Przychodzę do Was z prośbą o pomoc w rozwiązaniu pewnej sprawy. Zagadkę, którą próbuję rozwiązać dzieje się w Kramsku. W roku 1829 ślub biorą tam Stanisław Rusin, syn Kacpra i Elżbiety oraz Józefa Wróbel urodzona w Kramsku,córka zmarłej już Magdaleny Rusinki. W akcie małżeństwa, który wrzucam poniżej występuje po stronie panny młodej jej wuj, Sebastian Falkowski.
Akt nr 14:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 12deeedf93
Pierwsze co zrobiłem to zadałem sobie dwa pytania. Dlaczego Józefa nazywa się Wróbel skoro w akcie małżeństwa nie ma nawet wzmianki o ojcu oraz drugie w jaki sposób Sebastian spokrewniony był z ową Józefą. Pytaniem pierwszym zajmiemy się nieco później
Jak samo jej nazwisko wskazuje, ojcem jej prawdopodobnie był Urban, Katarzyna w jeszcze kilku przypadkach (przy chrztach dzieci) występuje jako Urbanówna natomiast później pisano ją jako Rusin/Rusinka. W kilku aktach Walkowskich występuje również Izydor, pierw zwany Urbaniak a później już Rusin. Izydor umiera w roku 1818 a nasz Sebastian zapisany został w akcie zgonu jako szwagier zmarłego. Musiał więc być mężem siostry Izydora? z zapisów więc wynika, że Izydor i Katarzyna Urbaniakowie/dzieci Urbana zwani później Rusinami byli rodzeństwem. I tu pojawia się pytanie, czy w takim razie Magdalena Rusinka, matka Józefy była siostrą Izydora i Katarzyny? Wracając do sprawy ojcostwa Józefy. Udało mi się uzyskać zapis mówiący o jej zgonie, link poniżej:
https://zapodaj.net/2a5405fe227a9.jpg.html
Jeśli dobrze odczytuję, to Józefa była córką Andrzeja Wróbla i Magdaleny. Problem pojawia się w miejscu w którym w Kramsku faktycznie występuje Andrzej Wróbel lecz jako małżonek Franciszki Woźniak z roku 1805. Może Magdalena zmarła przy porodzie Józefy?(jej wiek w chwili małżeństwa z Stanisławem Rusinem, którym wiem, że nie ma co się sugerować ale sytuowałby jej urodzenie właśnie na okolice 1805 roku a ojciec ponownie się żeni?) tylko jeśli ojciec ożenił się ponownie to dlaczego Józefa w chwili ślubu z Rusinem jest pod opieką wuja Walkowskiego a nie ojca? Powiecie: może zmarł do tego czasu, ale nie znalazłem zgonu Andrzeja Wróbla przed 1829 rokiem. A może Walkowski był wujem nie od Rusinów a od Wróblów?
Wiem, że dużo tu pytań ale może ktoś z Was będzie umiał podpowiedzieć jak posklejać to w całość?
Pozdrawiam,
Adam