Witam.
Ksiągi libri status animarum, czyli księgi spisów parafian (spisu dusz), czy ktoś już korzystał z tego typu źródeł niedawno się dowiedziałem że jest tam dużo informacji, ponieważ ciągle poszukuję krewnego, to czy dane tam zawarte mogą być pomocne i gdzie są dostępne wymienione księgi.
Pozdrawiam
Piotr
Proszę o informację.
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Proszę o informację.
Warto. Szczególnie kiedy parafia nie jest zindeksowana wcześniejsze przejrzenie spisów (jeszcze przed przeglądaniem ksiąg metrykalnych) jest działaniem niezwykle racjonalnym .Ja zawsze starałem się tak robić a moje genealogiczne początki były w czasach kiedy o indeksacji nikt nie słyszał, w a moich parafiach nie było zwyczaju robienia corocznych osobowych sumariuszy. Stąd trzeba by w poszukiwaniu swoich ślepić setki metryk . Spisy były dla mnie swoista mapą drogowa do przeglądania ksiąg .Znając ze spisu z imienia i nazwiska członków szukanej rodziny i ich wiek (zwykle –choć bywało, że nie zawsze-był w tych spisach wpisywany) szukanie konkretnych metryk szło szybko.
Księgi status animarum przechowywane są w archiwach parafialnych albo- i chwała Bogu coraz częściej –w archiwach diecezjalnych..
Księgi status animarum przechowywane są w archiwach parafialnych albo- i chwała Bogu coraz częściej –w archiwach diecezjalnych..