Pradziadek w partyzantce

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Michał_Świątkowski

Sympatyk

Pradziadek w partyzantce

Post autor: Michał_Świątkowski »

Czy istnieje jakiś spis żołnierzy AK, lub BCh działających na Kielecczyźnie? Szukam informacji o Franciszku Świątkowskim.

Z poważaniem,
Michał
MarcinBialasek

Sympatyk

Post autor: MarcinBialasek »

Nie istnieją spisy organizacji, które z założenie były konspiracyjne, ale .. istnieją monografie poszczególnych oddziałów, batalionów czy pułków. Istotną informację jest to kiedy dziadek zmarł, jeśli nie wcześniej niż w latach 80. to mógł uzyskać uprawnienia kombatanckie a to zostawia ślad, którym powinien dysponować Urząd ds. kombatantów i osób represjonowanych. Instytucja ta przejęła także archiwum dawnego ZBOWiDu. Ślad po takich uprawnieniach są także w ZUSie. Województwo świętokrzyskie wraz z ziemią opoczyńską to teren, w którym partyzantka działała szczególnie aktywnie: Brygada Świętokrzyska NSZ, oddziały majora Ponurego itp. Napisz, z jakiej miejscowości pochodził, gdzie mieszkał w czasie wojny
Michał_Świątkowski

Sympatyk

Post autor: Michał_Świątkowski »

Dobrze, uprzedzam że opisuję bardzo skrótowo, więc jeśli trzeba będzie coś dokładniej wyjaśnić to proszę pisać.
Franciszek urodził się 19 stycznia 1905 roku w Służewie na Kujawach. Podczas wojny został bez sądu roztrzelany. Przeżył egzekucję, po czym został wraz z rodziną wywieziony na Kielecczyznę (do Wodzisławia). Tam po pewnym incydencie z lokalnym garnizonem musiał uciekać do lasu. W partyzantce był do końca wojny. W 1945 zamieszkał razem z rodziną w Toruniu. Tam zmarł w 1961 roku.

Z poważaniem,
Michał
Negresca

Sympatyk

Post autor: Negresca »

Mam książki dot. działalności na Kielecczyźnie oddziałów partyzanckich "Ponurego" i "Barabasza"; są tam indeksy nazwisk i spisy partyzantów z tych oddziałów - nazwisko Świątkowski tam nie występuje. Niewiele pewnie da ta informacja - ale przynajmniej można zawęzić pole poszukiwań.
Wodzisław - to teren działania AK okręgu Radom-Kielce ("Jodła") obwodu Jędrzejów. Myślę, że dużą pomocą może być książka Wojciecha Borzobohatego pt. Jodła. Okręg Radomsko-Kielecki ZWZ-AK, 1939-1945, wydana przez Pax w 1988 roku. Nie mam tej książki, ale widziałam, że jest na Allegro.

Jadwiga Kuźdub
Endiniusz

Sympatyk

Post autor: Endiniusz »

Negresca pisze:Myślę, że dużą pomocą może być książka Wojciecha Borzobohatego pt. Jodła. Okręg Radomsko-Kielecki ZWZ-AK, 1939-1945, wydana przez Pax w 1988 roku.
Jadwiga Kuźdub
Dzień dobry,

posiadam ww. pozycję, niestety w indeksie nazwisk i pseudonimów na jej końcu nie figuruje Franciszek Świątkowski.
Wieczorem przejrzę książkę, bo może w treści są dodatkowe zestawienia lub spisy.

Pozdrawiam,
Marcin
Cesarz_Wilhelm

Sympatyk

Post autor: Cesarz_Wilhelm »

Witam chciałbym sie zapytać czy istnieją zapisy żołnierzy Batalionów Chłopskich działających w okolicach Rzeszowa?
Szukam informacji na temat Tomasza Jajo ur 1903.
Pozdrawiam
Jan
Endiniusz

Sympatyk

Post autor: Endiniusz »

Endiniusz pisze:
Negresca pisze:Myślę, że dużą pomocą może być książka Wojciecha Borzobohatego pt. Jodła. Okręg Radomsko-Kielecki ZWZ-AK, 1939-1945, wydana przez Pax w 1988 roku.
Jadwiga Kuźdub
Dzień dobry,

posiadam ww. pozycję, niestety w indeksie nazwisk i pseudonimów na jej końcu nie figuruje Franciszek Świątkowski.
Wieczorem przejrzę książkę, bo może w treści są dodatkowe zestawienia lub spisy.

Pozdrawiam,
Marcin
Dzień dobry,

przewertowałem książkę - skorowidz na końcu obejmuje wszystkie wspomniane w treści osoby. Nie ma nikogo o nazwisku Świątkowski lub Jajo.

Jest jednak wielu żołnierzy wymienionych jedynie z pseudonimu - jeśli znają je Państwo, może to pozwoli na znalezienie informacji o nich.

Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Post autor: pdanielak »

Witam,
Jesli w jakis sposob ich działalnosc zostala ujawniona po wojnie to mozna szukac w IPN, ZBOWID lub innych organizacjach kombatanckich.

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Przede wszystkim wysłać zapytanie do IPN, bo może po wojnie dana osoba znalazła się w gestii organów spraw wewnętrznych albo była przesłuchiwana przez GKBZPN na okoliczność represji niemieckich. Co do ZBOWiD to data jej śmierci raczej nie wskazuje, aby starała się o kartę kombatanta. Kwestia, gdzie znajdują się archiwa ZBOWiD z województwa, gdzie mieszkała. Bo można było należeć do ZBOWiDu. Wreszcie zalecałbym raczej dotarcie do miejscowych publikacji ostatnich lat na temat lokalnej partyzantki. Przeprowadzając wielokrotnie róźne poszukiwania czy opinie znajdowałem w ten sposób potwierdzenie. Było jednak jeszcze 10 lat temu o tyle łatwiej, że moźna było wyjechać do jakiegoś miasteczka i szybko dzięki rozmowom z miejscowymi dowiedzieć sie kto posiada wiedzę na temat dawnej konspiracji na miejscu lub w innym mieście. Teraz świadków historii przeważnie brak, a publikacje czy relacje bywają sprzeczne lub niełatwo do nich dotrzeć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”