwersytet lub Archiwum w Toruniu) czy i jakie zachowały się sądowe księgi albo inne dokumenty.
Na skróty się nie da. Gdyby było znane imię ojca Jerzego to można byłoby losować w tekach Dworzaczka . http://teki.bkpan.poznan.pl/index_regesty.html
Wilkowskich w Wielkopolsce było sporo
artsik22

Sympatyk

Anetko,

Date urodzenia mozna bylo ustalic na podstawie aktu zgonu ze sliwickich ksiag metrykalnych. Nie ma o nich wzmianku na koniec XVII wieku. Nie wiem skad dokladnie jest informacja o Wielkopolsce. Pewien lokalny historyk ze Sliwic napisal ksiazek, w tej ksiazce sa osoby z mojej rodziny, w tym Wilkowscy.
Dziekuje za informacje.
Grzegorz.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Grzegorzu,

wskazówki Jerzego są również bardzo cenne - spróbuj podpytać w tych instytucjach - może coś archiwiści i historycy wniosą ciekawego?

A ja jeszcze dopytam o matkę Fabiana - wiemy coś o niej? Nazwisko panieńskie, gdzie miał miejsce ślub? A Fabian ur. w 1716? To informacja z książki czy dotarłeś do metryki chrztu? Kim byli chrzestni?

Pozdrawiam
Aneta
artsik22

Sympatyk

Predzej to znajdziemy Fabiana slub z Marianna Sikorska w 1746 roku. Nic Anetko nie wiem na temat matki Fabiana. Fabian umiera w wieku 60 paru lat. A ten kupil Kamionke. Date urodzenia mozna oszacowac z aktu zgonu, tak samo bylo w przypadku Jerzego, jezeli chodzi o akt zgonu. Gdybym wiedzial jakiego herbu byli Wilkowscy to latwo by to sie ustalilo. A tak jestem w martwym punkcie.
Pozdrawiam,
Grzegorz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Jeśli o herb chodzi, to np. Niesiecki wspomina o dwóch rodach Wilkowskich z Wielkopolski - Wilkowskich h. Gryf oraz Wilkowskich h. Kotwicz - patrz skan 341:
https://polona.pl/item/herbarz-polski-k ... /346/#item
Jednak to tylko przykład - pewnie warto by przejrzeć i inne herbarze, np. Bonieckiego, Uruskiego.
https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/result ... ype=-6&p=0

Pozdrawiam
Aneta
artsik22

Sympatyk

Tak jedna z tych rodzin to mogla byc moja rodzina od ktorej moj 8x pradziadek mogl pochodzic. Jeszcze bede musial sprawdzic czy w Sliwicach nie urodzil sie Fabian. Najstarsza wzmianka jest o Mariannie Wilkowskiej, wedlug PTG. Urodzona w 1717, ale rodzicami jej byli Wojciech i Marianna? Tez nie mam pojecia czy to jest ta sama rodzina czy tylko zbieznosc nazwisk.
Pozdrawiam,
Grzegorz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Szukając wielkopolskiego tropu ta sekwencja zapisów u Dworzaczka wydaje się inspirująca
256 (Nr. 1424) 1649
Jan Bartoszewski, wś. Sady i cz. wsi Wielgie p. pozn. Stanisławowi Wilkowskiemu za 30. 000 złp. sprzed. (f. 640).
666 (Nr. 1864) 1666
GG. Jerzy, Jan, Stanisław, ol. Stan. Wilkowskiego, z Elżb. Iłowieckiej synowie, w asyście stryja rodz. Kazimierza W. w im. sw. oraz Macieja i Wojc. W-ch, bci swych rodz., wś. Sady i cz. cz. wsi Wielgie p. pozn. sprzed za 24. 000 złp. Przecławowi z Potoka Potockiemu, s. Stan. burgr. zs. pozn. (f. 213)
13257 (1101 I) 1680
Wojciech Wilkowski, s. o. Stanisława W., i ojca spadkob. z innymi braćmi rodz. Janem, Jerzym i Stanisławem, całą wś. dziedz. Sady i cz. swe wsi Wielkie p. pozn., z działów brater. należną. Przecławowi Potockiemu poborcy woj. kalisk., s. o. Stanisława sprzed. za 24. 000 złp. (f. 14v)
Jerzy którego Pan szuka mógł być synem któregoś z tych Wilkowskich ,nie było to wtedy imię nazbyt częste a u tych Wilkowskich może było popularne. To nie jest metoda szukania zalecana ale ustalenie ojca Jerzego może dać ciekawy trop.
Aby jednak mieć pewność ponownie zalecam przede wszystkim kontakt z toruńskimi historykami.
artsik22

Sympatyk

Całkiem trafne mi się to wydaję. Kwestia jeszcze ustalenia ojca Jerzego może być problematyczna, ale wszystko się da ustalić. Jak najbardziej mi to pasuję, że któryś z tych osób mógł być ojcem Jerzego. Nie mam bladego pojęcia.
Pozdrawiam,
Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”