Dzień dobry!
Niedawno odnalazłem w dokumentach rodzinnych zdjęcie legitymacyjne pradziadka w mundurze z czasów II RP. Detali na nim niewiele, ale zauważyłem na prawej piersi munduru jakieś odznaczenie, które zidentyfikowałem jako Państwową Odznakę Sportową. Pradziadek miał być związany z garnizonem w Jarosławiu, gdzie w kamasze wg. moich obliczeń (rocznik 1915) musiałby trafić w 1936 roku. Jako że kariera wojskowa pradziadka jest mi znana tylko z przetworzonych wielokrotnie domysłów, wydaje mi się, że dokumentacja związana z przyznaniem tego typu wyróżnienia mogłaby być wskazówką uściślającą jego losy przed kampanią wrześniową. POS, jak wynika z regulaminu z 1931 roku, była ewidencjonowana na różnych szczeblach administracyjnych:
Rozdział VI.
Ewidencja.
§ 26.
Powiatowe (miejskie) komitety wychowania fizycznego i przysposobienia wojskowego prowadzą ewidencję p. o. s. wedle wzoru Nr. 7.
Wojewódzkie (stołeczny) komitety przesyłają wykazy p. o. s. wedle wzoru Nr. 8 do Państwowego Urzędu Wychowania Fizycznego i Przysposobienia Wojskowego dwa razy w roku: 1 stycznia i 1 lipca.
Zastanawiam się czy ktoś z użytkowników posiada wiedzę na temat powojennych losów dokumentacji wspomnianych komitetów. Zapytanie na szukajwarchiwach zwróciło zaledwie kilka wyników w postaci niezwiązanych ze sobą zbiorów kartotek z granic dawnych pojedynczych powiatów. Niewiele więcej dowiedziałem się szperając ogólnie w sieci.
Ewidencja Państwowej Odznaki Sportowej?
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Burczy_Piotr

- Kontakt: